Chinese Danio / Tanichthys albonubes

  • Dificultate: Usor
  • Acvariu minim: 37.9 Litri
  • Dimensiune: 2.5-3.8cm
  • Apa: Dulce
  • pH: 6.0 - 8.0
  • Temperatura: 16 -23 °C
  • Duritate: 5-19 °d
  • Raport sexe: 1:2 M:F
  • Raspandire: Comun
  • Dieta: Omnivor, hrana vie, granule, fulgi
  • Durata de viata: 3-10
  • Habitat: Asia
  • Familie: Cyprinidae

Dimorfism sexual: Masculii sunt mai supli, mai viu colorati si se vor etala prin a intinde inotaotarele. Femelele au abdomenul mai pronuntat.

Inmultire:Împerecherea poate avea loc atât într-un acvariu de tip comunitar, cât ÅŸi într-unul de pontă. Este preferabilă cea de-a doua variantă, introducând un cuplu sau un grup într-un acvariu de 15 litri, dacă doriÅ£i să recuperaÅ£i ouăle.

   Va fi umplut cu apă ceva mai veche, în timp ce fundul va rămâne gol, pentru a permite un mai bun sifonaj al deÅŸeurilor. Cât despre decor, acesta se poate compune din câteva plante stufoase, din muÅŸchi de Java ÅŸi, la suprafaţă, din câteva tufe de Riccia. Filtrarea se va putea rezuma la un simplu fi ltru-cutie, alimentat de o pompă de aer. DeÅŸi literatura de specialitate indică o temperatură de 24 de grade pentru pontă, în realitate aceasta poate avea loc ÅŸi la 20 de grade. Nu există regulă în ceeea ce priveÅŸte momentul declanşării pontei, aceasta având loc deopotrivă dimineaÅ£a ca ÅŸi la fi nalul după amiezii. Când debutează parada nupÅ£ială, roba masculului se închide la culoare, în timp ce a femelei se deschide, devenind aproape translucidă.
    Masculul îÅŸi urmăreÅŸte aleasa sărind în jurul ei, cu înotătoarele larg deschise ÅŸi cu un freamăt uÅŸor al corpului. Când femela se decide în fi nal să răspundă avansurilor partenerului, cei doi se îndreaptă spre locul de pontă, printre tufele de plante. Femela intră prima, urmărită de mascul, care îÅŸi presează fl ancul lateral spre cel al femelei, adoptând o poziÅ£ie uÅŸor oblică, în timp ce coada este îndoită deasupra spatelui partenerei sale. ÎmbrăţiÅŸarea este scurtă ÅŸi puÅ£in productivă: uneori, un singur ou este expulzat. Celelalte vor rămâne printre plante sau se vor scurge pe fundul bazinului.

   În general, părinÅ£ii le ignoră. După împerechere, masculul îÈ™i reia curtea, urmărindu-ÅŸi asiduu partenera, care, între două “îmbrăţişări”, se odihneÅŸte. Contrastul între faza de seducÅ£ie, foarte activă, ÅŸi ”îmbrăţiÅŸarea”, mai degrabă calmă, este evident. Ponta durează o oră, uneori chiar două, dar producÅ£ia de ouă rămâne slabă. AceÅŸti peÅŸti îÅŸi pot depune ponta în grup, dar se vor găsi întotdeauna câÅ£iva indivizi care vor prefera să mănânce icrele!

   Alevinii eclozează la capătul a 24 până la 36 de ore. De culoare foarte închisă, chiar neagră, rămân fi xaÅ£i uneori de peretele acvariului sau pe plante, cu ajutorul unei glande cefalice lipicioase. Va mai trece o săptămână până când puii îÅŸi vor resorbi vezicula vitelină ÅŸi vor putea înota. De altfel, avem de-a face cu un adevărat spectacol, în momentul în care aceÅŸti pui foarte mici încep să se deplaseze cu viteză, foarte aproape de suprafaţă! Câteva luni vor fi sufi ciente tinerilor pentru a ajunge la maturitate, fi indcă sunt capabili de reproducere imediat ce au atins o talie de 2 cm. Iată deci o specie drăguţă, uÅŸor de întreÅ£inut ÅŸi care, în plus, se va putea reproduce cu un minim de atenÅ£ie!

Ingrijire: trebuie să fi e îndeplinite toate condiÅ£iile necesare unei întreÅ£ineri corecte. Un bazin de 50 de litri este sufi cient pentru o familie de zece indivizi. DeÅŸi este menÅ£ionat uneori ÅŸi un acvariu de un volum mai mic, nu trebuie uitat că plevuÅŸca chinezească este un înotător neobosit ÅŸi îi va trebui spaÅ£iu sufi - cient pentru echilibrul său. Această specie evoluează în special aproape de suprafaţă, dar nu ezită să înoate în zona intermediară a bazinului sau chiar aproape de fund. Iluminarea este esenÅ£ială pentru acest peÅŸte, iar plantele vor contribui la crearea unui sentiment de siguranţă necesar acestei specii. Ca ÅŸi plante, sunt indicate Egeria densa, Ceratophyllum demersum, Najas sp. ÅŸi alte plante stufoase, cu un efect estetic deosebit. Vor putea fi adăugate ÅŸi mici Cryptocoryne precum C. wallisii pentru a decora solul în timp ce muÅŸchiul de Java (Vesicularia dubyana) va agrementa fundul ÅŸi feÅ£ele laterale ale bazinului. DeÅŸi suprafaÅ£a trebuie lăsată liberă pentru înot, totuÅŸi putem adăuga ÅŸi câteva tufe de Riccia fl uitans. În funcÅ£ie de temperatura camerei, încălzirea nu este obligatorie.    Dar în cadrul unui bazin de ansamblu, confortul celorlalte specii trebuie de asemenea luat în calcul. O temperatură de 25 de grade C este optimă: dacă depăşiÅ£i această limită, durata de viaţă a unui Tanichthys va fi redusă. Calitatea apei nu este nici ea importantă în mod special, din momentul în care igiena este controlată; trebuie efectuate schimbări de apă regulate.

Hranire: Tanichthys albonubes nu este pretenÅ£ios la mâncare, acceptând aproape totul. Åži nu va ezita să recupereze hrana chiar de pe fundul bazinului. Regimul alimentar va fi variat (fulgi, hrană congelată sau vie). Ca ÅŸi hrană vie, recomandăm nauplii de artemia, dar ÅŸi dafnii, cyclopi sau drosofi le. În bazin, vom observa că Tanichthys nu vor ezita să urce la suprafaţă pentru a prinde musculiÅ£e ÅŸi alte mici insecte căzute în apă.

Comentarii: În condiÅ£iile unei întreÅ£ineri optime, peÅŸtii voÅŸtri vor etala cele mai frumoase culori ÅŸi nu vor ezita să se reproducă. Imediat ce sunt introduÅŸi într-un nou habitat, Tanichthys vor forma rapid un banc. În timp ce, la alte specii, vedem un lider cu câÅ£iva “supuÅŸi” adjudecându-ÅŸi un anumit teritoriu, la Tanichthys grupul va rămâne unit chiar dacă vor exista mai mulÅ£i masculi dominanÅ£i în sânul său. AceÅŸtia sunt uÅŸor de recunoscut pentru că îÅŸi petrec timpul impresionându-se reciproc ÅŸi executând un fel de dans ritualic: se îndreaptă spre rival cu înotătoarele deschise, în timp ce execută un fel de du-te vino... Din când în când deschid gura, îÅŸi miÅŸcă sacadat capul ÅŸi-ÅŸi agită înotătoarele cu mare viteză. În faÅ£a acestei manevre de intimidare, subiectul vizat nu are decât două alternative: supunerea sau intrarea în luptă. În acest din urmă caz, urmează o bătălie rapidă care constă într-o urmărire, timp de câteva secunde, fără însă nicio rană. Fiecare se liniÅŸteÅŸte subit, convins fi ind că ÅŸi-a doborât adversarul.
    Niciun membru nu este respins de grup, exceptând perioada de reproducere când anumiÅ£i indivizi sunt Å£inuÅ£i la distanţă.