Ace de mare

    Acele de mare, atele de mare sau undrelele, cum sunt denumite popular speciile familiei Syngnathidae sunt pesti inruditi cu calutii de mare si puternic alungiti. In lume sunt in jur de 200 de specii de ace de mare de forme similare dar dimensiuni si culori diferite, astfel cea mai mare specie atinge o lungime de peste 65 centimetri iar cea mai mica, in jur de 3 centimetri. Asemeni rudelor lor apropiate, calutii de mare, acele de mare se inmultesc printr-un mod inedit, femelele depun icrele intr-o punga din abdomenul masculului, aici icrele incubeaza si masculul va elibera apoi puii, parand ca naste. Exista insa cazuri un care icrele sunt lipite de mascul, acesta ingrijindu-le in acest fel.

    Cea mai mare parte din speciile de ace de mare traiesc in apa sarata, in mare sau in ocean insa exista si cateva specii care pot trai in apa dulce sau salmastra, preferand lagunele si estuarele. Speciile marine pot fi intalnite in apropiere de tarm, la adancimi mici, in zone stancoase acoperite cu alge si foarte rar in zone nisipoase. Aceste conditii vor fi reproduse si in acvariu deoarece in natura sunt practic lipsiti de aparare, ei sunt foarte timizi si isi vor petrece cea mai mare parte a timpului in apropiere se stanci si alge, ramanand camuflati, foarte greu de depistat.

    Acvariul ideal pentru acesti pesti trebuie sa aiba un volum de cel putin 100 de litri si sa prezinte numeroase ascunzatori printre bucatile de piatra vie, stanci si pietre dar si o cantitate apreciabila de alge pentru a se imita cat mai bine mediul lor natural. Apa acvariului trebuie sa aiba o salinitate intre 1.020-1.025, un pH de 8.1-8.4 si o temperatura de 22-26°C. Aceste conditii se aplica speciilor tropicale marine de ace de mare, iar pentru cele ce traiesc in ape mai reci, dulci sau salmastre, conditiile difera in functie de fiecare specie in parte deci este foarte important sa cunoastem cu exactitate specia pe care o vom ingriji in acvariu.

    Spre deosebire de calutii de mare, acele de mare prezinta un corp puternic alungit si drept, ei nu prezinta coada prehensila. Denumirea de ace de mare sau ata de mare face referire exact la corpul lor lung si subtire. Gura acestora, este lunga, similara unui tub, care, la deschidere va forma un front de presiune scazuta si va aspira apa impreuna cu micile nevertebrate cu care se hranesc. Gura lor nu prezinta dinti sau  alte formatiuni similare, ei se bazeaza doar pe aceasta putere de absorbtie pentru a isi prinde hrana.

    Inotatoarea dorsala este prezenta la toate speciile de ace de mare iar la unele, este singurul organ responsabil de locomotie. Din cauza acestui fapt acele de mare nu sunt foarte buni inotatoari, in special in zone cu curenti puternici. Restul inotatoarelor prezente pe corpul acelor de mare de diferite specii sunt mici si nu au o mare utilitate in deplasare. Inotatoarele ventrale lipsesc la toate speciile de ace de mare, ceea ce le ofera un aspect oarecum serpentiform.

    Una dintre cele mai intalnite specii de ace de mare in acvaristica este Syngnathus biaculeatus, acesta poate ajunge pana la 30 cm lungime si este de culoare maron sau verde inchis. Poate fi intalnit langa tarmurile din Australia, Egipt, Fiji, India, Indonezia, Japonia, Madagascar, Insulele Marshall , Micronesia, Mozambic, , Papua Noua Guineee, Filipine, Samoa, Insulele Solomon, Africa de Sud , Brazilia, Sri Lanka, Taiwan si Tonga. Prefera zonele acoperite cu alge marine deasupra carora inoata iar daca se considera amenintat acesta se napusteste cu capul in jos intre alge, camuflandu-se perfect. In acvariu este foarte pasnic, nu va deranja melcii, scoicile sau crevetii insa se va hrani cu Amfipodele si Copepodele din acvariu. Mai poate fi hranit cu Artemia salina sau mysis insa de multe ori acesta va accepta doar hrana vie, fiind foarte dese cazurile in care acesta refuza hrana in asemenea maniera incat va muri de foame.
 
    Acvariul nu va avea un curent foarte puternic din cauza ca acestia nu sunt buni inotatori, se pot tine in acvariu insa mai multe exemplare deoarece acestia nu sunt agresivi unii cu altii. Acele de mare prefera sa pluteasca deasupra algelor, iar daca este posibil, acestia se vor uni si vor forma un sir lung de ace. Nu sunt agresivi nici cu calutii de mare deci ar putea fi tinuti impreuna in acelasi acvariu.

    O alta specie des intalnita de ace de mare este Sygnathus abaster, acesta poate fi intalnit in Oceanul Atlantic, pe coasta estica, in Marea Mediterana si Marea Neagra inclusiv in raurile ce se varsa in aceste ape. In Romania poate fi intalnit pe toata lungimea litoralului, in Delta Dunarii si in lacurile litorale. Este o specie de poate supravietui atat in apa marina, salmastra cat si dulce, prefera zonele cu vegetatie abundenta, pentru a se putea camufla. Poate trai mai multi ani, maturitatea sexuala fiind atinsa in cel de-al doilea an de viata. Reproducerea are loc in perioada aprilie-octombrie, cand femela va depune icrele in punga incubatoare a masculului, acesta putand colecta icrele mai multor femele. Hrana lor consta din nevertebrate planctonice, in cea mai mare parte din entomostracei.

    Acele de mare sunt in general specii rezistente ce suporta mari variatii ale salinitatii, temperaturii si a altor parametrii ai apei insa sunt foarte dificil de hranit. Se cunoaste faptul ca ei se hranesc cu nevertebrate mici si ca sunt pretentiosi, de multe ori refuzand categori hrana congelata. De cele mai multe ori s-a inregistrat hranirea cu succes a acestora daca s-a folosit Artemia salina vie, din culturile propri. Dupa ce au fost obisnuiti cu Artemia salina vie, se pot hrani si cu mysis sau Artemia congelata, cu ciclopi sau Daphnia. Este important ca hrana lor sa fie imbogatita si cu vitamine si cu Spirulina.

    Pentru a se putea ingriji corespunzator acele de mare este important ca acestia sa primeasca hrana adecvata de 2-3 ori pe zi iar apa sa fie mentinuta curata, prin schimbari partiale de apa. In cele mai multe dintre cazuri, daca acestia sunt intretinuti corespunzator se vor dovedi a fi mai rezistenti decat calutii de mare si foarte rar se vor imbolnavi si vor muri.

    Acele de mare sunt pesti neobisnuiti, sunt interesant de observat in timp ce se hranesc, deoarece acestia se vor napusti asupra prazii precum o sageata, nu sunt foarte dificil de intretinut si chiar de inmultit.