Acvariul nano


    Acvariul de tip nano este un fel de bonsai al acvaristicii, el incearca sa concentreze frumosul intr-un spatiu cat mai mic. De aceea in acvariile de acest tip se folosesc de multe ori acvarii mai mici de 100 de litri, ceea ce pentru acvaristica marina inseamna foarte putin. Acvariile nano sunt foarte dificil de realizat cu succes deoarece calitatea apei se poate modifica foarte rapid ducand in scurt timp la moartea a numerosi locatari ai acvariului. Rezultatul unui astfel de acvariu corect realizat si intretinut insa, este de-a dreptul fascinant.  

    Instalarea unui acvariu nano este simpla, procedura fiind la fel ca si in cazul acvariilor obisnuite. Mai intai este nevoie de alegerea acvariului, in cele mai multe dintre cazuri acvariile folosite sunt de forma cubica, insa nu este o regula. Volumul acvariului poate varia, fiind adesea sub 100 de litri, unori chiar 40 litri. Sistemul de iluminat poate fi ales in functie de necesitatile de lumina ale coralilor, anemonelor sau algelor ori celorlalte organisme din acvariu. Lumina acvariului poate fi asigurata de catre becuri fluorescente, tuburi fluorescente sau altele. In cele din urma va fi nevoie pentru acvariu de o mica pompa pentru a asigura un curent de apa in acvariu.

    Filtrarea unui acvariu nano poate fi putin mai dificila din cauza volumului mic de apa, insa in cele mai multe dintre cazuri, metodele naturale sunt cele mai bune, deci se poate recurge la filtrarea biologica asigurata de piatra vie si de nisipul viu. Cantitatea de piatra vie necesara pentru un acvariu nano este de 1 kg la 10 litri iar in cazul nisipului, de 1,5 kg la 10 litri.

    Locul in care va fi amplasat acvariul nano este foarte important deoarece acesta, mic fiind suporta variatiile mult mai intens decat in cazul acvariilor mari, deci daca va fi amplasat in soare, acesta se va incalzi mai rapid si se va raci mai rapid noaptea, suferind fluctuatii majore de temperatura. De asemenea este important ca suportul pe care va fi amplasat acvariul sa ii poata suporta intreaga greutate (volumul util de apa + greutatea nisipului + greutatea pietrei vii + greutatea sticlei+ altele) si  sa fie intr-o zona accesibila in asa fel incat sa poata fi usor admirat si sa fie simplu sa iti aduci aminte de hranirea pestilor.

    In ceea ce priveste prepararea apei, se recomana folosirea unei sari speciale si a unui salimetru cat mai precis, nu se va folosi niciodata sarea de bucatarie in pregatirea apei acvariului marin. In cazul in care se doreste cunoasterea cu mare prezicie a salinitatii apei, se poate folosi un refractometru. Salinitatea ideala pentru un astfel de acvariu, bineinteles daca speciile ce il vor popula nu vor necesita conditii speciale, este de 1.023 iar temperatura trebuie sa fie mentinuta constanta in jurul valorii de 25.5°C. Dupa ce temperatura apei si salinitatea prezinta valori acceptabile se poate adauga piatra vie si nisipul viu. Prima se va amplasa piatra vie ce va fi apoi inconjurata de nisip, ce ii va oferi stabilitate. Incercati sa nu inghesuiti piatra vie, ci sa o plasati cat mai pe centru pentru a avea pestii dar si nevertebratele lor de jur imprejurul acesteia.

    Dupa ce acvariul se va cicla corespunzator va puteti pregati de locatarii acvariului, acestia pot avea atat de multe forme si culori incat va fi destul de greu sa alegeti. Tineti minte insa ca nu toate nevertebratele si pestii sunt compatibile intre ele.

    Intr-un acvariu nano se pot tine si pesti, nu mai multi de 2-4 ce-i drept insa acestia vor completa acvariul. Printre cei mai utilizati pesti in acvariile nano sunt Amphiprion ocellaris, A. percula, Pterapogon kauderni, Sphaeramia nematoptera, Grammatidae, guvizi mici, blenizi mici, domnisoare si multi altii. Acestia nu reprezinta singurele variante insa ei sunt recomandati deoarece sunt mai putin pretentiosi si mai resistenti la variatii ale parametrilor apei.

    Pe langa pestii din acvariu va fi nevoie si de cateva nevertebrate, care vor avea importanta sarcina de a se asigura ca acvariu este curat si ca nu raman resturi de hrana neconsumate, astfel se pot introduce in acvariu creveti, crabi, melci. Acestia vor fi tinuti in concordanta cu nevoile lor de spatiu si cu volumul si suprafata acvariului, pentru mai multe detalii despre echipa de curatare a acvariului, puteti consulta articolul dedicate acestei categorii.

    Coralii sunt unele dintre cele mai populare organisme intalnite in acvariile nano, aceste acvarii sunt atat de versatile incat pot fi ingrijite aproape orice specie de corali in ele fara a modifica foarte multe la acvariu. Este necesar sa cunoasteti faptul ca , unii corali necesita mai multa lumina decat altii ce pot fi deranjati de prea multa lumina si ca coralii concureaza pentru lumina, ei putand sa se lupte intre ei, omorandu-se (daca un coral atinge un alt coral cu tentaculele sale, il va urzica iar acest lucru poate duce la decesul celui urzicat). Este important ca daca se vor introduce mai multe specii de corali in acvariu nano sa ne interesam daca aceste specii sunt compatibile deoarece, pe timpul noptii coralii isi vor etala tentaculele iar intr-un astfel de acvariu tentaculele pot fii prea lungi.

    Ingrijirea unui acvariu nano este o sarcina foarte importanta deoarece acesta este foarte fragil din cauza volumului mic. In general nu necesita foarte multa munca din partea acvaristului, ci doar cateva actiuni dintre care cea mai importanta este schimbarea partiala de apa. Schimbarile partiale de apa au rolul de a impiedica acumularea unor mari cantitati de amoniac, nitriti, nitrati si de refacere a concentratieri de calciu din apa. Aceste schimbari se vor face saptamanal, scotandu-se circa 10% din volumul util de apa, apoi se va completa cu aceeasi cantitate de apa, cu aceeasi temperatura si salinitate.

    Dupa schimbarile partiale de apa, se recarca prin importanta completarea acvariului cu apa pentru a compensa evaporatia. Este important de mentinonat ca apa ce se va adauga doar pentru completarea celei evaporate va fi apa dulce, fara sare adaugata, deoarece la evaporatie se pierde doar apa, fara sare, care ramane in acvariu, ajungand la cresterea salinitatii, iar prin adaugarea apei dulci, salinitatea revine la normal. In functie de temperatura apei din acvariu, a mediului, de umiditatea din atmosfera si de curentii de aer din camera, evaporatia poate fi mai intensa sau mai putin intensa asa ca aceasta completare se poate face zilnic sau la nevoie.

    Pentru ca acvariul sa nu isi piarda din farmec, este bine ca si latura estetica sa fie ingrijita, astfel se vor curata geamurile acvariului de alge, folosind o lama de ras, sau un magnet special.