Amenajarea acvariilor

Un bazin cu pesti nu este foarte atragator insa un acvariu complet, cu substrat, plante, crengi, pesti este o adevarata bijuterie vie si in functie de imaginatia fiecarui acvarist, acvariul poate fi mai banal sau dimpotriva, mai inedit.

          Primul pas din amenajarea acvariului il reprezinta alegerea si amenajarea substratului. Substratul este important pentru un acvariu deoarece aici isi vor fixa plantele radacinile, reprezinta mediu de reproducere pentru pesti, melci sau chiar colonii de bacterii ce contribuie la descompunerea produselor metabolice si a resturilor de hrana neconsumate si multe alte roluri inclusiv estetice.

          In acvaristica se folosesc mai multe tipuri de substrat, alese in functie de natura si tipul acvariului si al biotopului imitate. Cel mai la indemana tip de substrat este nisipul de rau, acesta trebuie bine spalat pentru a separa particulele de mal sau alte particule nedorite in acvariu. Dupa spalarea trainica a nisipului se recomanda ca acesta sa fie oparit pentru a se distruge bacteriile si posibilii paratizi ce ar putea fi introdusi in acvariu o data cu el. Nisipul se trebuie sa fie intr-un strat de cel putin 5cm, dispus in panta, din spatele acvariului pana in fata, unde va avea cea mai mica inaltime. Dispunerea in panta asigura o vizibilitate usoara si un aspect mai natural, imitand malul.

          Pe langa nisipul de rau, in comert exista si multe alte tipuri de nisip, de diferite granulatii, naturi si culori insa este bine ca la alegerea substratului sa se tina cont ca acesta sa fie inert din punct de vedere chimic, precum cel cuartos, astfel se vor evita nisipurile si rocile calcaroase in cele mai multe cazuri si cele colorate artificial.

Culoarea nisipului sau a pietrisului este bine sa fie in contrast cu cea a pestilor sau chiar negru iar granulatia se recomanda sa fie de 2-3mm iar daca se folosesc granulatii mai mari acestea trebuiesc acompaniate si de nisip pentru a umple golurile ramase intre granule, insa aceste detalii pot diferi de la caz la caz.

          Dupa pregatirea nisipului putem pregati celelelte obiecte de decor din acvariu, acestea pot fi bucati mai mari sau mai mici de roci sau radacini, crengi si ramuri de lemn.

          Rocile folosite trebuiesc de asemenea sa fie inerte din punct de vedere chimic si sa fie bine curatate si spalate inainte de plasarea lor in acvariu, lemnul trebuie sa fie tratat si fiert pentru a ii reduce flotabilitatea, pentru a il face sa se scufunde.

          Rocile folosite adesea in acvariu sunt granitul, riolitul, dioritul, bazaltul, porfiritul, gabronul, piatra ponce, ele se amplaseaza primele iar nisipul se pune doar dupa fixarea lor, deoarece in cazul in care acestea sunt asezate peste nisip, el se poate misca, pestii pot sapa si piatra poate sa cada, uneori ducand chiar la craparea geamului fundului acvariului.

In functie de ponderea rocilor in bazin exista trei categorii de acvarii:

-acvarii in care rocile au o mare pondere - Acvarii pentru cichlidae africane;

- acvarii in care rocile si plantele se gasesc in rapoarte apropiate - Acvarii de apa dulce caracteristice Americii Centrale si Acvariile marine;

-acvarii in care pe langa plante intalnim doar lemnul - Acvariile caracteristice sud-estului Asiatic.

 

Lemnul se trateaza foarte simplu, acesta se fierbe in saramura mai multe ore, durata depinzand de marimea si grosimea sa, si apoi se lasa in apa rece mai multe zile, pana la doua saptamani, iar apa se schimba cat mai des posibil. Astfel se inlatura sarea ramasa si lemnul va elibera taninul ce da o nuanta maronie apei. Taninul nu este toxic in concentratii mici insa multi acvaristi nu ii apreciaza prezenta in acvariu.

          Atat rocile cat si lemnul vor contribui la asigurarea unor refugii pentru pesti, la sporirea confortului acestora si vor imbunatati si estetica acvariului. Mai mult decat atat, muschi, ferigi si unele plante se pot fix ape acestea urmand ca ele sa se dezvolte pe roca sau pe bucata de lemn.

          Lemnul si rocile sunt componente naturale ce vor contribui la imitarea unui curs de apa (Foto) sau a unui lac si sporeste naturaletea acvariului, insa acestea trebuie sa fie alese tinand cont si de dimensiunile acvariului, fara sa il aglomereze si lasandu-se suficient spatiu liber pentru inot in partea centrala a acvariului.

Pe langa obiectele de decor amintite se pot folosi si recipiente din ceramica, nelacuite, sparte  si gaurite in diferite feluri care sa ofere pestilor un labirint cu o multitudine de ascunzatori, potentiale locuri de depunere a icrelor, tot in acest sens se mai folosesc nucile de cocos fierte.

Plantele din acvariu trebuiesc aranjate in asa fel incat sa nu se acopere unele pe altele, adica cele mai inalte (Echinodorus sau Vallisneria ) se vor amplasa in partea din spate a acvariului urmand partea frontala sa revina plantelor pitice, ce pot fi dispuse in tip “covor vegetal” (Riccia fluitans).

          Spatele acvariului poate fi decorat folosind polistirenul modelat cu un cutter in diferite forme, in functie de imaginatia fiecaruia, un trunchi de copac, un zid de stanca, posibilitatile sunt aproape nelimitate. Dupa modelare acesta se va acoperi cu un strat de ciment non-toxic pentru a ii spori greutatea si se va colora de asemenea cu vopseluri non-toxice. Lipirea de geamul acvariului se poate face cu silicon insa inaintea amplasarii nisipului si a altor elemente de decor.

          Desi imaginea oferita este una de exceptie, astfel de decoruri au dezavantajul ca ocupa din spatial acvariului.

          O alta varianta a mascarii partii posterioare a acvariului o reprezinta posterul, acesta poate fi imprimat cu diferite imagini acvatice, atat dulcicole cat si marine, sau chiar pot fi monocolore, spre exemplu negre pentru a contrasta puternic cu plantele si pestii din acvariu. Geamul din spate poate fi vopsit sau poate fi dublat de o oglinda ce va face ca acvariul sa para mai mare si mai profound.

          Este necesar sa amintim ca acvariul este decorat, nu doar pentru a ii imbunatati aspectul ci , in primul rand pentru a imbunatati calitatea vietii locuitorilor sai, sa imite un cadru natural si astfel este important sa nu ne indepartam de scopul initial si sa rezulte un acvariu kitchios.

Ecolog Stelian Stanescu, comunitatea Acvarii de vis