Amestec cu inima de vita

    Pestii carnivori sau insectivori pot fi hraniti in captivitate cu diferite tipuri de hrana uscata, congelata sau vie. In acest sens se poate folosi inima de vita, larvele de Chironomidae, Artemia, creveti tocati si multe altele. In acest articol vom detalia cateva moduri de a prepara un tip de hrana bogat in proteine, indicat in special pestilor carnivori, dar avand si componente vegetale, mai exact doua retete de hrana bazate pe inima de vita.

    Inima de vita este foarte usor de achizitionat, ea putand fi gasita la aproape orice macelarie si nu este deloc scumpa, in plus ea contine proteine si fier ce ajuta la buna dezvoltare atat a puilor, cat si a adultilor.

    Prima dintre retetele de preparare a mixturii de inima de vita cuprinde urmatoarele ingrediente:
-4,5 kg inima de vita;
- 3 maini de hrana de pesti sub forma de fulgi;
- doua cescute de hrana de pesti sub forma de granule;
-  40 grame de spanac;
- 4 morcovi;
- 6 pliculete de intaritor (Gelfix).

    In primul rand inima de vita trebuie pregatita, astfel aceasta este clatita bine pentru a o curata de sange, se taie in bucati mai mici pentru a fi mai usor de manevrat si se curata de grasime, pielite si vase de sange. Aceasta curatare trebuie realizata cu multa atentie pentru a ne asigura ca nu mai raman pielite si vase de sange si ca mai departe, este preparata doar inima in sine. Acest procedeu este unul de durata iar la sfarsit, inima poate cantari chiar si cu 30% mai putin. Dupa curatare inima rezultata poate fi bagata la congelator pentru a se ingheta putin deoarece este mai usor de prelucrat mai tarziu.
    In timp ce inima se ingheata la congelator, pot fi preparati morcovii si spanacul. Morcovii se curata in asa fel incat sa fie inlaturat tot pamantul de pe suprafata lor iar spanacul este clatit bine. Se oparesc circa 5 minute apoi se introduc in blender si se maruntesc pana rezulta o pasta.
    Hrana de pesti sub forma de fulgi si granule se amesteca bine cu mana intr-un vas si se adauga apa in cantitate egala cu amestecul rezultat. Acestea se vor lasa la inmuiat si apoi se vor introduce in blender si se vor marunti pana cand rezulta o pasta.
    Inima de vita poate fi scoasa de la congelator si introdusa si ea in blender de doua ori, pentru a ne asigura ca se rezulta o pasta similara celor doua rezultate anterior. Dupa ce si inima de vita devine pasta, cele trei paste rezultate se pot amesteca intr-un recipient suficient de mare. Dupa ce amestecul devine omogen se poate pregati praful de gelatina.
    Cele sase pliculete de gelatina vor fi dizolvate in trei canute de apa si apoi introduse in amestec. Aceasta gelatina are rolul de a lega ingredientele, pentru a putea fi mai usor folosite ulterior.
    Dupa ce ati introdus gelatina in amestec, acesta se poate ambala in pungi. Pungile pot fi umplute folosind o cana sau chiar o palnie insa important este ca la inchiderea pungii sa ne asiguram ca nu exista aer ramas in acestea. Aceasta metoda de ambalare este mai utila celor ce poseda multi pesti si care astfel folosesc o mai mare cantitate de hrana la o masa. Pentru cei cu nu foarte multi pesti de hranit, se pot folosi ambalajele de la hrana congelata din comert, deoarece acestea asigura formarea unor cubulete ce aproximativ 1cm³, foarte facil pentru hranirea  unui numar redus de pesti. Aceste tablete pot fi umplute cu mixtura rezultata si sigilata cu folie subtire de plastic pentru a evita contactul cu aerul.
    Fie ca ati ales sa ambalati mixtura in pungi sau in tablete, acestea vor fi introduse la congelator si pastrate pana la folosire, cand vor fi scoase si razuite, iar fasiile rezultate, similare viermisorilor pot fi apoi administrate pestilor inainte de a se dezgheta complet.
    Aceasta reteta este foarte permisiva, putand fi adaugate noi ingrediente dupa preferintele fiecaruia, astfel se pot adauga vitamine, minerale, se poate suplimenta aportul de legume, etc.
    
    A doua reteta pentru mixtura de inima de vita cuprinde:
-4,5-5,5 kg inima de vita;
-1 kg mazare congelata sau proaspata;
- 1,5 kg peste marin;
- 1kg creveti cruzi, proaspeti;
- patru banane;
- 2 pere;
-o punga de spanac;
- 8000 IU de vitamina E;
- 50g vitamina C;
- 50 de tablete de multivitamine zilnice;
- 400g fulgi de spirulina;
- 100g germeni de grau;
- 1 conopida;
- cereale pentru sugari.

    La fel ca si in cazul retetei anterioare, inima trebuie spalata si curatata bine de grasime, vase de sange si pielite. Dupa curatarea temeinica a inimii de vita, aceasta poate fi tocata si pusa intr-un recipient incapator, suficient de incapator pentru a primi toate ingredientele de mai sus. Pestele se va curata si se vor inlatura oasele si solzii, daca este cazul, apoi se poate toca. Se vor spala, curata si se vor toca si perele si spanacul dar si bananele si mazarea. Crevetii se vor spala bine si se vor toca si ei iar conopidei i se vor inlatura partile batrane, atoase apoi se vor toca. Vitaminele vor fi zdrobite folosind un mojar pana cand va rezulta un praf apoi se vor introduce in amestec si se va omogeniza. Folosind acelasi mojar se vor marunti si germenii de grau insa acum se va insista putin deoarece cu cat se maruntesc mai bine cu cat vor fi mancati mai bine, daca vor ramane bucatele mai mari, pestii le vor evita. Intregul amestec se va omogeniza si se vor adauga cerealele pentru sugari, acestea vor intari compozitia si se va continua amestecarea pana la omogenizarea completa. Cantitatea de cereale poate diferi, insa aceasta se va adauga pana cand compozitia va avea o textura semisolida, nu prea multa pentru a nu deveni prea uscata.
    Dupa ce aceasta compozitie a fost realizata se va impacheta in pungi si se va introduce la congelator pana la folosire. La folosire se va razui necesarul pentru o masa a pestilor insa nu se va suprahrani. Excesul de hrana va fi inlaturata prin sifonare deoarece aceasta poate modifica rapid calitatea apei.
   
    Desi poate parea o cantitate mare de hrana de pesti, mai bine de 5 kg, aceasta se poate epuiza mai repede sau mai greu, in functie de numarul pestilor hraniti, este insa mai practic sa se realizeze o cantitate mai mare de hrana decat sa se reia amestecul in cantitati mici la fiecare masa.
   
    Pentru persoanele ce nu hranesc foarte multi pesti, recomandam ca retelele sa fie modificate in asa fel incat cantitatea de hrana rezultata sa fie mai mica, pentru a evita pastrarea acesteia o perioada foarte indelungata in congelator.