Bolile pestilor transmisibile la om

    Multa lume se intreaba daca un acvariu prezinta vreun pericol pentru sanatatea sau pentru viata lor, daca hrana pestilor poate porni o criza alergica, daca pestii pot transmite boli omului. Desi nu voi raspunde decat pe scurt la primele doua, la a treia voi zabovi putin intrand in mai multe detalii. In primul rand Da, acvariul reprezinta un pericol pentru sanatatea si viata omului, dar pe de alta parte si mersul pe strada este periculos intr-o oarecare masura si chiar si aerul curat contine germeni. In al doilea rand, majoritatea tipurilor de hrana nu provoaca reactii alergice insa chiar si daca aveti vreo reactie la un animit tip de hrana, acesta poate fi schimbat usor, pe vremea cand se folosea intens, Daphnia uscata provoca reactii alergice celor mai sensibili.
    In ceea ce priveste bolile pestilor ce pot fi transmise la om, lucrurile sunt mult mai complicate existand o serie de boli, ce se trateaza simplu iar altele ce sunt foarte dificil de tratat si de multe ori mortale.
   
1. Mycobacterium marinum este o specie de bacterie ce provoaca o boala numita “tuberculoza pestilor”, “granulom datorat acvariului” sau” granulom de piscina”. Aceasta bacterie este inrudita cu bacteria ce provoaca la oameni tuberculoza si lepra. Bacteria este foarte rezistenta la aproape orice tratament si de obicei ataca extremitatile corpului, mainile si picioarele. Perioada de incubatie variaza de la doua zile la doi ani dar de obicei granulomul apare in aproximativ doua saptamani pe maini sau picioare. Zona infectata este de culoare roz sau vanat si poate secreta puroi si poate fi dureroasa la atingere.
    Aceasta boala se trateaza similar tuberculozei, minociclina, rifampin, ethambutol si biaxin insa poate dura o vreme pana la vindecare, de multe ori chiar si un an.
    Cauzele contactarii acestei boli sunt intepaturile in inotatoarele pestilor, zgarierea de sticla acvariului dar si prin alte modalitati in general prin leziuni ale pielii dar si prin muscaturi sau chiar prin extragerea apei din acvariu, cu un furtun, cu gura. De obicei aceasta boala nu este fatala insa poate afecta articulatiile fiind similara cu artrita.

2. Infectii virale.
     Exista mai multe specii de virusuri care pot fi transmise de la pesti la oameni si care ii pot infecta pe acestia. Vibrio alginolyticus, V. damsela, V. Parahaemolyticus, V.vulnificus. Aceste specii intra in corpul uman prin intermediul ,leziunilor si al infectiilor si pot provoca si infectii gastrointestinale. Dintre aceste virusuri se remarca V. damsela care ataca foarte puternic organismul uman ajungandu-se de multe ori la amputari de membere si chiar la deces. V.vulnificus ataca rapid, intre una si cinci zile insa in medie in aproximativ 28 de ore. Simptomele include febra puternica, frisoane, ameteala si greata, varsaturi si diaree, dureri abdominale, tensiune scazuta si leziuni de piele plice cu lichid.
    Infectiile gastrointestinale pot fi contactate prin ingestiea unor virusuri (Vibrio sp.) prin mancarea unor scoici insuficient gatite si poate duce la deshidratare sau infectii sistemice daca virusurile au patruns in sange. Aceste virusuri se pot multiplica rapid in asa fel incat vase de sange si chiar organe  se pot bloca, de multe ori rezultand amputarile sau chiar moartea. In tratament se pot folosi antibiotice precum ampicilina, penicilina, tetraciclina si gentamicina.

3. Erysipelothrix rhusiopathiae provoaca o boala numita “oala acvaristului”. Este in general o boala ocupationala, persoanele ce au contact indelungat cu animalele si cu dejectiile acestora. Printre cele mai expuse profesii la aceasta boala se numara bucatarii, macelarii, ingrijitori de animale, fermieri, pescari, medici veterinari, etc. Acest microb poate rezista in carnea inghetata, perioada de incubatie dureaza pana la o saptamana iar simptomele constau in febra, stare generala de rau, dureri articulare si musculare, dureri severe de cap. Infectiile pot afecta atat sistemul nervos central cat si inima insa de cele mai multe ori a fost observata pe maini unde provoaca artrita severa a incheieturilor mainilor si degetelor.
    Aceasta bacterie este purtata atat de pesti cat si de delfini, scoici, melci, crustacee etc, aceasta boala, netratata poate duce la deces, se trateaza cu antibiotice.

4. Salmonella sp. este un gen de bacterie patogenă care cauzeaza unele boli infectioase (febra tifoida, paratifos, intoxicatii alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai raspandite toxiinfectii alimentare, contaminand omul prin ingestia de mancare sau de apa infectata. Perioada de incubatie dureaza intre 7 si 72 de ore insa poate fi fatala prin deshidratare, septicemia si infectii.

5. Boala pestelui nebun este cauzata de Streptococuc iniae, aceasta boala poate cauza febra, tremuraturi, meningita, artrita si infectii ale sangelui si pielii. Pentru protectie, evitati manipularea pestilor, acvariilor, sau orice alt obiect al acvariului daca aveti rani deschise pe maini, nu efectuati scufundari daca aveti rani, nu sifonati acvariul cu gura, nu mancati fructe de mare crude. Dupa interventia la acvariu, spalati-va bine pe maini cu apa curata. Daca in timpul manipularii unui peste ati fost intepat permiteti sangerarea si apoi dezinfectati si bandajati rana.

6. Pfiesteria este un flagelat intalnit adesea in infloririle algale. Contactul cu acest microb poate duce la dureri epiteliale, inrosirea ochilor, dureri severe de cap, vedere incetosata, ameteli, voma, pierderi de memorie, dificultati de respiratie, disfunctii ale ficatului si rinichilor etc. Din fericire sansele sa contactati acest microb sunt foarte mici deoarece este clasificat drept BIOHAZARD III si poate fi contactat doar din laboratoare.   

         Aceste boli si acesti microbi sunt cei mai intalniti in acvarii, chiar si asa ei sunt destul de rari si daca tineti cont de cateva reguli de igiena, acestia nu are trebuie sa va deranjeze in vreun fel. O grija speciala ar trebui sa o aiba persoanele cu imunitatea scazuta, persoane ce sufera de SIDA, diabet, disfunctii hepatice sau probleme renala sau cei ce urmeaza tratament impotriva cancerului.