Cum convingi pestii sa se hraneasca?

    Cei mai multi acvaristi de apa sarata vor alege ca pestii achizitionati de ei sa fie capturati si nu reprodusi in captivitate. Pestii capturati au doua mari avantaje in fata celor reprodusi in captivitate: sunt mai ieftini si se gasesc mai usor. Pe de alta parte cei reprodusi in captivitate sunt obisnuiti cu mediul din captivitate, se hranesc mai usor si sunt mai rezistenti la boli insa numarul lor este redus datorita faptului ca nu multe specii marine de pesti se pot inmulti in captivitate. Cu timpul insa numarul acestora va creste iar comertul se va face in principal cu specii reproduse in captivitate, cum s-a intamplat cu acvaristica dulcicola, de aceea reproducatorii, acei acvaristi ce incearca sa reproduca pestii marini in captivitate au nevoie de sustinerea noastra, a tuturor.
    Una din marile probleme de dupa achizitionarea pestilor este hranirea lor. Acesti pesti nu pot fi hraniti cu granule sau fulgi deoarece ei nu vor recunoaste aceste particule drept hrana.
   
    In primul rand, inainte sa achizitionam pestele, la magazine trebuie sa ne interesam daca a fost hranit, cu ce hrana a fost hranit iar daca este posibil incercati sa convingeti vanztorul sa va demonstreze. O data ce vezdeti cu ochii dumneavoastra ca pestele se hraneste, nu veti avea mult de asteptat pana se va hrani si la dumneavoastra in acvariu. Dupa achizitionare este bine sa achizitionati si hrana cu care a fost obisnuit pestele. Dupa ce s-a realizat aclimatizarea lui la conditiile din acvariu sau din carantina nu se va hrani imediat, deoarece oricum nu va manca. Dupa cateva ore, in care el s-a acomodat la noul sau mediu poate fi hranit, intai in cantitati mici. Incercati sa il hraniti cu aceeasi hrana cu care a fost hranit pana acum, astfel va fi mai usor. Daca refuza mancarea este bine ca aceasta sa fie inlaturata din acvariu pentru a nu contamina apa, daca a refuzat-o cand era proaspata, o sa o refuze si dupa cateva ore in care a stat pe fundul acvariului. Din aceasta cauza hranirea se va face intai in cantitati reduse, apoi pe masura ce acesta se hraneste mai intens se mareste si cantitatea insa nu se va exagera.

    Daca pestii nu au fost hraniti sau daca se asteapta un transport de pesti direct din libertate atunci lucrurile sunt ceva mai complicate. Acestia nu vor accepta nici macar hrana congelata si trebuiesc hraniti cu hrana vie o perioada. Dupa ce se exclude riscul ca pestii sa moara din cauza inanitiei se poate gandi etapa urmatoare. Urmatorul pas este acela de a acorda pestilor aceeasi hrana insa nu vie ci concelata, iar daca este posibil acordarea simultana a hranei vii si congelate cu atat trecerea este mai subtila, dupa cateva zile se poate renunta la hrana vie in favoarea celei congelate. Va urma o alta perioada in care pestii vor fi hraniti cu hrana congelata, la unele specii mai pretentioase se va ramane in aceasta faza deoarece se considera hrana ideala cea congelata. Acest lucru nu este un lucru rau, hrana congelata fiind prezenta in aproape toate magazinele de profil, gasindu-se in diverse compozitii pentru mai multe categorii de pesti. Pentru pesti mai putin pretentiosi se poate insa trece mai departe, la hrana artificiala. Trecerea de la hrana congelata la cea artificiala trebuie sa fie deasemenea subtila deci se poate recurge pudrarea hranei vii cu praful granulelor si apoi hranirea pestilor. Acest lucru se face pentru a obisnui pestii cu gustul si mirosul hranei artificiale, o perioada se vor hrani acestia atat cu hrana congelata cat si cu hrana artificiala dupa care se va renunta la cea congelata.

    Artemia salina vie reprezinta o hrana ideala pentru pestii abia stabiliti in acvariu. Faptul ca aceasta este vie, se misca si este de dimensiunea potrivita face ca multi pesti sa nu reziste tentatiei. Artemia adulta insa nu are aceeasi valoare nutritionala ca si nalupii de Artemia. Nalupii sunt ideali atat ca hrana de pornire cat si ca hrana de baza pentru calutii de mare despre care se stie ca sunt pretentiosi la hrana. Un alt mare avantaj al Artemiei este acela ca se poate gasi la unele magazine vii sau se pot realiza culturi de fiecare acvarist fara prea mare greutate. Pentru detalii despre ralizarea unei astfel de culturi se poate consulta articolul dedicat, intitulat “Artemia salina” Un alt crustaceu folosit cu success in acvaristica marina, congelat este mysis. Mysis este defapt un gen de crustaceii ce cuprinde aproximativ 16 specii de astfel de crustacei. In natura acestia impreuna cu alte organisme formeaza zooplanctonul.

    O alta sursa de hrana des utilizata in acvaristica marina o reprezinta pestisorii vii. Acestia sunt folositi ca sursa de hrana in special pentru speciile carnivore de talie mare sau medie. Se cunoaste faptul ca daca se acorda o perioada indelungata ca sursa de hrana a pestilor marini, pesti dulcicoli, se vor dezvolta unele probleme hepatice. Unele dintre cele mai folosite specii de pesti in hranirea pestilor marini sunt insa guppy (Poecilia reticulata) si molli (Poecilia sphenops) din cauza ca acestia sunt mai ieftini si foarte accesibili insa hranirea se va face doar pe perioade relativ scurte, pana la obisnuirea pestilor cu hrana congelata.
Hranirea se va realiza prin eliberarea pestilor-hrana unul cate unul pe masura ce acestia sunt mancati pana cand se considera suficient, nu se vor elibera mai multi pesti in acvariu deoarece acestia nu pot supravietui prea mult timp in apa marina si vor muri, ducand la scaderea calitatatii apei. Trecerea de la aceasta hrana vie la hrana congelata trebuie facuta de asemenea subtil putandu-se adopta metoda hranirii guppylor proaspat omorati, o perioada dupa care ce va administra hrana congelata.

    Nori este o hrana ideala pentru pesti vegetarieni precum Acanthuridaele. Aceasta alga marina poate fi imbogatita prin trecerea prin Selcon sau Zoecon, astfel pestii vor avea acces la lipide si acizi grasi precum Omega 3. Imbogatirea se face prin lasarea la inmuiat a algelor marine  timp de 10 minute in solutie Selcon sau Zoecon iar apoi aceasta se suspenda in acvariu. Acesti suplimenti nutritivi vor asigura pestilor o masa copioasa chiar si dupa 2-3 minute de hranire.