De ce mor pestii intr-un acvariu marin?

            Este bine cunoscut faptul ca in acvariu, indiferent de tipul acestuia, pestii traiesc mai mult decat in libertate datorita lipsei predatorilor. Predatorii sunt acele animale care se hranesc cu alte organisme (prada), desi nu intotdeauna predatorii isi omoara prada inainte de a se hrani cu aceasta, in cele din urma prada moare si este consumata de predator. In acvariu se evita din start asocierea prada-pradator, deci problema pradarii nu reprezinta o amenintare pentru pestii din acvariu, exceptie face cazul in care in acvariu se tin predatori, iar acestia sunt hraniti cu hrana vie, dar bineinteles nimeni nu se asteapta ca prada sa traiasca din moment ce aceasta reprezinta de fapt o sursa de hrana.
Un alt motiv pentru care pestii traiesc mai mult in captivitate il reprezinta sursa de hrana constanta si conditiile aproape ideale oferite bineinteles, de catre acvarist.
In libertate viata pestilor este scurtata in cele mai multe din cazuri datorita pradarii, chiar daca pestele este afectat de vreo boala sau parazit sansele ca acesta sa moara in totalitate din cauza acestora sunt mici, de regula acestia devin mai lenti, mai apatici si cad mai rapid victime predatorilor.
 Acestea fiind spuse, ne asteptam ca pestii din acvariu sa traiasca mai mult decat cei din libertate si de multe ori nu se intampla sa, ei mor din nefericire mai curand. Cauzele acesor decese sunt diverse insa cele mai intalnite cinci cauze pentru moartea pestilor in acvariu sunt urmatotoarele, limitandu-ne insa doar la acvariile marine insa aceste cauze se pot aplica si unor pesti dulcicoli:

1) Infometare si hranire necorespunzatoare
    Intalnita in special in cazurile pestilor capturati din recifuri de corali acestia nu sunt obisnuiti cu hrana artificiala, hrana uscata sau chiar cu cea congelata. Pestii capturati trebuiesc hraniti pe rand cu hrana vie, hrana vie si hrana congelata, hrana congelata, hrana congelata si hrana uscata si abia apoi hrana uscata. Teoretic ar fi simplu insa sunt specii mai pretentioase care nu vor recunoaste niciodata sau foarte greu hrana artificiala drept mancare, ca urmare vor fi hraniti cu hrana congelata, pe de alta parte aceasta trecere progresiva poate sa dureze intre 3-4 zile si cateva saptamani in functie de specie si de personalitatea pestelui respectiv.
Inainte ca pestii sa fie trimisi catre distribuitor, cel ce ii captureaza nu ii va hrani deoarece acestia vor defeca in recipientul de transport iar apa va avea de suferit datorita acumularii amoniacului si datorita scaderii concentratiei de oxigen dizolvat iar daca pestii trec printr-o astfel de perioada un timp indelungat isi vor pierde apetitul si vor fi greu de convins sa se hraneasca iar.
In cazul unor specii foarte pretentioase din punct de vedere al hranirii nu se poate asigura o sursa constanta de hrana, spre exemplu Synchiropus splendidus se hraneste in special cu amfipode si copepode insa piatra vie nu poate asigura un aport constant, in cantitate suficienta pentru a hrani chiar si un singur individ, in schimb ei vor fi hraniti cu alti crustacei marunti, vii sau congelati insa vor refuza aproape intotdeauna hrana uscata.

2) Alimatizarea realizata defectuos
    O aclimatizare realizata defectuos va supune pestii unui stres suplimentar iar din aceasta cauza ei vor refuza orice tip de hrana. Chiar daca a fost realizata egalizarea temperaturii apei din recipientul de transport cu cea a apei din acvariu, salinitatea, pH-ul si duritatea sunt la fel de importante. Pentru mai multe detalii despre o aclimatizare corespunzatoare, consultati articolul “Popularea acvariului marin”.

3) Boli si paraziti
    Pestii capturati sunt supusi in special acestor riscuri, cei inmultiti si crescuti in captivitate, nu au avut contact cu acesti parziti sau germeni deci in cele mai multe dintre cazuri, acestia vor fi sanatosi.
Datorita stresului transportului la care a fost supus pestele, parazitii sau germenii pe care ii poarta dar pana acum nu au reprezentat un pericol se pot dezvolta, inmulti si pot provoca boli. Aceste semne nu sunt intordeauna vizibile la achizitionare, germenii avand, ca si la oameni o perioada de incubatie. Pentru a se evita aceste neplaceri se recomanda ca intotdeauna sa se foloseasca o carantina, inainte de a introduce pestii in acvariul principal, “de curat”.
Parazitii singuri, nu duc la moartea pestelui, putine fiind cazurile cand parazitul isi omoara gazda, sursa sa de hrana. In cele mai multe din cazuri pestii mor datorita sufocarii cu mucusul secretat ca raspuns la dezvoltarea parazitilor intre branhii. Desi parazitii se pot omori cu diferite substante medicamentoase, ranile provocate de acestia se pot infecta, ducand in cele din urma la moartea pestelui. Pentru a se evia astfel de situatii
neplacute se recomanda ca pestii sa fie atent observati inainte de achizitionare, sa fie tinuti o perioada in carantina sau sa fie achizitionati de la cunostinte, de la oameni de incredere, nu in ultimul rand se pot achizitiona pesti inmultiti in captivitate desi numarul acestora este scazut iar pretul este mai mare.

4) Incompatibilitatea
    Datorita necunoasterii, se poate intampla ca in acvariu sa fie introdusi pesti noi, care sa aduca cu ei o serie de probleme prin instalarea relatiei  prada-pradator in acvariu. Pentru a se evita astfel de situatii se vor alege pestii cu grija, tinandu-se cont de compatibilitatea dintre specii, se va realiza o documentatie serioasa inainte de achizitionarea noilor pesti sau se poate cere opinia unui prieten mai experimentat, cu ajutorul forumului spre exemplu.. Incompatibilitatea se poate manifesta si in interiorul aceleiasi specii, spre exemplu in cazul speciilor foarte teritoriale in care masculii devin foarte agresivi.

5) Calitatea proasta a apei
    Calitatea apei unui acvariu marin este mult mai importanta si mai greu de asigurat decat in cazul acvariilor dulcicole. In cazul celor marine, apa trebuie sa respecte cu strictete limitele inguste ale parametrilor principali: temperatura, salinitate, pH, gH, amoniac, nitriti, nitrati. Nerespectarea acestor limite duce la scaderea imunitatii pestilor, facandu-i predispusi la boli sau paraziti, poate duce la infectii si poate duce astfel la moartea pestilor. Pentru a se mentine apa la nivelul de calitate cerut de pesti se vor urmari cu atentie parametrii apei si se va actiona din timp si eficient.
Aceste sunt pricipalele cinci motive pentru care pestii unui acvariu marin mor in captivitate insa mai sunt si altele pe care doar le voi enumera: transportul defectuos, defectarea unui dispozitiv esential in acvariu, lipsa capacului acvariului (ce permite pestilor sa sara din acvariu) si altele