Iluminarea unui acvariu marin


   
    Iluminarea unui acvariu marin este foarte importanta, pe langa faptul ca asigura vizibilitatea acvariului, ea asigura dezvoltarea coralilor si a algelor atat de necesare in acvariu. Exista mai multe metode de iluminare a acvariului marin iar alegerea uneia dintre acestea poate fi dificil. Sistemul de illuminare al unui acvariu este un sistem complex, acesta are mai multe variabile dintre care amintim: sursele de lumina folosite, puterea, numarul becurilor sau al tuburilor fluorescente, inaltimea acvariului, speciile de corali si alge din acvariu.

    Pentru a ne face o idee clara despre acest sistem si despre cum ar trebui sa arate sistemul potrivit acvariului nostru trebuie intai sa stim ce fel de acvariu vom avea. Daca in acvariu nu se intalnesc specii pretentioase de anemone sau corali, adica daca acvariul cuprinde anemone comune si corali moi este bine sa se foloseasca un sistem VHO (Verry High Output) desi ideal ar fi sa se foloseasca un sistem CF (Compact Fluorescent) sau MH (Metal Halide). Acesta va face fata chiar si in cazul acvariilor cu o inaltime mare. In cazul acvariilor ce vor fi populate predominant cu specii de corali duri cu polipi mici (SPS) se recomanda sa se foloseasca lampi metal-halide (MH) sau lampi fluorescente compacte (CF). Aceste sisteme nu numai ca ajuta la buna dezvoltare a coralilor ci, mai mult ii lumineaza cu o anumita lungime de unda, in asa fel incat acestia vor parea foarte frumos colorati. Exista si posibilitatea folosirii unui sistem obisnuit de iluminare insa acesta nu va accentua de nici un fel coloritul coralilor si al anemonelor.

    Un alt aspect foarte inportant este inaltimea acvariului, sau mai exact inaltimea coloanei de apa, aceasta este importanta deoarece lumina patrunde mai greu in straturile inferioare ale apei, astfel este nevoie de o lumina mai puternica ce poate penetra coloana de apa pana la nivelul substratului. Astfel se pot folosi mai multe tipuri de surse de iluminat, in primul rand se pot folosi sisteme normale sau sisteme fluorescente VHO pana la adancimi de 40 cm. insa acest lucru este in stricta legatura cu speciile ce se vor afla in acvariu. Se mai pot folosi sisteme CF cat si VHO pana la adancimi de 50 cm iar peste 50 cm se vor folosi fie sistemele CF, fie MH. In ceea ce priveste puterea acestora, la inaltimi mai mici de 40 de centimetri se pot folosi cele de 110-220w. Pentru acvariile cu o inaltime mai mare se vor folosi sistemele cu o putere mai mare, respectiv 250-400w. Bineinteles se pot folosi sisteme mai puternice si la inaltimi mai mici ale coloanei de apa, acestea nu vor dauna in nici un caz, ci dimpotriva ele vor favoriza dezvoltarea organismelor dependente de lumina.

    Lungimea si latimea acvariului sunt alte aspecte importante de care este bine sa se tina cont atunci cand vine vorba de iluminarea acvariului. Daca se folosesc tuburi fluorescente, numarul acestora va creste in raport cu suprafata acvariului pentru a se asigura intensitatea necesara. Astfel se pot folosi trei sau mai multe tuburi VHO in functie de supafata acvariului. Daca se doreste iluminara folosind un sistem MH atunci este bine ca la fiecare 60 cm ai lungimii acvariului sa se foloseasca o lampa MH, spre exemplu la un acvariu cu lungimea mai mica de 60 se va folosi o lampa, pentru o lungime cuprinsa intre 60-120 se vor folosi doua si tot asa. Folosirea tuburilor obisnuite nu este recomandata decat in cazul acvariilor cu inaltimea mica si fara corali sau anemone.

    Dupa stabilirea tipului de iluminare ce urmeaza a fi folosit se pune problema carcasei acestuia. Carcasa este importanta deoarece aceasta reflecta aproape intreaga cantitate de lumina spre acvariu, limitand astfel pierderile. In cazul sistemelor de iluminare cu metal-halide se vor folosi pe cat posibil carcase de forma parabolica ce vor directiona lumina in jos, spre acvariu insa unele dintre acestea vor fi prea inguste si vor concentra lumina intr-o singura fasie, incercati sa rezolvati aceasta problema fie prin folosirea unor carcase mai largi, fie prin amplasarea lampilor mai sus, fara insa a le departa prea mult de acvariu. In cazul folosirii unui sistem de iluminare obisnuit sau VHO, atunci optiunule nu sunt prea variate insa formele din comert sunt din fericire potrivite pentru acvarii. Sistemele CF dispun de carcase care concentreaza lumina, desi nu la fel de bine ca si carcasele parabolice, folosind fie un material plastic de culoare deschisa, fie metal. Asigurati-va ca folositi cele metalice deoarece cele din plastic se ingalbenesc in timp.

    Diversitatea de tuburi prezente in comert poate sa fie un alt aspect ce creeaza confuzie insa lucrurile sunt destul de simple. Indiferent de sistemul de iluminare, corpul de iluminat, fie becul, fie tubul fluorescent nu trebuie sa aiba mai putin de 6500 K. K-ul se refera la culoare luminii, cu cat valoarea K este mai mica, cu atat lumina este mai rosiatica iar cu cat este mai mare cu atat este mai albastruie. Valoarea cuprinsa intre 6500-10000K este o valoare ideala pentru majoritatea cazurilor desi se pot folosi cu un oarecare grad de succes si valori mai mici.

    Distanta dintre sursa de lumina si suprafata apei este in stricta dependenta cu tipul de sursa de lumina folosit, astfel in cazul tuburilor fluorescente, ele trebuie sa fie amplasate cat mai aproape de suprafata apei pentru a trimite spre acvariu cantitatea maxima posibila de lumina. In cazul sistemelor metal-halide in general se poate lasa un spatiu de 15-17cm, insa la fiecare 30 de centimetri distanta de acvariu se pierde jumatate din intensitate, deci cu cat mai aproape cu atat mai bine. In cazul organismelor ce au fost obisnuite cu sisteme de iluminare precum VHO, in cazul trecerii la metal-halide, aceasta se va face gradual, apropiind treptat lampa de acvariu incepand de la 40-45 cm. Aceasta perioada de tranzitie poate dura chiar si cateva saptamani, in functie de cum vor reactiona coralii la noul tip de lumina.

    In conditii normale un acvariu marin trebuie sa fie iluminat intre 8 si 10 ore pe zi. Daca se depaseste aceasta perioada exista riscul dezvoltarii exagerate a algelor sau coralii pot fi afectati de stress. Daca nu este asigurata lumina o perioada suficienta, atunci coralii cat si algele din acvariu vor avea de suferit. Insa perioada de iluminare a acvariului nu trebuie sa va faca mari probleme deoarece aceasta se poate rezolva usor folosind prize programabile. Aceste prize programabile pot fi setate in asa fel incat ciclul zi noapte sa se respecte cu strictete si se pot realiza si cresteri si descresteri ale intensitatii luminii pe parcursul zilei, spre exemplu dimineata se aprind tuburile fluorescente de intensitate mica, apoi metal-halidele. Multi acvaristi seteaza prizele in asa fel incat luminile sa se aprinda intre orele 10ºº-11 ºº si sa se stinga intre orele 20 ºº -23 ºº.

    Schimbatul tuburilor este o alta problema serioasa deoarece in timp acestea isi pierd din eficienta si se poate ajunge sa existe o pierdere in partea albastra a spectrului. Prin chimbarea regulata a tuburilor se evita aceasta problema iar acvariul continua sa se dezvolte armonios. In general tuburile sunt schimbate dupa 2500 de ore de functiune, deci presupunand 10 ore pe zi, 30 de zile pe luna, acestea vor trebui schimbate undeva intre 8 luni jumatate si 10 luni de utilizare. Daca tuburile nu sunt schimbate o perioada lunga de timp, acestea isi schimba spectrul iar coralii se vor obisnui deoarece schimbarea nu va fi brusca insa cand tubul va fi in cele din urma schimbat, coralii vor avea de suferit, de fapt aceasta este cea mai des intalnita cauza a “inalbirii coralilor”. Pentru a se evita acest lucru, o data cu schimbarea tuburilor se va ridica si lampa la o inaltime mai mare deasupra acvariului, urmand a fi coborata treptat.