Kalkwasser

    Kalkwasser este de fapt un termen german care face referire la hidroxidul de calciu. In literatura de specialitate, kalkwasser este sinonim cu “lime water” si cu hidroxidul de calciu.

    Apa din acvariu, datorita faptului ca prezinta o temperatura mai ridicata, in special in cazul acvariilor de recif, datorita faptului ca aceasta are contact cu atmosfera si din cauza sistemului de filtrare este supusa unui intens proces de evaporatie. Apa evaporata se pierde si trebuie suplimentata, atentie insa, la evaporatie doar apa se pierde, nu si sarea, deci la completare nu se va adauga apa deoarece salinitatea va creste. Apa pierduta prin evaporatie trebuie inlocuita regulat cu apa curata, provenita de preferat dintr-un sistem de osmoza inversa si deionizant RO/DI.

    Adaugarea apei pierdute prin evaporatie reprezinta o buna ocazie de a improspata si rezerva de calciu din apa, calciu necesar dezvoltarii numeroaselor nevertebrate din acvariu si nu numai. Aceasta rezerva de calciu se poate pierde destul de repede din apa mai ales in cazurile in care coralii si crevetii prezinta o crestere, o dezvoltare rapida. Aceasta rezerva de calciu din apa se poate pierde si datorita functionarii skimmerului, insa nu este cazul sa renuntati la acesta deoarece calciul din apa se poate improspata simplu, prin adaugarea de kalkwasser, hidroxidul de calciu. Acesta este adaugat in apa la intervale regulate de timp, prin amestecarea lui cu apa de osmoza. Aceste adaugiri de apa improspatata ajuta si la mentinerea nivelului pH-ului la valorile dorite de 8.2-8,4.

    Apa folosita la completare trebuie sa fie apa de osmoza, nu se va folosi apa de la robinet sau apa de la fantana ori orice alta sursa deoarece aceasta presupune un risc destul de mare, poate avea in compozitia sa diferite substante nedorite in acvariu precum clor, fosfati, metale grele, silicati sau chiar bacterii si virusuri periculoase.

    Buna dezvoltare a tuturor organismelor din acvariu depind in mod direct de calitatea apei, deci aceasta ar trebui sa fie un aspect prioritar. O data ce coralii, nevertebratele si chiar pestii au fost introdusi intr-o apa de calitate, se vor obisnui cu aceasta si nu este recomandat sa incercati sa le coborati standardele daca va doriti un acvariu model.

    Dupa cum am amintit si mai sus, apa trebuie completata regulat, la startarea acvariului, veti face un semn in sump folosind un marker pentru a marca nivelul normal al apei, pe masura ce apa se evapora, nivelul apei va scadea si se va afla sub nivelul marcat de dumneavostra si se apropie de teava de retur, acum se va putea completa, pregatiti apa de osmoza cu kalkwasser. Amestecarea celor doua solutii nu se va face folosind o linie de aer deoarece aceasta va introduce in apa oxigen sau dioxid de carbon ce reduc semnificativ eficienta solutiei. Aceasta apa trebuie sa fie adaugata la cel mult o zi dupa ce hidroxidul de calciu a fost introdus in apa de osmoza deoarece treptat acesta isi va pierde de proprietati, cea mai mare concentratie de calciu se va regasi in solutie imediat dupa ce se depun sedimentele din solutie.

    Amestecul de apa de osmoza cu hidroxid de calciu se va doza cu grija deoarece acesta are un pH foarte ridicat si poate ridica pH-ul intregului volum de apa. Acesta trebuie adaugat lent, in picaturi, spre exemplu la un acvariu de 200 de litri, se vor adauga 18 litri de solutie de apa cu kalkwasser, iar aceasta trebuie administrata pe o perioada de 48 ore. Asigurati-va ca sistemul de picurare este precis sau altfel, in cazul in care apa este administrata brusc, riscati sa supuneti acvariul la un soc de pH care poate fi fatal deci este mai bine sa fiti precauti.

    La acvarii mai mari de 200 de litri, spre exemplu la un acvariu de 470 litri, 18 litri de apa cu kalkwasser nu va avea un efect la fel de puternic si deci aceeasi cantitate poate fi dozata in 8-12 ore. La acvarii  mai mari de 750 litri, nu este necesar un sistem de picurare, ci se poate folosi un furtun subtire, genul de furtun care este folosit la linia de aer, cu care se va scurge lent intreaga cantitate de apa cu kalkwasser in mai putin de o ora.

    Apa cu hidroxid de calciu poate fi adaugata in acvariu dupa stingerea luminilor sau, ideal, dimineata, inainte de aprinderea acestora. In timpul in care luminile sunt stinse, pH-ul scade, ajungand dimineata la cel mai mic nivel, iar adaugarea solutiei in apa va ridica din nou pH-ul, iar efectul solutiei nu va fi foarte drastic.

    Cantitatea de 18-20 litri de solutie de kalkwasser poate fi administrata si in serii mai mici si mai dese, astfel in special in cazul acvariilor mici, se reduce riscul ridicatii periculoase a pH-ului.
   
    Folosirea hidroxidului de calciu prezinta o serie de avantaje, astfel acesta adauga in acvariu o rezerva de calciu folosita de majoritatea organismelor marine, incurajeaza dezvoltarea algelor coraline mov si roz, mentine ridicat nivelul pH-ului, iar in concoradanta cu schimbarile paritale de apa se va divedi o metoda foarte eficienta de a mentine pH-ul intre limitete de 8.2 si 8.4 si nu in ultimul rand ajuta la buna dezvoltare a coralilor, nevertebratelor si pestilor.