La ce trebuie sa fi atent cand cumperi pesti?

    Atunci cand se achizitioneaza un nou peste trebuie sa se acorde o atentie sporita documentatiei din prealabil dar si aspectului si starii de sanatate a pestelui. Nu este nimic mai neplacut in acvaristica decat achizitionarea unui peste pe buna credinta, cu garantia vanzatorului ca este sanatos, se renunta la carantina iar dupa cateva zile pestii din acvariul de acasa incep sa moara pe rand sau se imbolnavesc.

    In acest articol vom discuta despre cum trebuie sa arate un peste atunci cand il cumparam pentru a fi sanatos. Vom detalia ce trebuie facut inainte de achizitionarea unui peste pentru a nu interveni situatii neplacute precum agresivitate ridicata sau raspandirea unor boli sau paraziti.

    In primul rand inainte de achizitionarea unui peste este necesara o documentare despre biologia, cerintele, comportamentul si dieta pestelui in cauza. O astfel de documentare va impiedica aparitia situatiilor in care pestele achizitionat va fi agresat de cei deja existenti in acvariu sau viceversa. Tot aceasta documentatie va ajuta acvaristul sa inteleaga daca cele doua sau mai multe specii ce urmeaza a convietui in acelasi acvariu necesita o apa cu chimism similar in asa fel incat satisfacerea unei specii sa nu fie in detrimentul alteia.

    Dupa stabilirea daca specia de peste ce urmeaza a fi achizitionata este sau nu este compatibila cu acvariul, urmeaza examinarea pe scurt a individului sau a indivizilor.

    Aceasta examinare sumara este menita sa descopere orice simptome de boala sau de paraziti, descoperirea oricarui fapt ce nu este normal pentru pestele respective. In acest sens se vor urmari principalele componente anatomice ale pestilor ce sunt atacate sau prezinta modificari in cazul prezentei unor boli.

1) Ochii pestilor trebuie sa fie luminosi si clari. Daca ochii sunt tulburi, poate fi un semn al dezvoltarii unei infectii bacteriene. Un alt semn de alarma poate fi si prezenta ochilor infundati, ce par prea mici pentru orbite, acesta poate fi un semn al contactului cu otravuri precum cianura.

2) Inotatoarele trebuie sa fie clare si curate. Daca inotatoarele prezinta margini aspre sau neregulate poate fi un semn al agresiunii altor pesti, ceea ce face ca pestele sa fie predispus la infectii bacteriene. De asemenea aceste inotatoare lezate pot fi un semn de acumulare a amoniacului in apa. Inotatoarele trebuie sa fie extinse complet din cand in cand, o inotatoare ce nu poate fi intinsa poate fi malformatie genetica insa mai multe sau chiar toate inotatoarele stranse pe langa corp, urmate evident de o stare letargica a pestelui sunt semne clare de boala.

3) Gura trebuie sa fie ferma si nelezata. Orice leziune la nivelul orificiului bucal poate insemna o infectie si o dificultate la hranire, ceea ce in cazul pestilor marini colectati din natura reprezinta o potentiala cauza a mortii, deoarece hranirea lor este oricum dificila si in cazul celor sanatosi.

4) Solzii si pielea pestilor trebuie sa fie lina si intens colorata, in special in cazul celor marini. Daca in partea superioara a pestelui exista o decolorare anormala, acesta este un semn al unei boli interne. Solzii rari, lipsa sau ridicati sunt de asemenea semne rele iar pestii cu aceste simptome se vor evita.

5) Stomacul pestilor sau zona abdominala este de obicei rotunda si convexa, in cazul unor boli si deci a hranirii insuficiente, stomacul poate deveni drept si concav. De asemenea aspectul abdomenului poate oferi informatii despre cat si cum se hraneste pestele, cu cat se hraneste mai bine cu atat el este mai sanatos iar un peste bolnav va fi aproape intotdeauna slab sau slabit.

6) Nutritia- incercati sa aflati exact cu ce sunt hraniti pestii respectivi, iar daca este posibil incercati sa insistati sa fie hraniti de fata cu dumneavoastra pentru a va convinge. Faptul ca pestii se hranesc este un semn foarte bun, insemna ca ei vor avea o stare de sanatate in general buna si ca ei vor putea fi hraniti fara mare dificultate cu aceeasi hrana.

7) Activitate si locomotie-  Pestii foarte activi sau prea putini activi vor fi evitati, orice peste care sta in colturi, retras, sprijinit de substrat (exceptie fac speciile bentale) sau de obiectele de decor are cu siguranta o problema de sanatate. Pestii ar trebui sa reactioneze la activitatea din afara acvariului, un peste ar trebui sa observe prezenta unui om langa acvariu insa nu ar trebui sa inoate haotic si rapid prin acvariu.

8) Boli aparente- cele mai cunoscute, mai comune boli ale pestilor sunt Whitespot (Cryptocaryon) si Coral Fish Disease (Oodinium). Aceste boli sunt boli parazitare si prezinta simptome diferite, este bine sa va documentati despre aceste boli inainte de achizitionarea pestilor.

9) Magazinul- o buna idee despre modul in care sunt pestii ingrijiti este aspectul magazinului in sine, incercati sa vedeti daca exista acvarii cu pesti morti sau cu semne grave de boala (acestea vor fi evitate cu orice pret), acvariile murdare sau neingrijite sunt un alt semn rau. Intregul aspect al magazinului va poate oferi o parere generala despre modul de ingrijire a pestilor, custile animalelor ar trebui sa fie curate, in aer nu trebuie sa se simta miros de fecale, etc.

O astfel de documentare si de atentie la detalii poate face o diferenta imensa intre alegerea corecta si cea gresita. Cu siguranta ati trecut prin situatia in care acvariul la care ati muncit, care era mandria si bucuria dumneavoastra a patruns un microb, un parazit sau o boala care a facut ravagii, daca ati trecut veti sti importanta acestor detalii, daca nu ati patit asa ceva ar fi bine sa tineti cont de aceste sfaturi, pentru ca altfel riscati destul de mult.