Microviermii si larvele de tantari

    Regimul de hrana al pestilor trebuie sa fie cat mai variat si cat mai echilibrat pentru a satisface necesitatile nutritionale ale fiecarei specii in parte, astfel vom avea grija ca pestii ce preferea un regim de hrana vegetarian sa primeasca aportul de vegetale necesar unei dezvoltari armonioase iar pestii omnivori si carnivori vor avea o alimentatie diferita, bazata pe proteine animale.

    Pestii carnivori sau omnivori pot fi hraniti cu granule cu continut de proteine mare sau cu hrana vie ori congelata precum Artemia, creveti, inima de vita, viermi, larve de Chironomidae dar si microviermi si larve de tantari.

    In prezentul articol voi detalia ultimele doua tipuri de hrana enumerate mai sus, descriind modalitatea de cultivare sau de capturare a microviermilor, respectiv a larvelor de tantati.

1. Microviermii
   
    Microviermii sunt viermi nematozi din specia Anguillula silusiae, acestia au intre 0.5 si 1.5 mm in lungime ceea ce inseamna ca reprezinta o sursa de hrana ideala pentru puii care au deposit stadiul in care se hranesc cu infuzorii sau care sunt oricum prea mari pentru a se hrani cu acestea. Pot fi folositi si ca sursa de hrana suplimentara pentru exemplarele mici, subadulte sau chiar adultii unor specii mici de pesti. Un mare avantaj al microviermilor este acela ca reprezinta o sursa de hrana bogata in proteine, foarte ieftina si accesibila tuturor.

    Pentru a se realiza o cultura de microviermi se pot folosi fulgii de ovaz, acestia sunt amenstecati cu apa in cantitati egale si introdusi intr-o casoleta de dimensiuni potrivite, in functie de cantitati. Apa, cand este amestecata cu fulgii de ovaz trebuie sa fie putin calduta, pentru ca acestia sa se poata inmuia, apoi se lasa la racit si se adauga cativa microviermi dintr-o alta cultura. Dupa insamantarea cu viermi, se poate pune capacul si se lasa intr-un loc intunecat, la temperatura camerei.

    Acesti viermi se vor inmulti rapid iar dupa cateva saptamani, sau chiar mai putin in functie de temperatura, apoi acestia vor incepe sa se urce pe peretii recipientului. In acest moment, acestia pot fi recoltati de pe peretii recipientului folosind o spatula, o lungurita sau chiar degetul si se vor introduce in apa acvariului, agitand putin pentru a se imprastia. Pe masura ce acestia se vor scufunda in acvariu vor fi mancati de catre pesti, deoarece pentru acestia, microviermii sunt irezistibili tocmai din cauza faptului ca se vor zvarcoli si vor atrage atentia pestilor. Dupa recoltarea viermilor se poate amesteca putin amestecul din recipient pentru a permite acestora sa se hraneasca si cu fulgii de ovaz din partea de jos si pentru a favoriza inmultirea acestora. Recoltarea viermilor se poate face zilnic insa, dupa cateva saptamani, in functie de temperatura (cu cat este mai cald cu atat acestia se vor dezvolta mai rapid) cultura trebuie improspatata deoarece aceasta isi va schimba culoarea, va prinde un miros urat si va fi foarte inestetica. Pentru a se improspata cultura, se inlatura continutul vechi, si se va introduce unul proaspat pastrand insa cativa viermi pentru insamantarea noii culturi. Astfel de culturi se pot folosi cu mare succes in hranirea puilor iar pentru asigurarea unui aport constant se pot folosi doua sau chiar trei astfel de culturi concomitent.

    Aceasta nu este unica metoda de a creste microviermi, acestia sunt viermi foarte rezistenti si foarte putin pretentiosi la hrana astfel ca se pot folosi diferite ingrediente, la diferite temperaturi. Unele dintre cele mai intalnite ingrediente folosite in culturile de microviermi, exceptand fulgii de ovaz deja amintiti sunt paine, cartofi fierti, cascaval iar in loc de apa amintita se mai poate folosi lapte ori iaurt.

2. Larvele de tantari

    Larvele de tantari nu sunt pe placul tuturor deoarece acestia vor considera ca sunt purtatoare de germeni patigeni, de virusiri si altele, insa in cele mai multe din cazuri acestea pot fi folosite fara probleme mai ales daca nu reprezinta decat o hrana ocazionala. Larvele de tantari sunt foarte nutritive, ele rivalizand cu Artemia salina.

    Pentru a putea administra pestilor larve de tantari, trebuie intai sa va asigurati ca aveti de unde sa le luati. Astfel puteti folosi o galeata sau orice fel de recipient cu apa de dimensiuni mai mari pe care il veti umple dar nu pana la refuz cu apa din acvariu, de preferat apa rezultata dintr-un schimb partial de apa, pe care oricum o veti arunca. Acest recipient trebuie lasat afara, in curte, intr-un loc in care sa fie lovit putin de soare insa nu prea mult. In galeata se pot introduce cateva frunze de papadie, porumb sau alte plante si veti astepta. Dupa o perioada, tantarii vor depune ouale pe suprafata apei din galeata si foarte curand vor aparea si larvele. Aceste larve stau atarnate de suprafata apei iar daca bateti usor cu degetul in galeata, acestea se vor retrage mai jos in coloana de apa, zvarcolindu-se. Dupa ce observati prezenta suficientor larve de tantari puteti folosi o plasa pentru a le captura, lasand insa galeata in continuare in curte pentru a atrage alti tantari sa isi depuna ouale. Larvele pot fi clatite cu putina apa curata, nu prea calda si nici prea rece si pot fi administrate pestilor.

    Mai exista o varianta pentru cultura larvelor de tantari insa aceasta este mult mai complicata si nu este accesibila tuturor. Ea presupune cresterea tantarilor pe tot ciclul lor de dezvoltare, ceea ce insemna asigurarea unei surse de artificiale de sange, sangele fiind folosit de carte femele pentru a le asigura energia necesara depuneii oualelor (masculii tantarilor se hranesc cu nectar iar femelele se hranesc cu sange doar inainte de depunerea pontei). Un alt impediment al acestei metode este acela ca ea presupue existenta unei incaperi dedicata acestui scop, acoperita cu plase pentru a nu permite tantarilor sa scape.

    Desi a doua varianta este complicata, prima este oarecum accesibila tuturor, dar este nevoie de o mentiune foarte importanta: incercati sa nu favorizati dezvoltarea tantarilor, daca nu mai hraniti pestii cu larvele ramase in recipient, goliti-l. Favorizarea dezvoltarii si inmultirii tantarilor poate deveni disconfort pentru dumneavoastra si pentru cei din jur sau mai mult, poate fi o sursa de transmitere a unor boli periculoase precum malaria, febra galbena, febra Nilului de Vest, filarioza limfatica, febra dengue si encefalitele virale. In ciuda faptului ca larvele de tantari reprezinta o sursa de hrana foarte nutritiva si ieftina, incercati sa tratati cu seriozitate o astfel de cultura.