Murenele

    Murenele sunt niste animale uimitoare, foarte interesante si provocatoare. Nu sunt usor de intretinut insa nici foarte dificil dar ridica unele probleme, printre primele probleme este aceea ca poate riposte, din aceasta cauza si nu numai ar trebui ingrijite doar de acvaristii experimentati. O murena poate musca daca este speriata sau poate musca in timp ce se hraneste si mai mult decat atat, exista posibilitatea aparitiei unei infectii deoarece aceasta prezinta o cantitate apreciabila de bacterii in gura.

    In lume sunt peste 100 de specii de murene, insa peste 90% dintre acestea nu pot fi tinute in acvariu din mai multe motive printre care agresivitatea ridicata, adaptare dificila la viata din captivitate si datorita faptului ca pot creste foarte mult, devenind prea mari pentru un acvariu privat. Unele murene pot ajunge la 3 metri lungime si 34 de kg, deci reprezinta o adevarata forta.

    O parte din murene sunt animale nocturne, se orienteza foarte bine in intuneric cu ajutorul mirosului foarte dezvoltat care compenseaza vederea proasta. Desi se pot hrani direct din mana, nu este deloc o idee buna deoarece acestea se pot entuziasma foarte mult si in frenezia hranirii pot musca orice - inclusiv mana. Murenele tin aproape intotdeauna gura deschisa deoarece apa patrunde prin gura si iese prin fanta din spatele capului, tracand prin branhii.

    Dintre cele 100 de specii de murene, doar cateva sunt tinute in acvariu iar acestea sunt murena zebra, murena lant, murena fulg de zapada, murena stea, murena diamant, murena dungata, murena dragon, murena leopard, murena gri, murena cu coada aurie, murena patata si murena cu ochii albi. Aceste specii sunt relativ mici, sub un metru in lungime si se acomodeaza relativ repede la viata in acvariu.

    La alegerea unei murene, asigurati-va ca se hraneste inainte sa o achizitionati, daca nu mananca lucrurile sunt putin mai complicate deoarece va trebui sa o obisnuiti dumneavoastra cu hrana din captivitate. De asemenea aveti grija ca murena sa nu fie ranita si evitati sa cumparati murenele daca ceilalti pesti din acvariu prezinta pere sau rani neobisnuite. Dupa achizitionarea murenei, trebuie sa va asigurati ca acvariul dumneavoastra are capac deoarece acestea vor incerca sa sara din apa si ar putea sfarsi pe podea. Capacul acvariului trebuie sa fie etans deoarece acestea se vor strecura in orice spatiu disponibil. Un capac fizat ferm pe acvariu va va scuti de experienta neplacuta, si foarte des traita de acvaristi de a isi gasi murena uscata pe podea.

    Murenele sunt teritoriale, deci daca spatiul nu este foarte mare se va pastra o singura murena in acvariu. Introducerea mai multor murene poate da nastere unor dispute foarte violente si de multe ori acestea se vor lupta pana cand una singura va mai trai.

    Dimensiunile acvariului in care va fi tinuta murena pot depinde, in primul rand de specia de murena si de marinea ei. Volumul acvariului nu este foarte important, murenele stand in cea mai mare parte a timpului printre stanci, suprafata bazinului va avea o mai mare importanta pentru acestea. Spre exemplu in cazul unei murene de 90 de centimetri, se recomanda un acvariu cu o lungime de 1,2 metri si cat mai lat posibil. In general daca aceasta da semne evidente si repetate ca ar vrea sa evadeze inseamna ca spatiul este insuficient si ca ar trebui sa va ganditi la un acvariu mai mare.

    Acvariul trebuie sa fie decorat cu stanci si piatra vie in asa fel incat murena sa aiba unul sau mai multe locuri in care sa se adaposteasca, ele traind in tot felul de intranduri, pesteri, goluri in stanca si astfel de spatii inguste. Bineinteles daca acvariul permite convietuirea mai multor murene, fiecare dintre acestea va avea nevoie de o astfel de ascunzatoare.

    Calitatea apei joaca un rol foarte important in bunastarea murenelor, astfel parametri apei trebuie sa fie mentinuti constanti si in interiorul valorilor minime si maxime admise pentru specia de murena aleasa. Valorile principalilor parametri ai apei trebuie sa se situeze, in general intre limitele urmatoare: salinitatea trebuie sa fie cuprinsa intre 1.022 si 1.025, temperatura intre 22-30°C pH-ul sa fie peste 8, bineinteles nitritii si amoniacul cat mai aproape de 0 iar nitratii, sub valoarea de 30 ppm.

    Murenele sunt animale cu metabolism rapid ceea ce inseamna ca vor produce o mare cantitate de deseuri metabolice ce pot influenta negativ calitatea apei, din aceasta cauza se recomanda realizarea schimbarilor partiale de apa in proportie de 20-25% din volumul util de apa. Aceste schimbari de apa sunt foarte importante in micsorarea concentratiei nitritilor si nitratilor din acvariu.

    Hranirea murenei nu este foarte greu de realizat, insa se recomanda sa nu se hraneasca cu mana. In perioadele de crestere, adica in perioada in care murena este inca mica se recomanda ca hranirea sa se realizeze de doua ori pe saptamana iar pe masura ce cresc mesele se vor rari si vor ajunge la una pe saptamana.  Se recomanda ca schimbarile partiale de apa sa fie realizate a doua zi dupa ce murena a fost hranita pentru a se putea extrage din apa materialele fecale eliberate de aceasta dar si resturile ce hrana neconsumata. In cele mai multe dintre cazuri murenele vor fi hranite cu creveti, carne de scoica si pesti sau carne de peste, nu sunt foarte pretentioase la hrana insa poate dura ceva pana acand aceasta se va obisnui cu hrana congelata. Daca murena a fost inmultita in captivitate, aceasta poate fi deja obisnuita cu hrana congelata, cu carnea si cu restul dietei oferite, insa sansele ca acestea sa fie reproduce cu succes sunt destul de mici.

    La introducerea murenei in acvariu se poate observa un comportament destul de ciudat, ea va cerceta fiecare coltisor al acvariului, ba mai mult chiar, aceasta poate scoate capul afara din apa, din motive cunoscute doar de ea, putem insa sa presupunem ca este in cautarea unor cai de evadare. Pe masura ce va gasi o ascunzatoare pe gustul ei aceasta va intra acolo si se va acomoda cu acvariul.

    Este important sa fiti atenti dupa introducerea murenei in acvariu sa va asigurati ca mananca, daca insa aceasta refuza hrana, poate fi din cauza ca este stresata si ca necesita mai multe locuri in care sa se ascunda. Se poate lua in calcul ca in natura murenele pot supravietui mai multe luni fara a se hrani.