Mutarea unui acvariu marin, mutarea din locatia veche

    Dupa un timp in care acvariul dumneavoastra a prosperat si s-a dezvoltat armonios datorita atentiei si timpului dumneavostra acordat acestuia, ati putea fi pusi in situatia in care doriti mutarea acvariului in alta locatie. Mutarea unui acvariu, in special a celor marine cu volum mare nu este o sarcina usoara, dar dupa ce ati depus atata efort in ingrijirea lui, nu il veti putea abandona. Voi veni in ajutorul dumneavostra cu acest articol care va detalia modalitatea ideala de a muta acvariul din vechea locatie, urmand a continua cu instalarea in noua locatie.

    Mutarea acvariului presupune un stres suplimentar pe care atat pestii cat si nevertebratele si chiar coralii trebuie sa il suporte si bineinteles este un stres si pentru acvaristul care se va ocupa de mutare, pentru ca, lucrurile s-ar complica foarte mult daca, spre exemplu in timpul transportului s-ar sparge bazinul, sa speram insa ca nu va fi cazul.

    Cel mai important aspect al mutarii, cel de care depinde in mare masura succesul operatiunii il reprezinta planuirea, asemeni pregatirilor de nunta, si in cazul mutarii acvariilor trebuie sa existe un program clar. Pregatirile pentru mutare pot consta in instalarea unuia sau a mai multor acvarii de carantina in noua locatie, acestea pot fi acvarii golase, fara substrat, doar cu cateva pietre sau tevi de PVC ce vor asigura pestilor locuri unde se pot refugia. In acest acvariu trebuie insa sa se regaseasca un sistem de filtrare, aerare si un incalzitor pentru a pastra temperatura dorita. Apa acestor acvarii trebuie sa imite cat mai mult apa din acvariul ce urmeaza a fi mutat pentru a nu supune pestii si nevertebratele la un stres suplimentar, cel al aclimatizarii, in aceasta idee se poate folosi o parte din apa acvariului ce va fi mutat. Piatra vie se poate tine provizoriu in galeti sau alte recipiente usor de transportat, umplute tot cu apa din acvariu si dotate cu un cap de filtru (powehead) ce va asigura ci
    rculatia apei. Daca nu se poate transporta apa in cantitati suficiente pentru a umple acvariile de carantina nou instalate se vor nota valorile tuturor parametrilor importanti si se va incerca reproducere acestor valori.

    In cazul in care in noua locatie se instaleaza un acvariu nou, diferit de cel de la care se face mutarea, acesta va fi pregatit din vreme, cu apa sarata, la aceeasi salinitate si ideal se va amesteca si cu apa din vechiul acvariu (circa 20% din volumul noului acvariu). Amestecul apelor se poate face cu o zi inainte sau chiar in ziua mutarii, daca filtrele sunt noi, se va dori insamantarea lor cu bacterii din vechiul acvariu.

    Incercati sa va rezervati o zi intreaga pentru mutare deoarece pot aparea o sumedenie de factori neprevazuti ce va vor face operatiunea, una de durata. Incercati sa luati in calcul si situatia meteorologica mai ales daca realizati mutarea toamna, iarna sau primavara. La mutare va vor putea ajuta si cativa prieteni, astfel va fi mai rapid si mai putin stresant. Cu cat realizati mutarea mai devreme in zi, cu atat mai bine, veti putea evita ambuteiajele, lucru de dorit, mai ales daca locuiti intr-un oras mare si realizati mutarea dupa o ninsoare abundenta sau intr-o zi ploioasa cand toata lumea isi va folosi masinile personale. De mare ajutor ar fi o furgoneta, astfel nu veti fi nevoiti sa realizati mai multe drumuri.

    In functie de ce anume veti dori sa mutati, veti avea nevoie de mai multe recipiente, galeti, pungi etc, pentru a putea transporta pestii, nevertebratele, piatra vie, nisipul si chiar si apa. Un risc major il reprezinta fluctuatiile de temperatura din timpul transportului, deoarece acestea se pot dovedi fatale micilor vietati. Un mic truc folosit pentru a diminua aceste fluctuatii de temperatura il reprezinta, transportarea pe cat posibil a vietatilor in lazi frigorifice deoarece acestea vor pastra foarte bine temperatura din interior. Asigurarea unui aport sporit de oxigen este necesarea, astfel veti avea grija sa aveti la indemana o pompa de aer actionata pe baza de baterii iar in timpul transportului veti deschide din cand in cand capacul recipientelor pentru a permite gazelor acumulate sa iasa din recipient. Tot pentru transport se pot folosi si cutiile din polistiren expandat folosite la transportul pestilor catre comercianti, acestia le pot vinde.

    Transportul coralilor este mai dificil, acestia pot fi transportati in pungi de plastic sau chiar in diferite casolete cu capac etans insa asigurati-va ca acestea sunt curate si ca nu prezinta urme de sapun sau detergent. Fiecare coral trebuie transportat in propriul recipient deoarece acestia se pot vatama reciproc sau chiar omori daca se ating. Dupa separarea fiecarui coral, acestia se vor introduce in lada frigorifica sau in cutia de polistiren dar se va incerca pozitionarea cat mai fixa a acestora pentru a nu se rasturna, rostogoli sau aluneca in timpul transportului.

    Pietrele vii si nisipul pot fi carate in galeti sau in lazi de plastic insa tineti cont de greutatea pe care o puteti cara. Impreuna cu nisipul si pietrele vii se va transporta si o cantitate de apa suficienta incat acestea sa fie umede in permanenta pentru ca organismele din acestea sa nu moara. Buretii (Spongierii) nu pot avea contact cu aerul deoarece vor muri deci acestia vor fi mentinuti pe tot parcursul mutarii, scufundati.

    In cele din urma veti avea nevoie de recipiente pentru a transporta apa din acvariul vechi,  sau macar o parte din acesta, se pot folosi bidoane de 10 litri sau mai mari.

    In ziua in care veti realiza mutarea incercati sa acoperiti pe cat posibil pestii, acestia vor sta mai linistiti la intuneric, vor fi mai calmi. Asigurati-va ca ati luat totul, incluziv melci, crabi, stele de mare, creveti si alte organisme din acvariu. La transportare acestia pot fi bagati in recipiente dupa categorii, melcii cu melcii, crabii cu crabii, crevetii cu crevetii etc.

    Dupa prinderea tuturor organismelor veti incepe scoaterea nisipului, dupa caz acesta poate fi scos folosind un faras sau ceva similar iar apa ce se va scurge din acesta va fi, cel mai probabil murdara si o veti inlatura.  Veti dori probabil sa luati si echipamentele acvariului, acestea se pot trransporta invelite in folie de plastic de tip bubblewrap pentru a preveni lovirea acestora.

    Acvariul, bazinul in sine reprezinta cea mai dificila parte, cel mai probabil aici veti avea nevoie de ajutorul prietenilor. Asigurati-va ca acvariul este plasat pe o suprafata neteda, ca are aparatori si ca nu poate fi lovit in timpul transportului si ca nici nu poate aluneca. Sistemele de iluminat vor trebui si ele bine plasate in asa fel incat sa nu se sparga ceva. Daca puteti, incercati sa ambalati fiecare componenta in parte in bubblewrap. Standul acvariului va trebui si el pregatit pentru drum.

    La acest moment veti mai verifica o data stabilitatea obiectelor in masina, camion, etc iar daca este posibil incercati sa nu suprapuneti prea multe obiecte, avestea vor avea tendinta de a se deplasa. Asigurati-va ca soarele nu incinge recipientele cu animalute.

    Daca totul decurge conform planului, veti ajunge in siguranta la destinatie si veti descarca, considerand treaba terminate insa doar pe jumatate. Dupa sosirea la destinatie este cazul sa va pregatiti pentru descarcare si instalarea vietatilor in acvarii sau bazine provizorii.