Popularea acvariului marin

             O data construit acvariu, instalata aparatura, este timpul sa pregatim mai departe bazinul in vederea popularii cu pesti, acest articol vine in continuarea precedentului, detaliind modul in care se va completa cu apa, in care se va popula cu pesti si in care se va adauga nisipul si piatra vie, componente importante pentru ciclarea sa.

 Apa

             Apa acvariului trebuie sa respecte concentratia de sare ceruta de pestii sau coralii ce vor locui in acvariu, astfel aceasta salinitate va fi de obicei cuprinsa intre 1.023-1.026 ppm. Salinitatea trebuie atinsa folosind sare speciala, din comert, de la magazinele de specialitate, in nici un caz sarea de bucatarie, aceasta sare oceranica speciala nu contine nitrati, nici fosfati si ajuta la controlul cresterii algelor iar verificarea salinitatii se poate face folosind un salimetru sau un refractometru.

 Nisipul viu

             Nisipul viu reprezinta nisipul impreuna cu vietatile microscopice si macroscopice ce traiesc in interiorul acestuia, vietati precum bacterii, viermi, melci, copepode, amfipode si altele.

             De cele mai multe ori, la achizitie, nisipul este populat doar de bacterii, restul organismelor urmand sa se instaleze dupa contactul cu piatra vie. Bacteriile din nisip sunt foarte importante in ciclarea acvariului deoarece ele pornesc nitrificarea iar restul vietuitoarelor, continua acest circuit prin denitrificare.

 Piatra vie

            Piatra vie trebuie inteleasa in adevaratul sau sens, este vorba de piatra de origine biogena, formata din schelete de corali sau din inverisurile altor organisme calcaroase. Aceasta constructie face ca acest tip de piatra sa aiba o pelicula de alge si sa fie populata de o multime de organisme micro si mascroscopice, deci in esenta piatra nu este ea insasi vie, ci este un mediu de viata.

            Piatra vie este o componenta indispensabila pentru acvariile de tip recif deoarece ea contine o mare diversitate de specii si functioneaza ca un filtru datorita prezentei bacteriilor nitrificatoare atat aerobe cat si anaerobe. In plus piatra vie actioneaza ca un regulator chimic, deoarece mentine constant nivelul pH-ului prin eliberarea de carbonat ce calciu. In cele din urma piatra vie reprezinta sursa de colonizare pentru nisipul viu, este foarte decorativa si reprezinta un adapost pentru speciile mici de pesti sau nevertebrate ce se ascund prin gaurile sau cornisele sale.

 Ciclarea acvariului

            Ciclarea acvariului se va face cu multa rabdare, dupa ce a fost introdusa piatra vie si nisipul se va introduce si o bucata de peste, de crevete, putina mancare de pesti sau aproape orice materie organica pentru a se descompune si pentru a porni ciclarea.

           Descompunerea va elibera amoniac si astfel se porneste ciclarea acvariului. Ciclarea nu este un proces rapid si este nevoie de timp si rabdare. In timpul perioadei de ciclare este bine sa verificati parametrii apei acvariului la fiecare cateva zile pentru a vedea evolutia acesteia. Mai intai se va inregistra un varf in concentratia de amoniac, apoi aceasta va scadea si va creste concentratia de nitriti, in cele din urma nitritii vor scadea si vor creste nitratii. Pana la urma, dupa 4-6 saptamani se va verifica eficienta in descompunere a bacteriilor, astfel in acvariu se va introduce o cantitate de hrana egala cu cantitatea de hrana administrata pestilor intr-o zi si se urmareste ca amoniacul si nitritii sa ramana aproape de 0. Dupa incheierea ciclarii se pot introduce si pestii sau nevertebratele.

 Aclimatizarea

           Aclimatizarea este un process esential in cazul vietatilor marine deoarece ele sunt sensibile la schimbari ale parametrilor apei. In functie de clasa de organisme, aclimatizarea se face diferit, astfel:

a)Pentru nevertebrate:  In cazul coralilor se vor pune intr-un acvariu separat, pentru observare timp de o saptamana. In cazul altor nevertebrate, se va amesteca lent apa din recipientul de transport cu apa din acvariu pana ce se uniformizeaza parametrii (cu o marja de 0,001) dar acest proces trebuie sa fie finalizat in 30 minute. Amoniacul incepe sa se acumuleze imediat ce punga este deschisa iar vietuitoarele trebuie sa fie scoase suficient de repede de acolo, inainte ca amoniacul sa atinga nivele alarmante. Sub nici o forma nu se vor tine vietati in pungi deschise mai mult de 30 minute.

b)Pentru pesti: este bine sa va interesati de la vanzator de salinitatea apei si sa pregatiti un acvariu cu aceeasi salinitate. Cand a fost deschisa punga trebuie sa testati apa sa verificati informatia si ca salinitatea sa fie aceeasi cu cea din acvariul pregatit (cu o marja de 0.001), este bine sa verificati si pH-ul (dar tineti minte ca si pH-ul incepe sa se modifice din momentul deschiderii pungii). Daca salinitatea apei din punga nu corespunde cu cea din acvariu se vor face schimburi mici de apa pana ce se vor egaliza valorile. Daca valorile corespund atunci adaugati pestele in acvariu direct, acum se poate ajusta nivelul salinitatii cu cel din acvariul principal, proces ce va dura in jur de o zi.

            Pestii se vor tine intr-un acvariu carantina timp de patru saptamani, inclusiv primii pesti ce vor intra in acvariu, pentru a nu fi nevoie sa se reia procesul de ciclare. Nu se recomanda sa se achizitioneze pesti dintr-un acvariu in care s-au constatat simptome ale vreunei boli deoarece acest lucru va complica foarte mult procesul de aclimatizare si va periclita intreaga integritate a acvariului.

           Un alt aspect important este acela ca intre acvariul carantina si acvariul principal sa nu existe intrumente comune, astfel se vor folosi plase diferite si nu se va introduce niciodata mana uda din acvariul carantina in cel principal, argumentarea fiind derizorie.

           Acvariul carantina va fi steril, adica nu va avea nici nisip, nici pietre si nici lumina puternica, ci doar un filtru, un incalzitor si un termonetru. Se va marca nivelul necesar de apa cu o banda adeziva si se va mentine la acest nivel tot timpul, completand cu apa dulce, pentru a nu se modifica salinitatea. Zilnic se vor face teste pentru a verifica nivelul nitratilor si a amoniacului iar schimbarile de apa se vor face in proportie de 20% din volumul acvariului, completandu-se cu apa cu aceeasi salinitate. Acvariul trebuie sa fie acoperit pentru a impiedica pestii sa sara din apa daca sunt speriati.

           Daca se observa simptomele vreunei boli este necesar ca in primul rand sa se identifice cu exactitate boala sau parazitul responsabil, pentru aceasta se pot consulta colegii de pe forum sau literatura de specialitate. Daca este vorba despre Ichtyofiriaza, in acvariul principal, atunci se vor scoate toti pestii din acvariu timp de opt saptamani. Acest lucru este necesar deoarece in ciclul de viata al acestui parazit este nevoie de pesti (gazde) iar in lipsa acestora, ei vor muri, neputand sa traiasca paraziti nici pe corali, nici pe nevertebrate.

 

Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

Comunitatea Acvarii de Vis