Scufundari in Marea Rosie, Egipt

    Egipt, o tara a misterelor si legendelor, o tara a controverselor, o tara unde pe uscat domina desertul si pustiul insa apele, vrand parca sa compenseze abunda de viata si culoare.
Marea Rosie, considerata cea mai Nordica mare tropicala este una dintre cele mai bogate mari din lume, fiind unul dintre cele trei locuri principale de unde se colecteaza pesti pentru comertul cu animale vii, pestii pentru acvarii. Marea Rosie, deci prezinta foarte multe specii de pesti prezente in acvariu, avand o infatisare oarecum familiara pentru cei ce poseda acvarii marine.
Egiptul ofera pentru cei pasionati locatii pentru scufundari atat in zone bogate in specii cat si la locurile de veci ale unor vase.

1. Gota Abu Ramada
Cu o adancime maxima de 18 metri acest recif ofera o priveliste uimitoare deoarece este foarte intens populat de toate categoriile de organisme, de la spongieri si corali pana la pesti. Acesta este un recif circular ce poate fi inconjurat in aproximativ 75 minute insa de cele mai multe ori se alege scufundarea pe reprise, o data partea de vest si a doua oara partea de est sau se poate intra prin partea de nord si scufundatorii se lasa purtati de curenti pana la marginea recifului, in functie de directia acestuia. Aici se pot observa pesti din Familia Balistidae, Labridae, Pomacentridae si multe altele.

2. Eg Abu Ramada
“Erg” inaintea unor denumiri indica prezenta unuia sau mai multor stalpi colariferi. Aceste formatiuni se ridica de la adancimea de 20 metri pana aproape de suprafata, iar imaginea oferita este una de exceptie, fiind un adevarat paradis pentru iubitorii de fotografie subacvatica, in special folosind functia macro. Adancimea maxima in aceasta locatie este de 25 metri si nu este indicate incepatorilor deoarece aici curentii pot fi destul de puternici.

3. El Aruk Gigi
O locatie de mica adancime langa Insula Giftun, aici se ridica din nisip mai multe coloane, la o distanta de cca 30 metri una de cealalta, aceste coloane sunt populate cu tot felul de corali, spongieri, mici pesti si crustacee.

4. Small Giftun Drift
Aici este present aproape intotdeauna un curent, ce poate fi mai puternic sau mai slab ce trece pe langa un perete, de la acest perete incepe sa se desfasoare un platou, la cca 20 metri adancime. Aici se pot observa testoase marine, murene, bibani de mare, diferite pisici de mare si omniprezentele stele de mare, arici de mare, corali si spongieri. Dincolo de marginea platoului se pot intalni mai multe pesteri mici ce pot fi explorate insa nu trebuie sa va aventurati prea departe deoarece curentii devin puternici aici si poate fi dificil sa va intoarceti.

5. Sharb Sabina
Cu o adancime maxima de 22 metri, aici se pot intalni cateva formatiuni de corali, fundul marii este plat insa exista un perete spre vest pe care daca il urmati veti ajunge intr-un loc in care tot timpul veti avea surprise. Aici exista sansa sa puteti vedea vulture de mare (Familia Myliobatidae) ce vor inota la doar cativa metri de dumneavoastra iar pe fund se pot vedea murene uriase. Scufundarea in aceasta locatie poate dura in jur de 75 minute.

6. Umm Gamar
Aceasta este o insula de dimensiuni mici un se  poate ajunge doar daca vremea permite, este o locatie fantastica deoarece aici se pot realiza fotografii exceptionale deoarece apa este foarte clara si se pot observa nudibranhiatele si coralii de diferite specii. Aici este utila o mica lanterna acvatica deoarece sunt mai multe crevase ce pot fi explorate cu grija. In cazurile in care dvs sunteti primii scufundatori in zona exista posibilitatea observarii rechinilor si a tonului.

7. Sharb Ruhr Umm Gamar
La doar cinci minute mai la sud de locatia precedenta, acest recif ce apare practic de nicaieri, ofera spre vizitare cel putin patru epave insa doar una este la adancime sufficient de mica pentru a putea fi explorata de catre scufundatori, aceasta este si foarte fragmentata si intr-o stare destul de proasta de conservare. Aceasta epava se gaseste la doar opt metri adancime si reprezinta o mica ambarcatiune militara cu motor diesel, folosita de armata pentru a aproviziona cu combustibil, apa si alimente trupele stationate pe Insula Shedwan. Aici se pot oberva murene mari, se pot explora crevase iar daca nu au fost deja speriati se pot vedea si rechini.

8. Carless Reef
Acest recif ce a fost devastat de catre steaua de mare Acanthaster planci, in urma cu doar cinci ani, este ceva mai saracacios insa totusi se pot intalni si pesti si nevertebrate. Aici se pot observa rechini de recif cu varful inotatoarei dorsale negru, rechini argintii sau gri. Adancimea este de 40 metri iar curentul in aceasta locatie este destul de puternic si nu exista locuri in care sa te feresti, deci nu se recomanda celor fara experienta.

9. Sharb Iris
Cu o adancime de doar 16 metri, aceasta locatie prezinta mai multe formatiuni coralifere ce se desfasoara de la est la vest, pline cu viata, de la nevertebrate pana la pesti precum murene, pisici de mare si chiar testoase marine. Scufundarea dureaza cca 40 de minute insa aceasta locatie ofera tot ce are mai frumos Marea Rosie.

10. Fanadir
Unul dintre cele mai bune locatii de scufundat, acesta se desfasoara pe cativa kilometri. Adancimea medie la aceasta locatie este de 15 metri insa se inclina spre un perete vertical ce face o cadere spre 22 metri. Interesant este sa se realizele zig-zaguri printre corali deoarece aici se pot observa pesti piatra, pesti-scorpion si ocazional chiar delfini. Pe platoul nisipos se pot observa pisici de mare, caracatite si Inimicus didactylus.

11. Fanous
La doar 30 de minute de tarm, aceasta locatie cu adancimea maxima de 25 metri are doua destinatii pentru scufundari, la est si la vest separate de un far. De obicei prima portiune prezinta vizibilitate scazuta si nu permite foarte bine sa apreciezi diversitatea culorilor insa aici se pot intalni cel mai frecvent delfini.

12. Stone Beach/Umm Dom/Hamda
Aceasta locatie are trei denumiri si este un amestec de gradina de corali si pereti. Acest loc se gaseste la baza stancilor Insulei Giftun si este indicat sa fie prima locatie, adica sa se viziteze dimineata deoarece dupa-amiaza se reduce vizibilitatea. Aici se pot observa pesti din familiile Caesionidae, Chaetodontidae si Acanthuridae.

13. Excalibur/Susannah
Epava Excalibur se gaseste la 20 metri adancime, scufundata in 1995 in urma unui incendiu, aceasta ofera acum adapost vietuitoarelor marine. Aceasta poate fi vizitata in interior cu usurinta, accesul facandu-se prin usile salonului. Se pot intalni pesti precum pestii-leu sau pestii-de-sticla insa si corali.

14. El mina
Este o alta epava foarte des vizitata de scufundatori, aceasta se gaseste la 32 de metri adancime si este un fost curatator de mine sovietic, a fost scufundat in 1969 de catre avioanele israeliene. Are o lungime de cca 70 metri, nu sunt foarte multi pesti in zona insa se pot observa tunuri antiaeriene, cartuse de diverse tipuri  si alte echipamente militare ale vremii respective.

15. The Carnatic
Acest vas, pe numele complet, The Peninsula & Oriental Passenger Steamer "Carnatic" a fost construit in Londra si s-a scufundat in anul 1869. Nava s-a scufundat foarte lent, de fapt capitanul si pasagerii si-au petrecut noaptea pe vas, crezand ca un vas din otel avariat intr-un recif nu reprezinta un pericol, insa din cauza balansului provocat de valuri aceasta s-a rupt in doua si s-a scufundat, iar 31 de oameni ai pierit. Epava se poate gasi la o adancime de 30 de metri si nu ofera foarte multe de vazut in materie de pesti.

Preturi informative*:

Scufundari (cu doua butelii, greutati si ghid inclus):
1-2 zile            35 euro/zi
3-4 zile            31 euro/zi
Peste 5 zile         25 euro/zi
Scufundare nocturna    20 euro
O barca            30 euro
Doua barci            40 euro
Inchiriere echipament:
Masca si snorkel        1 euro/zi
Labe            1 euro/zi
Centura            1 euro/zi
Regulator            5 euro/zi
BCD            5 euro/zi
Costum wetsuit        5 euro/zi
Lanterna            6 euro/zi
Computer            6 euro/zi
Busola            3 euro/zi
Camera acvatica        30 euro/zi


*Preturile afisate sunt informative, iar pentru o mai mare exactitate este bine sa luati legatura cu ghizii din locatia aleasa.


Sursa: www.gulfdivers.com