Skimmerul

Ce este un skimmer de proteine?

       Skimmerul de proteine este un echipament folosit in special in acvaristica marina ce este responsabil de inlaturarea compusilor organici dizolvati si a altor substante nocive din apa. Skimmerul inlatura acesti compusi organici folosind bule de aer ce sunt colectate intr-o incinta. Pe masura ce aerul si apa sunt amestecate in aceasta incinta, aerul se ridica la suprafata si preia din apa acesti compusi dizolvati deoarece ei sunt atrasi de suprafata bulelor de aer, astfel toti acesti compusi precum proteine, aminoacizi si altele sunt directionate spre camera de colectare si astfel ei sunt complet inlaturati din acvariu. Spre deosebire de un filtru mecanic, ce doar retine particulele solide dar totusi le expune apei acvariului pentru ca apa continua sa treaca prin filtru, ulterior acestea se dizolva si patrund din nou in acvariu, skimmerul retine si extrage complet compusii organici din apa.

Beneficiile unui skimmer in acvariu
a) skimmerul creste semnificativ cantitatea de oxigen dizolvat din apa si deci si potentialul redox din acvariu;
b) skimmerul inlatura si separa compet de acvariu substantele organice dizolvate in apa, inainte ca acestea sa devina sursa de hrana pentru alge, deci previne dezvoltarea exagerata a algelor din acvariu;
c) apa acvariului va fi mult mai clara, data fiind absenta compusilor organici dizolvati ce dau apei o culoare galbuie, astfel lumina patrunde mai bine in apa iar coralii si anemonele pot beneficia de aceasta;
d) ajuta ca nivelul pH-ului sa fie mult mai stabil datorita lipsei substantelor organice dizolvate din apa;
e) datorita faptului ca reziduurile metabolice sunt inlaturate rapid din apa, starea generala de sanatate a animalelor din acvariu este mult mai buna.

Dezavantajele utilizarii unui skimmer in acvariu
a) acestea sunt in general scumpe;
b) pot inlatura si bacterii benefice sau fitoplancton din masa apei;
c) pot inlatura microelementele necesare dezvoltarii coralilor sau a altor nevertebrate, elemente precum iodul.

Este necesar un skimmer?
    In general nu se poate spune ca skimmerul este obligatoriu, existand numeroase acvarii marine ce functioneaza cu succes fara acesta, insa este bine de stiut ca lipsa skimmerului duce la o crestere semnificativa a importantei schimbarii partiale de apa. Astfel acvariilor ce nu au in dotare un skimmer li se vor realiza mai des schimburi partiale de apa pentru a inaltura in asa fel o parte din compusii organici dizolvati.
    Daca nu se realizeaza astfel de schimbari partiale de apa, in acvariu se vor dezvolta din ce in ce mai multe alge ce pot deveni la un moment dat o pacoste, ele acoperind cea mai mare suprafata a acvariului. Algele vor aparea in special in cazul acvariilor cu iluminare puternica, lumina fiind unul din cei trei factori esentiali in dezvoltarea algelor (alaturi de caldura si substante nutritive).
    Skimmerul este cu adevarat indicat in cazul acvariilor suprapopulate cu pesti si nevertebrate deoarece in acest acvariu, cantitatea de substante organice dizolvate in apa va fi mai mare si deci si necesitatea schimburilor de apa va fi mai mare. Schimburile de apa prea dese pot duce insa la variatii ale parametrilor, ceaa ce nu este de dorit, deci singura varianta valabila in astfel de cazuri ramane skimmerul.

Tipuri de skimmere
    Exista mai multe tipuri de skimmere insa toate au acelasi principiu de functionare: crearea a cat mai multe bule de aer ce circula o perioada prin apa preluand astfel substantele nedorite.

1) Co-current skimmers
    Este unul dintre cele mai vechi tipuri de skimmere ce a fost si inca este folosit cu succes. El este alcatuit dintr-un tub prin care trece un furtun la capatul caruia este o piatra poroasa ce este responsabila de spargerea curentului de aer in cat mai multe bule. Dezavantajul acestui skimmer este ca piatra se infunda si trebuie schimbata regulat.

2) Counter Current skimmers
    Acest tip de skimmer foloseste un amestec de apa si bule de aer ce parcurge, impotriva unui curent de apa provenita din acvariu, spre corpul skimmerului, prin realizarea acestei combinatii, apa acvariului va avea un contact prelungit cu bulele de aer, deci si randamentul skimmerului va fi mai mare.

3) Venturi skimmers
    Acest tip de skimmer foloseste o valva ingustata pentru a amensteca aerul sub forma de bule cu apa acvariului, aceste valve sunt de obicei conectate la admisie.

4) Needle Wheel Skimmers/ mesh wheel skimmers
    Aceste doua tipuri de skimmere au principii de finctionare similare. Apa acvariului, o data ajunsa in tubul skimmerului este trecuta printr-o roata cu spite (needle wheel) sau printr-o plasa fina (mesh wheel) ce se invarte foarte rapid, prin aceasta se produc bule fine de aer.

5) Spray Induction skimmer
    Pe masura ce apa acvariului intra in skimmer, ea este trecuta printr-o duza ce produce bule fine de aer.

6) Downdraft si Beckett
    Aceste tipuri de skimmere sunt unele dintre cele mai mari si folosesc anumite piese pentru a amesteca aerul sub forma de bule cu apa venita din acvariu.

Intretinerea skimmerului
    Unul dintre principalele aspecte de luat in considerare atunci cand se achizitioneaza un skimmer este cat de usor se face curatirea cupei de colectare. Acest lucru este important deoarece curatarea cupei trebuie in general facuta zilnic si nu trebuie sa fie o sarcina laborioasa. Cu timpul, pe peretii skimmerului se vor acumula substantele organice si vor reduce eficienta acestuia deci, curatarea peretilor skimmerului este si ea o treaba ce trebuie luata in considerare, cu toate ca acest lucru se va face o data la sase luni sau chiar o data pe an.
   
    In functie de dispozitivul de creare a bulelor de aer folosit de skimmer, acest poate fi mai usor sau mai dificil de curatat insa trebuie curatat deoarece daca acesta acumuleaza reziduuri va scadea semnificativ capacitatea skimmerului de a curata apa acvariului. Este bine sa se tina cont si de cat este de usor sa se curete acest dispozitiv.