Stomatopodele (mantis shrimp)

    Stomatopodele sunt crustacee marine ce traiesc in substrat, in galerii sapate in  nisip sau in crevasele dintre stanci. Aceste crustacee, distant inrudite cu crevetii si racii prezinta un stil aparte de a isi prinde hrana - ele se folosesc de prima pereche de apendici pentru a isi zdrobi prada sau pentru a o stapunge. Important este sa precizam ca in ceea ce priveste modul de prindere a pradei, stomatopodele se impart in doua categorii: in stomatopode ale carei prime perechi de apendici se aseamana cu o pereche de ciocane si care sunt capabile sa loveasca sau sa zdrobeasca cu putere exoscheletul altor crustacee sau ale carei prime perechi de apendici sunt ascutite si pot foarte usor strapunge aproape orice organism fara cochilie sau exoschelet rezistent.

    Exista doua tipuri de atitudini ale acvaristilor fata de stomatopode. Unii acvaristi le considera interesante, fascinante si cred ca merita un acvariu special sau chiar in acvariul principal impreuna cu cativa pesti de talie mare. Cea de-a doua categorie de acvaristi, este mult mai numeroasa si considera ca stomatopodele sunt daunatoare in acvariu, ele putand omori pesti, zdrobi crabi sau creveti si chiar sunt capabile sa sparga acvariul.
   
    Stomatopodele sunt predatori foarte eficienti, ele traiesc retrase in galerii sapate in nisip sau chiar in crevasele din stanci sau dintre corali, galerii pe care le apara cu incapatanare de orice animal ar vrea sa intre. Sunt prepoderent active noaptea cand isi parasesc galeriile si merg in cautare de hrana, deci este relativ greu de stability daca exista sau nu o stomatopoda in acvariu.

    Nu sunt pretentioase in ceea ce priveste hrana, ele se vor hrani cu orice animal pe care il pot dobori, se pot hrani cu stele de mare, creveti, scoici, melci, crabi si chiar pesti, aceasta indiferenta pentru hrana le face nedorite in majoritatea acvariilor. Pentru ca este un animal retras, ce este activ doar noaptea, atunci cand pestii si nevertebratele incep sa dispara fara urma din acvariu ar fi cazul sa va ganditi ca ati putea avea o stomatopoda in acvariu. Desi nu este singurul suspect, in cele mai multe dintre cazuri se dovedeste ca stomatopodul este responsabil pentru disparitiile misterioase.
   
    Se recomanda ca Stomatopodele sa nu fie tinute in acvarii de tip recif si nici macar in acvarii cu pesti, pentru cei ce doresc in acvariu astfel de crustacee se recomanda acvariile specifice. In aceste acvarii se va tine o singura stomatopoda, poate doua in acvariile foarte mari. Stomatopodele sunt foarte teritoriale si se vor lupta daca vor considera ca spatiul este insuficient.

     Un alt indiciu al prezentei stomatopodelor in acvariul dumneavostra il reprezinta auzirea unor clickuri, pocnete sau alte sunete ciudate. Aceste sunete produse de lovituri pot fi datorate si prezentei unor creveti-pistol in acvariu. Aceste sunete pot fi auzite in special noaptea, deci atunci cand crustaceele sunt active dar si ziua atunci cand isi pot largi galeriile. Fiind animale ce traiesc retrase in crevase si galerii, fiind dat faptul ca acestea vor incerca aproape permanent sa isi mentina galeriile curate si sa le largeasca, in acvariu vor putea fi observate gramajoare de substrat adunate la intrarea in galerie, gramajoare realizate de stomatopode prin scoaterea materialului inutil din galeria sa.
   
    O data patruns in acvariul dumneavoastra, stomatopoda va face primele victime si exista marea posibilitate ca inainte sa realizati prezenta acestia, ea sa fi omorat cateva din animalele dumneavoastra din acvariu. De cele mai multe ori atitudinea acvaristului este una gresita, considerand stomatopoda un mostru, un ucigas insa nu este chiar asa, el face ce a fost facut sa faca, pentru ceea ce a fost adaptat, omoara, dar omoara ca sa traiasca. Gandind din punctul de vedere al stomatopodei, cu cat dumneavoastra va chinuiti mai mult sa scapati de ea, cu cat incercati sa o momiti sa iasa si esuati, cu cat face mai multe pagube in acvariu cu atat este mai adaptata sa traiasca intr-un recif de corali (acvariul imita reciful de corali) si cu atat este mai inteligenta si un predator eficient.
   
    Pentru a scoate o stomatopoda din acvariu este nevoie de rabdare multa si de o pereche groasa de manusi deoarece poate lovi zdravan, sau mai rau, in cazul celor ce strapung, pot realiza leziuni urate acvaristului.
   
    Daca stomatopoda s-a ascuns intr-o bucata de piatra vie, atunci se va scoate intreaga bucata de piatra vie din acvariu si se va introduce intr-o galeata cu apa din acvariu. In cele mai multe dintre cazuri piatra vie prezinta pe suprafata ei corali, anemone, alge si nevertebrate mici pe care nu este absolut necesar si nici de dorit sa fie omorate. In acest caz se poate folosi o seringa mare sau o pipeta sau chiar si un furtun prin care se va introduce in crevasa stomatopodei, apa dulce. In cele mai multe dintre cazuri aceasta va iesi brusc din crevasa insa se poate intampla sa reziste destul de mult, caz in care se continua introducerea de apa dulce pana ce, in cele din urma iese afara. In cazurile in care dureaza prea mult se poate introduce si apa minerala sau sifon pentru a grabi procedura.
   
    Daca stomatopoda este ascusa intr-o piatra pe suprafata careia nu se gasesc corali, anemone sau nevertebrate de mare importanta se poate scufunda intreaga bucata de piatra in apa dulce, astfel cu siguranta stomatopoda va iesi din galeria sa.
   
    Piatra vie poate fi introdusa intr-o galeata, recipient sau chiar in chiuveta si fara apa, asteptand cu rabdare ca crustaceul sa iasa afara insa de multe ori este foarte rezistent, rabdator si persistent si poate dura forte mult.
   
    Se mai poate actiona impotriva stomatopodelor noaptea, cand ele ies in cautare de hrana, insa si aceasta actiune este una ce necesita multa rabdare. Stomatopoda poate fi momita cu hrana vie pana cand iese din galeria sa, apoi ademenita cat mai departe de aceasta. O data prinsa in camp deschis se poate prinde cu o plasa insa trebuie sa actionati repede. In comert se pot gasi capcane iar pe Internet se pot gasi planuri pentru a iti confectiona propria capcana de stomatopode. Aceste capcane sunt mai mult sau mai putin eficiente, cel mai bine este sa va interesati la un prieten, la un cunoscut sau la o persoana de incredere daca tipul de capcana pe care vreti sa il folositi a dat sau nu rezultate.
    In cele din urma se pot combate stomatopodele si biologic, prin introducerea unor predatori naturali ai stomatopodelor. Printre acesti predatori se numara pestii Triggerfish (Fam. Balistidae), acestia se vor hrani cu stomatopodele insa nu sunt cei mai indicati pesti pentru acvariile de tip recif.
   
    Dupa capturarea unei stomatopode trebuie sa va ganditi ce faceti cu ea, bineinteles primul impuls este de a o omori pentru ca v-a omorat pesti, crevetii, crabii, probabil v-a lovit si pe dumneavoastra, cu siguranta capturarea a fost un joc al nervilor insa nu este vina ei ca a patruns in acvariu, nici a dumneavoastra, ea este un predator si trebuie sa omoare ca sa traiasca. Cel mai intelept gest din punctual meu de vedere este acela de a ii oferi un alt acvariu. Daca dumneavoastra nu sunteti dispus sa ii oferiti un acvariu, intrebati prietenii, pe forum sau cunostintele, incercati sa o oferiti unui magazin de profil, multi acvaristi le considera interesante, inteligente si sunt dispusi sa pastreze un astfel de crustaceu intr-un acvariu separate deci este posibil sa o schimbati pentru un peste sau un alt crustaceu.