Tipuri de acvarii

Acvariul reprezinta un bazin confectionat din material plastic, sticla sau alte materiate si combinatii de materiale in care sunt tinute in stare vie vietuitoare acvatice, de la plante la pesti. In ultimii ani insa unele acvarii sunt contruite si amenajate sa imite un tablou, dandu-i viata si profunzime (aquascaping) (Foto).

Pentru un mai mare confort al pestilor si al celorlalti locuitori ai acvariului, acvariul va imita pe cat posibil zonele de bastina a acestora. Din acest punct de vedere acvariile sunt clasificate in: acvarii tropicale de apa dulce, acvarii temperate si acvarii marine, in celele ce urmeaza vom prezenta caracteristicile fiecarui tip de acvariu.

1.Acvariile tropicale de apa dulce

          In zona tropicala a Pamanatului, adica intre Tropicul Racului si Tropicul Capricornului clima este calda iar anul are doua sezoane, polios si secetos. La ambele zone de o parte È™i alta a Ecuatorului temperatura medie este de 25°C iar apa are si ea o temperatura asemanatoare. Aceste conditii fac, printre altele, ca in zona tropicala a Pamantului sa existe o oarecare stabilitate termica, o mare diversitate in specii de plante, micronevertebrate, insecte, crustacee, moluste. Aceste conditii sunt ideale pentru evolutia pestilor, in aceste zone este cea mai mare diversitate in specii de pesti si poate cum era de asteptat din aceasta zona provin majoritatea speciilor de pesti din acvaristica.

          In functie de scopul urmarit, acvariile tropicale pot fi de mai multe tipuri:

a) Acvarii specifice- cand se urmareste intretinerea unei singure specii sau a unui singur gen de pesti, melci, creveti etc.

b) Acvarii regionale- acvariul regional trebuie sa copieze conditiile generale ale zonei tropicale si conditiile specifice ale fiecarei subregiuni in asa fel incat pestii sa fie cat mai confortabili, astfel ca apa poate avea temperatura intre 20 si 30ºC, in functie de speciile de pesti ce il vor popula.

          Subregiunile zonei tropicale pe care acvariul le copiaza determina ca acvariile tropicale sa se imparta mai departe in:

-acvariile din America Centrala;

-acvariile din America de Sud;

-acvariile africane;

-acvariile asiatice.

c) Acvariul olandez- cand se urmareste cresterea preponderant a plantelor, celelalte vietati fiind in acvariu daor daca sunt strict necesare sau pentru a pune in valoare plantele;

c) Acvarii de apa salmastra- cand se urmareste reproducerea unor zone salmastre precum lagunele.

d) Acvariul mixt- atunci cand se cumuleaza mai multe specii de pesti si plante din regiuni diferite.

2. Acvariile temperate

          Acvariile temperate sunt intalnite in zonele temperate ale Pamantului si sunt populate cu specii autohtone de pesti, plante si nevertebrate in asa fel incat aceastea sa poate rezista perioadei reci. Adesea aceste acvarii au un volum mare si sunt amplasate in aer liber sau in scopuri educationale. Acvariile temperate nu au nevoie de un sistem de incalzire deoarece vietatile sunt oricum adaptate regimului termic relative sever, cu diferentele dintre zi si noapte si dintre anotimpuri.

3.Acvariile marine

            Acvariile marine  sunt caracterizate in primul rand prin densitatea specifica a apei mai mare decat a apei dulci, cu valori de peste 1010 sg ( Specific gravity- densitate specifica), cu temteraturi apropiate de temperaturile apeloc acvariilor tropicale si cu o mare claritate a apei. Speciile de pesti si nevertebrate din acvariile marine provin adesea din Marea Bariera de Corali din Australia, din Arhipeleagul Indonezian si din diverse recifuri de pe coasta de Est a Americii de Nord.

          Mediul de viata marin este un mediu foarte stabil, cu foarte mici schimbari comparative cu cel de apa dulce si de aceea este necesar ca apa sa fie mentinuta la parametrii fizico-chimici constanti.

 

                                       Ecolog Stelian Stanescu, comunitatea Acvarii de vis