Tipuri de acvarii marine

    Dupa secole intregi in care acvaristica s-a manifestat doar in ecosisteme dulcicole, a aparut in urma cu doar cateva decenii, intai timida si costisitoare, neaccesibila acvaristului obisnuit, acvaristica marina. Cu timpul acvaristica marina a devenit din ce in ce mai accesibila si dezvoltarea tehnologiei si scaderea costurilor va face ca si in viitor aceasta sa fie din ce in ce mai accesibila.
    Ca si in cazul acvaristicii dulcicole, unde se intalnesc mai multe tipuri de acvarii si acvaristica marina este impartina in functie de speciile din acvariu, astfel ca se remerce trei mari tipuri de acvarii marine: Fish Only ( en: doar pesti), FOWLR (Fish Only with Live Rock) ( en: doar pesti dar si piatra vie) si Reef Tank Setup (en: acvarii de tip recif). Aceste categorii mari de acvarii marine pot fi impartite mai departe in functie de originea geografica a speciilor si de dimensiunile acvariului.
Fish Only (Doar pesti)
   
    Acest tip de acvariu presupune doar prezenta pestilor, fara anemone, corali sau piatra vie, se pot insa tine impreuna cu unele specii mai putin agresive si cativa crabi sau melci ce vor ajuta la controlul populatiei de alge din acvariu. In general se folosesc doua categorii de pesti, respectiv pestii pasnici, ideali pentru acvarii comunitare si specii semiagresive de pesti, fara insa a le amesteca. Speciile semiagresive de pesti se vor tine de regula sub forma unor exemplare solitare apartinand mai multor specii, acest lucreu se practica deoarece nu se vor forma teritorii si nici perechi sau ierarhii, deci nivelul agresiunilor va fi la minimum.
    Este unul dintre cele mai putin costisitoare tipuri de acvarii marine in care nu sunt obligatorii sistemele performante de iluminare.
    Acest tip de acvariu, desi este mai putin costisitor nu este si mai usor de ingrijit, faptul ca din el lipseste piatra vie, un important filtru biologic face ca acesta sa necesite mai multa atentie in ceea ce priveste calitatea apei decat celelalte acvarii deoarece nivelul nitritilor va creste continuu. Pentru a compensa acest lucru este important sa se foloseasca o trusa de testare a apei iar testele sa fie realizate cat mai des posibil insa regulat, astfel se poate avea o idee clara despre circuitul azotului in acvariul cu pricina, mai mult decat atat schimburile partiale de apa se vor realiza mai des decat in cazul celorlalte acvarii. Cei mai importnati parametri ai ape ce trebuiesc monitorizati sunt: amoniacul, nitritii, nitratii, pH-ul si temperatura.
    Dezavantajul unui astfel de acvariu este acela ca necesita o foarte puternica filtrare, in special filtrarea biologica deoarece exista o densitate mare de pesti iar piatra vie, un important filtru biologic lipseste.

Fish Only with live rock – FOWLR (doar pesti dar si piatra vie)
   
    Diferenta principala dintre acest tip de acvariu si precedentul o reprezinta prezenta pietrei vii. Piatra vie rezolva problemele legate de filtrarea acvariului insa acesta face ca acvariul sa devina mai costisitor.
    Piatra vie este foarte poroasa iar aceasta porozitate face ca piatra sa aiba o foarte mare suprafata, suprafata pe care cresc alge si pori in interiorul carora traiesc o multitudine de crustacei, bacterii si alte nevertebrate ce contribuie la filtrarea apei.
   
Filtrarea acvariului nu se poate realiza insa doar de piatra vie ci trebuie sa existe si filtre mecanice, biologice sau chimice care sa suplimenteze efortul acesteia. De asemenea este nevoie sa se monitorizeze permanent nivelul amoniacului, nitritilor, nitratilor si al pH-ului pentru a se stabili la ce perioada de timp este necesara o schimbare partiala de apa. Aceasta schimbare se poate realiza in genereal saptamanal in proportie de 10-15% din volumul util al acvariului. De asemenea in acest tip de acvariu se pot adauga suplimente minerale precum iod, calciu, strontium, magneziu si altele pentru dezvoltarea armonioasa a algelor si microorganismelor din piatra vie.
   
    Reef Tank Setup (acvarii de tip recif)

    Este cel mai popular tip de acvariu marin , acesta se deosebeste de cele anterioare prin prezenta anemonelor, a coralilor si a numeroase nevertebrate precum crabi, creveti, homari, viermi, etc. Acest tip de acvariu are menirea sa reproduca un recif de corali cat mai exact.
    Acvariul de tip recif este cel mai complex acvariu marin si se recomanda doar celor ce au experienta in acvaristica marina. Parametrii apei trebuiesc monitorizati in fiecare saptamana sau chiar zilnic in unele cazuri iar acestia trebuiesc mentinuti cat mai constanti posibil. Apa folosita in general in acvaristica marina si in special in cazul acvariilor de tip recif nu este apa obisnuita ci apa obtinuta prin ozmoza inverse iar filtrarea apei unui astfel de acvariu poate si ea fi destul de costisitoare. Nevertebratele marine sunt foarte sensibile iar din aceasta cauza sunt atat ele insele costisitoare cat si intretinerea lor insa rezultatul va scoate garantat un “wow” chiar si de la cel mai exigent privitor.
    Un alt factor important in cazul acestor tipuri de acvarii il reprezinta lumina, aceasta este necesara coralilor si anemonelor dar si algelor pentru a se dezvolta iar dozarea acesteia la intensitatea si lungimea de unda necesara vietuitoarelor acvariului poate fi putin complicata.
    Un alt tip de acvariu ce se remarca in ultimul timp este asa-numitul nano cube. Acest tip de acvariu este un fel de bonsai al acvaristicii, el incearca sa concentreze frumosul intr-un spatiu cat mai mic. De aceea in acvariile de acest tip se folosesc de multe ori acvarii mai mici de 100 de litri, ceea ce pentru acvaristica marina inseamna foarte putin. Acvariile nano sunt foarte dificil de realizat cu success deoarece calitatea apei se poate modifica foarte rapid ducand in scurt timp la moartea a numerosi locatari ai acvariului. Rezultatul unui astfel de acvariu corect realizat si intretinut insa, este de-a dreptul fascinant.   

     Acestea sunt principalele tipuri de acvarii marine insa, ca si in acvaristica dulcicola unde se pot realize acvarii tematice, imitand o anumita zona geografica, si in acvaristica marina se poate imita un recif din Marea Rosie sau din Indonezia sau chiar din Caraibe, posibilitatile sunt foarte multe.