1 Editat de ovidiugl (2011-09-24 23:25)

Subiect: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Va salut.

Sunt la inceput de drum cu un acvariu de 125L brut Juwel Rio ( 81 x 36 x 50 ) cu 2 neoane Juwel din dotare 2 x 28 w T5 ( day + nature )590 mm.

  Imi doresc sa am un acvariu bine plantat si din cauza asta vreau sa ajung la 1w / litru .  Ideea este in felul urmator :
   
   Combinatia pe care vreau sa merg este compusa din  3 x 24w Sylvania GroLux + 2 x 24w Osram 880 T5 .
   
   Acum vin intrebarile :

1. Este buna combinatia pe care merg ?

2. Am avut de ales intre Sylvania si Aqua medic pentru plante si am ales Sylvania. Am posibilitatea sa modific comanda si sa iau Aqua Medic . Ce sa fac ?

3. Am citit un articol recent despre neoanele cu spectru complet cum ar fi Osram Lumilux Deluxe 965 si as fi mers pe 5 bucati de 965. Ce parere aveti ?

Orice raspuns este binevenit. Vreau sa aud si parerile voastre ca sa fiu convins ca fac alegerea cea mai buna.  :smoke
 
Ape limpezi !

2

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Nimeni ?

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Salut, tot ce-ti pot spune si asta em invatat tot de pe acest forum,  ca cel mai bine este sa folosesti combinatia de 2 sau mai multe feluri de neoane (spectru de lumina, caldura, culoare). Oricum nu e bine sa pornesti dintr-o data cu asa lumina puternica (1w/l), ci sa adaugi treptat neoanele. Cat despre tipurile de neoane las pe cei mai buni sa-ti recomande combinatia perfecta.

Oricine ai fi, intotdeauna cineva stie mai multe decat tine. Dar intotdeauna acel cineva
nu stie chiar tot ce sti tu

4

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

parerea mea este ca nu ai nevoie de atata lumina,nu arunca banii,eu am un juwel la fel ca al tau, sunt cu neoanele din dotarea lui si crede ma ca merge si cu 0.5w/l asta da nu cumva iti iei plante foarte pretentioase
tu decizi

5 Editat de ovidiugl (2011-09-26 07:06)

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

@Paul Hencz

In nici un caz nu o sa pornesc la drum cu toata galeata de lumina. O sa merg cu 2 pentru inceput si mai la urma o sa raman cu toate , nu de alta dar s-ar putea sa devin un user foarte activ pe la sectiunea alge  :ang 

  Daca ar exista o combinatie perfecta cred ca multi s-ar bucura sa afle dar , spre binele nostru nu exista si avem de unde alege o combinatie ideala pentru   nevoile fiecaruia.  :noroc

La mine e mai simplu. Am doua variante din care aleg una si vreau sa stiu si parerea celor care au mai multa experienta in domeniu decat mine.

@adilupu

Motivul este din cauza plantelor rosii pe care vreau sa le bag si un covor de parvula care vreau sa fie cat se poate de verde si sanatos .

L.E. :

... Dupa ce am pierdut inca una din multele nopti bantuind si rascolind internetul si forumurile incercand sa gasesc iar un raspuns la o problema care m-a macinat mult timp legata de cele neoane am ajuns la ultima si finala concluzie :
  In final vor fi 4 si nu 5 neoane de 24 w dupa cum suna :
- 2 x Aqua Medic Plant Grow T5 24w
- 1 x Osram Lumilux Deluxe 965 HO T5 24 w
- 1 x Aqua medic aqualine Reef White T5 24 w

  ... motivele fiind urmatoarele :

  - plant grow - pentru ca am citit si vazut multe rezultate si feedback-uri pozitive ( asta conteaza foarte mult pentru mine )  ~ 3000 Kelvin

  - osram 965 lumilux deluxe - pentru ca are un IRC de peste 90 , deci calitativ fiind destul de bun singura deficienta fiind luminozitatea redusa.  ~ 6500 K

- aqualine Reef White - compenseaza luminozitatea tubului 965 avand un alb mai puternic ~ 10000 K

  Acestea fiind spuse, urmeaza intrebarea de milioane :

  Este benefica plantelor combinatia de neoane gasita de mine ?


Multumesc pentru sfaturi si sugestii !  Cu respect.

6

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Parerea mea este ca iti complici existenta, puterea la care vrei sa ajungi este deosebit de riscanta din punct de vedere al aparitiei algelor. Nu stiu ce experienta ai dar cred ca deocamdata ar fi bine sa te bazezi pe sistemul original al acvariului. Dupa ce consideri ca ai deslusit tainele iluminarii (crede-ma ca va dura!), in asa fel incit sa poti evita aparitia algelor, poti face ce vrei.
   Am avut si am in posesie acvarii de la Juwel, eu zic ca sint dotate cu un sistem de iluminare, cum putine acvarii au. Cele doua tuburi din dotare iti permit sa cresti orice planta, iar daca nu esti multumit, poti apela la alte combinatii de tuburi dar tot 2 x 28w, la care poti adauga reflectoare performante.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

7 Editat de ovidiugl (2011-09-26 18:21)

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

@bradraqua
  In primul rand multumesc pentru explicatie, dar la mine problema nu ar fi cele 2 neoane pe care le am deja. Daca as merge pe firma juwel trebuie sa iau tot spectrul ( day,nature, color) iar peste tot unde am cautat nu mai exista pe stocul furnizorului.

  Cand am zis ca vreau sa ajung la aproape 1w / litru mi-am exprimat dorinta de a merge pe un acvariu foarte bine plantat ,iar pana ajung sa dau drumul la toata lumina va trece destul de mult timp. ( achizitie plante , fertilizanti treptat , co2 pe masura ce creste si lumina )

  Experienta mea este mai mult teoretica decat practica acesta fiind primul acvariu plantat si o sa tin cont de toate sfaturile primite.

  Am facut un studiu de caz si o sa fac un capac home made ca la carte in care vreau sa adaug combinatia de la aqua medic si osram ( este pentru linistea mea sufleteasca ) . Nu vreau sa crezi @bradraqua ca nu am tinut cont de sfatul tau. Imi asum riscul si promit sa postez poze cu un acvariu fara alge. :noroc

Pe langa faptul ca am inteles riscurile de rigoare, vreau sa stiu daca este corect si sanatos din punct de vedere al cresterii plantelor combinatia pe care am detaliat-o in postul anterior ? 

-@bradraqua "Parerea mea este ca iti complici existenta"
Te-ai referit doar la problema cu algele sau ai incercat sa-mi spui subtil ca nu voi avea succes cu varianta pe care vreau sa merg ?



Multumesc pentru sfaturi si sper sa ajung la o rezolvare in scurt timp!

8 Editat de ovidiugl (2011-09-26 22:54)

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Astazi sau maine cel tarziu modfic si finalizez comanda cu urmatoarele neoane :
 
   - 2 x Aqua Medic Plant Grow 24w T5

   -  1 x Aqua Medic Reef White 24w

    -  1 x Osram 965 Lumilux DeLuxe 24w

  Daca gresesc in legatura cu neoanele reef white 10 000 k si 965 va rog sa ma corectati.

9

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

fac pariu cu tine ca nu o sa scapi de alge cu orice vei incerca
prea multa lumina
bani aruncati pe fereastra
cat despre plante le vei arde
iar despre gazon am si eu si merge si cu 0.5w/l
nu vreau sa te descurajez e parerea mea sper sa poti realiza ce ti ai propus mult succes si asteptam poze wink

10

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Nu am incercat sa-ti spun nimic subtil, tendinta actuala este sa se foloseasca o cantitate de lumina foarte mare (unii vorbesc chiar de 2w/litru), lucru cu care eu nu sunt de acord (s-a dezbatut problema acum citeva luni, pe forum). Prin "iti complici existenta" am vrut sa spun ca, la fel, tendinta actuala este sa facem lucruri foarte complicate in si cu acvariile noastre, lucru care majoritatii ii scapa de sub control, sunt depasiti de situatii si au probleme in consecventa pasiunii vis a vis de acest hobby. Asta se intimpla si pentru ca, in mare masura suntem cu totii victimele comertului, invadat de foarte multe produse, fiecare din ele fiind prezentat la aparitie drept providential.
   Este foarte adevarat ca o cantitate mare de lumina te poate ajuta dar in egala masura, Doamne fereste de o greseala in "regie", ca nu mai scoti acvariul "la lumina", decit prin reamenajare.
   In privinta formulei tale am o singura nedumerire: de ce AquaMedic 10000k, cind ai la dispozitie Sylvania Grolux 8500k?

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

11

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Am inteles. 

@bradraqua
Ai dreptate .  Am complicat destul lucrurile teoretic iar la urma urmei trebuie sa pun mana sa incerc . Daca te referi la aqua star
 

   O sa raman pe 3 neoane , daca este bine sau nu cu timpul o sa va arat si niste poze :
2- plant grow
1 - osram 865 pentru daylight ( la sfaturile unui coleg de pe forum )

O sa revin cu poze.

Multumesc pentru sfaturi si ajutor! Toate cele bune!

12

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Radu(bradraqua) ti-a dat cel mai plin de sens mesaj rezultat din experienta a cel putin 4 decenii de acvaristica.
Parerea mea (umila cei drept), ca un utilizator tot de juwel (putin mai marisor) este sa nu schimbi nimic in configuratia iluminarii , cel putin pentru inceput...cu timpul iti vei da seama si vei realiza ca juwel este un fel de porsche , nemtii care l-au proiectat si construit au nimerit-o si de data asta.
Bafta  :sok

13 Editat de ovidiugl (2011-09-28 21:01)

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Am inteles foarte bine ce mi-a sugerat @bradraqua si din cate vad nu pot decat sa-ti dau dreptate.

   "Problema "  ar fi ca nu am mai gasit nicaieri neoane juwel ca sa pot oferi un spectru complet ( day+nature+colour) stocul fiind epuizat acolo unde am cautat si ca o alternativa am mers pe aqua medic (plant) cu osram 865 .  Dupa cum ai zis si tu .... cu timpul imi voi da seama de diferentele care exista . Sper ca nu am facut o greseala.

  Revin cu niste poze zilele astea sa vedeti comparativ !

  Multumesc pentru sfaturile si sugestiile oferite ! Toate cele bune :sok

14

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Uite ca ma bag si eu! Dupa cum bine stiu colegii ,eu sunt adeptul a multa si cat mai multa lumina smile Desi sunt adeptul unui singur fel de tub in acvariu,asta pt ca e o polemica lunga aici,anumite lumini se anuleaza etc,dar asta intr-o alta discutie,personal as alege 3xAqua M Plant Grow +1x ceva de 10000K,care reuseste in parte sa acopere lumina rosie data de Plant Grow,desi daca iti plac acvariile colorate si cu tenta rosiatica nu e nici o problema doar cu Plant G.Problema este ce fel de acvariu vrei! Daca vrei aquascape,atunci ar fi preferabil culori cat mai naturale,care sa aibe in spectru si verde,si un indice de redare de cel putin 85,pentru acuratetea micutelor verdeturi obisnuite scapeurilor.Daca vrei olandez,atunci e altceva,plantele se vor simti bine cu acle roz al plant grow-ului,si nici lumina acvariului nu va parea nefireasca,intensificandu-se plantele cu precadere rosii,Macrandra,Aromatica,A Senegalensis etc

15

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Eu m-am gandit de la inceput sa merg pe olandez. Acum ce pot sa zic este ca osramul 865 are undeva la 6500 k si cred ca va arata frumos in combinatie cu plant grow.
     In cazul in care consider ca mai trebuie inca un neon o sa merg si pe ceva de 10 000k (a.m. reef white) sau merg pe 2 bucati 865 . Rosu o sa bag niste rotundifolia , aromatica si niste macrandra.
   Pana atunci o sa merg linistit cu 2 respectiv 3 neoane si in fuctie de feedback-ul  plantelor.
 
Dupa ce termin si capacul revin cu poze ca sa va faceti o idee.
Multumesc pentru raspunsuri!   Cu respect.

16

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

cu 2 doar daca pui t5  smile  am discutat doar  smile

17

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

uite si poza pe care o cereai cu acvariul meu plantat

18

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Eu zic sa-l intrebi pe Paul (pelly67), ce formula de iluminare foloseste, acvariul sau arata excelent si poate te inspiri. In cazul folosirii unei lumini cu prea multa (a nu se intelege ca trebuie sa lipseasca!) culoare albastra (rece, peste 6500k), plantele rosii nu-si vor arata niciodata frumusetea, nemaivorbind de pericolul aparitiei algelor, lumina albastra incurajind acest fenomen, in lipsa compensarii corecte, cu spectru rosu.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

19

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Radule, si ca sa-l conving definitiv....

http://img831.imageshack.us/img831/3228/p1210793.jpg

...cu echiparea standard de la juwel a unui rio 180.

20

Re: Sfat iluminare ! Putin ajutor va rog ...

Paul, multumesc ca ai raspuns la... provocare! ^:)^  In privinta convingerii, sa vedem, colegul este pornit pe schimbare si mi-e teama ca tot o va face lol
   Problema tuburilor Juwel este ca, deocamdata, sint produse la dimensiuni oarecum iesite din standard (JBL-ul face niste tuburi, care le poate inlocui pe cele Juwel), altfel, nu stiu de ce, cred ca am vorbi mult mai mult si mai des despre tuburile Juwel.
   Nu trebuie sa se inteleaga ca cineva urmareste sa convinga ca formula propuse de el, este ideala. Comentariile sint simple puncte de reper in alegerea unei formule de iluminat.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!