1

Subiect: Filtru tip canistra

Am tot cautat pe net diferite tipuri de filtre extern diy si mi-a picat ochii pe modelul tip canistra.doresc sa fac unul(sau macar sa fac planuri,momentan)pentru un acvariu de 100l populat cu africani.

Astept sugesti.

Daca mai sunt alte tipuri de filtre externe mai usor de facut,mai ieftine,mai sigure si mai practice astept propuneri(din cate am cititacest tip de filtru are un raport bun in ce priveste calitatile mai sus enumerate)

2

Re: Filtru tip canistra

a avut cineva asa ceva?

3 Editat de octavian (2012-02-11 23:04)

Re: Filtru tip canistra

Dupa ce am asteptat suport din partea celor experimentati si celor care au avut asa ceva(refuz sa cred k nu a avut nimeni) m-am apucat sa caut pe net informatii.
Dupa doua zile de cautat pe site si pe google,am aj la google images.si acolo am gasit o poza ce m-a dus la rezolvarea misterului(ce putin partial,cel putin cu privire la recipient)

Filtru extern home made
- Un recipient (teava de polipropilena cu diametru de 110 mm; fundul este obturat cu ajutorul unui capac din acelasi material, lipit bine cu codez; partea de sus, prevazuta cu garnitura, se inchide cu un capac similar, care poate fi oricand scos)
- o bucata de furtun + o bucata de teava pexal cu diametru de 16 mm
- material filtrant (bioballs sau pietre mari, saculeti cu nisip sau pietris marunt, burete, carbune activ
- un niplu de 3/4 sau 1 tzol
- o mufa din polipropilena de 3/4 sau 1 tzol
- un cot din pvc de 32 sau 40 mm diametru
- codez.
Teava din polipropilena se achizitioneaza de la magazinele de instalatii sanitare. de preferat o bucata cu lungimea de 50 cm, prevazuta la un capat cu o garnitura. Capatul fara garnitura se incalzeste in foc, dupa care capacul se introduce fortat. Dupa racirea tzevii, se scoate capacul si se curata foarte bine capacul si teava cu glasspapier. Se lipesc cele doua componente intre ele cu codez din belshug.
In capatul celalalt, cu cativa cm mai jos de garnitura se da un orificiu de
3/4 sau un tzol. Niplul si mufa din polipropilena se imbina intre ele (niplul sa fie in interiorul tevii). La imbinarea acestor 2 componente este de dorit folosirea unei garnituri sau a unui shiret de canepa udat din belshug cu codez.
In exterior, se imbina cotul din pvc (incalzit in prealabil in foc) cu mufa din polipropilena. Se foloseste din nou codez.
Turul si returul sunt telescopate, ca in imaginea de mai jos.
Teava de pexal se introduce in filtru, la capatul ei superior fiind fixat furtunul.
Filtrul se aseaza pe suport in spatele acvariului., a.i. cotul din pvc sa intre in acvariu. Datorita caderii, la suprafata apei se va forma un mic vartej care va asigura o oxigenare foarte buna a apei (este de dorit ca intre suprafata apei si cotul de pvc sa existe o distanta de cativa mm).
Se poate aseza filtrul si sub acvariu, insa, in acest caz, va lipsi cotul din pvc si se va folosi un furtun cu diametru mare pentru retur. Cele doua furtunuri de tur, respectiv, retur, vor fi si in acest caz, telescopate.
Costul filtrului si al materialului filtrant: 330.000 ROL(30 RON-putin,nu?). La aceasta se adauga pretul pompei.

4

Re: Filtru tip canistra

urmeaza sa ma apuc de tb.nu stiu cand o sa incep nici cat o sa dureze,insa o sa tin la curent cu actvitatea mea.

Sunt bine-venite sfaturi

Re: Filtru tip canistra

Salut , am si eu cateva observatii de facut , nu sunt chiar asa strain de instalatiile sanitare :1 - nu cred ca vei gasi teava atat de scurta care sa mai aiba si garnitura  , sare lejer de 20 lei , 2- un power head care sa aiba suficienta forta pentru a urca apa in bazin (macar 700l /h) , aici apare taina cea mare , daca il iei de firma este mai scump decat unul extern la mana doua , daca il iei chinezarie o sa faca zgomot de o sa zici ca e tractor in brazda .Mai e si partea cu imbinarile care fiind facute pe o teava din material atat de subtire creaza riscul unor ruperi , dezlipiri ,etc .Eu iti recomand facut de firma , cauta pe la rubrica de vanzari .

6 Editat de pasi_une (2012-02-11 23:55)

Re: Filtru tip canistra

Nu cred ca ce vrei tu sa faci va face fata acvariului cu ciclide, presupun ca vei folosi o pompa resun 1200 sau 2200 (parca) care au un debit real de 500/700Lh.
Eu a.si face un sump care mar ajuta in diferite moduri..
Ai acces rapid in el si te ajuta sa scapi de incalzitor sau eu stiu ce mai bagi in acvariu, chiar si termometru il poti "ascunde" si ai loc de mult material filtrant.
La un sepup de ciclide africane presupun ca puterea pompei si materialul filtrant conteaza enorm de mult!... tu alegi ce crezi ca e mai bun  wink  :fok
Eu am o canistra facuta dar facuta cu cap si pe "strung"  :smoke
Daca vrei poze am sa pun dar gandestete la ce vrei tu sa faci  roll

7 Editat de renegade1dani (2012-02-12 01:16)

Re: Filtru tip canistra

Eu am facut un filtru tip canistra din tava de pvc 160mm, m-am orientat de aici http://en.sense-life.com/hands/aqua_filter2.php si functioneaza bine ,dar costul a fost aprox. 150 ron fara medii de filtrare.

Nimic nu este atat de greu, incat sa nu poata fi clarificat prin cercetare.

8

Re: Filtru tip canistra

1 - nu cred ca vei gasi teava atat de scurta care sa mai aiba si garnitura  , sare lejer de 20 lei

tata e instalator,de cand il stiu eu :sbr asa k majoritatea meterialelor o sa fie moca

2- un power head care sa aiba suficienta forta pentru a urca apa in bazin (macar 700l /h) , aici apare taina cea mare , daca il iei de firma este mai scump decat unul extern la mana doua , daca il iei chinezarie o sa faca zgomot de o sa zici ca e tractor in brazda

aici e problema cu care ma confrunt,poate gasesc ceva bun la mana a doua daca nu cred ca recurg la o chinezarie.oricum,acvariul l-am dat afara din camera(intr-un sfarsit)asa ca,zgomotul nu ar fi o probl(in ilmitele bunului simt)

Eu iti recomand facut de firma , cauta pe la rubrica de vanzari

M-am uitat si 1 sunt destul de scumpe,ce vreau sa fac eu,daca merge bn ar trebui sa iasa cam la jum si,  2 dupa cate am vazut destule sunt carecurg dupa 1-2 ani si nu vreau sa dau banii pe ceva care sa ma tina o jum de an.

Nu cred ca ce vrei tu sa faci va face fata acvariului cu ciclide, presupun ca vei folosi o pompa resun 1200 sau 2200 (parca) care au un debit real de 500/700Lh.
Eu a.si face un sump care mar ajuta in diferite moduri..
Ai acces rapid in el si te ajuta sa scapi de incalzitor sau eu stiu ce mai bagi in acvariu, chiar si termometru il poti "ascunde" si ai loc de mult material filtrant.
La un sepup de ciclide africane presupun ca puterea pompei si materialul filtrant conteaza enorm de mult!... tu alegi ce crezi ca e mai bun   
Eu am o canistra facuta dar facuta cu cap si pe "strung"   
Daca vrei poze am sa pun dar gandestete la ce vrei tu sa faci

chiar m-ar interesa niste poze.ideea cu sump-u mi-a displacut din prima pt ca nu mai vrea inca un "acvariu" in casa.

Pompa as vrea ceva cel putin 7-800,dar nu ar strica nici una de 1000(cam asa ma gand prima data,dar avand in vedere preturile..)

pentru inceput ca medii filtrante ma gend la ceva mai banal-pitre mari,pietre mici,nisip,bureti intre,carbune activ si nu stiu la ce m-oi mai gandi pana at

oricum bani nu mai am pana la sfarsitul lunii asa ca o sa fac ce pot pana at cu ce gasesc prin "depozitu" tatalui

apreciez raspunsurile
astept poze
incurajarile si descurajarile sunt binevenite in continuare

9

Re: Filtru tip canistra

chiar m-ar interesa niste poze.ideea cu sump-u mi-a displacut din prima pt ca nu mai vrea inca un "acvariu" in casa.

sa fiu mai explicit,stau intr-o garsoniera dubla am doar doua camere si sunt cam inghesuit si trag  de fiecare coltisor

10

Re: Filtru tip canistra

Aaa,si daca stiti cumva de vreo pompa la mana-doua...

11 Editat de MariusMinu (2012-02-12 16:49)

Re: Filtru tip canistra

Dintr-o teava de 160 mm mai merge treaba ca ai loc sa pui materiale filtrante si este mai groasa in "carne" big_smile  .
Sper sa faci o lucrare de calitate si sa ne spui si noua rezultatul  :noroc

12 Editat de octavian (2012-02-12 17:00)

Re: Filtru tip canistra

http://www.tropheus.ro/shop/pompe-de-apa/6027-aqua-zonic-emperor-powerhead-9000.html

ce credeti?

Re: Filtru tip canistra

Nu cunosc acest produs poate sunt colegi care stiu despre ce e vorba , la mine este esential zgomotul pentru ca acvariul este in camera in care dorm si am schimbat mai multe filtre din cauza zgomotului  :stupid  de aia am zis sa fii atent , nu stiam ca il tii in alta camera . Bafta !

14

Re: Filtru tip canistra

da,stiu cum e...
l-a, avut si eu un an in camera.dar e mult mai bn sa il ti in alta parte
ar fi super sa gasesc ceva la 35 ron cum e asta

15

Re: Filtru tip canistra

Powerhead-urile nu prea au putere sa ridice apa, sunt mai mult gandite sa lucreze cam in acelasi plan (ca filtrele interne). Mai degraba asta, dar sa tii cont de faptul ca de la o inaltime peste 1 m ii scade mult debitul.

16 Editat de octavian (2012-02-12 17:14)

Re: Filtru tip canistra

foarte misto si asta.se gaseste la magazine sau dor prin comanda pe net?daca sti.

care este diferenta intre powerhead si pompa de apa?

17 Editat de octavian (2012-02-12 17:15)

Re: Filtru tip canistra

aaa,cred k mi-ai spus si care e diferenta...

18

Re: Filtru tip canistra

ar fi nevoie sa ridice cam la 80-90 cm,deci ce mi-ai aratat tu ar fi cam destul,nu?

19

Re: Filtru tip canistra

Nu vreau sa contrazic pe nimeni dar in filtrele canistra se foloseste principiul unui powerhead. Cel putin la al meu (Tetratec EX700) asa este. Nu e o pompa.

Octavian, cred ca diferenta dintre powerhead si pompa este ca pompa misca apa facand diferenta de presiune iar un powerhead e o simpla morisca care mai mult antreneaza apa.

Filtrul canistra se foloseste atat de principiul vaselor comunicante cat si de o usoara presiune creata in canistra.

Parerea mea, formata pe baza observatiei smile

20

Re: Filtru tip canistra

pompa misca apa facand diferenta de presiune

nu inteleg.poti fi mai explicit,te rog
sau un desen asa ca pt copii