Subiect: Filtre

Ce parere aveti despre filtrele homemade??
credeti ca sunt mai bune decat cele canistra gen TetraTec 1200??
puneti si voi proiectele voastre daca aveti big_smile

2

Re: Filtre

Florinica tata, pe ale mele le stii deci... NO COMMENT! Poate doar pentru cei interesati!:P

3 Editat de tanno_ap (2008-12-14 04:19)

Re: Filtre

Ia invatati-ma si pe mine! spre exemplu unu ptr acvariu 80 L unde am cca 50 de pui discus!:D

Re: Filtre

Se stie destul de bine ca eu am fost unul dintre cei ce au promovat aceste filtre. De ce? Consider ca au atat de multe calitati incat le putem folosi mult mai mult decat cele canistra, mai ales pt cei ce sunt interesati de acvaristica. In primul rand sunt mult mai eficiente decat cele canistra care dupa cum bine stim nu fac fata la un acvariu mai mare de 400 litri. Aceste filtre le putem da dimensiunea pe care o dorim noi, putem introduce material filtrant dupa necesitatile care le avem, putem folosi mai multa vata siliconizata ceea ce ne ofera o apa mult mi limpede. Si un punct foarte important pt romani, sunt mult mai ieftine de confectionat si intretinut decat cele canistra. Cei care vreti sa ma contraziceti va astept aici cu comentarii, sau poate mai trebuie complectat ceva ce mie mi-a scapat. A era sa uit, asta pt domnul Buschy, eu scriu topicuri numai in dreptul acvariidevis, la florin.mazilu este alt cineva, deci nu cred ca ii stie filtrele lol:lol::lol::lol:

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

5

Re: Filtre

Te intreb Florine, cum fac unul la pui???

Re: Filtre

Pt. pui de discus nu iti trebuie un acvariu ff sofisticat, importanta este apa pe care o poti oferi. Se poate face ceva de genul:

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

7

Re: Filtre

apa mea e varza, mereu tulbure la ei, am 2 filtre dastea cu carcasa!....si degeaba! nu curata calumea! schimb de apa fac la 2 zile...nush ce sa mai zic.

8

Re: Filtre

Am si eu o intrebare .Am 2 pompe de apa de 500L/h si as vrea sa comfectionez un filtru ex. ma gandeam la ceva de genul cu vata sau nu stiu ori ce materiale filtrante,sunt deschis la orice sugestie !Mai tare ma ingrijoreaza vasul sau recipientul ca nu am nici o ideie.Va astept cu niste idei sa ma luminati ca nu am delec inspiratie  va multumesc:/

Nu lasa pe maine ce poti face azi

Re: Filtre

Razvan A scris:

Am si eu o intrebare .Am 2 pompe de apa de 500L/h si as vrea sa comfectionez un filtru ex. ma gandeam la ceva de genul cu vata sau nu stiu ori ce materiale filtrante,sunt deschis la orice sugestie !Mai tare ma ingrijoreaza vasul sau recipientul ca nu am nici o ideie.Va astept cu niste idei sa ma luminati ca nu am delec inspiratie  va multumesc:/

Cel mai indicat recipient in care sa iti faci filtrare este tot un acvariu dar mai mic. Ca material filtrant poti sa folosesti orice, asta in functie de necesitatile pe care le ai, ca sa te pot ajuta trebuie sa imi spui ce pesti ai. O sa iti arat un filtru pt un acvariu marin, la apa dulce este acelasi principiu numai ca o sa folosesti mult mai putina aparatura. Spor la treaba si poate ne arati o poza cu acvariul tau ca sa inteleg mai bine ce necesitati ai.

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

Re: Filtre

filtru extern de apa sarata

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.

11

Re: Filtre

acvariidevis A scris:

filtru extern de apa sarata

Complicat:))

Re: Filtre

Principiu de functionare

Pompa trimite apa curata din partea inferioara a filtrului in acvariu (recomand sa curga tangential la suprafata apei; astfel se aereaza si nu face zgomot; furtunul de plastic se poate fixa pe peretele interior al acvariului cu doua ventuze prevazute cu ureche). Cu ajutorul uneia sau mai multor (!) amorse - pe principiul vaselor comunicante - apa murdara trece din partea inferioara a acvariului (4-6 mm deasupra substratului) in partea superioara a filtrului (aproximativ 1 cm deasupra straturilor filtrante). Amorsarea tevii se face prin scufundarea ei in acvariu, pana la eliminarea totala a aerului. Apoi, sub apa, se acopera capul scurt cu degetul, se scoate din acvariu si se introduce in filtru. Atentie! Nu se va lua degetul de pe gaura, decat dupa scufundarea capatului scurt in apa din filtru. Atentie! Capatul lung al tevii nu trebuie scos de sub apa in timpul amorsarii sistemului. Daca aerul patrunde in amorsa, apa nu mai curge.


Materiale necesare


Vas de sticla

Recomand fie confectionarea acasa, fie comandarea la un specialist in construirea acvariilor.  Cu toate ca grosimea sticlei, teoretic, este suficienta de 1,5 mm, cereti/folositi sticla de 4-5 mm, pentru a evita spargerea usoara la manipulare si/sau contactul cu pietrele.
Dimensiuni posibile: inaltime = inaltimea acvariului (daca acvariul are mai mult de 50 cm, filtrul se poate opri la 40-50 cm, iar sub el se va pune un calup de lemn sau plastic, astfel incat partea de sus a filtrului sa fie la acelasi nivel cu cea a acvariului); lungime = 17-20 cm; latime = 12-15 cm. Nu recomand folosirea vaselor din plastic, pentru ca e bina ca vasul sa fie transparent (pot fi vazuti usor pestii care ajung din intamplare in filtru si mizeria depusa). Va sfatuiesc sa construiti/comandati vasul, numai dupa ce ati cumparat pompa, astfel incat sa incapa pe fundul filtrului, printre pietrele mari. Capacitatea vasului nu trebuie sa depaseasca 10% din volumul acvariului, dar nici sa coboare sub 2%.




Pompa
Exista pe piata mai multe tipuri. Puteti folosi pe post de pompa un filtru mic de interior, cu debitul de 150-400 litri/ora.
Atentie! Unele filtre de interior - indiferent de debit - nu au puterea de refulare destul de mare, astfel incat sa impinga coloana de apa. Va sfatuiesc sa aveti la dumneavoastra un furtun, pe care sa-l racordati la pompa si sa faceti o proba la fata locului. Este bine ca pompa sa ridice o coloana de apa mai mare cu 10 cm decat ialtimea filtrului si sa vehiculeze pe ora de 2-6 ori volumul de apa din acvariu. Eu folosesc la un acvariu de 100 litri o pompa care pompeaza 400l/h.


Furtun din plasic
Este necesar pentru a duce apa filtrata in acvariu. Diametrul exterior propus = 1,2 cm. Lungimea furtunului este bine sa fie cu 20-25 cm mai mare decat inaltimea vasului.



Teava pexal
Este necesara ca amorsa, pentru a duce apa din acvariu la filtru. Diametrul exterior propus = 1,6 cm. Recomand pexalul, deoarece este ieftin si usor de prelucrat (se indoaie usor cu mana). In functie de debitul pompei, sunt necesare una sau mai multe tevi de amorsa. De exemplu, la un debit de aproximativ 400 litri pe ora, sunt necesare trei tevi. Urmariti ca nivelul apei din filtru sa nu scada. Daca amorsele nu fac fata debitului, va treziti cu filtrul gol!
Atentie! Nu folositi tevi de amorsa cu diametru prea mare, pentru ca se dezamoseaza usor, se indoaie mai greu, iar pestii sunt absorbiti mai usor. Este impostant ca raza de curbura sa fie suficient de mare, cat sa nu se produca striviri/cute.

Vata
Cea mai buna este vata sintetica perlon. Chiar daca este mai scumpa, se poate spala saptamanal sau bisaptamanal, in functie de murdaria colectata, iar in final obtineti castig in bani. Grosimea stratului = aproximativ 4 cm.


Burete
Cu cat este mai dens, cu atat este mai bun, pentru ca retine mai bine particolele mici. Daca este mai gros, retine mai multa mizerie. Buretele de sus trebuie spalat cel putin o data la doua saptamani sau saptamanal, daca densitatea pestilor este mare si se strange multa murdarie. Buretele de jos trebuie spalat cel putin lunar. Grosimea stratului = 4-6 cm.


Nisip
Neaparat se va folosi nisip de rau, nu de la mare! Inainte de utilizare, se va spala in multe ape si se va fierbe timp de cel putin 30 de minute. Se va pune intr-un saculet cu tesatura de plastic (eventual material de perdea), pentru a fi scos cu usurinta si spalat. Are rolul de a retine unele particole si improspata apa. Trebuie spalat cel putin o data la doua saptamani. Acest strat filtrant poate sa
lipseasca, daca spatiul/inaltimea filtrului este mai mica si nu permite montarea saculetului. Grosimea stratului = 3-5 cm.


Carbune activ
Este un element deosebit de important! Purifica apa din punct de vedere chimic. . Pentru montarea in vas, se va folosi chiar saculetul in care este ambalat de producator. Sunt necesare 500-700 grame pentru un acvariu de 100 litri. Trebuie spalat cel putin la o data pe luna. Dupa trei luni de folosinta, carbunele va fi degazeificat, prin tinerea lui in cuptorul incins de la aragaz, timp de o jumatate de ora. Apoi se spala si se poate folosi inca 1-2 luni. Grosimea stratului = aproximativ 5 cm.


Pietris
Obligatoriu se va folosi pitris de rau, fara elemente calcaroase! Inainte de utilizare, se va spala in multe ape si se va fierbe cel putin 30 de minute. Dimensiunea optima: 2-8 mm. Si acest strat filtrant poate sa lipseasca, daca spatiul/inaltimea filtrului este mai mica. Grosimea stratului = 3-4 cm. Nu se mai spala dupa montare, pentru a nu distruge culturile de bacterii benefice!


Pietre mari
Se vor folosi pietre de rau, fara elemente calcaroase! Dimensiune: 2-4 cm, in functie de spatiu. Ca si pietrisul, pietrele mari constituie un pat bun pentru bacteriile care prelucreaza amoniacul si nitritii, in ciclul azotului. Grosimea stratului = cat sa fie la nivelul pompei. Nu se mai spala dupa montare, pentru a nu distruge culturile de bacterii benefice!


Curatarea/spalarea filtrului

La orice operatiune de curatare, trebuie scoasa o anumita cantitate de apa, in functie de elementele care se spala. In acest scop, se scoate amorsa, iar apa din filtru scade. Cand ajunge la nivelul dorit (sub stratul care urmeaza sa fie spalat), se opreste pompa.

O data la 1-1,5 luni, este bine sa fie curatat/spalat intregul filtru. Apa va fi scazuta pana la nivelul pietrelor mari. Intr-un vas separat, cu apa din acvariu, se depoziteaza pietrisul si pietrele mari, care - atentie, repet - nu se spala, pentru a nu distruge culturile de bacterii! Nici apa care ramane in final, in vasul filtrului, nu se arunca, ci se adauga in vasul de tranzit, alaturi de pietre si pietris.
Dupa ce totul este curat, se toarna apa din vasul de tranzit in filtru, se monteaza straturile filtrante, se umple vasul filtrului cu apa din acvariu, iar in final se reface amorsa.

13

Re: Filtre

Salut,
Dupa jumatate de secol ma bag si eu in seama,
Sincer la cat sunt eu de inginer nu inteleg un lucru !
Cum nu curge apa afara din filtrul care este descris mai sus ? Ma refer sa se umple si sa dea pe afara ?
Florin, daca ai o poza cu un filtru din ala de mai aproape as fi tare fericit.
Eu nu am cum sa pozitionez un filtru exact langa acvariu si sa fie la aceiasi inaltime, acesta va fi pus in dulapul de sub acvariu.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Re: Filtre

pai ca sa nu dea pe afara tre sa calculezi ca volumul de apa pompat inapoi din filtru sa fie EGAL sau cu o diferenta de 0,000000000001 ML cu volumul care intra in filtru si sa iti iei niste masuri de precautie wink e cam mult de elaborat si nu prea pot sa scriu acum wink

15

Re: Filtre

nu e mai simplu sa folosesti un astfel de filtru cu un overflow ? o gaura in sticla, prin care sa curga in filtru excesul de apa ?
Filtru care poate fi prevazut chiar si cu un schimb la picatura pentru a adauga inca un lucru important unui acvariu!
Am mai citit cate ceva si acum ma aberez... smile
Cele bune.

16

Re: Filtre

salutere,
eu am un filtru confectionat exact dupa schema de mai sus (l-am facut acum vreo 2 ani) si pot sa spun ca isi merita toti banii (cam 50 ron am dat eu atunci), chiar nu vad diferente de eficienta inte al meu si tetratec-ul unui prieten. singurul dezavantaj al sau este ca trebuie sa fie pozitionat la aceeasi inaltime cu acvariul (daca e mai jos e jale, cine vrea sa incerce sa fie sigur ca stie cate galeti de apa intra in acvariu, pt a stii cate galeti trebuie adunate de pe parchet; daca e mai sus se goleste filtrul de apa si se arde pompa) Deci il recomand tuturor celor ce au posibilitatea sa il tina pe aceeasi masa cu acvariul mai ales daca il pot plasa in spate cum e al meu (nu se vede absolut nimic din cauza fundalului), veti fi foarte multumiti de eficienta...si foarte important...uimiti de costurile reduse.

17

Re: Filtre

apropo.....arata cam asa

18

Re: Filtre

cat despre eficienta - apa arata cam asa

19

Re: Filtre

am si eu o intrebare: ce este acel musuroi din mijloc smile

Unfortunetaly ,most of the times,The ignorants stand out more than the wise

20

Re: Filtre

nu e un musuroi, e o piatra poroasa, am luat-o dintr-un petshop