1 Editat de Ancistrus (2012-02-03 03:49)

Subiect: Garra rufa

.
                                 Garra rufa obtusa
                                   Peștele doctor


   Peştii Garra rufa au fost descoperiți la începutul anilor 1800 în Iordania, Orontos, și în bazinele hidrografice ale râurilor Tigru și Eufrat, în râurile de coastă la sud de Turcia și Siria de Nord. Sunt niște pești unici, care pot trăi în medii ostile, de asemenea și în ape foarte calde. Ei se ascund şi se agață de pietre şi vegetaţie cu ajutorul gurii lor ventrale în formă de semilună. Sunt pești care se hranesc la fundul apei.
   Sunt mâncători de alge, fitoplancton şi zooplancton, dar acestea sunt rare din cauza temperaturilor înalte ale apelor în care trăiesc. Din cauza hranei insuficiente se hrănesc și cu pielea moarta de pe picioarele amatorilor de scăldat. Peştii Garra rufa au fost recomandați ca foarte utili și eficienți pentru a vindeca unele boli ale pielii. Unii chiar s-au dovedit eficace și în tratarea unor boli comune, traume musculare, tulburări neurologice şi reumatice. După câteva ședințe în bazine terapeutice populate cu peştii Garra rufa, persoanele care sufereau de psoriazis au văzut în mod constant rezultate uimitoare.
   Peștii Garra rufa sunt inofensiv şi fără dinți. Acești pești pot trăi în ape calde cu temperaturil în jurul a 35°- 43°C. Din cauza penuriei de hrana din aceste ape termale de izvor, acești pești au dezvoltat o capacitate neobişnuită de a se hrăi cu pielea și tesuturile moarte. Garra rufa sunt o specie protejată legal în Turcia, iar guvernul nu vrea ca acești peşti să fie exploatați în centrele de tratament.

  • Marea descoperire

   Legenda spune că într-o zi la începutul secolului XIX, doi frați turci au descoperit un izvor termal. De îndată ce și-au scufundat picioarele în apă, un grup de peşti mici au ajuns imediat la picioarele lor, le-au ciugulit neîncetat şi le-au oferit un masaj blând cu furnicături. Acest lucru i-a făcut să revină în fiecare zi la noul lor hobby. Unul dintre frați, care suferea de un tip de boală de piele, a observat că simptomele bolii au început să dispară după o perioadă petrecută impreună cu noii lor prieteni, peștii Garra rufa. Ce s-a întâmplat de fapt, a fost că peştii Garra rufa au ciugulit toate celulele moarte ale pielii afectate, eradicându-le şi vindecându-l de boală.
   Când s-au aflat veștile despre această întâmplare, oamenii din zonă, și nu numai, au început sa vină să testeze această descoperire miraculoasă. Majoritatea oamenilor care au avut probleme de piele, au fost vindecați de boală după mai multe vizite. De atunci și până în vremurile noastre, orașul Kangal din Turcia a devenit neoficial o stațiune naturală de tratament, cu o creştere rapidă de vizitatori din toate colțurile lumii, veniți să probeze magica vindecare a peștilor Garra rufa.

http://img820.imageshack.us/img820/4392/fishnibbling1666135i.jpg

   Denumirea științifică a peştilor originali este Garra rufa obtusa, care este o specie ce aparține familiei Cyprinidae. În cadrul familiei Cyprinidae, există o mulţime de subspecii diferite toate începând cu numele garra. Peștele original Garra rufa se poate deosebi printr-o mică pată neagră pe opercul şi o dungă neagră la baza cozii.

  • Apa

   Pentru multe specii de pești, inclusiv peştii Garra rufa, un nivel ridicat de amoniac este o problemă serioasă. În scopul de a optimiza peștilor Garra rufa entuziasmul pentru ciugulit, o bună întreținere a calităţii apei este esenţială. Ciclul azot este o parte importantă a întreținerii calităţii apei, şi înţelegerea lui va ajuta cu adevărat creşterea nivelului de reușită a acvariului dumneavoastră.
   Toate organismele excretă amoniac ca deşeuri. Buna gestionare a deşeurilor este esenţială pentru a menține un mediu de viaţă sănătos. În mediu acvatic, organismele acvatice excretă amoniac în mediul în care trăiesc. Ciclul azotului are loc într-un acvariu matur, și echilibrat biologic. În acest mediu, azotul produs este reciclat de către colonii de bacterii benefice în diferite forme. Formele foarte toxice produse de ciclul azotului, sunt amoniacul și nitriții.
Într-un acvariu matur, populat cu pești, în care funcționează bine ciclul azot, multe alte toxine, în principal amoniacul, sunt convertite în nitrați care sunt inofensivi, protoxid de azot și azot. Acest ciclu vă asigură că nivelul de azot în apă este sub control, prin urmare, menţinând-o sub niveluri toxice în acvariul cu peşti.
   În mod normal, într-un acvariu nou înfiinţat, ciclul azot nu poate fi încă matur, ceea ce înseamnă că nu este complet. Vor exista vârfuri de amoniac și nitriți în apă (sindromul acvariului nou) datorită, în principal, cantității de alimente cu care sunt hrăniți peștii Garra rufa, și deșeurile care le produc. Acest lucru poate cauza moartea peștilor dumneavoastră, dacă nivelul de amoniac în acvariu atinge punctul maxim de toxicitate. Acest lucru este cunoscut ca otrăvire cu amoniac. Se recomandă schimburi dese de apă, chiar dacă există un sistem de filtrare biologică corespunzătoare noului dumneavoastră acvariu. În mod normal este nevoie de aproximativ 1-2 luni pentru stabilizarea acestui ciclu, după care schimburile de apă pot fi diminuate.
   În timp ce nivelurile de amoniac din acvariul dumneavoastră sunt o problemă pentru peşti, acestea vor încuraja creşterea bacteriilor nitrificatoare, Nitrosomonas sp., să prelucreze amoniacul în nitriți, care sunt mai puţin toxici. Valul rezultat din nitriți va încuraja un alt grup de bacterii nitrificatoare, Nitrobacter sp., care îl vor converti în nitrat, care este și mai puțin toxic. Protoxidul de azot și azotul vor fi produse cu ajutorul altor bacterii și plantelor acvatice. Ciclul complet al azotului în mod normal va dura 1-2 luni, timp de maturizare și stabilizare completă. După această perioadă, o populație sănătoasă de bacterii benefice vor fi capabile să prelucreze amoniacul dăunător și nitriții din apă. Cu toate acestea, numărul de pești Garra rufa și cantitatea de mâncare cu care sunt hrăniți, sunt factori importanți care contribuie la cantitatea de amoniac dintr-un acvariu. Prea multă hrană va fi o problemă pentru peştii Garra rufa. În plus, trebuie să fiți moderați atunci când curățați mediile biologice din filtre. Dacă acvariul dumneavoastră este prea curat, multe din bacteriile benefice vor fi eliminate. Schimburile parţiale de apă, îndepărtarea constantă a alimentelor în exces și deșeurilor solide din filtre, sunt cruciale pentru sănătatea peștilor și acvariului dumneavoastră.
   Testele de amoniac, nitriți și nitrați sunt disponibile din plin în magazinele de specialitate. Manipularea corespunzătoare în conformitate cu instrucțiunile acestor teste este esenţială.

  • Durata de viață

   6-7 ani

  • Temperatura de întreținere

   24-30°C

  • Reproducere

   În vederea reproducerii peștilor Garra rufa, va trebui să cunoașteți cum se pot diferenția între sexe, şi să le puteți crea condițiile naturale pentru a le stimula proliferarea. Vă recomandăm să înregistrați întotdeauna succesele şi eşecurile dumneavoastră într-un carnețel.

  • Diferențierea intre sexe

   Determinarea sexului la peştii Garra rufa este un pas important pentru a afla dacă pot forma perechi. Majoritatea peștilor se cataloghează prin dimorfism sau izomorfism sexual. Speciile cu dimorfism sexual pot fi deosebite cu uşurinţă în primul rând prin forma organelor sexuale, şi în al doilea rând prin dimensiune, formă, culoare, dicromatism sexual și forma aripioarelor. Masculii sunt frecvent mai colorați, mai mari, şi au aripioarele mai dezvoltate. În cazul izomorfismului sexual, cum este și cazul peștilor Garra rufa, există puține diferenţieri sexuale aparente. Singura modalitate de a distinge între sexe este forma papilei genitale, care este vizibilă numai în perioada împerecherii.         
Masculii de Garra rufa sunt puțin mai mari, iar femelele sunt uşor mai rotunde in zona burții.

  • Selectarea perechilor

   Odată ce ați facut deosebirea dintre femele și masculi, trebuie aleasă o pereche sau un grup de reproducători. Există mai multe trăsături importante pentru alegerea părinților.
Alegeți peştii care afişează desene și culori bune, conform cărora vor avea urmași mai atractivi.
   Folosiţi numai pești Garra rufa maturi și sănătoși pentru reproducere, deoarece peştii cu probleme pot da naștere unor pui deformați sau inestetici din punct de vedere coloristic.
   Asiguraţi-vă că perechea este formată din pești din aceeași specie, deoarece hibrizii sunt sterili.
   Garra rufa sunt peşti care "împrăștie" icrele în masa apei. Depunătorii de icre pot fi împărțiți în cinci grupuri: cei ce "împrăștie" icrele, cei ce depun icre pe un suport, cei ce îngroapă icrele, cu clocire bucală a icrelor şi constructorii de cuiburi. Peștii Garra rufa în momentul împerecherii "împrăștie" pur şi simplu icrele și lapții simultan în apa, după care, icrele fecundate sau nu, vor cădea pe substrat, în plante, sau rămân să plutească la suprafața apei. Peștii Garra Rufa nu au grijă de puii lor, şi chiar își mănâncă propriile icre.

  • Pregătirea reproducătorilor

   Înainte de introducerea împreună a perechilor Garra rufa pentru reproducere, trebuiesc pregătiți. Pregătirea lor constă din hrănirea cu o diversitate de alimente sănătoase pentru a le stimula reproducerea. Peştii Garra rufa trebuiesc hrăniți cu hrană vie, cum ar fi Artemia salina, larve de insecte şi musculițe mici. Peștii reproducători trebuiesc hrăniți în timpul pregatirii, în acest fel, atunci când vor fi reintroduși în acvariul de depunere, vor fi gata de depus.

  • Acvariul de depunere

   Garra rufa depun ușor în acvariul comun, dar icrele sau puii adesea nu supravieţuiesc din cauza părinților care sunt mâncători de icre, sau altor peşti Garra rufa. Din această cauză peştii Garra rufa ar trebui să fie separați în vederea depunerii în acvarii separate. Acvariul de reproducere ar trebui să fie ca un acvariu spital, dotat cu încălzitor protejat astfel încât peștii Garra rufa să nu sufere arsuri; o bună aerare și un filtru cu burete (bolborositor) cu mișcare lentă, astfel încât icrele să nu fie absorbite. Un acvariu de de 40-50 litri este suficient pentru reproducere.
   Pentru peștii care împrăștie icrele, cum este și Garra rufa, acvariul de reproducere poate fi făcut cu un substrat constând din două straturi de bile de sticla (bile de "marbles"), sau o plasă de protecție din nylon, cu ochiuri de 3-4 mm, fixată deasupra geamului de fund al acvariului la o distanță de 3-4 cm.  Odată depuse, icrele vor cădea printre bilele de sticlă, sau prin găurile plasei de protecție, ajungând pe geamul de fund al acvariului, ferite de părinții mâncători de icre. După ce se termină depunerea, perechile pot fi scoase din acvariu.

  • Stimularea depunerii

   Una dintre cele mai bune metode pentru a induce depunerea la peștii Garra rufa, este simularea condiţiilor naturale. Printre factorii ce încurajează peștii Garra rufa să depună icre, sunt alimentația, crearea mediului apropiat de cel natural şi simularea anotimpului ploios.
   Alimentația corespunzătoare este importantă pentru a încuraja depunerea. Fără alimentația corespunzătoare, condițiile naturale nu pot fi recreate în întregime. Hrana vie care ajută la succesul depunerii este formată din larve de țânțari și musculițele de oțet (Drosophila melanogaster).
   Crearea unei ape propice depunerii, este un element de baza pentru reproducerea acestor pești. Astfel condițiile de apă ar trebui să fie similare cu cele din mediul natural al speciei. O altă condiţie importantă de mediu este amenajarea corectă a acvariului, inclusiv locuri de ascuns, zone pentru depunere, iluminarea și un curent de apă.
   Li se mai poate induce depunerea și prin simularea anotimpului ploios în acvariu. Ploile afectează chimismul apei, înălțimea apei şi temperatura. Pentru a simula condiţiile anotimpului ploios, nivelul apei din acvariu ar trebui redus la jumătate din înălțimea normală. După care, în fiecare zi se adaugă înapoi 5% din volumul acvariului. Apa adăugată trebuie să fie foarte moale și ușor mai rece decât temperatura din acvariu. Pentru a simula ploaia, puteți utiliza spray bar-ul filtrului așezat în așa fel încât să picure pe suprafața apei cateva ore pe zi. Procesul poate fi repetat, până când peştii Garra rufa dau semne că se pregătesc de depunere. În plus faţă de simularea sezonului ploios, peştii ar trebui să fie bine hrăniţi cu larve de țânțari, artemia şi musculițe de oțet.
   Poate fi folosit și un "target fish" (un pește care reprezintă un posibil pericol pentru perechea nou formată) pentru a ajuta la întărirea legăturii între peștii ce formează perechea de Garra rufa. Acest "target fish" poate fi ales din aceeași specie, sau o specie similară, care se va introduce în acvariul cu perechea aleasă. Acest peşte terț va servi ca un obiect de agresiune față de pereche. Perechea va lucra împreună pentru a goni peștele "target", şi nu se vor lupta între ei. Utilizarea metodei "target fish" se va face numai într-un acvariu mare, cu locuri de ascuns, în așa fel încât sa nu fie rănit de cei ce formează perechea.

  • Acvariul de creștere

   Un acvariu de creștere poate fi același ca cel de reproducere, atâta timp cât părinţii sunt scoși după terminarea depunerii icrelor. Acvariul de creștere trebuie să aibă un încălzitor cu protecție, un filtru cu burete, sau un filtru extern cu burete pe admisie, şi plante naturale. În plus, trei laturi ale acvariului trebuiesc acoperite cu hârtie neagră, deoarece lumina multă poate încuraja infecţiile fungice, şi poate produce disconfort pentru pui. Apa din acvariul de creștere ar trebui să fie similară cu apa folosită pentru reproducere.

  • Creșterea peștilor

   Puii se dezvoltă destul de repede. Dupa ce eclozează icrele apar larvele, care nu seamănă deloc cu părinții. În schimb, larvele au un sac vitelin destul de mare, din cauza căruia se deplasează foarte greu, să nu mai vorbim de înot. Larvele se vor hrăni din sacul vitelin până se va resorbi de tot. Odată ce sacul vitelin va fi resorbit, de foame puii vor începe să caute de mâncare prin acvariu. Puii peștilor Garra rufa pot fi hrăniți prima oară cu infuzori, "apă verde" sau gălbenuş de ou. Mai târziu puii pot fi hrăniți cu o hrană ceva mai mare cum ar fi viermii albi (Enchytraeus albidus), Daphnia, larve de Artemia, şi hrană vegetală specială care se scufundă. Odată ce peştii cresc mai mari, li se vor administra o hrana mai mare, cum ar fi artemia, Daphnia mai mare, fulgi, larve de insecte şi viermi Tubifex tocați. Un procent de 30-50% apă din acvariul de creștere ar trebui schimbat zilnic. Asiguraţi-vă că apa schimbată are caracteristicile asemănătoare apei din acvariu, deoarece puii sunt sensibili la modificări brusce ale chimismul apei. Puii ar trebui să fie hrăniți de mai multe ori pe zi. Peștii Garra rufa vor fi sortați periodic după mărime, astfel încât peştii mai mari să nu ajungă la canibalism, și să mănânce peștii mai mici. Într-o apă cu condiții favorabile, cu schimburi regulate şi hrăniți generos, puii vor crește repede.

http://img46.imageshack.us/img46/2262/garrad.jpg

2

Re: Garra rufa

Nota 10! :apl

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

3

Re: Garra rufa

felicitari.
foarte interesant articolul.

Re: Garra rufa

bravo nota 10

5

Re: Garra rufa

Bv daca gasesc miar prinde bine si mie vreo 2 perechi sunt interesanti :noroc

6

Re: Garra rufa

Nota 10... un articol cat se poate de complet!
Am insa o intrebare!  Ma gandesc ca prin munca dumneavoastra de documentare , este posibil sa fi intalnit ceva imagini cu deosebirile dintre specia curata si eventualii hibrizi ai acestei specii, deoarece am inteles<sau am inteles prost>cum ca hibrizii acestei specii nu ar fi fertili.
De ceva timp incerc sa achizitionez cateva exemplare si tinind cont de faptul ca nu sunt chiar ieftine...as fi foarte recunoscator daca ma puteti lamuri in legatura cu eventualele diferente dintre varietati, ca sa nu dau banul pe ceva ce nu-mi doresc!
Stiu ca ar fi fost mai bine sa solicit un eventual raspuns in privat, dar consider ca multi ar fi interesati de acest subiect si corect ar fi sa afle toti cum se pot deosebi!
  Cu respect , raman dator cu inca o bere!

7 Editat de Ancistrus (2012-02-07 12:38)

Re: Garra rufa

Sunt mai multe specii de Garra, printre care (in ordinea pozelor de mai sus incepand din stanga): Garra anandali, Garra bicornuta, Garra cambodgiensis, Garra ceylonensis, Garra congoensis, Garra flavatra, Garra fuliginosa, Garra gotyla, Garra imberba, Garra pingi pingi.

   Chinezii se lauda ca au si ei un "peste doctor", caruia i se mai spune si Cin Cin Fish, si care de fapt este o specie de Tilapia:
http://img51.imageshack.us/img51/9152/afishonefoot.jpg

   Garra rufa obtusa sau "Reddish Log Sucker"/"Lickers", se diferentiaza prin culoarea usor maro roscata (conteaza si lumina mediului in care se afla, si aparatul de fotografiat), pata mica de pe opercul si dunga de la baza cozii, si ajunge la maxim 7-7,5 cm:
http://img600.imageshack.us/img600/5372/img0335zq.jpg

   Mai exista o varietate de pesti doctor foarte asemanatoare lui Garra rufa, respectiv Cyprinion macrostomus macrostomus sau "Strikers", despre care se spune ca sunt si la fel de eficace, dar ca si la Garra rufa pestii mai mici curata mai bine celulele moarte:
http://img839.imageshack.us/img839/7483/corbis4226546684.jpg

8 Editat de Ancistrus (2012-02-07 05:12)

Re: Garra rufa

Garra gotyla este cel din poza asta, am gresit mai sus (pozitia 8).

albinik A scris:

Ma gandesc ca prin munca dumneavoastra de documentare

   Eu doar am tradus/editat articolul, nu este conceptia mea.

9

Re: Garra rufa

buna.
felicitari pentru postare, am gasit foarte multe informatii utile in ea.

dar am si eu o intrebare.

eu detin 6 pestisori Garra Rufa care au facut icre. fara sa stim le-am creat acele conditii de ploaie si au depus in repetate randuri icre. ce a scapat nemancat de ei, au iesit puisori, i-am vazut, au inotat pana aproape sus, erau foarte activi.
dar pe urma au inceput sa moara in masa. si vroiam sa intreb daca apa in care sunt puisorii trebuie tratata cu ceva pt ei?
mentionez ca nu i-am mutat din acvariul in care erau, am mutat pestii mari in altul, au avut aer, plante si mancare.
initial am crezut ca e din cauza filtrului de apa ca baga apa inapoi cu viteza, dar am scos ala si tot mor. din cam 3 sau 4 randuri de icre am un pui mai mare care a scapat ascunzandu-se in plante, asta oana sa realizam noi ca au facut icre si mai e unul mai maricel. restul au murit.
tratez apa de la pesti cu solutie albastra Aqua Safe de la tetra  si le dau mancare numai fulci tetra min xl flakes. adica exact acelasi tratament pe care il aveau la clinica de unde i-am cumparat. (am inteles ca daca le schimb meniul alimentar nu mai mananca pielea moarta a omului)

deci, ma puteti ajuta?

mersi mult.

Bia

10

Re: Garra rufa

P.S. daca credeti ca va ajuta cu ceva pot sa va arat poze.

11

Re: Garra rufa

Poze ar fi bine sa pui cu tot acvariul. Pana atunci ar fi indicat sa dai detalii despre acvariul tau (aparatura, igiena etc) si sa citesti cate ceva despre ciclare.
   Cum cureti filtrul si cum faci schimburile de apa?

12

Re: Garra rufa

pai acvariul in care sunt acum e cam de 70-80 de litri, are o pompa de filtrat de aia neagra, dar am scos-o si am lasat momentan doar un vibrator pentru aer ca agita prea tare apa, au termostat si au cosnstant 30 de grade si apa la pui nu am schimbat-o, ci doar am improspatat-o inlocuind cativa litri cu apa proaspata, dar la aceeasi temperatura. pentru clor si alge pun solutie albastra dupa indicatiile de pe sticla

13

Re: Garra rufa

sunt icrele imediat dupa ce le-au facut, si acum. am incercat dar nu reusesc sa fac o poza la cei care au murit ca sunt pe fundul acvariului. si nici nu pot sa fac o curatenie completa pentru ca inca mai am icre si puiuti mici  pe acolo. ultima poza e cu un puiut cam de 3 zile .

eu pestii i-am cumparat de la o clinica de ichtioterapie si nu le-am schimbat deloc modul de viata( nici mancare si nici solutia de apa) si ma gandeam ca poate din cauza asta au murit. in bazinele de acolo era tratata apa atata pentru pesti cat si pentru oameni ( sa fie cat se poate de igienica) si poate ca pentru pui mai trebuie tratata cu ceva.

asta e solutia de o pun acum.

14

Re: Garra rufa

off tipic de ce am zis mai devreme

oricum dintre toate speciile de pesti pe care le-am avut de-a lungul anilor, acestia sunt cei mai deosebiti. sunt foarte receptivi la mediu inconjurator, sunt foarte jucausi, sunt meteo-sensibili, sunt sensibili daca sunt lasati singuri si fara zgomot (se albesc daca se simt  in pericol sau daca sunt suparati) si mi se pare mie dar sunt fericiti cand sunt bagati in seama, ca niste catei.

ca o faza amuzanta, i-am lasat o data singurei aproape 15 ore, nu a fost nimeni acasa, si cand am ajuns, erau albi, pe fundul acvariului, abia miscau. cum am inceput sa vorbim pe langa acvariu cum au inceput sa inoate si s-au facut din nou gri si parca nu se intamplase nimic.
la clinica de unde i-am luat noi, aveau tot timpul muzica la bazine, indiferent daca era cineva acolo sau nu .

daca aveti ocazia sa faceti o sedinta de tratament cu pestisori de astia eu zic sa nu o ratati. e cea mai tare senzatie pe care o puteti avea mai ales daca intrati cu totul in bazin. e greu de explicat, va gadila si va amuza si va relaxeaza.

15

Re: Garra rufa

biapru A scris:

dintre toate speciile de pesti pe care le-am avut de-a lungul anilor, acestia sunt cei mai deosebiti.

   Sa ai in grija niste pesti nu inseamna doar o pompa de aer (nu i se mai spune vibrator ca sa nu se confunde cu altceva lol) sticla lipita si apa wink fapt pentru care ti-am spus mai sus sa mai citesti despre ciclare, ai chiar si link pe cuvantul "ciclare". Pentru un acvariu "steril" (gol, fara decoratiuni nisip buturugi etc) iti trebuie o filtrare biologica de calitate wink.

biapru A scris:

sunt foarte receptivi la mediu inconjurator, sunt foarte jucausi, sunt meteo-sensibili, sunt sensibili daca sunt lasati singuri si fara zgomot (se albesc daca se simt  in pericol sau daca sunt suparati) si mi se pare mie dar sunt fericiti cand sunt bagati in seama, ca niste catei.

   Sunt asa pentru ca prezenta umana este confundata cu hrana nu cu jucariile smile

16

Re: Garra rufa

Ancistrus A scris:

Sunt asa pentru ca prezenta umana este confundata cu hrana nu cu jucariile smile

stiu. dar sunt tare simpatici.

Re: Garra rufa

Salutare tuturor de pe acest forum smile sper ca scriu unde trebuie mesajul acesta . Intrucat vad ca santeti priceputi in tot ce tine de acvarii si pesti va cer sfa atul in urmatoarea privinta : intrucat de o perioada incoace se comercializeaza in tara la noi specia garra rufa m-am hotarat sa cumpar 40 de exemplare (mai mici ca dimensiuni intrucat am inteles ca sant mai activi ) . Ma poate ajuta cineva cu detalii privind acvariul necesar ? Precizez ca nu am mai tinut niciodata pesti iar acuma o fac strict din punct de vedere medical . Va multumesc anticipat

18 Editat de mihai2006 (2012-09-08 20:30)

Re: Garra rufa

Inainte de a o face doar din punct de vedere medical ar trebui cunostinte mai aprofundate despre specia de pesti, pesti in general, ciclare, boli...etc..asta daca nu vrei sa ai surprize neplacute pe viitor.
Articolul colegului ancistrus ofera o multime de informatii utile despre acest peste..informatii care pot fi folosite alaturi de altele pe care le gasesti pe internet.
Informatii privind capacitatea acvariului le poti calcula in functie de numarul de pesti pe care il vei pune in acvariu si dimensiunea la care acestia ajung la maturitate.

Re: Garra rufa

tudorpopa2003 A scris:

Salutare tuturor de pe acest forum smile sper ca scriu unde trebuie mesajul acesta . Intrucat vad ca santeti priceputi in tot ce tine de acvarii si pesti va cer sfa atul in urmatoarea privinta : intrucat de o perioada incoace se comercializeaza in tara la noi specia garra rufa m-am hotarat sa cumpar 40 de exemplare (mai mici ca dimensiuni intrucat am inteles ca sant mai activi ) . Ma poate ajuta cineva cu detalii privind acvariul necesar ? Precizez ca nu am mai tinut niciodata pesti iar acuma o fac strict din punct de vedere medical . Va multumesc anticipat

dac esti interesat iti pot aduce eu garra rufa, tel 0765262525

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.