1

Subiect: buna ziua

Ma numesc Elena si sunt din Brasov.
Am inceput sa ma preocup de acvaristica dupa ce am primit de curand un betta (VT) de ziua mea de la niste prieteni.
Avem la munca un coleg, care detine un bol de ca 4-5 litri cu un betta in el, care supravietuieste astfel de catva luni incoace deoarece dupa spusele vanzatorului, nu sunt pretentiosi, nu le trebuie conditii speciale, asa ca s-au gandit ca ar fi ideal.
Pestisorul meu a venit cu un "acvariu" special pentru betta  - Acvariu Marina Betta Kit.
Deoarece imi era asa de mila de el in vasul respectiv, de 2 litri, m-am invartit in stanga si dreapta si am facut rost de un acvariu, de 14l umplut pana sus. Stiu ca nu este nici asa o casa mai buna, dar nu dispun de fonduri suficiente sa cumpar altul acum.
Deoarecam am citi mult despre acest peste, am vazut care are nevoie de o temperatura ridicata a apei, in camera am cel mult 21 de grade, absolut insuficinet pentru el. Am cuparat o planta naturala de la magazin, cu candul ca voi suplini un pic lipsa de oxicen din vasu. Schimbam apa la 2 zile, dupa ce lasam 24 si puneam substanta din chitul pt betta.
Cautand mai multe informatii despre amenajarea acvariului am descoperit cilarea...ceea ce ma-a demoralizat un pic, deoarece vroiam sa mut pestisorul cat mai repede in acvariul mai mare. Intre timp de la planta luata de la magazin si/sau de la temperatura mica, betta facut gris si  a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, nu mai inota asa vioi, nu mai manca ca la inceput si ii se strangeau aripioarele si codita.

I-am facut un tratament cu verde de malachit, dupa cum citisem pe internet si pe forumuri.

Pentru ca trebuia o temperatura mai ridica in tratarea bolii, nu am mai stat sa fac ciclarea in acvariul mai mare, am pus apa, care statuse 24 de ore in el, am pus incalzitorul achizitionat nou - nu mai stiu acum firma, dar o sa specific cand o sa pun si cateva poze cu acvariul actual in seara asta si treptat am introdus pestele in acvariu, la o temperatura de 24 de grade.

Dupa o zi, am inceput sa cresc treptat temperatura, ajungand la 29 de grade. Din cate am putut observa, gris-ul disparuse, dar problema cu inotatoarele si coada nu, aceste se adunau tot mai tare, avand forma mai mult de bat, decat de coada. Nici acum nu stiu daca a facut fin rot sau a avut altceva.
Din pacate la ca 2 saptamani dupa ce l-am primit a murit sad(
Pima saptamana pana am facut rost de acvariu a stat in vasul de 2 litri cu planta naturala. In acavriul mai mare cu incalzire nu a stat decat 4 zile.

Pestisorul l-am ingropat in curte, iar planta am aruncat-o. Acvariul l-am lasat sa stea cu sare de bucatarie si verde de malachit. Dupa 3 zile l-am caltit bine de mai multe ori cu apa cald si cu apa rece si l-am lasat la uscat 1 saptamana.

Dupa discutii cu prietenul meu, am decis sa mai incercam o data.
Asa ca acum o saptamana am pus in acvariu pietris de 2-4mm, de la magazin special pentru acvarii, filtrul si incalzitorul precum si 3 plabte de acvariu (HC, Hemianthus callitrichoides, marimo ball si  cabomba aquatica) si o buturuga speciala de acvariu.


De la un prieten am luat filtrul intern - este mai vechi, dar inca merge bine, buretii sunt intacti, la fel ca si furtunele si pompa, care este marca elite 799.

Dupa cum spuneam azi are 1 saptamana de cand este la ciclat. Nu am gasit nimic pe interet, legat de ciclarea acvariilor de dimensiune redusa, eu sper totusi sa sa faca, mai ales ca stiu ca este greu de tinut in parametii normali un acvariu de dimensiuni mici.

Eu cred ca momentan am scris desul. O sa pun poze, asa cum am promis.

O zi frumoasa!

Re: buna ziua

Bun venit,e descriere... big_smile

Re: buna ziua

Buna Elena

Povestea ta imi aduce aminte de primii pasi pe care i-am facut in aceasta pasiune, cand imi mureau pestii pe capete si eram prea "mic" ca sa stiu ce sa le fac.

Am avut de-a lungul timpului mai multi Beta si pot spune ca sunt printre preferatii mei. Insa sunt destul de pretentiosi. Nu prea se inteleg cu alte specii de vietuitoare, cel mai bine traiesc singuri.
Legat de temperatura apei, cred ca este totusi cam mult 29 grade.
Acest peste (tropical) poate rezista la o temperatura minima de 21° C si maxima de 29° C. Acum, nu trebuie sa te duci la extreme.

Iti recomand o temperatura medie intre cei 2 indici, respectiv 24° C.

Daca il ti in accesorii mai mici, trebuie avut grija la nivelul de hrana pe care il dai. Resturile de mancare creaza toxine pentru pesti daca nu este filtrata apa.

Pentru a obtine potentialul maxim de la Betta eu as vedea acvariul de Betta in acest mod:
- acvariu de cca 20-30 L
- un pietris inchis la culoare
- cateva plante
- o pompa de aer (la care ii pui o piatra de bule de aer)
- un filtru extern tip cascada

Victoria este a celor care indraznesc mai mult!

4

Re: buna ziua

multumesc pt raspunsul rapid.
@ claudiu-zang,
din pacate betta a murit pana sa mai apuc sa fac ceva sad
Am citit in ultima saptamana foarte multe informatii despre betta, de la mediul lor natural, cum arata ei defapt si cum au ajuns in magazine, despre comportament, relatii cu alti pesti si cu cei din specia lor... dupa ce mi-a murit, am tot cautat cauza, solutii si prevenirea unui astfel de eveniment pe viitor.

Ma gandeam sincer sa las acvariul actual la ciclat si sa achizitionez unul mai mare, exact cum ai spus, pe la 20 delitri, in care sa folosesc apa, filtrul etc sau sa ma apuc de la inceput cu acvariul nou.

As putea tine totusi ceva in ca 11 litir de apa? Inafara de creveti si nici aceea parca nu se impaca bine volumul acesta mic de apa.

P.S. temperatura de 29 am avuto cat am facut tratamentul pt gris.

Re: buna ziua

Sigur ca poti pune si in 11L dar cred ca trebuie sa ii oferi si spatiu de miscare. Mi se pare brutal sa vad cum tin unii prin magazine Betta in tot felul de pahare, unde nu are loc pestele sa se miste.

Unul dintre cei mai buni prieteni si-a facut un astfel de bazin, cred ca are 20-30L, are cam ce am detaliat mai devreme, mai putin filtru cascada.
Nu pot decat sa spun ca arata superb!

Daca urmaresti topicurile pe forum o sa vezi ca apar destul de des bazine de 20-30L la preturi foarte ok. Sau poti lua unul gata facut din magazine ca Hornbach, cu tot cu capac si neoane.

Victoria este a celor care indraznesc mai mult!

Re: buna ziua

Bine ai venit Elena!
   Betta sunt pesti de apa mai calda, deci se simt bine la o temperatura de 27-28°C. Problema este acvariul mic in care nu poti face decat schimburi de apa, recomandat 50% la maxim 3 zile, asta depinde si de testele de apa (NO2 - NO3). Un acvariu de 11 litri nu este destinat incepatorilor pentru ca este mai greu de mentinut in parametrii normali.
   Mai multe poti citi aici Setarea si intretinerea unui bazin de apa dulce. Succes!

7

Re: buna ziua

nu stiu daca postez bine aici intrebarea, o sa ma invat cu timpul unde si ce se posteaza...intrebarea ar fi, daca sunt recomandate acvariile nu foarte inalte, de 30 -40 cm inaltime sau trebuie tinut cont de un raport lungine-latime-inaltime si specie de pesti?

multumesc anticipat.

8

Re: buna ziua

Bine ai venit Elena  :sok

http://www.youtube.com/watch?v=sjnCj_FelIE

Re: buna ziua

Bine ai venit !Din ce am observat eu acvariile cu cat sunt mai mici cu atat sunt mai cubice , au aproape toate laturile egale 10 litri (25x20x20 aprox),iar la cele mai mari lungimea este cam de 3 ori cat inaltimea 240 litri(120x45x45). Un acvariu gata facut de 54 litri(60x30x30)sticla de 4mm costa cam 70 lei (fara capac )si eu cred ca este suficient de mare pentru ceea ce iti doresti dar suficient de mic sa nu iti faca gaura in buget.

10

Re: buna ziua

multumesc de informatie, eu nu am gasit ceva foarte detailat despre raportul lungimiilo la acvarii, asa ca orice informatie este utila.
Eu dispun de stica, din care se poate face un acvariu. Am sa masor sticla si am sa vad ce si daca se poate face.
O sa citesc pe forum discutii legate de acvarii si voi gasi sigur informatiile necesare.

Multumesc inca o data pentru raspunsurile rapide.

Re: buna ziua

Bine ai venit Elena, pacat de Betta tau, totusi e bine ca te documentezi inainte de a cumpara altul :sok ...multi cred ca "las' ca ii doar un peste si maine imi iau altul" :fmad

Nimic nu este atat de greu, incat sa nu poata fi clarificat prin cercetare.

12

Re: buna ziua

buna,
cum am promis ieri pun poze cu acvariul pus la ciclat, sa va faceti o idee cum arata la o saptamana.

m-am uita pe net si am vazut ca am un filtru biomecanic acvariu intern - nu stiu firma, la-m primit si nu mai avea ambalajul original, sper sa fie bun. momentan sta vertical, deoarece am pus pietrisul si nu am calculat sa vad daca incape filtrul in piciore. in weekend am sa il montez cum trebuie.

am observat acum, din ce am citit, ca nu am substrat, doar pietris  sad


o zi buna!

13

Re: buna ziua

Arata bine wink vad ca ai acolo HC este o planta destul de pretentioasa,sper sa o inmultesti big_smile

14

Re: buna ziua

multumesc mult!
mi s-a spus ca este usor de intretinut de unde am luat-o.
m-am documentat pe net despre si sper sa ii ofer conditiile necesare  big_smile

Re: buna ziua

Frumos aranjat, mai poti completa cu putina apa, sa ramana aproximativ 2-3 cm pana la partea superioara a acvariului

Nimic nu este atat de greu, incat sa nu poata fi clarificat prin cercetare.

Re: buna ziua

Lasand la o parte faptul ca HC nu este o planta usoara , lasand la o parte faptul ca returul de la filtru este inutil de sus pentru un acvariu plantat , vad ca faci o greseala grava si anume ai bagat tot incalzitorul in apa cu toate ca exista o atentionare ca incalzitorul sa nu fie pornit decat in momentul in care apa din acvariu nu depaseste nivelul maxim indicat pe incalzitor.Nu te juca cu chinezariile astea.In rest acvariul arata destul de bine pentru prima saptamana :fok

17

Re: buna ziua

Nu sunt eu expert insa: HC, o planta usoara?!?
Asta e un gazon ptr acvaristi. Il vreau si eu insa nu stiu daca sunt pregatit ptr el.
Aranjamentul e frumos, un filtru intern mai adecvat ar face si treaba (filtrare) mai buna si spatiu ar ocupa mai putin.
Eu am optat la un 100l net ptr un filtru intern Aquael Fan2 (sulimentat apoi cu un extern). Cred ca ptr tine e ok un filtru mini.
Sunt sigur ca vei gasi destule informatii si te vei bucura de ele.
Sa cresti plante in acvariu este o provocare. Eu nu am reusit din prima dar usor, usor am aclimatizat cateva plante frumoase. Azi ma bucur de prima floricica si sunt f fericit din cauza ca am continuat.

18

Re: buna ziua

Marius eu tin incalzitorul cu totul sub apa de vreo 1 an si nu are nimic wink unde scrie "Water Level" adika sa fie apa pana acolo sa nu fie mai putin decat atat fiindca se arde, mai mult dupa parerea mea nu are nimic wink

Re: buna ziua

Salutare si bun venit! Si eu am achizitionat de curand un avariu de 18l pentru un mascul si doua femele de betta. Nu am asteptat sa se cicleze, am luat dupa 2 zile un filtru hang on si un incalzitor ca al tau de 25w. Nici o problema pana cuma, doar ca i-am distrus la schimbul de apa cuibul betanului sad si s-a suparat si vad ca nu ii mai arde de inmultit deocamdata  big_smile . Betta cresc si intr-o urma de copita de cal cu apa daca ii lasi  lol , tu cred ca ai avut putin ghinion cu al tau.

20 Editat de elena (2012-05-10 00:34)

Re: buna ziua

MariusMinu A scris:

Lasand la o parte faptul ca HC nu este o planta usoara , lasand la o parte faptul ca returul de la filtru este inutil de sus pentru un acvariu plantat , vad ca faci o greseala grava si anume ai bagat tot incalzitorul in apa cu toate ca exista o atentionare ca incalzitorul sa nu fie pornit decat in momentul in care apa din acvariu nu depaseste nivelul maxim indicat pe incalzitor.Nu te juca cu chinezariile astea.In rest acvariul arata destul de bine pentru prima saptamana :fok


cei de la petshop, asa mi-au sugerat, am vazut si eu ca are o limita, dar pe cutie nu scria nimic, nici ca este sumersibil nici ca nu, ba chiar cei de la magazin mi le-au aratat pe ale lor, care erau, la fel ca la mine, bagate total in apa....m-am mirat si eu. Oricum, multumesc de observatie, chiar ma bucur ca nu trebuie bagat tot in apa, imi mai usor sa schimb temperatura tongue