1

Subiect: Alegere neoane,sfaturi

M-am hotarat sa modific un pic capacul de la acvariul de 60 litri (1*15w)si as avea nevoie de ceva ajutor
Plantele care il vor popula vor avea necesar de lumina mediu-ridicat (+ ceva moss )
Intrebarea mea : Neon FQ 24W/865, T5 soclu G5, HO,COOL DAYLIGHT + FQ 24W/830, T5, soclu G5, HO, Warm Whitw + Balast electronic pentru neoane: FQ 24W, FQ 39W, L 30W vor fi suficienti pentru ceea ce doresc ?
Mentionez ca CO2 lipseste cu desavarsire ( nu exista spatiu nici macar pentru "bomba " ) fertilizare prin JBL The 7 Balls si in viitorul apropiat micro+macro.
Mai as avea o dilema daca tot ma apuc sa-l "bricolez" ar fi neaparat necesar si atasarea unor coolere sau nu se ridica temperatura asa mult

"Oricât de putini am fi, tot trebuie sa ridicam steagul"

2

Re: Alegere neoane,sfaturi

Nimeni? nici o parere ninic...o propunere...o alta combinatie de neoane...?
Apropo spatiul in interiorul acvariului este de 560 mm (din cate stiu eu T 8 de 15W si T5 de 24W au dimensiuni mai mici )

"Oricât de putini am fi, tot trebuie sa ridicam steagul"

3

Re: Alegere neoane,sfaturi

Daca vrei sa pui la acel acvariu 2 neoane de 24W (549 mm), vei fi la limita cu spatiul. Combinatia aleasa de tine este cea mai buna din gama cea mai accesibila ca pret. Dar la marimea acelui acvariu, o asemenea iluminare va trebui sustinuta neaparat de CO2 si fertlilizare. Va trebui sa pornesti cu programul de iluminare undeva la 3-4 ore/zi si sa cresti durata treptat, cate putin, saptamanal.
Orice schimbare ai vrea sa faci in ceea ce priveste durata de iluminare, fertilizare... fa-o in pasi mici.  Totul implica mare rabdare, dar si rezultatele vor fi pe masura.
In ceea ce priveste fertilizarea, eu as porni doar cu micro... jumatate din doza recomandata si as creste treptat pana la doza specificata de producator. Apoi, in functie de ceea ce vezi in acvariul tau... Macro putin mai tarziu, urmand aceeiasi pasi.

4

Re: Alegere neoane,sfaturi

Multumesc pentru sfaturi @visiniu crezi ca fertilizarea ar trebui sa incep cu ea chiar daca in momentul de fata sunt slab plantat (crestere rapida) ....sunt inca la ciclare
Atasez niste poze big_smile

"Oricât de putini am fi, tot trebuie sa ridicam steagul"

5

Re: Alegere neoane,sfaturi

Eu as adauga mai multe plante cu crestere rapida (valisneria, ceratophyllum, higrophyla polysperma, limnophila sessiliflora, plante de suprafata, etc...). Ce nu iti place le vei inlocui o data cu maturizarea/stabilizarea acvariului. Si as face ce ti-am scis mai sus. smile