1

Subiect: Bacteriile nitrificatoare si ciclarea

Salutare,

M-am lovit de o situatie ciudata. Nu discut despre o problema punctuala ci doar sunt curios daca este normal ce se intampla sau nu.

Am pornit 3 acvarii nano de 10L. Intr-unul am pus substrat si filtru nou. Au aparut semnele ciclarii imediat. Apa tulbure si albicioasa. In acvariul asta am pus florapol ca substrat fertilizant si manado.

Celelalte acvarii aveau deja substrat si au fost desfiintate o perioada de 5-6 luni. Substratul era uscat in ele. Filtrele la fel, necuratate dar uscate complet.

Aceste acvarii nu prezinta semne de ciclare. Apa e cristal in ambele. Priml acvariu are 2 spat. de cand a fost pornit iar cele doua 1 saptamana.

Exista posibilitatea ca bacteriile sa fi supravietuit in substrat si filtre daca s-au uscat?

Re: Bacteriile nitrificatoare si ciclarea

"Apa tulbure si albicioasa" poate aparea si in urma unei reactii a apei cu materialele din acvariu, iar bacteriile nitrificatoare in lipsa amoniacului dispar.

3

Re: Bacteriile nitrificatoare si ciclarea

Te referi ca florapol-ul sa-mi fi facut apa tulbure? Ideea e ca in restul ma mira ce se intampla ca nu apar semnele ciclarii. Ma gandeam ca atat timp cat n-au fost spalate lucruri in acvariu ca sa le omori poate au intrat intr-o stare de hibernare desi bacteriile si eu stiam ca nu rezista prea mult ori mor de foame ori din cauza conditiilor... secetoase big_smile

Re: Bacteriile nitrificatoare si ciclarea

La bacteriile astea starea de hibernare nu exista, daca ceva nu este putred ele nu apar, sau dispar... depinde de caz.