Subiect: Epava in deriva....

Pana cand ma hotarasc daca mai continui cu acest hobby sau voi fi nevoit sa vand tot asa cum aveam de gand m-am apucat de putina curatenie.
Deoarece reproducerea laetacarelor a fost un esec, iar valisneria se inmultea excesiv si aduna numai mizerie am bagat buldozerul si am nivelat tot......am scos pietre, crengi si aproape toate plantele.
Au mai ramas doar sagitaria, quatricostatus, tennellus si ce mai era mic pe acolo prin fata.
Am facut schimburi masive de apa cateva zile la rand, am curatat algele care ma invadasera din nou, am incercat sa adun cat mai mult din mizeria ce s-a adunat sub pietre si crengi, am aspirat substratul si am hotarat sa fac rost de o mana de plante.
In afara de criptocorine si plantele easy pe care le mai aveam in acvariul de 20L( acvariu care a fost desfiintat tot datorita lipsei de timp si a invaziei de melci de substrat) am mai adaugat urmatoarele plante:
Ammania gracilis
Ceratopteris cornuta
Ceratopteris siliquosa
Didiplis diandra
Hedyotis salzmannii
Lindernia rotundifolia variegated
Limnophila aromatica
Ludwigia arcuata
Ludwigia cuba
Ludwigia senegalensis
Rotala macrandra green
Rotala macrandra red
silvia natas
Sunt sigur ca nu voi reusi sa adaptez nici jumatate din plantele enumerate datorita faptului ca va lipsi in continuare CO2-ul.
In ceea ce priveste vietuitoarele, am pus aici o mana de creveti(vre-o 50 de bucati care se gaseau in acvariul de 20L) si cei 5 boraras care ii mai aveam.
Aveam de gand va arunc si o mana de guppi aici dar studiind compatibilitatea lor cu crevetii am hotarat sa renunt, si daca nu voi renunta de tot la acvaristica voi popula pe viitor cu specii care sa nu ma lase fara creveti.
Cea mai mare problema pe care o am momentan sunt algele, aveam o invazie de alge verzi ( daca nu ma insel era vorba de hair algae) , am curatat cam tot ce era vizibil si am aruncat plantele afectate dar nu stiu cum sa fac in continuare sa nu mai dau de ele.
Lumina de care dispune acvariul ( acelasi 100x40x40) sunt cei 2X30w 865 plus reflectoarele jbl solar reflect.
Programul de iluminat momentan este 3on 1 of si 3 on, adica 6 ore pe zi.
Singurele facilitati pe care le mai pot oferii plantelor sunt micro si pps pro procurat de la colegii nostrii forumisti plus easy carbo. Deocamdata fac doar aditie de EC.
Rog colegii cu experienta sa imi recomande un program de iluminare si fertilizare care sa ma ajute sa nu o dau iar in bara.
Deasemenea rog un moderator sa mute acest post intr-un nou jurnal.... EPAVA IN DERIVA
Si sa nu uit....o poza nu foarte clara facut cu telefonul.
http://img839.imageshack.us/img839/66/12072012008.jpg

2

Re: Epava in deriva....

Eu am un acvariu cu aceleasi dimensiuni si cu aceleasi neoane, 2x30W-865(cred ca ti-am mai zis in topicul vechi)
Eu nu prea am alge..... Ma incearca un pic de BBA si foarte putine alge verzi (ca in mai toate acvariile). Folosesc Ferropol 24 cand imi aduc aminte si bag zilnic EasyCarbo (4 ml). Am mai bagat niste bile de la JBL la radacinile plantelor.  Plantele de la mine sunt super easy (cryptocorine, microsorum si valisneria) Singurul meu of, este ca nu imi place cum se dezvolta Microsorum-ul. (e anemic ) Programul de iluminare este: 8-13 ; 17-19. Dupa asta....se aprind niste spoturi care stau pana la ora 23.00.
Apa se schimba.....(30-40 lit) la 4-5 zile. Cam atat. Sper sa nu mai ai probleme si sa vedem un acvariu cu care sa te mandresti.
Bafta!

"Rabdarea este....pasiune imblanzita."

Re: Epava in deriva....

Multumesc pentru sustinere!

De bba am scapat, a mai ramas cate o pietricica "coafata" dar care nu prea se vede.

Cel mai tare ma racaie ca mai apare cate o alga verde , aceeasi cladophora  cred si cate un fir de hair.
Nu stiu daca toate acvariile mai au cate o alga, si chiar nu m-ar deranja atat de tare pentru ca oricum la fiecare schimb de apa adun tot ce este vizibil.
Problema mea cea mare este ca vreau sa pun si ceva moss pe acolo pentru creveti si in moemnetul in care alga invadeaza mossul nu mai exista tratament.
Dozez cam 5ml easy carbo pe zi.
Am incercat si eradicarea algelor din moss cu easy carbo dar asta ucide mossul.

Daca vre-un coleg are idee care este cauza si cum as putea sa scap de ea ar fi minunat.

Re: Epava in deriva....

Asta se intampla acum aprope o luna de zile.....

Intre timp am schimbat programul de iluminare la 8 ore, am inceput de curand fertilizarea cu micro si macro, unele plante s-au adaptat iar altele au disparut plus cateva care au aparut ulterior. Am vazut pe elodeea depuneri de calcar si refuza sa creasca , a ramas de cativa cm. Presupun ca asta inseamna o apa dura care nu ii convine. Nu am teste si nu am avut niciodata.
Au mai aparut deasemenea cateva crengute ca elemente de decor si suport pentru mossul necesar crevetilor, mana de guppi la care ma gandeam initial dar care imi cam streseaza crevetii si probabil vor disparea in timp.

Problema cea mai mare raman in continuare algele verzi.....am reusit sa le extermin in mare parte prin administrarea locala de EC direct pe alga insa acest lucru nu se poate aplica pe moss. Cred ca este vorba de bine cunoscuta cladophora si niste fire lungi ondulate,probabil hair.
Are cineva vre-o solutie pentru asa ceva?
Am citit despre tratamentul cu apa minerala....cine a incercat, care este modul de administrare si rezultatul?
O sa incerc sa revin cu poze saptamana viitoare

Re: Epava in deriva....

Nu prea am mai avut timp in ultimul timp pentru acest hobby insa nu am renuntat la el. Nu am mai investit in acvaristica si nici timp pentru forum nu prea am mai avut. Problemele cu algele sunt in continuare cam aceleasi doar ca nu le mai bag in seama.
De sarbatori am lipsit de acasa vre-o 3 saptamani timp in care doar pestii au fost hraniti de catre mama mea.
Sa va arat ce am gasit cand m-am intors.
http://img687.imageshack.us/img687/918/fotografie0047h.jpg

Uploaded with ImageShack.us
http://img849.imageshack.us/img849/4796/img20130107212337.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nu am avut cu ce sa fac poze mai clare.

Totusi am avut si putina bucurie : amania gracilis a inflorit.
Poze la fel de neclare:
http://img685.imageshack.us/img685/1663/img20130107212442.jpg

Uploaded with ImageShack.us
http://img577.imageshack.us/img577/6527/fotografie0048b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Singurii care pareau fericiti intre alge erau crevetii.

Am reusit sa fac o mica curatenie, am indepartat alga in mare parte si se pare ca in aceste ultime 2 saptamani nu s-a mai extins, cladophora parca a disparut  (mici urme in moss din care am si aruncat o mare parte) iar hair se pare ca nu se mai inmulteste.

6

Re: Epava in deriva....

ce facusi nene vladutule ?

ai dat-o in matasea broastei ?

hai ca o scoti dta la cap, am curaj sa pun prinsoare ca in cel mai scurt timp posibil ne vei incanta privirile cu un peisaj nou-frumos!

de la mine multa bafta iti doresc.

catalos

Re: Epava in deriva....

catalos A scris:

ce facusi nene vladutule ?

ai dat-o in matasea broastei ?

de la mine multa bafta iti doresc.

Eu am zis sa arate mai natural dar parca am exagerat putin wink)))

8 Editat de catalos (2013-01-22 23:40)

Re: Epava in deriva....

pai mai arunca si un broscoi in bazin - si aia ie !

catalos

Re: Epava in deriva....

Uneori mai trecem si prin provocari din astea... Vad ca HM a crescut destul de bine chiar si in asa conditii... si eu ma rog de ea si abia se misca. mad

Re: Epava in deriva....

HM chiar ma invadeaza si am inceput de la 3 fire pe care le-am luat si pana am ajuns cu ele acasa, 2 au degerat, deci a fost un singur fir viabil. Asta se intampla cred ca la inceputul iernii sau sfarsitul toamnei.

Re: Epava in deriva....

Cu planta asta faci o setare buna, pui multa in spate stanga sau dreapta cum iti convine si o tunzi scazut spre mijloc. In fata un gazon, la mijloc cateva craci cu moss. Din gura pare simplu lol
La mine HM nu prea merge desi este catalogata ca fiind de apa dura, sau asa am ramas eu cu impresia... O sa caut sa vad ce si cum. Spor !

Re: Epava in deriva....

intr-adevar HM e genial, creste destul de bine si chiar la lumina mai slaba. Si eu tot de la 2-3 fire am pornit, si in 3-4 luni am ajuns la aprox 50 de fire. Si asta cu nici 0.5 W/L, substrat cu nisip fin si bile ferilizante.

Re: Epava in deriva....

Multumesc Marius!
Nu mai am pretentii de aquascape, vreau doar un colt de natura unde sa supravietuiasca crevetii mei si cativa pestisori.

Re: Epava in deriva....

Domnule Adi nu te lasa rapus de zeflemisti care-ti spun sa bagi broaste si care par ca s-ar bucura la necazul altuia! judecand dupa pozele de la inceput ai toate sansele sa refaci ceea ce ai facut odata!

succes!

Audaces fortuna juvat semper fidelis

www.acvariidevis.ro/forum/topic/14092

15

Re: Epava in deriva....

sergiu.dragomir A scris:

Domnule Adi nu te lasa rapus de zeflemisti care-ti spun sa bagi broaste si care par ca s-ar bucura la necazul altuia! judecand dupa pozele de la inceput ai toate sansele sa refaci ceea ce ai facut odata!

succes!

   Am citit si eu postul considerat "zeflemitor" si am o perceptie un pic diferita, probabil pentru ca l-am citit cu mai multa atentie. In debutul postului, exista citeva fraze de incurajare clara si optimista, care nu pot fi omise si nici gresit interpretate. In rest, intr-adevar, spre sfirsit, exista referirea la matasea broastei si un eventual broscoi (al doilea post al aceleiasi persoane) dar nu cred ca a fost mai mult decit decit umor inofensiv.
   De unde o fi rezultat ca omul se bucura de necazul altuia, chiar nu am inteles!
   Mi-e teama ca tocmai postul tau, ar putea genera un conflict, ceea ce nu este de dorit!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: Epava in deriva....

Catalos nu a zis nimic cu rautate...a fost o gluma si trebuie luata ca atare. Chiar m-a ajutat in trecut.
Intradevar este matasea broastei -hair algae.

Re: Epava in deriva....

Aseara a avut parte de putina curatenie si niste mici modificari.
O poza in ceata....
http://img339.imageshack.us/img339/6343/img20130131214929.jpg

Uploaded with ImageShack.us

18

Re: Epava in deriva....

Titlul ramine in continuare "epava in deriva"? Mie mi se pare un calificativ rupt de realitate, acvariul este frumos!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: Epava in deriva....

Poza este neclara, nu se vad defectele wink)).
Epava.....neoanele sunt neschimbate de o perioada buna cu toate ca ar fi trebuit inlocuite pe la 6 luni, inca mai sunt bba si cateva alge minore pe pietricele mici pe care nu  reusesc sa le adun pe toate , plus alte defecte , plante sunt doar ce a mai ramas sanatos dupa ce am inlaturat ce mai era afectat de alge, si alea  crescute mai prapadit fara co2 ( chiar avea efect si ala la bomba) si fara fertilizant....deci da inca este o epava in deriva pentru ca inca nu are un scop, incerc sa il intretin sa arate frumos pana in vara cand daca reusesc sa investesc in  niste pesti care sa-mi placa o sa il aranjez putin mai serios dar mai simplu si mai usor de intretinut, daca nu poate chiar il desfiintez.

Frumos e cam mult spus....sa zicem maxim dragut....adika cel putin in comparatie cu ce cred eu ca pot face dintr-un acvariu.

Oricum multumesc pentru apreciere si sustinere.

Re: Epava in deriva....

Frumos  :fok Imi plac plantele dar si cracile, de la o vreme am ochii numai pe lemne...