1

Subiect: acvariu 54L - 1st project

Salut tuturor,
Ma numesc Tudor si sunt din Bucuresti.

La sfatul unui utilizator (multumesc!) deschid aceasta prezentare a proiectului meu, un acvariul are 54 litri. A avut un reset (inlocuire de substrat si filtru) acum 2 luni. S-au mai perindat prin el ceva specii deplante si pesti, dar urmaresc sa bag pesti mici (galaxy/erythromicron/boraras) si sa il tin apoi constant.

Life support:
Am 3 neoane pe capac, cel original de 25w plus 2 a cate 14 w. Luminile le tin aprinse cu timer cam 8 ore pe zi.
Am pus un co2 cu ocazia resetului si anume un jbl bioflora 1600 (un fel de bomba care tine cam 3 sapt). Baga ceva co2 dar cred prea putin. Am numarat undeva o bula la 5 sec in medie. Sistemul nu permite control, am pe lista o butelie cu tot ce trebuie ptr urmatoarea investitie.
Am un filtru hang-on cu burete + vata pe o parte si siporax pe cealalta. Filtru il curat la 2 sapt, apa saptamanal cate 13 litri.

Dau macro si micro 1 ml pe zi si cate 2.5 ml easycarbo.

Parametri sunt:ph 7.8 (v-am spus ca e grava cu CO2-ul...), gh 12, kh 6, no2 <0.3, nh3 zero. Po4 nu am masurat ever.

La pesti dau hrana uscata. + artemia/larve rosii congelata o data pe zi. Seara.

In fauna s-au adunat 4 neoni, 5 galaxy, 1 zebra (au fost 4, dar exit), un glass, 3 killie, un gourami red, un red-tail shark (pe exit si el), 4 amano si 12 creveti orange.

Si acum....
...acum 3 sapt am avut o oprire de co2 cateva zile si mi-a facut alge.  GSA zic eu, a mai cedat dupa pornirea co2-lui dar nu de tot.
Problema e ca plantele nu o duc bine, (chiar daca am totusi si cresteri in bazin), de ex cu o japonica ma chinui de vreo 3 luni sa o cresc si tot nu vrea...
In afara d e co2-ul ala deficitar nu stiu ce sa mai fac. Poate sa injumatatesc pestii sa nu fie asa populat (clar!). Astept erythromicronul alpoi fac curat in pesti.


Mentionez ca acum tin acest acvariu ptr a invata, ulterior sa fac de la capat unul de vreo 200 litri, tot cu galaxy/erythromicron/kubotai/boraras. Cu pestii nu va fi greu, dar trebuie sa invat sa tin plantele sanatoase, acest acvariu va trebui sa arate f bine altfel nu are sens. Nu vreau sa zic aquascaping ca e un cuvat pretentios ptr nivelul meu dar... I will do my best!

Ce parere aveti despre toata afacerea asta?

2

Re: acvariu 54L - 1st project

Si acum ceva poze cu problemele actuale:

- anubiasul are destule frunze patate cu negru (poate si ceva GSA)
- marsilea aceea nu s-a prins niciodata dar nici nu a murit. stagneaza in nestire acolo...
- blyxa aceea se chinuie sa prospere, iarasi, fara succes... ceva ii lipseste...
- pe staurogyne se poate vedea alga cu care ma lupt (inainte frunzele erau curate)
- am  incercat sa ascund filtrul si reactorul din spate, dar firele acelea se lupta cu supravietuirea, darami-te sa faca "volumul si culoare".

Sper ca nu am speriat pe nimeni smile

Re: acvariu 54L - 1st project

Bine ai venit Tudor!
   Pentru pozele postate intr-o parte ai nevoie de o buna dexteritate a gatului, pentru a putea fi intelese lol

4

Re: acvariu 54L - 1st project

scuze  ^:)^ , eu le vizualizam cum trebuie, bineinteles ptr ca facea rotire automata...  lol

5

Re: acvariu 54L - 1st project

bine ai venit..
acvariul are cateva minusuri, dar are potential!

poate nu e poza clara, dar mie mi-ai zis ca blyxa o duce rau la tine in acvariu...
eu nu vad o planta muribunda, eu vad o planta care se adapteaza la noile conditii.

6

Re: acvariu 54L - 1st project

Pentru a imbunatati viata din sticla am demarat urmatoarea miscare:

schimb zilnic, timp de o saptamana, a cate 5 litri cu apa de la robinet "tunata" cu ph/kh minus. Scopul este de a cobora Ph-ul la un 7.2

Pentru scaderea gH-ului (care este 11 masurat in seara asta) as incerca mix 30%apa osmoza cu 70% apa normala la fiecare schimb de apa de acum inainte. forever...

De unde as putea sa fac rost de 20litri apa osmoza lunar?

Oameni buni, e bine ce fac eu aici sau am luat-o rara?

Re: acvariu 54L - 1st project

salut.... sper sa nu ma bag si eu ca musca in lapte... am vazut ca ai un "peste de sticla"/"somn de sticla"/"peste fantoma" sau ce nume mai poarta... am vrut sa-mi iau si eu... dar dupa ce m-am documentat mai bine m-am lasat pagubas... sunt pesti de banc... cica ar trebui tinuti minim 6 pentru ca altfel sunt stresati si devin mai sensibili... si se pare ca le-ar trebui un acvariu destul de marisor... minim 100-120 L pentru un banc de 10 pestisori.... sper sa-ti ramana sanatos pentru ca este un peste superb... inca o data imi cer scuze daca m-am bagat aiurea sau daca informatiile mele sunt considerate eronate de ceilalti colegi... eu asta am citit pe diverse forumuri si site-uri de specialitate... uite un link unde poti sa citesti totul despre acest pestisor f frumos http://www.zooland.ro/Somnul_de_sticla_ … -7357.html

Sacrificiu Unitate Demnitate

8

Re: acvariu 54L - 1st project

salut bogdan,

asa este, e "in afara peisajului acolo la mine". Am citit si eu despre acest peste (dupa ce i-am luat, e adevarat) insa la momentul respectiv nu am rezistat sa nu iau o pereche. Unul s-a dus dupa vre-o luna si a mai ramas asta, acum singur. Are multe luni la mine in acvariu, cred ca s-a adaptat la peisaj insa stiu ca ii trebuie o casa mai mare si ceva companie. Este acum doar o chestiune de timp pana il dau, si o fac cu mare parere de rau, dar spre binele lui...

Cochetez si cu ideea de a face un acvariu mare, de 200L, cum am mai spus, si magandesc ca daca mai rezista cateva luni o sa-l trec dincolo + alti 6 bucati noi.

E super pestele.

Re: acvariu 54L - 1st project

pai daca ai in proiect un acvariu de 200l poti sa-l mai cazezi la tine in acvariu pana atunci... si sa speri ca rezista... ai dreptate super peste... dar si pretentios smile si la 200l baga 10-12 sa fie si ei fericiti smile)

Sacrificiu Unitate Demnitate

Re: acvariu 54L - 1st project

salut. lumina trebuie sa o scazi. ti-as sugera sa ramai cu un neon de 24W, 0,5W/l sunt suficienti. referitor la bomba de la JBL, mai bine nu o mai folosesti, deoarece fluctuatiile de Ph iti creeaza dezechilibre -> alge.
cu ce si cum fertilizezi? as putea sa iti sugerez sa incerci sa schimbi apa la 2-3 saptamani, deoarece prin schimbul de apa elimini cantitatea mica de CO2 formata in acvariu. dar avand in vedere incarcatura mare a acvariului tau cu pesti, nu iti recomand acest lucru.

Pescar hoinar

11

Re: acvariu 54L - 1st project

salut,
multumesc pentru sfaturi.

De acolo am plecat. o lampa (cea standard de pe acvariu) de 24W. era cam mica, sau cel putin asa mi s-a parut. Asa ca am bagat suplimentar cele 2 neoane... e drept, in prima saptamana aveam deja un start de alge (clar de la lumina extra). Prin urmare am scazut durata la 8 ore/zi sau chiar mai putin. (inainte tineam si 12) As reduce chiar la 6 ore, dar am o problema... acvariul il tin acolo sa se vada frumos seara, daca e cu lumina stinsa... intelegi.

bag 1ml de macro si 1 ml micro de la cristi ionescu. mai dau 2,5 easycarbo. mai scap si cate 1 picatura de ferropol 24h/zi

schimburile de apa le fac in mod normal saptamanal, cam 13-15 litri. Momentan schimb cate 5 l / zi cu apa cu ph/kh minus sa mai scad ph-ul si duritatea. Gh-ul este 11 si in afara de a combina apa cu un 30% osmoza nu prea stiu ce sa fac.

Cu co2-ul mereu am avut lipsuri, asta e clar. Nu m-am gandit insa ca schimburile de apa reduc ulterior co2-ul. Schimbul trebuie sa-l fac, se cam murdareste substratul, ca e foarte populat acvariul. Saptamanal imi vine sa-l aspir si neaparat sa sterg pe interior sticla (ceva alge inca se formeaza).

In concluzie: o sa incerc 1 saptamana de lumina redusa, sa vad daca mai stopez din alge. Murdaia trebuie s-o curat cumva, saptamanal o sa fac o inlocuire de apa cat mai redusa (un 10 litri maxim).
O sa reduc ph-ul sapt asta cu aditivul acela, pe urma o sa incerc sa il mentin acolo (habar nu am cat va fi de greu, n-am mai lucrat cu aditivi din-astia).

Tot am intarziat achizitia unei butelii co2 cu sistem complet.... dar sa pare ca nu scap.

Re: acvariu 54L - 1st project

iti recomand sa introduci cat mai putine substante in acvariu, gen Ph minus, Kh plus, etc. daca parametrii apei sunt stabili, ai mult de castigat pe termen lung. aspira substratul cu un aspirator de substrat la fiecare schimb de apa si dupa cateva schimburi de apa o sa fie curat

Pescar hoinar

13

Re: acvariu 54L - 1st project

update: au plecat toate zebrele si rechinul si au intrat inca 4 galaxy si 6 choprae.

acum formatia este:
8 CPD
6 choprae
4 neoni
3 killie
1 gourami red
1 glass fish
12 orange shrimp + 4 amano

14

Re: acvariu 54L - 1st project

choprae aia sunt foarte frumosi.
mai bagi si  danio erythromicron?

imi place evolutia.

tine-o tot asa!

15

Re: acvariu 54L - 1st project

sigur, astept sa vad cine mi-i furnizeaza.
E deja full house acolo, e posibil sa scot gourami-ul si neonii cand vin baietii albasti  :sok .

Ma gandeam si la un scarlet badis..  tongue

mai am pe lista vreo 4 specii (toate mici, de nano, ofcourse), o sa iau tot ce gasesc, apoi vad cine cu cine se imprieteneste si cine ramane in  :acv

16 Editat de niku (2013-03-22 02:21)

Re: acvariu 54L - 1st project

parerea mea e sa mergi cu microrasbora,choprae si erythromicron...poate si un scarlet badis si atat.

17

Re: acvariu 54L - 1st project

asa vedeam si eu lucrurile la un moment dat (nu ca ar fi gresit sau in vreun fel), insa uite, netu asta ne baga in boli.

Am deja in vizor:
Boraras brigitae (astia cred intr-o sapt ii am)
Hasemania Nana (sunt curios, nu ma pot abtine...)
Microdevario kubotai (un "clasic" ptr nano)
Iriatherina werneri (interesant, nu?)
Sundadanio axelrodi (uau)

Sigur ca toti acesti pesti poate nu sunt compatibili, voi fi atent la ce sa intampla si ii voi da decat sa provoc dezastre.

Problema daca ma intrebati pe mine (adica un MARE incepator) este ca aceste specii (si muuulte altele) nu se gasesc mai nicaieri. Sper ca atunci cand se repara vremea sa inceapa baietii importurile  :hug
Daca nu si nu... deja urmaresc ceva magazine internationale.

18

Re: acvariu 54L - 1st project

fasted A scris:

asa vedeam si eu lucrurile la un moment dat (nu ca ar fi gresit sau in vreun fel), insa uite, netu asta ne baga in boli.

Am deja in vizor:
Boraras brigitae (astia cred intr-o sapt ii am)
Hasemania Nana (sunt curios, nu ma pot abtine...)
Microdevario kubotai (un "clasic" ptr nano)
Iriatherina werneri (interesant, nu?)
Sundadanio axelrodi (uau)

Sigur ca toti acesti pesti poate nu sunt compatibili, voi fi atent la ce sa intampla si ii voi da decat sa provoc dezastre.

Problema daca ma intrebati pe mine (adica un MARE incepator) este ca aceste specii (si muuulte altele) nu se gasesc mai nicaieri. Sper ca atunci cand se repara vremea sa inceapa baietii importurile  :hug
Daca nu si nu... deja urmaresc ceva magazine internationale.

mai lasa netu ca ma bagi si pe mine in boli lol  lol
cand vine acvariul de 200?

mi se pare ca plantele o duc mai bine...

19

Re: acvariu 54L - 1st project

Pai inca nu mi-e clar daca se imbunatateste viata din sticla. Inca mai fac schimburile alea zilnice si am dal lumina la jumatate. Astept inca o sapt sa vad ceva consecinte. Alga e sub control momentan. Pare.

Acvariul de 200... mai visez la el din cand in cand...

Ca sa vina trebuie sa se verifice:
1. Sa gasec un trigon cu latura de 55cm (asa e locul..)
2. Sa fi incercat deja toti pestii din lista (ca sa stiu ce merge in setupul final)
3. Sa ma simt sigur pe capacitatea mea de a face un acvariu reusit. Nu voi accepta un compromis si in cel mai rau caz apelez la experti. Dar nu vreau. Tot farmecul e sa il fac eu. Cu pestii ma descurc cumva, insa plante si set-up... ma simt inca departe. Departe. Departe.

Ps. Sunt socat de ce vad pe net. Unele acvarii sunt fabuloase.

Re: acvariu 54L - 1st project

stai linistit ca inveti... toti invatam usor usor.... acum vreo 2 luni can mi-am prezentat acvariul aici pe site colegii de pe forum ziceau ca e oribil... si ma bucur ca au facut-o... acum am ajuns sa am un acvariu dragut(de 20L)... zic eu...si.... mi-am mai achizitionat unul de 80L care e pornit de o luna... si deja am bagat pestisorii in el si a inceput sa prinda si el o culoare si o forma... mai am de bagat plante... dar cresc ele si se inmultesc... nu e problema smile)... inca rup forumurile si site-urile de specialitate in fiecare seara sa ma documentez.... dar... asa invat...  asa ca... multa bafta... si stai linistit ca o sa vina si acvariul de 200L

Sacrificiu Unitate Demnitate