1 Editat de maya (2011-09-19 20:26)

Subiect: Ciclide Africane - Lake Malawi

Ciclidele Africane din Lacul Malawi, sunt impartite in 2 mari categorii
Unde sunt 2 mari categorii de familii:

1. Mbune


Mbunele cresc la o dimensiune de ~10 cm până la 15cm~ si sunt peşti cu o atitudine foarte diversificată ceea ce se transpune în multe genuri de comportament pentru aceaşi specie. Ce este de ştiut este că ei stau cel mai bine în Familii.


1. Populare bazin - informaţii utile
1.1. Familia:

O familie este formată în general de 1 Mascul + 3 Femele (din experienţă va zic 1M +1F se înţeleg relativ bine dar după depunere, masculul devine irascibil şi va începe să bată femelă; la +2F se vor bate femelele între ele mai ales când una este guşată; o combinaţie perfectă e când sunt 3 Femele, în aşa fel încât masculul să fie ocupat tot timpul curtand afişând o culoare frumoasă).
De aceea va rog încercaţi să formaţi o familie completa în acvariu şi de acolo să aveţi grijă cum îi combinaţi cu alte specii.

Familia “perfectă” de mbune este cea alcătuită din 2 masculi şi 4-5 femele, din mai multe considerente: între cei doi masculi va există o competiţie, astfel că unul dintre ei va deveni dominant, celălalt sub-dominat. Acest fapt asigură transmiterea la urmaşi a caracterelor cele mai bune. În al doilea rând, în situaţia unor îmbolnăviri a unuia dintre masculi, sau chiar a unora dintre femele, familia nu-şi va pierde capacitatea reproductiva, situaţie care se înregistrează în cazul existenţei unui singur mascul.


1.2. Asocieri interspecifice:
Nu se recomandă asocierea în acelaşi acvariu, a două specii de Mbuna cu colorit şi patern asemănător la masculi gen albastru cu dungi negre (ex: Pulpican, Demasoni, Saulosi, Elongatus Mpanga).

Dependent de mărimea acvariului, se indică popularea acestuia cu:
· între 200 litri, 2 familii a câte 6-7 indivizi
· 200-400 litri, 3-4 familii a câte 6-7 indivizi
· peste 400 litri - multiple posibilităţi de asociere


1.3. Suprapopularea:
Din efectivele indicate mai sus, dependent de litrajul bazinului, se poate observa o uşoară tendinţa de suprapopulare, fapt oarecum benefic în acvariile cu mbune, întrucât reduce agresivitatea masculilor teritoriali.


1.4. Masculi dominanţi şi hiperdominanţi:
În cadrul acvariilor cu africani, la nivel specific se va alege un mascul dominant, adesea cel cu dreptul de reproducere, mascul intens colorat, teritorial. Ceilalţi masculi din populaţia speciei vor fi decoloraţi sau chiar vor împrumută coloristica femelei, că mijloc de protecţie faţă de dominant. Uneori însă, dintre masculii dominanţi se va alege aşa numitul mascul hiper-dominant, altfel spus şeful bazinului, foarte agresiv, atât intră-specific cât şi interspecific. Cel mai adesea soarta acestui mascul este pecetluită, în sensul că este imperios necesar a se renunţă la acel mascul întrucât nu are nici un rol pozitiv în bazin. Principalele sale preocupări vor fi bătaia continuă a congenerilor, dar şi a altor peşti din specii diferite, va încurcă permanent reproducţia din bazin, va cauza continuu dispute, ajungându-se chiar la rănirea gravă sau moartea altor peşti. Prin schimbarea proprietarului şi implicit a bazinului există mari şanse că acel mascul să devine blând. Dacă se doreşte menţinerea cu orice preţ al hiper-dominantului (adesea un exemplar deosebit de frumos) în bazin, o altă şansa de calmare a lui ar fi introducerea în acvariu a unui mascul, din altă specie, mai mare că el. Este posibil că noul mascul să-l pună la punct, dar această metodă nu da totdeauna roade.


1.5. Agresivitatea inter- şi intră-specifică:
În acest context, al agresivităţii specifice, aş sistematiza mbunele în 3 categorii:
· specii foarte agresive: P. polit (de departe cel mai agresiv), P. demasoni (menţinut în grupuri mici, de 2-3-4-5 exemplare), speciile de Melanochromis (recunoscute că agresive) şi Metriaclima lombardoi.
· specii moderat agresive: toate speciile de Labidochromis, alte specii din genul Pseudotropheus
· specii slab agresive, chiar calme: Pseudotropheus acei, cu cele 3 varietăţi: msuli, ngara şi itungi.


1.6 Dietă:
Mbunele sunt vegetarieni în general cu unele excepti de omnivore (Caeruleus, Cabro, Membe Deep, Greshakei, etc).În mediul natural mănâncă doar alge, "păscând" fiecare piatră în parte, foarte rar având contact cu o mâncare cu proteine. In consecinta cautati hrana pe baza vegetala, gen JBL Novo Malawi sau JBL Rift, de asemenea o mancare foarte bune e New Life Spectrum.

1.7 Peisajul:
Mbunele sunt "rock-dwelleri", în tradurece “locuitorii pietrelor” iubesc rocile, pietrele, peşterile şi orice mediu care să fie plin de lăcaşe pentru a se putea ascunde. Acestea joacă unrol dublu, chiar triplu ... pe de-o parte cu cât deţine o piatră mai mare, un mascul are şanse mai mari să atragă mai multe femele la el; pe de altă îi asigură prin algele formate pe el o sursă de mâncare continuă; iar ultima e refugiu noaptea când peşti dorm. De asemenea nisipul fîn este un MUST pentru ei.

2.Haplocrominele a.k.a. Hap

2. Populare bazin - informaţii utile
Ciclidele hap au formă specifică, cu botul alungit şi corpul mai aerodinamic pentru a atinge viteze mai mari. De ce? pentru că ei sunt răpitorii în lacul Malawi, se hrănesc cu crustacee mici şi peşti (mbune). De aceea este important că într-un acvariu să cercetam speciile de hap ce vrem sa le introducem in acvariu, unele vor creste asa de mari incat vor putea prada la mbunele mai mici. Hap de obicei cresc mult mai mari decât mbunele, ajungând şi la mărimi de 35 cm, de aceea este nevoie de mare atenţie ce mediu avem şi le putem oferi (sub 400L nu recomand un acvariu pentru hap). De sesizat este faptul că hap au un ritm de creştere mult mai lent decât cel al mbunelor (care într-un an sunt la mărimea maximă şi culorile definitive) pe când Hap au nevoie undeva ~ 2 ani să ajungă la maturitate când masculi îşi vor afişa culorile splendide. Dacă aveţi răbdarea şi pasiunea necesară, rodul muncii va fi răsplătit de culorile cele mai intense, metalizate şi frumoase dintre vieţuitoarele lacului Malawi. La fel că şi la mbunese formează familii, diferă faptul că pot fi ţinuţi în număr mai mic; masculi nu sunt aşa de violenţi chiar daca este o ratie de 1:1 M:F


2.1 Dietă:
Fiind omnivori le putem da o mâncare mai bogată în proteine. Nu prea mult să îi deformăm (la fel că noi dacă sunt hrăniţi de mai multe ori pe zi ei se îngrăşa); odată pe zi este recomandata mâncarea cu bază de proteine de peste şi/sau krill.


2.2 Peisajul:
Fiind din acelaşi lac aţi fi tentaţi să puneţi multe pietre, ei nu prea au aşa mare nevoie de roci multe, ci preferă un loc cât mai deschis în acvariu să aibă spaţiu să înoate încontinuu dintr-o parte în altă. Iubesc partea de mijloc a acvariului dar anumite specii vor stă mai mult pe fund Gen Red Cap Itungi, căutând în permanenţă mâncare în nisip,pe când Compressiceps care stau deasupra apei că un uliu aşteptând să atace orice îi sare în cale.

Aşadar fie că aveţi deja acvariul sau este în construcţie va încadraţi într-o anumită categorie, de ex. :
· Sub 150 Litri - Inadmisibil pentru orice ciclidaAfricana de lac.
· Între 150 Litri şi 250 Litri - În această categorie se deschid porţile pentru ciclide DWARF de Tanganyika (ATENŢIE a se cîţi mult înainte ce specii şi cum trebuie amenajat acvariul pentru ei)
· Între 250 Litri şi 400 Litri - Exclusiv pentru Mbune, aici puteţi să va formaţi voi de la 3 familii până la 6 familii pentru o populare bună.
· Peste 400 Litri - cu o lungime care devine 150 cm va puteţi gândi să achiziţionaţi Hap, sau să faceţi un acvariu veritabil pentru mbune. De asemenea se deschide uşa şi la ciclide din Tanganyika în funcţie de cât de mare va fi acvariul.

Sursa  http://forum.aquascaping.ro/index.php?/ … ke-malawi/

2 Editat de Ancistrus (2011-09-20 01:26)

Re: Ciclide Africane - Lake Malawi

maya A scris:

Ciclidele hap au formă specifică, cu botul alungit şi corpul mai aerodinamic pentru a atinge viteze mai mari.

   Hidrodinamic :fok
   Foarte bun articolul :apl

3

Re: Ciclide Africane - Lake Malawi

Ma bucur ca va plac. Articolele le-am inceput pe un forum, dar le-am updatat doar pe aquascaping. Au multe lipsuri dar e un inceput pentru orice acvarist care vrea sa intre in lumea africanilor.

Re: Ciclide Africane - Lake Malawi

Un articol clar si la obiect, l-am apreciat si la momentul in care a fost scris, interesant ar fi , fiecare ce doreste sa dezvolte subiectul sa aduca mici completari strict dobandite din experienta fiecaruia , asa vom afla lucruri inedite.

Re: Ciclide Africane - Lake Malawi

salut ! sunt un nou acvarist cu un acvariu de ciclide malawi si eram curios sa stiu daca e normal ca damasoni mascul sa le dispere pe femele sa distruga coada si pinele .........stau mereu ascunse de el  ....multumesc !

Re: Ciclide Africane - Lake Malawi

care ma ajuta si pe mine....am o pereche de ciclide de malawi c are depunea icre cam tot la 2 saptamani si aveam tineret...dar nu traia pentru ca nu am avut acvariu sa ii separ si acum de vreo 2 luni nu au mai depus nimic ...ce sa fac pentru a se reporduce din nou?

multumesc