Subiect: pesti bolnavi nu raspund la tratament

Salut, am acvariu de aproximativ 3 luni, cu urmatoarele carcteristici:
67l, incalzitor, ca filtre am doua filtre cutie (cel putin asa cred ca le zice), sunt albastre transparent cu un filtru de burete in interior legate la o pompa de aer, eu zic ca sunt destul de eficente, chiar tin apa curata  smile

Ca plante am niste egeria densa si un anubis nana var. barteri prins pe o buturuga. Temperatura o tin la 26 grade.

Problemele in acvariu au aparut cam acum o luna (adica doua luni dupa ce am luat acvariul), cand toate egeria densa au unceput sa se topeasca, cel putin bucatile noi de plante care crescusera pana atunci, dar, asta nu e cea mai mare problema, am taiat portiunile de plante afectate si am replantat ce a ramas, acum parca isi revin, incet, am inceput sa pun in apa Feropol de la JBL si pare sa aiba efect.

Cea mai mare porblema e ca pesti au luat de undeva o boala destul de nasoala, eu cred ca s-au imbolnavit dupa ce am cumparat o femela de molly dintr-un magazin din Real.

Prima oara s-au imbolnavit doi scalari, nu mai mancau, stateau la suprafata si aveau fecale transparente, am sunat pe cel ce-mi vanduse acvariul (cu asta se ocupa, are zeci de acvarii cu ste de pesti) si mi-a dat niste antibiotice de pus in apa, trebuia sa pun o pastila si inca una peste 4 zile. Am pus prima pastila, cei doi scalari au murit a doua zi dar ceilalti pareau ok.
Dupa 4 zile, am pus a doua pastila dar, dupa doua zile mi s-au imbolnavit doi guppy si un molly negru.
Atunci am inceput inca un tratament (de data asta metronidazol), am pus doua pastile jumatate si vreo 3 linguri de sare, am asteptat 2 zile, am schimbat dinou 30% din apa si am repetat procedura fara sare, in tot acest timp temperatura in acvariu era undeva la 28grd.
Pestii nu au raspuns la tratament si in doua zile am pierdu 1coridoras, 1scalar, 1molly si 3 guppy. Acum mai am un scalar, 2molly si 3 sanitari, dar, o mollie si 1 sanitar par bolnavi si au inceput sa aiba fecale transparente, s-au imbolnavit in timpul tratamentului!

Sper sa aveti rabdare sa cititi tot ce am scris  smile , si va rog daca puteti sa imi dati niste sfaturi pentru ca acvariul e deja sub tratament de 2 saptamani si nu mai stiu ce sa fac, pestii par ca nu raspund deloc la antibiotice.

Si mai ceva, nu cred ca au viermi intestinali pentru ca am facut autopsie la un guppy si la o mollie moarta si erau curate organele, nu pareau a avea ceva viermisori.

2

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

parerea mea, scoate toti pestii bolnavi din acvariu si pune-i intr-un acvariu mai mic gen carantina care sa nu contina decat sticla(adica fara substrat).
Acvariul cel mare schimba-i 80% din apa, porneste filtrul si lasa-l din nou la ciclat.
In acvariul spital pune tremasol pe care il cumperi de la farmacia veterinara. Ai grija cu ce hranesti pestii si in ce conditii ii tii deoarce boala pe care o descrii are foarte mare legatura cu sistemul imunitar, hrana si conditiile de viata.

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

pai, adevarul e ca i-am hranit doar cu hrana uscata, granule ce mi-a dat tot tipul ala de la care am luat acvariul, el toti pesti ii hraneste cu aia si sunt ok, am separat acum molly ce parea bolnava si un sanitar si le-am pus inca un metronidazol, au cam 10 l de apa, dar a trebuit sa plec iar la lucru, am sa cumpar tremasol, dar imi fac griji sa nu moara de la antibiotic, ca de doua saptamani tot in tratament ii tin.

Am sa schimb si apa din acvariul mare, dar nu prea stiu ce sa fac cu aia ce sunt inca sanatosi pana cand se cicleaza acariul dinou...

Mersi de raspuns

4

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

nu mai innebuni pestii cu tot felul de tratamente...acvariul mare trebuie sa nu il tratezi cu nimic pt ca afecteaza tot biosistemul si se decicleaza, ducand la slabirea pestilor.

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

Stiu, dar bacteria fiind in apa ma gandeam ca e ok sa tratez tot sa curat acvariul si am tot citit ca metronidazolul nu decicleaza, asa ca parea ok...oricum, nu o sa mai bag acolo tratament ca oricum nu are niciun efect, dar totusi, nu stiu daca sa las pestii sanatosi tot acolo dupa fac schimbul de apa, ca alt acvariu nu am sa-i pun pe toti, oricum ciclarea se va face relativ repede ca filtrele sunt deja ciclate.

Si mai ceva, nu poate sa aiba toata chestia asta ceva de-a face cu faptul ca mi s-au descompus atatea egeria densa in acvariu, ca filtrle erau foarte imbacsite de materie vegetala in descompunere si le-am curatat odata pe saptamana (in apa scoasa din acvariu) tocmai de frica sa nu deciclez

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

acum pestii care au mai ramas sunt ok, dar as dorii un sfat: am citit in mai multe locuri ca e bine daca mananca sa le pun granunlele de mancare in apa cu antibiotic si sa le las sa se imbabe cu apa aia dupa care sa le dau sa mance, e ok metoda asta ?

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

Salut, in sfarsit mi-am luat pesti, iar, am luat 3 scalari, 2 molly, 1 sanitar, o ventuza si 7 rasbora.
Totul e ok, pestii noi sunt super, dar scalarul ce mi-a ramas in acvariu, decand am introdus noii locatari, sta in coltul acvariului, e stresat, tresare daca se apropie alt peste de el, manaca dar vine sfios si la mancare.
Ma gandesc ca e stresat din cauza noilor pesti...intrebarea e daca se adapteaza ( sin in cat timp ) sau daca e vreun risc sa se imbolnaveasca sau sa moara?

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

Spune-ti-mi va rog daca v-ati intalnit cu problema asta

Re: pesti bolnavi nu raspund la tratament

Tocmai isi revenise si el, a vazut ca are cat de cat loc in acvariu...si apoi s-a pomenit cu inca 14 pesti pe cap...Normal ca s-a stresat, a facut un soc in momentul in care si-a dat seama ca stapanul sau nu stie ca scalarii nu au ce cauta in acvariu de 60 l.  lol
Acum serios vorbind acvariul este suprapopulat, iar asta nu ajuta cu nimic pestele bolnav, ba mai mult, asa cum ia observat deja, il aduce intr-o stare de stres. Nimeni nu iti poate spune daca va supravietui sau nu. Oricum el si ceilalti 3 scalari nu au ce cauta acolo. Depinde de tine daca vrei sa faci ceva frumos in acvariul tau sau doar sa imbolnavesti pesti acolo....