1 Editat de adi3000 (2013-07-17 12:54)

Subiect: Alegere solutie filtrare

Salut,

imi cer scuze ca repun intrebarea aici dar am pus-o initial la incepatori si nu am primit nici un raspuns.
Vreau sa schimb filtrul ce il am acum (JBL e901) si am ales doua variante:
- doua filtre externe Eheim 2426 experience 350 (urmasul lui 2228)
- sau Eheim 2078 pro 3e

Per total ambele ar avea acelasi debit si aceeasi capacitate de medii de filtrare. Ma intereseaza in principal sa pastreze debitul un timp mai lung si sa faca fata unei incarcaturi de fauna medii spre mari intr-un acvariu plantat de 200 Litri.
Intentionez sa folosesc 4L siporax si 1L matrix + bureti pt. filtrare mecanica.

Ce imi recomandati strict din cele doua variante ?

Va multumesc

Re: Alegere solutie filtrare

Ca sa pastrezi debitul filtrului mai mult timp, indiferent de producator, trage un burete peste sorbul filtrului (eu la un JBL e901 am ales un burete rezerva de Aquael Fan 2), scoate vata de perlon (in caz ca este echipat filtrul cu asa ceva) si schimba furtunele cu unele cu diametru mai mare.

3 Editat de adi3000 (2013-07-17 13:40)

Re: Alegere solutie filtrare

Ok, sa explic:  filtrul e plin doar cu siporax acum. Pe in am un prefiltru dintr-o carcasa albastra de 7" plina doar cu burete (nu trece nimic de el filtrul e curat lacrima). Pe out am un UV. Furtunul de in este de 16/22 cel de out 12/16 Eheim. folosesc inset jbl 1501, outul este doar cu mustiucul plat.
Problema este ca in acvariul de 200L am 37 de vietuitoare <=4cm + melci si am o multime de impuritati mici in apa (mai mici de 1mm). Filtrului ii scade debitul f. repede si furtunele se colmateaza. Am tras concluzia ca e din cauza motorului slab asa ca vreau sa il schimb si de accea am pus intrebarea de mai sus.
Am acvariul ciclat, pus in functiune de 2 luni, apa pare clara inafara de impuritatile acelea (presupun rahati prea multi).
Schimb apa aprox. o data pe saptamana  ~ 40L si sifonez. Nisipul este de 2-3mm, nu pare murdar. Nu am alge (deocamdata), NO2=0, NO3~20 (JBL 6in1).
Prefiltrul se umple in 5zile de aceea ma gandeam la ceva mai puternic (nu neaparat ca debit ci doar sa il pastreze) - la noul sistem o sa renunt la prefiltru si o sa pun bureti in filtru.
Nu incape in discutie micsorarea nr. pestilor - sper sa rezolv cu o filtrare dimensionata corespunzator - dar cum ? asta e intrebarea.

4 Editat de Ancistrus (2013-07-17 13:47)

Re: Alegere solutie filtrare

Si eu am multi pesti in 126 litri, buretele de pe sorb (prefiltrul) il spal odata pe saptamana si am debit identic peste 6 luni! Am schimbat furtunele cu unele cu diametru mai mare, din supermarket. In filtru am 2 compartimente cu Siporax, in rest burete.
   Daca esti pus pe cheltuit cumpara Eheim, dar te vei lovi de aceeasi problema, debit redus din cauza depunerilor din interiorul furtunelor.

LE: Eu la 200 litri as schimba cam dublu decat schimbi tu pe saptamana!

Re: Alegere solutie filtrare

Prin filtrul extern nu se face filtrare mecanică ci doar una biologică. Impurităţile nu le elimini cu filtrul extern ci cu unul intern.
Ce fel de vieţuitoare ai în acvariul de 200 l care fac atâta mizerie???
Eu am într-un acvariu de 220 l acasă (steril) 9 discuşi de 12 cm, 6 corry, 5 ancistruşi şi folosesc un tetra 700 şi un burete cu talpă îngreunată iar în altul de 300 l semi-plantat cu 8 discuşi maturi, 12 ancistruşi şi 6 corry am un tetra 1200 şi filtrare undergravel iar apa este cristal în ciuda faptului că hrănesc abundent cu mixtură, granulat, artemia, etc.

6 Editat de adi3000 (2013-07-17 14:47)

Re: Alegere solutie filtrare

Pesti am asa: 2 ancitrusi, 4 cory, 2 oto, 4 gupy, 8 platy, 2 moly, 10 neoni rosii, 5 neoni negri
Melci: 2 neritine, 4 anentome helena, peste suta melci comunitari (6 adulti restul pui - sper in scadere)

Vreau sa trec la Eheim ma tenteaza 2078 pt. debitul variabil in functie de colmatare, pt. functionarea 12/12 si pt. autoamorsare dar m-am gandit si la a pune doua mai mici pt. a trage din ambele parti creand o circulatie mai buna.

Nu vreau sa pun un filtru intern si de asta speram ca doua filtre sau unul mai mare sa joace rolul si de filtru mecanic.

Credeti ca buretele pe sorb incetineste colmatarea furtunelor ? daca da asta am sa fac dar vreau sa schimb jbl-ul deci sa ma hotaresc ce anume sa cumpar.

Multumesc.

Re: Alegere solutie filtrare

Nu înţeleg de ce vrei să schimbi filtrele. La ce peşti ai tu acolo, nu fac ei într-o săptămână atâta mizerie cât face un discus într-o zi.
Şi eu mai păţesc că îmi scade debitul filtrelor, mai ales al celora care au furtunuri deschise la culoare, caz în care le curăţ, însă la filtre nu intervin. Nu le-am desfăcut de vreo 1,5-2 ani şi funcţionează bine

8

Re: Alegere solutie filtrare

filtrul, ca e decat unu JBL e901 ... deoarece nu am apa curata niciodata. E clara dar plina de impuritati si faptul ca dupa 2 saptamani max filtrul aproape se opreste ca nu mai trage de loc (chiar daca prefiltrul facut de mine e curat).
E ceva neinregula ... furtunele sunt in limita ca lungime. Mizerie nu e multa dar ma inebuneste faptul sa vad "frimituri" plutind in apa.

Re: Alegere solutie filtrare

Atunci pune un filtru intern şi ai rezolvat problema impurităţilor

10

Re: Alegere solutie filtrare

Am zis ca fara filtru intern ... cred ca o sa aleg varianta cu doua filtre ... sper sa nu arunc cu banii si sa nu fie nici o schimbare majora

11 Editat de reisz_medre (2013-07-17 17:58)

Re: Alegere solutie filtrare

cum vrei tu aşa faci, însă repet filtrele externe nu se folosesc pentru filtrare mecanică (rapidă) ci pentru una biologică.

12 Editat de poelinca (2013-07-18 05:13)

Re: Alegere solutie filtrare

Unu la mana, eu as schimba apa 50% ( adica 100 de litri in cazul tau ), macar de doua ori pe saptamana ( tu acum schimbi doar 20% o data pe saptamana, un minim minim cand nu am timp fac 50%/saptamana). Un schimb de apa este cea mai buna filtrare mecanica pe care o vei intalni ever.

Doi, incearca sa identifici acele particule, ce sunt ele de fapt ? ce fel de mizerie mai exact ? Ai spalat bine bine substratul inainte sa il bagi in acvariu, pana iese apa curata ? Nu e cumva de la mancare ? Chiar asa, ce le dai de mancare ? Ia incearca sa faci un schimb de apa, si sa le dai de mancare altceva ( granule de exemplu, daca folosesti acum fulgi, sau invers, sau invers si de la alt producator ... )

Trei, daca prefiltrul e curat, filtrul nu are de ce sa isi piarda din debit decat daca sunt depuneri pe rotor, ia scoate-l si vezi ce e acolo.

Patru, mi se intampla si mie, dar asta de fapt imi cere sa curat buretii din filtre si rotoarele ( prefiltre nu am, mi se par putin inutile, vreau ca mizeria din acvariu sa ajunga in filtru ... ca sa fie filtrate poate ? ). Cum imi dau seama ? In timpul schimbului de apa, opresc filtrele, iar dupa cand le pornesc vad cum iese un val de mizerie din ele dupa care se linisteste treaba ... In alta ordine de ideei, prefiltrul aparent poate sa para curat, ia scoatel si stoarcel de cateva ori, eu nu cred ca e chiar asa curat cum pare.

@reisz_medre tu chiar esti sigur ca un filtru intern face mecanic mai multa treaba decat unul extern ? cum ai argumenta ? mi se pare putin mai mult decat ciudata aceasta afirmatie, adica un filtru intern trage apa, unul extern nu tot aceeasi apa o trage  :stupid ?

13

Re: Alegere solutie filtrare

poelinca A scris:

@reisz_medre tu chiar esti sigur ca un filtru intern face mecanic mai multa treaba decat unul extern ? cum ai argumenta ? mi se pare putin mai mult decat ciudata aceasta afirmatie, adica un filtru intern trage apa, unul extern nu tot aceeasi apa o trage  :stupid ?

   Filtrele externe se pot folosi si ca filtrare mecanica, evident, dar, in general, sunt folosite, si cu mare succes, ca filtrare biologica! Asta cred ca a vrut sa spuna @reisz_medre.
   Eu filtrez mecanic cu prefiltrul filtrului extern, mi se pare suficient!

14

Re: Alegere solutie filtrare

Mi se pare inutil sa schimb asa de multa apa saptamanal: inafara de acele impuritati plutitoare apa este clara, nu este verde (uv-ul merge zilnic 3 ore), nu miroase, chimic este foarte bine. Problema este doar filtrarea mecanica.
Sunt sigur ca impuritatile sunt de la rahati si de la frunzele moarte (nu pot sa le curat pe toate atata timp cat nu se desprind de planta).
Mizerie pe nisip (mizeire mare) nu este - se pare ca rahatii se descompun foarte repede.
Le dau de mancare o data pe zi, putin zic eu, tetra : fulgi si granule cat sa manance si sa nu cada multe resturi pe fund + 3 tablete pt. cory si ancitrusi pe care se lupta si melcii.
Prefiltru nu e curat de loc - se umple repede de mizerie de asta si il curat la 5 zile, insa furtunele nu asa de des - sunt incomod de scos si la doua saptamani o fac fortat de situatie.
Normal eu zic ca pe furtune nu are de ce sa se depuna mizerie asa de repede ( - nu sunt alge sigur -) decat daca motorul (debitul de apa) nu e corect (suficient).

15 Editat de adi3000 (2013-07-18 13:36)

Re: Alegere solutie filtrare

Ok, am inceput sa ma uit si dupa Tetratec ex1200 - ce ziceti de el ?
Modelul nou nu ar mai trebui sa curga. Asa e ?
Ca debit e ok, doar sa mentina minim 5-600Litri si nu o sa ma plang. Ce imi place e ca are canistra mi mare si pretul mai mic.
JBL nu mai vreau, chinezarii nu din cauza consumului de curent parca prea mare. Deci ... sa fie Tetratec ?
Trebuie sa ajung la 10% din acvariu, capacitate de filtrare - asa se spune ca ar fi ok pt. o incarcatura mare de vietuitoare.

16

Re: Alegere solutie filtrare

Am un EX1200 vechi ( e la mine de aprox. un an, iar la vechi-ul proprietar minim un an) a curs o singura data, nu am pus eu garnitura bine, si de atunci nu am mai avut probleme cu el. Am si e1501, de care sunt mult mai incantat, calitativ de 100 de ori mai bun.

O poza doua la rezolutie cat mai mare poti sa ne dai ? Si eventual un filmulet ? Inainte si dupa schimbul de apa, eventual si la mijlocul saptamanii ... sa vedem si noi cu ce te confrunti.

Nu am auzit pe nimeni sa spele furtunele prea des, adica la cativa ani ...

Cat despre schimbul de apa care tie ti se pare inutil, din ce ne povestesti tu se pare ca e foarte necesar.

Apropo, cei doi ancistrusi mai exact ce "marca si model" sunt ?

Cory o sa scormone toata ziua prin substrat, deci e normal sa ai o parte din mizeria de pe fund in coloana de apa, poze poze si eventual un filmulet ne va ajuta enorm.

17

Re: Alegere solutie filtrare

Apropo, ce teste folosesti pentru a testa apa ? zici ca totul e ok ...

18

Re: Alegere solutie filtrare

ce am folosit de la inceput ... scrie in postul 3