Subiect: ph mare

Salut, am un acvariu de vreo 3 luni in care am doi scalari (mici), doi molly, 6 rasbora, 4 corry si un arcitrus.
Azi am luat un test de ph si mi-a iesit ph-ul 9, avand im vedere ca apa de la robinet pe care o folosesc il are cam 7.5.
Mentionez ca acum 2 zile am pus in acvariu cateva pietricele negre, dar foarte putine si nu cred sa aiba vreun efect ( cred ca am vreo 20 de pietricele de 5 mm).
Ajutati-ma va rog cu ceva sfaturi cum sa scad ph-ul.
Am si o radacina in acvariu dar care a stat ceva timp pe fundul Dunarii  smile , nu mai are tanin in ea sa cada ph-ul.

2

Re: ph mare

Esti sigur ca este ph 9? Ce teste ai folosit? Ar trebui sa folosesti teste individuale... Daca esti sigur ca e ph 9, ceea ce nu prea cred, ar trebui sa actionezi foarte rapid, cel mai simplu ar fi prin schimburi partiale de apa (bineinteles ca apa trebuie sa aibe cel putin 24h in recipiente descoperite si, eventual, cu o piatra de aer). Sau mai poti folosi substante speciale "ph minus", dar eu nu cred ca poti avea ph 9 daca tu folosesti o apa cu ph 7, din ce am mai citit si eu. Atentie la scaderea ph-ului, trebuie sa se faca treptat si nu brusc.
Succes si mai incearca si alte teste!
Iti vor da si colegii mai multe detalii, plus ca gasesti articole si discutii mai multe despre ph pe acest site, respectiv pe forum.

Re: ph mare

Daca pietrele si substratul sunt calcaroase cresc kh (duritatea carbonatului), de acolo si ph-ul mare pentru ca sunt legate una de alta.Poti scadea ph prin schimburi mai dese de apa (asta numai in acesta situatia particulara unde ph-ul din bazin este mai mare decat cel din apa de schimb) si aditie de co2... Vezi relatia kh, ph, co2, este un tabel...

4 Editat de LupuMoralist (2013-07-31 14:27)

Re: ph mare

MariusMinu A scris:

Daca pietrele si substratul sunt calcaroase cresc kh (duritatea carbonatului), de acolo si ph-ul mare pentru ca sunt legate una de alta.Poti scadea ph prin schimburi mai dese de apa (asta numai in acesta situatia particulara unde ph-ul din bazin este mai mare decat cel din apa de schimb) si aditie de co2... Vezi relatia kh, ph, co2, este un tabel...

faci confuzie. pietrele calcaroase pot influenta, teoretic duritatea generala (Gh - general hardness). in practica, ai nevoie de o cantitatea mult prea mare de pietre ca sa influentezi (cresti) duritatea generala a apei intr-un acvariu. as spune ca un substrat calcaros si cateva pietre calcaroase asigura un buffer, adica nu permit scaderea brusca a duritatii generale.

DURITATEA GENERALA (gH) se refera la concentratia de ioni de calciu si de magneziu dizolvati. Atunci când se spune ca pestii prefera o apa moale sau dura, se face referire la gH si nu la kH. gH-ul nu afecteaza în mod direct pH-ul desi apa dura este de obicei alcalina datorita unor reactii între gH si kH

Kh- karbonate hardness - duritatea carbonica sau duritatea temporara este cea care masoara capacitatea de amortizare, de absorbtie si neutralizare a acizilor fara schimbari majore de pH. Gânditi-va la capacitatea de amortizare ca fiind un burete, cu cât capacitatea de amortizare este mai mare cu atât si buretele este mai mare.
kH-ul unui acvariu ar trebui sa fie într-atât de mare încât sa previna fluctuatii mari ale pH-ului în timp. Daca valoarea kH-ului este sub 4.5 Grade germane, ar trebui sa acordati atentie pH-ului (printr-o testare periodica) pâna când ajungeti sa cunoasteti cât de stabil este pH-ul din acvariu. Amortizarea însa este asemeni unei sabii cu doua taisuri. Latura pozitiva consta în faptul ca, ciclul nitrogenului din acvariu produce nitrati. Daca nu avem o amortizare buna (adica un kH bun), atunci si pH-ul va scadea în timp. Capacitate de amortizare stabila va mentine stabil si nivelul pH-ului. Latura negativa este ca apa dura are aproape întotdeauna o capacitate de amortizare mare si daca pH-ul din acvariu este prea înalt va putea mult mai greu sa fie scazut.

sursa: informatii personale si un site de acvaristica

PS: pune si link-ul cu tabelul, daca tot ai pomenit de el

Pescar hoinar

5 Editat de MariusMinu (2013-07-31 15:56)

Re: ph mare

LupuMoralist A scris:

pietrele calcaroase pot influenta, teoretic duritatea generala (Gh - general hardness). in practica,

...Ei bine in practica aceste pietre calcaroase vor ridica si gh si kh si ph.
Asta este punctul meu de vedere. Nu mai intru pentru a nu stiu cata oara in aceasta polemica (gh vs kh vs ph).

Re: ph mare

iti spun din experienta mea practica: am inceput un nano de 30l in care am pus substrat din coral pisat amestecat cu nisip inert si doua pietre calcaroase. nu mi-a crescut duritatea generala in 3 saptamani nici macar cu un grad.
poti creste ph-ul prin valurirea apei/montarea spray bar-ului in sus. am reusit sa cresc cu o unitate Ph-ul folosind aceasta metoda.

Pescar hoinar

7 Editat de MariusMinu (2013-07-31 17:39)

Re: ph mare

Asa este, valurirea apei elimina co2 din apa si ph-ul creste.  :fok
Pentru ca pietrele sau substratul calcaros sa afecteze duritatea apei este nevoie de co2 pentru a dizolva calciul si magneziul din ele. (trebuia sa scriu asta in prima postare a mea din subiectul asta). Din cauza asta pietrele calcaroase nu sunt indicate in acvarii plantate unde se presupune ca se face aditie de co2 (carbonul fiind indispensabil plantelor).

Re: ph mare

Teste individuale am folosit, am test de la tetra, adica un recipient in care pun apa de acvariu si pun cateva picaturi de di o subsanta care coloreaza apa, si e ok ca la apa de la robinet da ph 7.5 si am citit si pe net ca atata e ph-ul apei la robinet in zona in care stau eu in timisoara.
Dar am verificat ph-ul apei la aceeasi apa dar statuta o zi si era deja 8, ma gandesc ca atunci cand incepe sa piarda clorul din ea ii creste ph-ul (desi nu cred ca e cazul).
Am pus deja in apa de acvariu Black Water Extract de la tetra, am citit ca asta scade ph-ul, nu am mai verificat de ieri, cand ajung acasa diseara o sa mai verific si va tin la curent.
Apropo, acvariul e plantat, am doua echinodorus amazonicus destul de mari si un anubis barteri nana.
Mersi de raspunsuri

Re: ph mare

Si schimburi de apa fac de doua ori pe saptamana, odata cam 20% si odata aprox 35% din apa.

10

Re: ph mare

Metode de scadere a ph :

Filtrarea apei folosind turba
Adaugarea lemnului in acvariu
Injectarea cu dioxid de carbon
Folosirea produselor din comert pentru scaderea pH-ului
Schimbari de apa cu una mai moale sau una cu osmoza inversa

Primele 3 metode sunt testate si de mine ...a 2 a o folosesc la un nano (o buturuga mare de mangrove) .