Subiect: Reef Tank!

De mai bine de 2 sapatamani ma gandesc foarte serios sa incep un Reef Tank. Am trecut prin toate variantele si m-am hotarat. O sa incep cu Acvariul care mi la promis un prieten foarte bun si este deja pe drum spre mine.
Am vrut sa fac unul de 130x60x30 Cm din acrilic cu marginil cilindrice dar era destul de costisitor si tinand cont ca e primul meu acvariu m-am hotarat sa incep cu unul mic.
M-am documentat destul de mult, am facut planul, l-am desenat si o sa il pastrez ca pe urmatorul proiect.
Akum o sa ince sa lucrez la asta micul si sper sa iasa bine. O sa va tin la curent cu ce se mai intampla si oricum stiu ca o sa am nevoie de ajutorul vostru ca sa pot sa fac un mediul de viata stabil si foarte bun pentru pestisori pe care ii voi creste. Nu m-am gandit foarte mult la pesti care ii voi alege si can ii voi introduce in acvariu. Momentan sunt la faza de aprovizionare si caut destul de mult pe net tot ce am nevoie pentru a face un reef tank foarte tare.
Bazinul pe care il voi primi este de 60 de litri si l-am vazut. A fost acvariu de apa dulce pana akum ceva timp si a stat o perioada fara sa fie folosit. Are cam 100x40x25 din cate imi aduc eu aminte dar nu stiu inca sigur. Trebuie sa imi ajung akasa ca sa pot sa il masor si incep ciclizarea lui.
akum eu am notata pe lista mea de cumparaturi pentru proiec cam asta:
- Wet - Dry trickel Filter ( http://www.sera.de/index.php?id=473& … A%2F%2F63)
- Bio Balls ( Asta ar fi filtru bilogic din cate stiu eu)
- Sump
- Pump [ Pompa ( Trebuie sa ma hotarasc la un model destul de bun si silentios)]
- Ph meter
- Hydrometer
- Cooler ( Chiller - Racitor )
- Reverse Osmosis ( Filtru Osmoza)
- Protein - Skimer (http://www.sera.de/index.php?id=958&L=1&type=htt%2Findex.php%3Fadresa%3Dhttp%3A%2F%25... )
- Termostat
- Butelie Co2
- Furtune
- Tevi
- Lumini : LED
               Metal Hy-led
               UV Lamp
               Neoane
- Reff Salt ( http://www.sera.de/index.php?id=799& … A%2F%25... )
- Sera aqua-test box marin ( http://www.sera.de/index.php?id=682& … om%2Fforu)

Ar mai fi lemne si kestii metalice ( balamale si suruburi) pentru stand si cutia sistemului mecanic / biologic de filtrare ( toate acaretele smile )

Apoi urmeaza Piatra Vie si Nisipul Viu si apoi Corali si Anemonele si intrun final Pesti.

Dar mai avem pana akolo.
Akum caut oameni si situri care sa ma ajute sa stiu si pretul la tot ce trebuie sa cumpar.
Si as vrea sa primesc sfaturi din partea voastra tinand cont ca e primul meu acvariu si vreau sa iasa bestial si sa supravietuiasca toate vietuitoarele.

Asa ca eu m-am hotarat, ma apuc de treaba. Akum cine vrea sa ma ajute si sa ma sfatuiasca este binevenit.

Re: Reef Tank!

Salut, ma bucur ca se mai gaseste cate o persoana care sa isi faca marin sa mai schimb si eu cate o idee tongue
in primul rand 100x40x25 = 100 L tongue, anemone nu iti sugerez ca incepator am inteles ca daca mor iti strica apa foarte rau.
Ce pesti vrei sa tii? cam cata piatra vie pui? il faci pentru pesti sau chiar vrei reef? co2-ul ala l-ai pus acolo dar ai uitat de reactorul de calciu(marinele au nevoie de co2 in reactorul de calciu) ai facut un calcul asa in mare cam cat te duce? (daca nu vrei sa faci public da-mi te rog un mail)
eu am un nano marin de 19 L si in proiect unul de 180L tongue
Multumesc big_smile

3 Editat de marian75 (2010-01-29 12:03)

Re: Reef Tank!

bravo Blaze astept cu nerabdare sa vad ce iti va iesi este de laudat curajul tau si binenteles efortul emotional si cel material binenteles asteptam vesti si ceva poze in detaliu despre proiect iar de cerut sfaturi cred ca cele mai bune le vei gasi la Florin Administratorul acestui forum din ce am vazut are experienta necesara sa te indrume mult succes si nu uita sa inpartasesti cu noi si bune si rele cool

natura un rau necesar smile

4 Editat de Blaze6282 (2010-01-29 18:29)

Re: Reef Tank!

Florin,
Am urmarit pe youtube LA Fish guys care este o emisiune de unde am invatat foarte multe lucruri. Si sincer sa fiu am plekat de la site-ul asta cand m-am hotarat sa incep acvariul.
Anemonele sunt frumoase din cate am vazut eu pe net dar mai am pana ajung sa imi procur una si sa o las libera prin acvariu.
Cat despre pesti akum nu ma gandesc la ei pentru ca nu am bazinul inca akasa. Cand o sa apara bazinul in casa o sa pot sa merg mai departe si sa ma gandesc cam ce pesti as putea acomoda. Iti dai seama ca ca orice acvarist marin incepataor imi doresc pentru inceput o perke de clowni. Atat momentan. Si am mai vazut pe site-ul acesta niste splendori de pestisori.
Despre piatra vie cred ca o sa imi trebuiasca cam 50 - 60 de kilograme estimez eu akum si vreau sa gasesc niste piatra mai speciala ca sa spun asa ca am deja o mica pozitionare a ei in imaginatie.
Nisipul imi trebuie neaparat si sper sa gasesc nisip viu si cred ca cam 4 milimetri o sa am nevoie, asta ca inaltime, si ca volum akum nu stiu exact ca trebuie sa masor bazinul cand o sa il am in casa.
Mersi ca mi-ai adus aminte de reactorul de calciu. Mey ca;cule am facut smile dar nu am am calculat cam cat ar costa toata investitia pentru ca nu m-am hortarat la ce modele sa cumpar. Tocmai deasta am postat aici sa dezbat cu voi si sa ma hotarasc ce modele de echipamente sa cumpar si sa aflu si cam care ar fi costul lor.
Sincer nu ma deranjeaza sa il fac public asa ca va voi tine la curent cu evolutia proiectului. Si asa ne vom ajuta reciproc. Kiar ma gandeam ca ar fi o idee frumoasa sa iau o camera video si sa transform asta si intrun proiect video. Cred eu ca nu sunt singurul care isi doreste un Reff Tank si poate asa pot sa ii ajut si pe alti sa il dezvolte pe al lor.
Mult succes iti doresc si tie in proiectul tau de 180 L dar sunt sigur ca nu vei avea probleme atata timp cat ai reusit sa tii un marin nano inseamna ca ai adunat deja experienta necesara sa incepi unul mare. Cel putin asta am invatat si citit eu ca unul mai mare este mult mai usor de stabilizat si de pus in functiune decat unul mic.
Iti urez mult succes incontinuare.


Marian
Multumesc pentru sustinere si sigur ca voi posta si poze cand voi incepe sa lucrez la el. Cat despre efortul emotional ce pot sa zic sunt un peste care isi doreste o parte din reciful de corali kiar la el in camera.
Deasta pentru mine este foarte important sa creez un mediu stabil pentru evolutia si dezvoltare catorva specii de corali.

Incet dar sigur, nisipul, piatra, corali, anemone, poate cateva plantute si intrun final pesti.

O sa iau legatura si cu Florin ca am citit din posturile lui si kiar este unul din cei mai priceputi. Sper sa ajunga el pe aici si sa ma sfatuiasca de bine.

Re: Reef Tank!

si eu am urmarit emisiunea tongue. nisip viu nu cred ca ai vreo sansa sa gasesti la noi, in general in romania se foloseste spartura de coral de diferita dimensiuni (mai creste duritatea), eu zic ca 60 Kg de piatra vie e foarte mult mai ales ca este 65 ron \kg (in bucuresti, u nu stiu de unde esti)
nano marinul meu are cam 2 saptamani deci inca nu sunt priceput, tocmai am facut un spumator diy (protein skimmer) si sper sa o duca si mai bine acvariu acum.
Multumesc de urare pentru acvariu dar pana ma apuc de el trebuie sa iau bac-ul:lol::lol::lol::lol::lol: tongue
daca ai o camera video ar fii super tare sa faci un jurnal mic sau macar unul foto(pe mine nu m-a dus capul tongue)

6 Editat de Blaze6282 (2010-01-31 07:51)

Re: Reef Tank!

Daca nu gasesc nisip viu pe la noi trag o fuga pana la Constanta si iau nisip din mare. Si cred eu ca nu o sa fie nici o problema. Daca nu o sa recurg la un substrat care tot este recomandat pe forum sau spartura de coral cum ai sugerat si tu.
Mey eu vreau sa imi fac un model cu piatra vie in acvariu asa ca trebuie sa caut sa gasesc forma pe care o vreau.  E destul de scumpa piatra vie. Poti sa imi spui si pe unde gasesc in Bucuresti?
Akum sunt student in Bucuresti dar eu sunt din Tulcea.
Mult succes la bac . Si sunt sigur ca ala micu al tau te ajuta sa te mai calmezi. Dar sincer nu cred ca ai de ce sa fii stresat. E simplu. smile
Cat despre jurnalul video daca reusesc sa iau camera de la un prieten il fac daca nu poze cu telu. smile
Wow si ai facut tu spumatorul smile sa imi spui cum functioneaza si cum evolueaza micul tau ecosistem.

Re: Reef Tank!

eu l-am facut si e super usor dar nu stiu daca l-am facut bine si nu prea imi place cata spuma face (cam putina) daca te duci la constanta sa ma anunti si pe mine (daca am timp merg si eu daca nu o sa te rog mult de tot sa imi iei si mie ceva, tot din mare tongue big_smile) piatra vie gasesti la coralis.
Multumesc, nu stiu ce ti-se pare asa usor ca la mate sunt pilaf, sa nu mai vb de fizica.
abea astept sa vad primele poze tongue

8 Editat de Blaze6282 (2010-01-31 07:54)

Re: Reef Tank!

pai o sa apara si pozele dar cred ca mai intai o sa imi arati tu pozele cu sump-ul tau! si o sa dureze ceva pana ajung eu pe la constanta wink ca mai am treaba prin bucuresti. si oricum intai vii niste prieteni din constanta pe la mine.

9

Re: Reef Tank!

ce vreti de la Constanta poate va ajut eu ???/

natura un rau necesar smile

10

Re: Reef Tank!

Salut,
Trebuie sa imi aduca cineva bazinul de la constanta si inca nu stiu dimensiunile lui exacte dupa cum am scris si mai sus.
Are 60 de litri deci este unul micut si cred ca o sa ma descurc cu 10 kg de piatra vie care daca cei de pe reef.ro o aduc din fijy atunci este buna.
Cat despre nisipul viu nu stiu de unde sa achizitionez si kiar as vrea sa iau un nisip viu de calitate tocmai pentru a creea un mediu echilibrat pentru urmatoarele vietati ce vor popula acvariu. Cred ca tot de pe net il voi achizitiona pana la urma daca nu imi recomanda cineva un magazin de acvaristica de unde as putea sa il procur.
Daca la 100 de l nu am nevoie de reactor de calciu inseamna ca la 60 ma pot lipsi de el. Cel putin la inceput pana reusesc sa adun bani necesari pentru al cumpara.
Foarte importanta este sa gasesc un Wet-dry trickel filter cu Bio-balls dar imi trebuie unul mai micut, majoritatea care le-am gasit erau mari pentru bazine de 400-600 litri. Si aveau un debit de 100 l/h. Eu nu cred ca am nevoie de unul asa mare.(Ex: dar astea trebuie bagate si ele intrun bazin si asezata si pompa ). As vrea sa gasesc unul deja facut.

Ca tot veni vorba de pompa. Ce pompa imi recomandati pentru a creea si valurile acelea care nu trebuie sa lipseasca dintrun reef tank dar sa fie si destul de silentioasa si sa nu ma rupa prea tare la pret. Sa aiba un debit bun si sa puna apa in miscare astfel incat sa se simta toate vietatiele bine.

Skimmer-ul stiu ca este foarte important si vreau sa achizitionez unul dar tot asa am gasit Skimmere foarte mari, adica pentru acvarii de pana la 400 de litri. Al meu o sa aiba 60 de litri asta micul si nu cred ca un skimer pentru un acvariu de 400 isi merita investitia (http://www.sera.de/index.php?id=958&L=1) poate imi sugerati de unde sa iau unul mai micut. Unul cat sa merga bine la un acvariu de 60 de litri.

Lumina inca nu m-am hotart dar stiu sigur ca vreau ceva cu spectru Albastru-belo (albastru foarte deschis) si poate niste Leduri de culori diferite ( Rosu , Verde, Roz) smile. Si Metal Halide de 70W vreau ca din cate stiu eu lupa si impotriva dezvoltarii algelor.  Uv il voi akizitiona doar daca dupa ce pornesc tot sistemul am probleme cu algele. Sa speram ca nu o sa fie nevoie.

Ce sare imi recomndati sa foloses pentru a creea apa? Si unde as putea sa gasesc pe cineva sa ma ajute cu 60 de litri de apa de osoza sau cum pot sa fac sa filtrez apa de la canal. Sau este vreo problema daca folosesc apa plata din comert?? 12 bidoane de apa plata amestecata cu Sera Marin Reef Salt

Cam atat momentan eu inca caut preturi pentru toate echipamentele ca trebuie sa imi apara bazinul undeva pe saptamana viitoare si vreau makar o parte din echipamente sa stiu cat costa poate incep si ciclizare.

11

Re: Reef Tank!

Am inteles ca ala mare crezi tu ca nu sar potrivi pentru un Reef Tank. Sincer m-am documentat si inca ma documentez si citesc. Citesc si forum-ul si citesc mai tot ce pot gasi pe net despre asta. Am gasit si pe amazon niste carti care o sa le comand la un moment dat dar mai dureaza.

Akum ca sa ne intelegem si noi. Bazinul care o sa imi vina este de 60 de litri. Crezi ca este prea mic pentu pentru un Reef sau Nanoreef daca tu vrei sa ii spui asa?

Vreau sa iau si sump si skimmer si o sa le pun intrun mic dulapior pe care o sa il construiesc undeva in spatele acvariului. Nu ma arunc acum la piese prea mari pentru ca sunt incepator si tocmai deasta sunt si akum pe forum si discut cu voi. Pentru ca vreau sa iau ceva de calitate si in acelasi timp caut solutii simple si care sa creeze un ecosistem foarte bine legat si inchegat pentru supravietuirea coralilor si a pestilor; corali vreau neaparat. Din cate am vazut si m-am documentat pentru Reef tank kiar este nevoie de filtru wet&dry ca sa se faca filtrarea biologica prin Bio Balls si stiu ca skimerul este folosit pentru a creea bulele de aer si pentru a indeparta componentele organice din apa inainte sa fie descompuse in deseuri de nitrogen. Este singura metoda de filtrare care skoate fizic componentele organice astfel ajutand si filtrul biologic si imbunatateste calitatea apei. Kiar daca este un proces de creeare a spumei este defapt un proces rapid de indepartare a contaminatilor din apa si de imbunatatire a solutiei de biomolecule ( acum am facut o mica traducere la ce am citit eu) Si ca sa iti spun cam ce am inteles eu. Apa intra in Skimmer este agitata si creata o spuma formata din bule de aer care pot fi de diferite marimi si modificata marimea lor printr-o valva care se afta incorporata in aparat astfel fiind descompuse componentele nocive din apa si apoi este trecuta cred eu prin Sump si prin filtrul Wed&Dry si prin Bio Balls unde se depun toate toxinele si apoi de akolo este usor de skos filtrul si curat. Akum poti sa ma contrazici daca nu am dreptate.

Cat despre apa sarata nu stiu ce sa spun kiar caut un amestec de saruri care sa creeze un ecosistem bun. Alea doua care le-am scris eu erau cam ce am gasit eu pe siturile din romania mai exact pe reef.ro. O sa ma interesez si de Dupla daca tu crezi ca este un brand de calitate si pana la urma te voi anunta la ce m-am hotarat.


Stiu ca Mh imi trebuie pentru ca densitatea apei sarate este mult mai mare decat cea a apei dulci si lumina trebuie sa patrunda pana la fundul acvariului. Cum am scris si mai sus nu stiu inca exact dimensiunile bazinului dar cred ca are cam 40 cm adancime/inaltime. Cum vrei tu sa ii spui. Deci cred ca trebuie o lumina destul de puternica. Neoane sper sa gasesc in spectrul Albastru-belo. Si leduri am gasit pe un site din anglia: http://www.aquariumledlighting.co.uk/fu … lights.htm arunca o privire si ai sa intelegi la ce ma refer. Vreau sa fac ca o zona de spectacol ca sa iti spun sincer. Adica vreau sa aranjez piatra in asa fel incat sa creez, un mic MTV Music Awards in acvariu. Si Decorul din spate o sa il desenez kiar eu ca sa se potriveasca. Akum astea sunt Ideeile mele si sper sa iasa cam cum mi-l imaginez eu.

Iti dai seama ca nu ma arunc sa cumpar nimic pana nu am bazinul akasa si nu imi fac clar pe lista preturile si de unde pot procura cele mai bune echipamente din punct de vedere calitate/pret. Tocmai deasta am si pornit acest Post ca sa discut cu voi sa aflu si parerile voastre.

Mentionez inca odata ca sunt incepator si am nevoie de ajutorul vostru, si va voi tine la curent cu evolutia acvariului, usor usor voi upoada si poze dar mai este pana akolo.

12

Re: Reef Tank!

Salut zilele trecute a postat cieva aici niste linkuri catre un site :
http://reefkeeping.com/issues/2008-01/newbie/index.php
http://reefkeeping.com/issues/2007-12/newbie/index.php

Cred ca Florin parca era userul daca nu el atunci alcineva si as vrea sa stiu de ce a dispartu postul lui pentru ca nu am reusit sa studiez decat doua din linkurile puse de el si as vrea sa le citesc si pe celelalte. Oricum site0ul il stiu si il voi mai citi.
Akum orice a postat este invitat sa mai dezbatem subiectul si poate sa imi mai dea si celellate linkuri.

13

Re: Reef Tank!

A reef aquarium need intense lighting, turbulent water movement, and more stable water chemistry than fish-only marine aquaria, as well as careful consideration which is given to reef animals that are compatible with each other.