1 Editat de zahariarazvan (2013-09-27 14:54)

Subiect: sfaturi pentru incepatori

Salut, ca orice incepator momentan am o idee si nimic mai mult.
Dupa 2 saptamani de citit in toate limbile stiute si unele nu prea tongue am gasit un articol, dupa parerea mea, foarte bun si interesant pentru noi incepatorii.
Sunt curios ce parere aveti , daca e ceva ce e gresit in articol sau ce am putea imbunatati.
Personal vreau sa construiesc un acvariu de 45/30/35 stiu ca nu e recomandat ca inaltimea sa fie mai mare ca dar oricum nu va fi umplut pana la refuz.
Din cate am studiat ar fi nevoie de :
1.Incalzitor 50-100watts
2.Filtru Hang-on cu/fara skimmer
3.Sare 2 kg
4.Prodbio Start Up Nano
5.Termometru
6.Kit teste apa
7.Hydrometru
8.Lampa
9.Piatra Vie -5 kg
10.Nisip Viu   5 kg

Astept pareri pro si contra despre articol si mai ales despre ce doresc sa pun in acvariu

2 Editat de zahariarazvan (2013-09-27 16:16)

Re: sfaturi pentru incepatori

la rugamintea colegului Ancistrus am sa editez posturile si sa pun varianta articolului tradusa, asa ca spor la citit


Inceputul unui Nano Reef

Vom incepe cu elementele de baza: acvariul dvs., echipamentele si substratul.
    Acvariul tau Nano poate fi ca dimensiuni de un galon(3,7 litri) sau de circa 40 galoane (148 litri). Orice acvariu mai mare de 10 galoane (37 litri ) este indicat sa fie plasat pe un suport conceput pentru a tine greutatea rezervorului. De multe ori acvariile mici, vin ca parte a unui kit care include suport.
Vom descrie un ghid pentru un acvariu de 37 litri, care este o dimensiune relativ mica, dar respectabila. Nu va faceti griji daca nano este mai mare sau mai mic, aceleasi principii se aplica in continuare daca nu se specifica altfel.
1) Veti avea nevoie de o sursa de incalzire, evaluata la aproximativ 50-100 W pentru cei 37 litri (daca incepi cu 70-80 litri incerca sa gaseasca o sursa de incalzire 150-200 Watt)
Calculul aproximativ pentru lumina este : 50 watt pentru 20 litri,
De asemenea, pentru orice sistem de sub 15 litri, pompa de apa va mentine temperaturi acceptabile.
2) Miscarea apei este cruciala si ,de obicei,cu cat mai puternica cu atat mai bine. Pentru acvariul nostru vom folosi doua pompe(powerheads), plasate la capetele opuse ale rezervorului si sa sufle catre un punct central. Orice powerhead evaluat intre 300-550 de litri pe ora este bun. incerca sa gasesti o pompa de 450 – 550 litri/ora pentru un capat al rezervorului si 450 sau ceva mai putin puternic pentru celalalt.
Puteti folosi, de asemenea, un filtru de putere Hang-on pentru un curent de apa suplimentar. Acestea sunt bune, deoarece au suficient loc pentru a pune carbune, care trage substantele chimice din apa.
Nota: nu folositi orice cartus filtrant,pentru apa sarata, acestea sunt “fabrici” de nitrati.
Curenti puternici elimina detritus si punctele moarte de pe „piatra vie”, care sunt hrana pentru alge si cianobacterii
3)Acum pentru substrat sau ce va acoperi partea de jos a acvariului.
Aici sunt 3 optiuni pentru suport:
a) Nisip aragonit
b) Coral macinat
c) Nisip de joaca
d) Nisip viu
a)Aragonitul este cel mai scump dintre cele trei, utilizat de majoritatea pasionatilor de marine. Acesta este adesea un nisip fin, care va ajuta la mentinerea pH-ului corect, ceea ce este important pentru un acvariu de recif de succes.
b)Coralul zdrobit este mult mai accesibil, dar diferenta de pret intr-adevar nu este atat de mare. Coralul zdrobit este mai aspru decat aragonitul sau alte nisipuri, si seamana cu pietrisul alb. Eu folosesc in prezent coral zdrobit intr-un rezervor de apa dulce cu 7,6 pH.
c)Nisipul de joaca este, de departe, cea mai ieftina optiune. Puteti gasi acest lucru la marile magazine.
d)Veti vedea, de asemenea, ceva numit nisip viu. Acest lucru este nisip imbogatit cu bacterii bune pentru recif. Nu este daunator ,dar nu este nici obligatoriu, deoarece piatra vie va transforma nisipul mort in nisip viu in scurt timp.
Calculul aproximativ pentru nisip este de 0.5 kg la 3.7 litri. Paturile de nisip profunde au argumente pro si contra.
Orice substrat trebuie clatit bine. Un sac fin sau o fata de perna functioneaza bine, dar si cu o galeata si un furtun va lucra, de asemenea.
Nu va faceti griji cu privire la iluminat momentan. Daca nu sunteti orientati catre corali sau nevertebrate, iluminatul fluorescent standard este suficint.
Cu toate acestea, indicat este a avea un acvariu deschis(fara capac) pentru a pastra apa rece precum si a preveni ca o multime de depuneri de sare (sare uscata, care se colecteaza pe partea de sus a acvariului). Sarea este enervanta si necesita intretinere de rutina pentru a se curata de la margini.

Prima calatorie la Magazin

Acum, ca acvariul si suportul sunt infiintate, iar echipamentul este gata sa se ude, este timp pentru o vizita la magazin
Aveti nevoie de acest avertisment rapid inainte de a continua:
Din pacate, multe magazine sunt lipsite de scrupule in vanzarea a o multime de lucruri pe care nu ai nevoie si afecteaza pestii si vietatile din acvariul dvs., aditivi inutili, care ar putea afecta chiar apa. Iata de ce este atat de important sa stiti exact ce aveti nevoie inainte de a merge in magazin.
Aici este o lista cu ce veti avea nevoie pentru a incepe:
1. Sare amestec. Ocean Instant este un brand bun, si ieftin. Nu lasati vanzatorul sa incerce sa va vanda cel mai scump produs.
2. Un hidrometru. Hidrometrele sunt instrumente care citesc greutatea specifica a apei de mare, permitandu-va sa stiti nivelul de salinitate a apei. Un instrument mai scump numit un refractometru este mult, mult mai precis si in cele din urma o investitie foarte buna.
3. Un kit de testare pH-ului. Asigurati-va ca kit de testare citeste limita superioara a spectrului pH-ului, mai sus sau la 8,6.
4. Piatra vie. Aici e partea amuzanta. incercati sa puneti cam jumatate de kilogram de piatra vie la 3 litri de apa. Piatra vie vine in toate formele, marimile si culorile. Vom discuta acest lucru in detaliu mai tarziu.Se poate cumpara si online de pe diverse forumuri
5.Kit-urile de testare a apei sarate de amoniac, nitrit si nitrat sunt de asemenea foarte importante, mai ales in primele saptamani si luni. Recomand cele trei kituri de testare ,cel cu amoniac, fiind cel mai important. Asigurati-va ca cumparati kituri de testare care sunt pentru apa sarata.
Nu, repet, nu lasa vanzatorul sa te incarca cu aditivi, suplimente, sau orice „oferta a saptamani”. Cele mai multe dintre aceste lucruri sunt prea scumpe si nedorite.

Un produs special pentru ciclare nu este necesar.Oricum piatra vie va cicla acvariul intr-o perioada de 1-2 saptamani.
Iata o lista neagra de lucruri pe care vanzatorul poate incerca sa te convinga sa le achizitionezi:
1. Suplimentele Reef. in timp ce corali pot fi in viitorul tau, acum ele sunt o buna distanta departe - si de multe ori un nano recif infloritor nu are nevoie de aditivi speciali sau suplimente si prospera bine pe cont propriu. Unii dintre acesti aditivi de recif include suplimente de alcalinitate, calciu, pH-ul, strontiu, iodura, etc Eu personal nu folosesc nici un fel de aditiv pentru reciful meu Nano. Indiferent, esti doar la inceput si pur si simplu nu au nevoie de nici una din aceste lucruri.
2. Recif sau tonice. Acestea sunt medicamente care au nume precum "picaturi Reef sanatos" si "Ocean Boost." Nu asculta vanzatorii, chiar daca ei spun aveti nevoie de aceste lucruri, sau in cazul in care se spune ca le folosesc in rezervoare de la magazin sau acasa .in cazul in care nu mint, probabil ca nu stiu despre ce vorbesc. Desi este adevarat ca un produs ocazional, poate ajuta in timp, cele mai multe dintre aceste lucruri sunt trucuri si fac foarte putin bine.
3. Pesti sau animale de orice fel. Adesea, in urma incercarea lor de a vinde produse de ciclare,va incerca sa iti vanda un peste in prima zi. Nu face asta. Nu cumpara chiar si un crab pustnic de recif. Acvariul este nou si este nevoie de timp pentru ciclare, pentru ca piatra vie sa se stabileasca. Unele magazine vind in continuare damselfish pentru a ajuta la ciclarea acvariilor noi. Acest lucru este absolut inutil si poate fi foarte daunator pentru acvariu ... Damselfish sunt agresivi si sunt o alegere proasta pentru Nano, doar daca faci un acvariu doar pentru ei.

In continuare vom discuta despre piatra vie

Piatra vie este, probabil, factorul cel mai important in pastrarea unui recif nano, sau orice recif captiv. Piatra vie ofera o filtrare biologica naturala, sub forma de bacterii microscopice care traiesc pe si in ea. Piatra vie descompune nitrati din piatra in conditii anaerobe.Piatra vie este, de obicei, piatra acoperita de alge moarte sau schelete de corali calcifiate,este de fapt moloz de la recife morte sau sparte in timpul furtunilor. Desi piatra vie nu mai face parte din recif, ea continua sa gazduiasca o varietate de vietuitoare.
Culorile luminoase si interesante pe care le vedeti pe unele bucati de piatra sunt alge coraline. Aceste culori, alaturi de formele atractive de piatra vie, fac ca piatra sa fie foarte placuta pentru acvariu de recif.

3 Editat de zahariarazvan (2013-09-27 16:17)

Re: sfaturi pentru incepatori

Atunci cand faceti cumparaturi pentru piatra vie , veti gasi, probabil, mai multe soiuri ,unele dintre cele mai frecvente soiuri sunt roci din Fiji ,Tonga si Insulele Marshall , Insulele Caraibe si Florida . Cea mai buna piatra vie este poroasa si usoara , permitand suprafata maxima de colonizare pentru bacterii . Incercati sa evitati pietrele voluminoase ,grele .
Cel mai important lucru este sa alegem piesele care ne plac foarte mult . Asigurati-va ca piatra vie este vindecata . Piatra vie vindecata este piatra pe care a stat in acvarii de ciclare din magazin pentru o luna sau doua , eliminand astfel cea mai mare din organismele moarte care iti pot polua acvariul Piatra vie se poate vindeca intr-un acvariu nou cam intr-o luna si jumatate si va necesita modificari frecvente de apa ca piatra sa stabileasca o noua baza bacteriana .
La inceput ,doua sau trei bucati de 1 kg sunt bune pentru un Nano de 37 litri. De multe ori vei cumpara corali deja lipiti de o bucata de roca vie, sa tii minte ce spatiu mai ai pentru planurile tale de viitor .
Este important de a plasa piatra vie in siguranta pe substrat . Acest lucru inseamna ca trebuie sa va asigurati ca nu se clatina, exista o sansa ca ea sa cada sa crape sticla.
Piatra vie poate merge direct in acvariu dupa ce a fost gata si pompele sunt in functiune . Daca deja ati pus substratul de nisip , nu va faceti probleme, doar sa va asigurati ca piatra e stabila si nu sta deasupra nispului.
Pasi de urmat sunt urmatorii:
1.In acvariu gol se aseaza piatra vie, cel mai importante sunt cele de jos care stau pe fundul bazinului,cele de deasupra le mai putem muta si dupa
2.Se intinde patul(substratul) de nisip circa 5 cm grosime
3.Se toarna apa cu sare
Urmati instructiunile de pe pachetul de amestec de sare si pregati prima galeata de apa sarata, verificati salinitate cu hidrometru sau refractometru . Scopul este un numar intre 1.022 si 1.026 . Cel mai important lucru este mentinerea constanta a salinitate . Amintiti-va ca greutatea specifica este mereu in raport cu temperatura , deci asigurati-va ca apa este incalzita la 25-26 de grade , atunci cand faceti masuratorile.

Despre iluminat

( Nota : . Daca doriti sa tineti doar peste si piatra vie puteti sari peste aceasta parte )

Iluminatul bun este la fel de important ca piatra vie pentru intretinerea recifului, daca nu mai mult . Fara o lumina adecvata , coralii se vor inchide si in cele din urma se ofilesc si mor . Din pacate , iluminat unui recif este foarte confuz pentru incepatori de apa sarata . Becurile  " Albastru Marin" si "Coral Sun"  de la Petshop nu sunt suficiente pentru un recif nano , in ciuda descrierilor de pe cutie . Daca ai un acvariu de pana la 10 litri, un singur bec probabil iti va permite sa pastrezi corali .
Coralii cresc cel mai bine in conditii de iluminare in intervalul 6700-10,000 Kelvin .
6500-6700 K : Aceasta gama este ideala pentru plante de apa dulce si , de asemenea, este bun si pentru corali . Acesta este un alb linistitor , aproape institutional .
10.000 K : iluminat general, bun pentru corali . 10.000 K ofera o lumina foarte clara , luminoasa , alba .
Lumina actinica : Lumina albastra de recif . Ganditi-va la o flacara albastra ... mult mai fierbinte decat o flacara portocalie ,nu? Acelasi lucru este valabil aici pentru iluminat . Evaluarea Kelvin este mult mai mare pentru lumina actinica .
Cand lumina actinica este combinata cu becuri de 6700 sau 10.000 K, creeaza un aspect foarte placut pentru acvariul de recif . Majoritatea corpurilor de iluminat ofera un amestec de 50/50 , care este o lumina actinica cuplat cu o lumina alba .

Beneficiul unui recif nano este ca puteti avea cu usurinta aproximativ zece de wati de lumina/3.7 l , ceea ce este suficient pentru a mentine aproape orice coral nano - adecvat sau scoici . Pentru acvariul nostru vom folosi o lampa de 96 watt Coralife quad 20 " cu prindere pe geam, 50/50 becuri . Acest tip de iluminat fluorescent se numeste compact , un bec fluorescent normal , care este indoit in jumatate sa se dubleze puterea de iluminare .

Becuri de putere compacte sunt foarte bune , daca le schimbam la fiecare 6-10 luni . Becul va continua sa lumineze , desi pierde din putere in timp si poate slabi in cele din urma corali dumneavoastra .
Daca aveti un acvariu Nano mai neortodox , ca un castron mare sau un vas , Coralife face de asemenea becuri fluorescente compacte de 10 si 20 watt 50/50 , ideal pentru " pico" sau micro recife .
Ai acvariul pus la punct ,piatra vie a fost introdusa si incalzirea este pornita , pastrarea apei la temperaturi tropicale in conditii de siguranta de 25-26 de grade . Acum e timpul sa stai pe spate si urmariti toata viata rece, care va aparea de la piatra vie .
Iluminarea nu este necesara in acest timp , si multi pasionati cred ca cel mai bine este sa mergi pe intuneric ,cat timp piatra vie se cicleaza ,in scopul de a distruge algele nedorite . Deci, acum ar fi un moment bun pentru a cumpara sau comanda lumina de recif .

Nu conteaza cat de " vindecat ", si viata bogata de pe piatra ta ,acvariul va trece printr-o perioada de ciclare . Algele se pot dezlipi in bucati urate maro , sau o stea de mare morta poate aparea brusc in acvariu .In acest timp, este important sa nu se adauge nici un alt fel de viata . Crede-ma ,in una sau doua saptamani ,acvariul va fi gata sa gazduiasca primele forme de viata mici ,numite "clean-up crew" sau C.U.C. (echipajul de curatenie)
Daca cumparati piatra din mai multe bucati , prima oara cumparati bucata cea mai mare si nu adaugati crabi sau melci pana nu se stabilizeaza .
Este posibil sa aveti o bucata sau doua care nu s-au vindecat de tot si trebuie sa asteptati pana la trei saptamani inainte de a adauga echipajul C.U.C. sau ar putea fi gata in trei sau patru zile . O regula buna este sa asteptati 10-14 de zile inainte sa verificati apa de amoniac si nitriti . Pentru a fi sigur , nu doriti sa adaugati nici un membru al echipajului pana nivelul de amoniac si nitriti ajung la zero .

Din fericire , ciclarea unui acvariu marin nu este nici pe departe la fel de plictisitoare ca ciclarea unui acvariu de apa dulce fara pesti . Veti vedea , creaturi mici, purici - pe stanca si sticla , care sunt numite amfipodele si copepode . Acestea sunt de dorit si bune pentru ca ofera acizi grasi esentiali pentru pesti dvs. atunci cand ele sunt consumate . Veti vedea , de asemenea, un mic virme sau doi , poate o micuta stea alba , iar daca esti cu adevarat norocos , un polip de coral .

Aceste forme de viata sunt numite " autostopisti . " Ele pot fi bune si rele , si exista atat de multe ca ar fi imposibil sa le listati pe toate .

Clean - Up Crew ( echipajul de curatenie)

Probabil ai observat un pic de alge in acvariu . Cel mai probabil  alge maro sau diatomee. Din fericire , veti vedea cat de repede echipa C.U.C va avea grija de acest namol inestetic .
A trecut o saptamana sau doua si testele de apa sunt bune , asa ca e timpul sa ne intoarcem la Petshop si sa cumparam nevertebrate de curatare , reef hermits(crabi) si melci .
Reef hermits sunt mici crabi care traiesc in cochilii .De multe ori  au picioare rosii sau albastre , dar ele pot fi , de asemenea, in dungi  maro sau verde . Acestia mananca diatomee ,alimentele neconsumate, atat din nisip cat si de pe piatra vie . Un numar bun de a avea este de 1 crab la fiecare 7-10 litri .
De asemenea , intrebati la Petshop daca puteti obtine unele cochilii goale. Daca nu au, puteti verifica  ambarcatiuni scoase din apa de scoici mici , cu deschideri cat sa incapa un crab in ea . Asigurati-va ca cojile nu au fost tratate , vopsite , sau stropite cu substante chimice in exces .

Pentru a curata geamul veti avea nevoie de melci . Exista mai multe tipuri de melci disponibile dar nu toate dintre ele sunt ideale pentru recifele nano -cum e melcul Turbo , care devine mare si poate darama coralii .
Melci Astrea raman relativ mici, dar poate curata o suprafata mare de sticla . Este bine sa aveti un melc Astrea pentru fiecare 18-20 litri  .
Mult mai mici si conici sunt melcii cerith care sapa in nisip si ajuta substrat sa nu dezvolte buzunare anaerobe . De asemenea, ei se reproduc foarte usor in acvariu de recif .
Melci Nassarius sunt incredibil de rapizi si este o distractie privindu-i iesind din nisip ca zombi atunci cand se adauga mancare in acvariu .
Melci Margarita ramane mici si se zvoneste ca mananca chiar si enervanta alge „parul verde” .

In cele din urma este posibil sa doriti sa adaugati o stea sau doua pentru recif . Stelele de mare sunt mult mai sensibile la parametrii apei decat crabii si melcii asa ca cel mai bine este sa asteptati pana cand ati cumparat pestele si apoi puteti introduce o stea . Specii de stele pentru nano reef :
Stele fragile ( ai grija pentru soiul verde , ele pot ataca pesti si corali ) .
Stele sarpe.
Stele Fromia .
Albastru linckia stele , desi acestea sunt mari si pot da peste corali .
Stelele fragile si sarpe  sunt mult mai rapide decat fromias si linckias si mai usor de hranit . De asemenea, ele pot fi expuse la o mica cantitate de aer in timpul aclimatizare .
Pana steaua ta se alatura frenezie de hranire in timpul mesei este cel mai bine este sa o hranedti cu un bat de lemn cu o bucata mica de crevete sau mancare pentru pesti .
Crevetii sunt la fel ca steaua de mare . Cel mai bine este sa asteptati pana cand aveti peste pentru a adauga crevetii .

Re: sfaturi pentru incepatori

Este un forum romanesc, deci normal ar fi sa postezi in limba romana!
   Traduci, te chinui un pic, dar macar arati ca ti-ai dat osteneala wink

Re: sfaturi pentru incepatori

Ok,hai sa nu pornim cu stangul.eu am incercat sa vin in ajutorul tuturor celor care vor sa inceapa aventura cu un acvariu marin.pe nici un forum nu am gasit un step by step,adica se pleaca de la o acvariu scos din cutie si trebuie urmati pasii 1 2 3 ... De ex. eu imi voi face acvariul ,care e pasul urmator,ce echipamente sunt necesare pana punem apa,dar dupa? si tot asa.
Chiar nu am stat sa traduc 10 pagini din doua motive : timp si necunoastarea domeniului.
Daca vrei, hai sa colaboram,eu traduc cate un pas iar tu vii cu completarile pentru ca ai cunostintele necesare.
Ce zici?
Oricine are cunostinte si vrea sa ma/ne ajute ii multumesc

6 Editat de zahariarazvan (2013-09-27 16:18)

Re: sfaturi pentru incepatori

Pesti

Au fost 1-2 saptamani de cand ati adaugat dvs. echipajului de curatenie . Poate ca incepi sa vezi niste viermi pene sau viermi spaghete care apar in piatra si substratul nu arata la fel de " curat " asa cum a facut-o  la inceput . Acvariul dvs. va continua sa se stabilizeze in primele 6-8 luni , a trecut abia o luna acum ( poate un pic mai mult sau mai putin ), si sunteti gata pentru primul peste .

Cateva cuvinte despre acvariul de carantina . Este intotdeauna cel mai bine sa avem unul daca este posibil . Pentru scopurile noastre este suficient un rezervor de 15-20 litri . Rezervoarele de carantina (Q tank) necesita un powerhead sau mai bine un filtru HOB cu carbon si o planta de plastic sau un vas de teracota sau doua pentru ca pestele sa se simta in siguranta . Puteti folosi resturi de piatra vie pentru ciclarea rezervorului de carantina , dar amintiti-va daca utilizati orice medicamente pe baza de cupru sau antibiotice aceasta va distruge baza de bacterii din stanca .
Pastreaza pestele in Q -tank pentru 4-6 saptamani inainte de al introduce in acvariul principal.
Pentru Nano noastru de 10 galoane(37 litri) selectia noastra de peste este limitata - cu toate acestea ,avem o lista destul de mare de pesti din care sa alegem .

Clownfish , (pestele clovn ) , este adesea gasit in acvariile mici , fie singuri sau intr-o pereche . In ciuda ceea ce este posibil sa fi auzit , clovni nu trebuie sa fie in pereche pentru a fi " fericiti", nici de anemone nu au nevoie pentru fi gazduiti. Daca alegeti sa luati o pereche de clovni,sa ii cumparati de mici si apropiati ca dimensiune , si e bine sa alegem doi clovni ca primii pesti . Pestele clovn este capabil de schimbare de sex , dar combinatia intre un clovn mai mare cu unul mai mic nu este niciodata o idee buna in acvariile mici .
Recomandam  pastrarea a nu mai mult de 2 pesti  mici intr-un acvariu de 35-50 litri . Un peste mic pentru apa sarata nu trebuie sa creasca mai mult de 10 cm .
Pentru un acvariu de 80 litri de ani, trei pesti este un numar conservator , desi patru vor merge la fel de bine .

In opinia mea , un acvariu de 20 litri poate gazdui doar un singur peste , maxim . Cu toate acestea , exista multe acvarii nano de succes, care tine doi pesti mici, in 20 L , asa -ti faci temele si iei propriile decizii .
Voi afirma , de asemenea, nu cred ca este o idee buna de a pastra un peste in orice sub 18 L . Ca un detinator a unui sistem de " Pico " ( un micro nano , daca vreti ) care are 4 L de apa de mare , stiu ce poate fi pus si ce nu poate , prin experienta . Am incercat personal pastrarea unor creveti mici in pico in diferite perioade ale anului si toti au murit in termen de o luna . Cu toate acestea , inca o data , am vazut un peste mic intr -un recif  de 10 L , asa ca este posibil , dar ...

Motivul pentru care cred ca pestele nu ar trebui sa fie pastrate in sistemele " pico " se datoreaza faptului ca fluctuatiile de temperatura sunt prea instabil pentru aceste rezervoare mici . Am putea  pastra doar melci , un hermit si coralii moi, rezistenti la dimensiunile unui Pico ... toate prospera , iar acestea sunt foarte placute de privit, asa ca nu cred ca ai nevoie de un peste pentru o nano distractiv si interesant !
Mai jos este o lista cu pesti care vor prospera in cele mai multe sisteme nano ( 5-29 galoane)18-100L
Guvid
Royal Gramma
Fals Percula Clownfish
Perculas adevarate
Chromis verde
Bangai si pajama Cardinalfish
Blennies
Six - line Wrasse
Dwarf angel -inger pitic

Multi din acestia nu se inteleg cu altii ( si unele nevertebrate scumpe, de asemenea ) , deci va rugam sa cititi despre ele inainte sa le cumparati
Lista nu este cu siguranta all-inclusive . Este un punct de plecare bun , nimic mai mult .
Uni cum ar fi pestele Six- line wrasse, va manca hemitul si alte nevertebrate , si , de asemenea, hranitul lor poate fi dificil la inceput .Six- line wrasse sunt , de asemenea, agresivi si vor teroriza , probabil, si alti pesti din acvariul nano .
Clownfish sunt mancatori agresivi si nu se inteleg cu alte specii in zone apropiate . Domnite (Damsels) , sunt micii monstri neastamparati  si pana la urma va ucide probabil sau stresa un clovn , goby  sau regal Gramma pana la moarte .

Iata o alta lista generala, cu posibile combinatii de pesti in 40 L:
Un Firefish si Clownfish
O pereche de Clownfish
Un Clownfish si un blenny
Un amestec de doua guvizi ( Nota : . Mandarinii sunt de fapt dragonetts si nu guvizi)
Un Gramma regal si o cardinalfish

Cel mai important lucru : mereu se ia in considerare la orice peste dimensiunea de adult deplin si compatibilitatea sa cu un recif sau nevertebrate ca moluste si crabi . De asemenea, hrana este un considerent important . Clovni si guvizi au , in general,o alimentare foarte usora , ceea ce inseamna ca va accepta pelete , fulgi , congelata sau hrana vie , dar unele specii cum ar fi Blennies si Six-line wrasse pot fi greu de hranit .
Obiectivul principal sunt pestii sau este reciful in sine ? Va rugam sa luati in considerare aceasta intrebare inainte de a selecta pestii si sa continuaticu elementule de recif de apa sarata. In cazul in care doresti un recif plin de corali colorati, atunci cel mai bine este sa ai doar un singur peste .

Sa recapitulam:

Ai piatra vie?Ai lampa de iluminat compacta si puternica ( de 65 sau 96 W , 50/50 , 10.000 K )? . Parametrii apei sunt stabili si nivelul de nitrat este sub 5 ppm.?Pestii sunt bine,sunt activi?
Atunci acvariul e pe drumul cel bun.

Un nou acvariu nu devine cu adevarat stabilit decat dupa sase sau opt luni. Unii oameni spun un an . In acest timp veti vedea o serie de focare de alge , variind de la alge bryopsis , alge cu bule verde si Red Slime Cyanobacteria( noroi rosu). De multe ori debitul de apa imbunatatit va ajuta , dar , uneori, atunci cand algele prind radacini ,pot ramane permanent .
Daca nu e cianobacterii , nu te stresa pe un petic de alge par aici si acolo . Algele sunt o parte a vietii intr- un rezervor de recif , si chiar algele urate "parul verde" ajuta sa exporte nitrati ( atata timp cat este luminos si viu - daca e plictisitor , lipicios , si maro , e mort si atunci ajuta la productia de nitrat ) . Ceea ce este important cu algele este echilibrul : algele par verde si orice alte alge pot prelua un acvariu si in cazul in care balanta inclina in favoarea sa , aveti nevoie de o abordare directa care sa aduca echilibrul inapoi .
Din moment ce vorbim de alge , acum ar fi un moment bun sa cautam corali . Alge sunt plantele si coralii sunt animale , in ciuda aspectului lor de plante.Ca si algele , corali de recif isi primesc cele mai multe substante nutritive , pe care le transforma in energie , de la soare . Acest lucru se intampla deoarece alge simbiotice microscopice numite zooxanthellae traiesc in interiorul lor si fac fotosinteza . Acest lucru se intampla , de asemenea, in mantaua scoicilor .
Exista trei tipuri de corali disponibile pentru hobby , numit de obicei 1)corali moi , 2)corali mici - polyped - piatra ( SPS ) , si 3)corali mari polyped - piatra ( LPS ) .
In acvarii mai mari , puteti amesteca acestea fara nici o problema . Cu cat acvariul este mai mic ,cu atat riscul este mai mult in a le combina reactiile chimice intr-un volum mai mic de apa , si tentaculele de la unii corali pot deteriora pe vecinii lor , chiar daca acestia sunt la  cinci la sase centimetri departare .
1 . Coralii moi sunt in general cei mai potriviti pentru acvariile nano ( polipi de stele verzi , zoanthids , si ciupercile pot trai si prospera in Nano mici ) . Ele sunt cel mai putin afectate de  lipsa de lumina din cele trei categorii , si sunt , de asemenea, cel mai usor de intretinut petru un incepator . Cei mai populari corali moi includ zoanthids sau button polyps, mushrooms-ciuperci, green star si starburst polyps, xenia, gorgonians, devil's hand coral si tree corals .
2 . Coralii SPS sunt cei la care se gandesc ce mai multi oameni cand aud " coral " sau "recif" Ei au nevoie de cel mai mare iluminat si , in general, traieste cel mai bine in conditii de iluminare cu halogenuri metalice . Acestea sunt , de asemenea, foarte sensibile la parametrii apei .
3 . Coralii LPS include corali open brain , corali torch(lanterna) , corali plate(placa) si corali cu bule . Polipi lor mari si carnosi cresc pe schelete calcaroase , de aceea sunt corali "duri " , chiar daca multi dintre ei par a fi " moi ". Acesti corali necesita alimentare prin gurile lor si isi extind tentaculele in timpul hranirii , ceea ce poate fi periculos in cazul in care este amplasat prea aproape de alte soiuri de corali .

Acum, ca sunteti familiarizati cu elementele de baza , sa vedem daca rezervorul este gata pentru o corali moi usor si frumosi . Este nivelul de nitrat sub 10 ppm , de preferinta sub 5ppm ?PH-ul  ramane constant ? Ai mai mult de 3 wati /3 L de iluminat bun ?
Daca ai raspuns afirmativ la toate aceste intrebari , felicitari . Esti gata pentru a transforma nano intr-un recif nano .
Zoanthids ( buton polipi ) si ciupercile sunt excelenti ca corali incepatori . Daca cumparati pentru prima data corali de la Petshop sau de la un comerciant cu amanuntul on-line , veti primi probabil o colonie de corali de pe o bucata de piatra vie . Acest lucru este bun, deoarece il puteti plasa ca piatra de coral oriunde doriti in acvariu . Zoanthids ,iubesc debitul de apa moderat , in timp ce ciuperci se bucura de un debit mai mic . Ambi corali merge necesita o lumina moderata asa ca cel mai bine este sa ii plasam in apropierea substratului .
Aclimatizarea noilor corali se face prin a pune punga sa pluteasca in acvariu circa 15 minute,pentru a se egaliza temeratura . Apoi deschide punga si  aclimatizeza prin picurare . Puteti folosi o bucata de tub sau legat la un regulator de plastic pentru a avea un control mai bun .
Prin picurare se aclimatizeaza intre treizeci de minute si o ora , in functie de sensibilitatea de nevertebratei . Cand apa din punga si-a dublat cantitatea , sunteti gata pentru a introduce corali . Ridica usor stanca , se scoate din sac ( acesti corali pot fi expusi la aer pentru un timp surprinzator de lung ) ,si puneti-l in locul in care doriti in acvariu .
Transportul streseaza coralii, deci nu va asteptati la gradini zoologice sau expozitii imediat . Da -le o zi sau doua . Amintiti-va acesti corali sunt foarte rezistenti si poate rezista la o multime de abuzuri .

Ca si la peste , cel mai bine este sa inceapi cu un coral , apoi incercati un alt tip similar in cateva saptamani . Daca doriti sa incercati sa amestecati corali si alte soiuri , asigurati-va ca coralii moi sunt plasati departe de ceilalti . De asemenea,e bun un kit de test de alcalinitate la indemana, pentru ca corali duri absorb mult mai mult calciu decat cei moi . Acelasi lucru este valabil pentru scoici .

Un cuvant despre Micro Sisteme

Contrar a ceea ce este posibil sa fi auzit , pastrand sisteme de recif pico sau micro nu este doar pentru cei experimentati  . Eu consider tot ce e sub 12 litri un acvariu " pico " .Eu am un Pico recif pe birou de 4 litri si este de departe sistemul cel mai stabil si usor de intretinut din casa. Singurul lucru care trebuie facut pentru acest recif mic sunt schimbarile de apa de trei ori pe saptamana cate 10-12 %, si curatarea ocazionala a powerhead-lui Micro - Jet .
Asta e tot ceea ce face ca acest sistem Pico sa fie posibil .

Atata timp cat ati inteles limitele si atentia de zi cu zi pe care un pico o necesita vei fi bine.

Cam atat e articolul acum astept si reactiile voastre  :-

Re: sfaturi pentru incepatori

in urma celor scrise de tine...am retinut...guvizi....blah blah...parametrii mai mici de....5 ppm...jur ca nu isi mai doreste nimeni acvariu marin:D
hai sa facem mai simplu....
aveti nevoie de apa osmoza(cat mia pura posibil asta daca nu aveti filtre deja instalate)
sare ati produce o sare ieftina si buna 9 ron kg se folosesc cca 36g sare/litru de apa
nisip viu neaparat...pt ca..se dezvolta mult mai repede microfauna
piatra vie functioneaza si ca mediu filtrant...minim 1 kg/10 litri de apa
lumina...specrtul sa fie spre albastru(10000K +actinic)\
teste de apa no3 nh4 po4(pentru inceput )
un salimetru costa 40 ron sera
pompa de valuri neaparat...
si multa voie buna....
succes pasionatilor

Re: sfaturi pentru incepatori

Toata povestea aia despre "guvizi" e pentru incepatori,tu fiind deja in domeniu e normal sa te fi plictisit.Am tradus si postat acest articol tocmai pentru ca sunt multi "profesori" ca tine care spun ca iei apa ,sare  si niste pietre si gata acvariul.nimeni nu are timpul si cheful necesar sa explice cand se pune piatra,cand se considera gata ciclarea si tot asa.
Dorest sa ramanem on topic si daca e ceva scris in acel articol astept post-urile voastre

9

Re: sfaturi pentru incepatori

Scuze, descrierea este exrtaordinara, detaliata, ca la carte. Insa, nu am gasit nimic legat de filtrare ... big_smile

https://www.youtube.com/watch?v=xAz0wNUzMVI