1 Editat de um02122 (2013-12-17 03:02)

Subiect: Heteropsammia cochlea - Dendro calator

Heteropsammia cochlea este un LPS unic in felul lui prin multiple aspecte.

Spre deosebire de Dendrophyllia, Heteropsammia este un coral fotosintetic ce traieste liber, neatasat de substrat.

O caracteristica speciala este relatia simbionta ce ii asigura supravietuirea pe substrat moale: Heteropsammia traieste in simbioza cu un vierm sipunculid (peanut worm), care ajuta coralul sa nu fie ingropat in substrat.
Viermele mananca detritus din substrat, purtandu-si coralul cu el in cautarea hranei. El beneficiaza de protectie si mobilitate din aceasta relatie.

Heteropsammia a aparut in 2009 pe piata, fiind comercializat in Statele Unite. A devenit imediat coralul cel mai cautat in acel an, pentru ca apoi sa recada in anonimat.

Ca cerinte, Heteropsammia este un LPS, coral fotosintetic care beneficiaza de hraniri suplimentare regulate. Acest coral traieste pe substrat. In ocean, populeaza zone cu substrat moale, cu un numar mare de exemplare pe o suprafata limitata. Are o foarte buna capacitate de captare reusind sa captureze din coloana de apa orice tip de particule de hrana folosite pentru hranirea pestilor: mancare congelata, crevete proaspat congelat, fulgi si boabe. Intensitatea luminii trebuie sa fie joasa sper medie, lumina necesara pentru a face o Fungia fericita fiind suficienta. Localizare: direct pe substrat. Flux de apa: variabil, tolerand flux de apa de la jos spre mediu-puternic (similar nevoilor SPS). Se va adapta retragand sau extinzand polipii.

Nu am observat ca Heteropsammia sa fi agresiv fata de alti corali. Se gaseste nativ in zone cu Fungia si par sa isi tolereze reciproc prezenta pana la atingere fara a demonstra o reactie de retragere la vatamare.

Un substrat matur este necesar pentru a asigura o nutritie suficienta pentru viermele sipunculid simbiont. Acesta va cauta activ mancare in substrat putand calatori distante de ordinul zecilor de centimetri in cautarea unei surse de hrana.

Supravietuirea viermelui nu este vitala pentru supravietuirea coralului in acvariu, dar face acest coral mult mai interesant.

Aclimatizarea trebuie sa tina cont de prezenta viermielui. De aceea, se recomanda evitarea dip-urilor. De asemenea, o aclimatizare mai indelungata este dezirabila (de regula eu aclimatizez la picatura pentru 45 de minute orice peste sau nevertebrat, iar in cazul coralilor dpa dip in CoralRx Pro si clatire realizez aclimatizarea la temperatura; in cazul acestui coral as prelungi aclimatizarea la 90 de minute fara dip).

Ca morfologie, Heteropsammia are un schelet calcaros construit in jurul unei cochilii de melc sau scoici in care traieste viermele sipunculid. Acesta va intretine in functie de specie una sau doua orificii. Coralul poate avea unul sau mai multi polipi care cresc si se multiplica asexuat pe acelasi schelet. Exemplarul pe care il am eu in acvariu de cel putin sase luni are doi polipi.

Subiectul urmeaza sa fie editat in viitorul apropiat pentru un articol complet, cu poze si cu experienta personala de aproximativ un an cu acest coral relativ nepretentios si spectaculos prin caracteristicile unice.

Numai lucrurile rele se intampla repede intr-un acvariu de recif.

2 Editat de um02122 (2013-12-16 20:43)

Re: Heteropsammia cochlea - Dendro calator

Un scurt film (YouTube, full HD)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CkjLtwS48Wo[/youtube]

Numai lucrurile rele se intampla repede intr-un acvariu de recif.

3

Re: Heteropsammia cochlea - Dendro calator

Poze

Numai lucrurile rele se intampla repede intr-un acvariu de recif.