1

Subiect: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

Astazi am observat un neon care palpaie si m-am gandit ca s-a dus un capat... Am dat o fuga pana la un magazin si am luat un PHILIPS MASTER TL-D Super 80 18W/840. Cand l-am schimbat mi-am dat seama ca este "obosit" un starter si ca neoanele din setul Eheim Aquapro 80 sunt Sylvania Standard FE211 F18W/54-765-T8. Nu stiu ce inseamna FE211 sau F (scris inainte de 18W, dar banuiesc ca ar fi fluorescent) dar stiu ca are IRC 7, de aici apar si alge destul de multe, dar decat pe geam...

2

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

Salut, Cred ca problema cu algele de pe geam se cauzeaza nitratilor si pot spune si de ce: Pana de curand am stat in gama diy de fertilizare si aveam probleme cu algele pe geam si pe staurogyne repens. Multe puncte verzi de care nu mai scapam. Am incercat schimburi de apa, fertilizant mai mult, fertilizant mai putin, nimic... Am zis sa incerc sa fac o aditie de fosfati (gama easylife) si a cam mers! Am inceput sa fertilizez cu 1ml pe zi / 56L brut si am observat ca incepe sa ma lase alga de pe staurogyne repens. Am plantele de un verde simpatic acum, iar geamurile mai curate (bine, cand ma trezesc mai tarziu si incepe sa-mi bata lumina in geam fara sa fertilizez, imi apar si mie, dar daca respect programul de fertilizare, nu mai am nicio problema. Poate si neonul tau sa fie o cauza, dar la mine, pe partea cu geamul bate un 830 24W osram, batran de 2 luni - dintr-un total de 63W - deci n-ar fi asta cauza). Poti incerca sa mai scazi si din perioada de lumina (in caz ca ai 8 ore, sa pui o pauza la jumatatea programului si eventual sa o scazi din perioada totala.)
Sper sa-ti fie de folos,
Adrian

3

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

Eu nu cred ca apareau alge de la nitrati la un acvariu de 126L brut cu filtru extern Jbl e901 GL si 10 tetrazona... Nu am teste de apa care sa confirme asta, dar fac cel putin 2 schimburi a cate 20L pe saptamana, deci +40L si aspir foarte bine substratul. Acvariul e pornit de ceva timp.
Timp de aproximativ 1 luna am programat lumina doar 3h/zi si alge aproape ca nu mai apar, mai precis am avut de curatat in ultima luna doar 3-4 cm² de alge brune pe geam. Singurele alge care mai apar sunt tot brune si apar pe anubias care este pus pe o bucata de lemn, iar problema este ca este situata fix in bataia luminii la aproximativ 20 cm de luciul apei.

4

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

Anubiasul are probleme cu algele daca sta in lumina directa

5

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

AdrianB A scris:

Anubiasul are probleme cu algele daca sta in lumina directa

Stiu asta... incerc sa o rezolv cu putina umbra de la niste vallisneria spiralis.

6

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

ai putea sa te uiti peste linkul asta si sa incerci ce crezi ca ti ar prinde tie bine:
http://www.aquariacentral.com/forums/sh … m-resolved
Cheers

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

t8-urile cam la 6 luni trebuie schimbate, eu as fi luat 830 in loc de 840...si celalalt 865. Alga bruna apare de obicei daca lumina este slaba (conteaza daca ai reflectoare).

8

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

Va multumesc AdrianB si MariusMinu pentru indicatii si informatii. Am citit pana acum destul de mult despre alge si despre neoane, mai putinel despre fertilizare. Momentan sunt constrans financiar si nu pot investi in acvariu pentru plante... ma multumesc sa am plante pentru confortul si siguranta pestilor.

Ideea postului era sa informez cititorii de faptul ca setul de acvariu+capac din Hb are tuburi 765 ,nu 865 cum ma asteptam si cum probabil ar fi normal.

@MariusMinu: M-am gandit si eu la 830... dar m-am gandit sa nu fie prea spre galben/rosu.

9

Re: Neoane acvariu Eheim Aquapro 80

N-ai pentru ce! Cam toate acvariile de pana in 300 de litri sunt pentru acvaristi incepatori (cel putin asta deduc eu din faptul ca vin cu standar de 2 neoane) dar la banii astia macar are.
Numai bine