1 Editat de sebibv (2014-10-13 02:25)

Subiect: Ciclare cu pesti

Salut,

Acesta este primul meu post și primul meu acvariu. Scuze pentru eventualele greșeli, scriu de pe telefon.
Așadar, acvariul va fi un cadou pentru soția mea;  pleacă marți  în delegatie și se întoarce joi (vineri e ziua ei).
Am cumparat un acvariu de 126 litri din Hornbach (plus accesorii)  și plante artificiale de pe emag. Am luat de asemenea nisip și decor.
Am citit destul despre ciclare însă as vrea când se întoarce sa fie câteva vietati în el. Așadar, planul ar fi sa îl pornesc mari iar joi sa bag câteva vietati în el. Ma gandeam la cateva zebre (2-4-6) si/sau guppy. Știu ca trebuie sa am rabdare dar... Nu dau cu pietre. Ce părere aveți? Risc sa ii pierd? Cati/ce pesti recomandati sa bag? Sa iau și melci? Ma gândeam sa iau doar unul sa nu se înmulțească...
Cum se procedeaza cu schimbul de apa în acest caz?

Va mulțumesc pentru sfaturi.

Re: Ciclare cu pesti

Salut. Daca tii doar 6-7 guppy (sau alti pesti de talie mica-medie) si faci schimburi de apa o data la doua zile cate 20% din volumul total de apa (apa de schimb sa fie fara clor) si hranesti pestii o data la doua zile cat consuma in cateva minute, nu cred ca o ai probleme din cauza amoniacului (pana la urma asta e principalul inamic in cazul acvariilor neciclate). In rest tine temperatura optima 24-25 de grade, filtrul pornit in permanenta si jetul de apa sa bata un pic spre suprafata astfel incat sa creeze un val micut (suficient pentru oxigenarea apei) fara piatra de aer. Cu plantele de plastic nu prea sunt de acord...Ramane de vazut daca te abtii sa hranesti pestii de 3 ori pe zi cum faceam eu la inceput lol oricum trei sferturi din mancare se strica pe fundul bazinului, de acolo si mirosul de balta  sad

3

Re: Ciclare cu pesti

Salut,

Iit multumesc pentru rapsuns.
Ok, atunci voi cumpara vreo 6 guppy. Este nevoie si de melci? Parca mi-ar place sa am unul. Intra in depresie daca este doar unul, fara pereche? Cred ca mi-ar palce si un melc.
De abtinut cu hrana...o voi face, fara nicio problema.
Ok, deci sa schimb o cantitate de apa asa de mare? Practic in vreo 10 zile trebuie schimbata toata apa.
Maine ma apuc de instalare si sper sa imi iasa ceva dragut. Abia joi voi adauga si pestisorii.
De plantele artificiale nu sunt nici eu prea incantat. Cred ca un acvariu trebuie sa fie un colt din natura.
Probabil ca le voi inlocui in cateva luni insa momentan vreau sa imi fac griji doar pentru pesti. A recipiente in care sa scot apa la o adica....

Sunt tare nerabdator. Daca reusesc maine pun si niste poze.

Re: Ciclare cu pesti

Ca melci poti sa cumperi neritine, nu se inmultesc.

Re: Ciclare cu pesti

Salut Sebi!
   Cum ii spuneam si altui coleg azi:

Ancistrus A scris:

Citeste articolul asta si asta inainte de altceva!.

6

Re: Ciclare cu pesti

Salut,

Mulțumesc frumos. Citisem deja acele articole wink

7

Re: Ciclare cu pesti

Ok, am reusit sa instalez acvariul marti seara iar joi seara am cumparat 4 guppy si 6 neoni (eu am vrut sa iau mai putini dar mi s-a recomandat sa iau cel putin 6).

Cand am instalat acvariul, am pus apa direct de la robinet. Avea undeva la 20 de grade. Am adaugat si AquaSafe si EasyBalance de la Tetra.
Problema este da dupa ce am adaugat aceste substante in acvariu a ramas o suspensie ciudaa. niste sedimente albe care plutesc de colo-colo. Nu sunt mari dar apa nu e perfect clara. Trabuie sa mentionez ca pietrisul l-am spalat in vreo 4-5 ape. Este oare normal?

Pe langa aceatsa intrebare mai am cateva:
1. Guppy sunt foarte activi (sper sa ramana asa) insa neonii par cam prosturi. Cand le dau de mancare guppy merg la suprafata apei si in 1-2 minute rad tot. Nu prea mai ajunge mancare si ptr neoni. Acum nici prea multa nu vreau sa le dau sa se murdareasca substratul. Ce sa fac?
2. Legat de prima intrebare, cum sa imi dau seaba daca le dau prea putina mancare (sau prea multa)?
3. Am vrut sa imi cumpar nste melci pomaceea. Am gasit la PetShop-ul de langa cadrastu, str. Zizinului, Brasov. Am vazut ca era cam jegos magazinul dar....am zis ca...vreau si eu 2 melci mai ales ca mai cautasem ncateva locuri si nu gasisem. Ideea e ca i-am laut (nu erau activi, erau inchisi, pe fundul acvariului) si cand a risicat unul au iesit si niste bule de aer. Cand am iesit afara am vazut ca aveau cochiile gaurite bine. Sa inteleg ca era un sarlatan ordinar, nu? Am vazut chiar cand am iesit la lumina. I-am zis ca nu pot sa ii iau asa.....nu a schitat niciun gest, nu a zis nimic. Mi-a dat banii inapoi si atat.

Multumesc!

Re: Ciclare cu pesti

sebibv A scris:

Citisem deja acele articole wink

   Conform nelamuririlor tale de astazi, care-si gaseau raspuns in articolele recomandate de mine, e clar ca nu ai citit nimic wink

9

Re: Ciclare cu pesti

Pai, nu este chiar asa, si iti explic de ce:

1. In legaturra cu hranirea: le dau putin, si ma uit cum mananca. Problema este ca daca incepe sa daca mancare de la suprafata apaei, neonii nu mananca decat ce observa...restul se duce pe fundul acvariului (am vazut vreo 2-3 bucatele de bancare care au cazut in pietris). Problema mea e ca nu inteleg de ce u se infig si neonii la mancarea care este deasupra.
2. Nu pot sa imi dau seama daca neonii nu mananca pentru ca nu le trebuie sau pentru ca nu o observa. Oare ar trebui sa opresc pompa cand le dau sa manance? Neonul il tin aprins.
3. Sedimentele din apa nu au legatura cu ciclarea pentru ca ele au aparut chiar la inceput.

Legat de melci...nu stiu daca aveam undeva ce sa citesc....

10

Re: Ciclare cu pesti

sebibv A scris:

Pai, nu este chiar asa, si iti explic de ce:

   Ce zic eu si ce zici tu lol
   Mancare le dai ca in articolele alea, ciclarea o faci la fel, comportamentul neonilor (lipsa de apetit) imi spune ca ceva cu apa (amoniac/ciclare) nu este in regula!

sebibv A scris:

Legat de melci...nu stiu daca aveam undeva ce sa citesc....

   Ce nu stii intrebi aici inainte de achizitionare, pana atunci sa vedem ce zice intr-unul din articole:
   "Achiztionarea unui peste bolnav poate afecta intregul acvariu in cazul in care nu se foloseste un bazin pentru carantina, deci incercati pe cat posibil sa va feriti de pestii si nevertebratele bolnave."

PS: Cochilie gaurita inseamna lipsa de calciu in apa, nu neaparat melc bolnav... dar oricum, bine ca nu l-ai cumparat! Pentru melci si orice legat de acvaristica, poti apela cu incredere la colegii de forum de aici, sigur se gaseste cineva din Brasov sa te ajute!

11

Re: Ciclare cu pesti

Mersi pentru raspuns.

Ideea e ca nu stiu daca este un comportament normal al neonilor sa stea mai retrasi. In seara asta le-am dat iar de mancare putin. Vor trebui sa se multumeasca cu 2 mese pe zi si nu cu 3 pentru ca nu am cum sa le dau si la pranz. Ideea e ca acum le-am dat un pic mai mult decat dimineata. Ei se infig daca se intampla sa cada cateceva de la suprafata apei. Insa rar i-am vazut sa "fure" ceva de la suprafata pentur ca imediat vin guppy (care sunt mult mai mari) si ii fugaresc (mananca ei).

Legat de melc, din pacate nu mi-am dat seama nici daca traia. Stiu ca cochilia gaurita inseamna lipsa calciului. MAi mult decat atat, pe undeva pe forum (nu mai stiu unde, cineva zicea ca i-a si reparat cochilia)...nu ma apuc de asa ceva.
Tot pe net citisem ca ei sunt destul de activi si daca se retrag in cochilie inseamna ca ceva nu este in regula cu apa...eu am tras concluzia (de incepator) ca veau si aia de la petshop ceva probleme. Oricum, usa de la baie era intredeschisa si era o mizerie de nedescris acolo.

Sa stii ca am incercat sa ma documentez destul de mult, ca sa stiu ce trebuie sa fac insa ciclarea nu am putut sa o fac ca in articol, tocmai datorita faptului ca era un cadou. In loc de o saptamana eu l-am lasat 2 zile (conform articolului). Acum, e drept ca nu am luat 4 pesti ci 10 ( 4 guppy si neonii) pentur ca cel din hornbach mi-a recomandat sa iau 6 mai ales ca sunt foarte micuti.
Am atasat si cateva poze, poate imi spune cineva daca sunt pui sau nu. Nu am reusit sa fac poze mai clare.

12

Re: Ciclare cu pesti

3 mese pe zi, pe perioada ciclarii... nu exista! Daca nu "ai timp" de ciclare, macar cumpara bacterii care descompun amoniacul (JBL Denitrol), altfel iti bati joc de vietuitoare!

PS: Per total: plante de plastic, nisip granulatie cam mare, apa tulbure din cauza reactiilor chimice din ea, pesti apatici... supercadou! Cand mai faci un asemenea "cadou" intreaba/discuta aici inainte ce urmeaza sa cumperi, nu ce ai cumparat deja!

13

Re: Ciclare cu pesti

Ultimul comentariu din topicul asta: pestii cumparati din Hornbach trebuiesc tinuti sub observatie in acvariu de carantina separat cel putin 2-3 saptamani, pentru ca sunt extrem de stresati! Nu cred ca vei reusi nimic cu ei, chiar daca vanzatorul stie mai bine decat noi ce si cat poti cumpara cu banii tai!

14

Re: Ciclare cu pesti

Apa aia arata cam rau.

15 Editat de sebibv (2014-10-18 23:19)

Re: Ciclare cu pesti

@Ancistrus
Nu am de ce sa te contrazic pentru ca sunt aici ca sa cer sfaturi, asa ca nici daca as vrea nu as avea cu ce sa te contrazic.
Apa tulbure a fost din prima secunda dupa ce am pus solutiile venite cu acvariul. Intre timp s-a mai limpezit.
Este drept ca nu am experienta dar pestii nu par a fi apatici. Am inteles. O masa pe zi. Imi este frica sa nu moara de foame. Risc asa ceva?

Ok, acum ce este de facut? Cumpar JBL Denitrol...maine nu am cum sa ajung la un magazin, deci voi lasa pe luni.
Sa schimb deja ceva din apa? Cam cata?
10 litri e putin?
Nu vreau sa sacrific nicun pestisor. Nu din cauza banilor ci pentur ca tin la ei si vreau sa fac acum tot ce pot ca sa le fie bine.

Nu stiu de ce ai spus ca e ultimul post al tau din topicul acesta... daca am zis ceva ce nu trebuia imi cer scuze.


LE: uitati ca mai e cineva care se plange de apa tulbure dupa ce a adaugat cele 2 substante.... http://www.aquarium.ro/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?31886 (sper ca nu se supara admin-ul ptr oink)

16

Re: Ciclare cu pesti

Am mai atasat cateva poze facute cu aparatul foto.
Apa nu este in sine tulbure ci are niste sedimente...care zboara de colo colo...au aparut exact dupa adaugarea substantelor...ce sa fac ? sad(

17 Editat de rider (2014-10-18 23:51)

Re: Ciclare cu pesti

Sa nu mai pui substante in apa. Lasi apa in recipiente macar 12 ore si dupa aia o torni in acvariu. Cum spune Ancistrus, pietrisul e cam mare, mai ales daca vrei sa pui plante vi.

18

Re: Ciclare cu pesti

Of... Nu stiu ce sa mai înțeleg... Sa mai pun substanțe sau nu?

Pietrișul este mixat... 2-4 mm (10 kg)  și 4-6 mm (5kg). momentan nu voi pune plante vii.

Cata apa sa schimb?

19 Editat de sebibv (2014-10-19 13:35)

Re: Ciclare cu pesti

Ok,  intre timp am mai săpat un pic pe internet.
http://answers.tetra-fish.com/answers/0596-en_us/product/4232/tetra-easybalance-aquarium-water-treatment-questions-answers/questions
Dacă va uitați la întrebarea cu  "White particles"  vei vedea ca cineva spune ca e normal sa apară sedimente.


M-am uitat foarte atent la apa.  Ala pare a fi cristalina.  Singurul lucru care  o face sa poată un pic alba sunt sedimente.  Vad ca neonii sunt mult mai zglobii ca in prima zi.

In legătură cu pestii din hornbach, mie mi s-a părut ca au acvariile cele mai întreținute în comparație cu magazinele de cartier care erau cam jegoase.

20 Editat de Ancistrus (2014-10-19 13:48)

Re: Ciclare cu pesti

Easy Ballance se foloseste intr-un acvariu ciclat, nu la inceput, pentru ca scade nitratii (NO3) din apa, cel putin asa spune producatorul.
   Nu stiu ce a vrut sa spuna @rider dar daca nu faci ciclare ca la carte va trebui sa faci ceva, respectiv schimburi de apa mai dese si in cazul acumularii de amoniac trateaza apa cu Denitrol conform prospectului.
   Pietrisul este de granulatie mare si va afecta apa acvariului pentru ca se va umple de resturi in descompunere si va forma hidrogen sulfurat (apa urat mirositoare)!

sebibv A scris:

In legătură cu pestii din hornbach, mie mi s-a părut ca au acvariile cele mai întreținute în comparație cu magazinele de cartier care erau cam jegoase.

   Tie ti s-a parut, da, ai zis bine! Iar eu eu m-am referit la pesti stresati nu la acvarii neintretinute cand am spus Hornbach... e clar ca noi doi vorbim altceva!