1

Subiect: Amenajare acvariu nou

Salutare!
Aseara mi-a cumparat si eu primul acvariu. Initial am vrut sa-mi cumpar sticla si sa mi-l lipesc singur, insa am trecut prin Hornbach si mi s-a pus pata pe un EHEIM Aquapro 80 ("complete professional aquarium" - asa zic ei). Dimensiuni 80x35x45cm, capacitate 126l. Acvariul vine echipat cu un capac cu 2 neoane T8 de 18W (cam slabut) si cateva accesorii: filtru intern EHEIM aquaball 130 (insuficient), incalzitor EHEIM 100W, o "bomba" CO2 Dennerle, termometru, minciog si cateva prostioare de la Tetra (aquasafe, easybalance, tetramin - un safestart nu puteau sa puna si ei). Tot de la Hornbach mi-am mai luat 2 tuburi neon pentru capacul acvariului (JBL Solar Natur + JBL Solar Tropic), o lampa cu 2 neoane T8x18W (ma gandesc sa o aplic pe perete in spatele acvariului pentru aport de lumina) si substrat pentru acvariu (2x5l JBL AquaBasisPlus, 1x10l JBL Manado si 2x5kg pietris alb 3-5mm). In drum spre casa am mai trecut pe la un petshop si mi-am mai luat un bazin micut (capacitate 12-15l) si 3 plante: 2xValisneriaGigantea, 1xElodeaDensa (eu cred ca e EgeriaDensa).
Acum vin intrebarile:
1. Acvariul are in partea de jos o rama din material plastic. Din cauza acesteia, fundul acvariului nu se sprijina in totalitate de "blatul" biroului, ramanand un spatiu de aproape 1 cm. E ok sa folosesc acea rama sau sa o dau jos si sa pun un covoras de cauciuc sub acvariu ?
2. Imi ajunge substratul care l-am luat pana acum (10l aquabasis + 10l manado + 10kg pietris) sau sa mai iau inca 10l manado ?
3. Sunt convins ca filtrul intern din dotare e insuficient. Ce filtru extern imi recomandati si ce material(e) filtrant(e) ?
4. Tinand cont ca luna asta nu-mi mai permit alte cheltuieli, pot incepe ciclarea cu ce am in momentul de fata ? Sau sa mai astept o luna sa-mi iau si filtrul extern si eventual si bacterii ?
5. E indicat sa utilizez si plantele in procesul de ciclare (parca asa am citit pe undeva, ca plantele cu crestere rapida accelereaza ciclarea) ?
6. Am neaparat nevoie de "testere" ? Tinand cont ca cel "all-in-one" nu e foarte precis, iar cele separate sunt destul de scumpe (majoritatea banilor disponibili se vor duce catre filtru), care sunt testele strict necesare ?
7. Tinand cont ca bag 10l AquaBasisPlus, am neaparat nevoie de fertilizanti in primele 2-3 luni ?
Mentionez ca, pentru inceput nu voi popula acvariul cu pesti pretentiosi (7-8 molly, 3-4 cory sau 5-6 oto micuti si eventual 8-10 neoni). Deasemenea, flora va fi alcatuita tot din plante nepretentioase.
Multumesc anticipat!

2

Re: Amenajare acvariu nou

0. Daca citeai putin inainte sa faci achizitiile (la sectiunile "Sa facem cunostinta" sau "Incepatori (apa dulce)") sau intrebai pe aici ai fi aflat ca nu prea sunt ok kiturile cu acvariu si accesorii... Vei fi nevoit sa investesti in scurt timp in echipamente adecvate acvariului pe care il detii: filtru mai bun, eventual incalzitor mai bun, un capac nou sau upgrade la actualul...
1. Eu zic sa nu pui rama aia (si eu am acvariu la fel si functioneaza de 2 ani perfect fara rama).
2. 80*35*5=14000 cmc = 14L, unde 5 (cm) reprezinta grosimea substratului. Daca pui 10 cm ai nevoie de 28L. Simplu.
3. Eu as spune JBL e901 GL cu bureti in partea de sus si in rest ceva de calitate pentru partea de filtrare biologica. Gasesti subiecte si dezbateri destule pe forum cu privire la materialele filtrante.
4. Poti sa ii dai drumul asa apoi mergi cu ambele filtre o perioada.
5. Poti sa utilizezi dar sa fii atent sa fie rezistente la mediul dintr-un acvariu neciclat.
6. Gasesti tot pe forum (cred ca la "Parametrii apei (apa dulce)")
7. Aici poti sa gasesti tot pe forum membri care au acvarii impecabile fara fertilizare, dar pentru asta ai nevoie de multa experienta.
Sa citesti despre fiecare specie de pesti pe care doresti sa o achizitionezi ce conditii are nevoie si daca celelalte au nevoie de aceleasi conditii.
Succes si cat mai multa informare inainte de orice achizitie pentru a nu chinui micile vietuitoare...

Re: Amenajare acvariu nou

1. Este ok sa folosesti acea rama a acvariului , nemtii nu au gandit-o de prosti. Nu trebuie sa pui nimic intre acvariu si blat chiar daca ramane acel spatiu. Am avut exact acest tip de acvariu 2 ani de zile si l-am folosit ca atare.

2. Cred ca ai luat putin mai mult JBL aquabasis decat aveai nevoie , probabil ca o punga de 5 litri iti era suficient. Eu unul nu as amesteca pietrisul cu Manado , as merge ori pe o varianta ori pe cealalta. Iti este suficient 20-25 litri de Manado/pietris.

3.Nu este neaparat insuficient daca nu suprapopulezi acvariul , dar da ar merge mult mai bine si ar fi mai stabil cu un filtru extern.
Orice filtru extern ai alege nu te lasa influentat de puterea pompei , ci factorul decisiv sa fie marimea canistrei , sa incapa un volum cat mai mre de material filtrant in el . Ca exemplu Filtru JBL CristalProfi Greenline , Filtru extern Tetra EX 800 plus . Iar ca material filtrant iti recomand sa mergi mail mult pe filtrare biologica si anume Sera Siporax sau Seachem de*nitrate , etc.

4. Da poti sa incepi ciclarea cu ce ai acum! , totusi ti-ar fi de real ajutor o aditie de bacterii pentru a grabi putin ciclarea , o varinata buna si ieftina ar fi JBL FilterStart

5. Ciclarea se poate face in doua moduri , ciclare pe intuneric care nu necesita plante si ciclarea cu plante . Pentru ciclarea cu plante este intra-devar indicat sa il plantezi cu plante easy/crestere rapida cat mai bine la inceput urmand sa renunti pe parcurs la o parte din ele daca ai o alta viziune asupra layout-ului.

6. In opinia mea testele nu sunt neaparat un strict necesar , se poate si fara ele foarte bine daca ai putina experienta si rabdare. Pentru perioda ciclarii testele care ti-ar fi de folos sunt pentru masurarea valorilor NH3, NO2 si NO3.
Crede-ma o sa te descurci si fara teste! , iti trebuie doar rabdare.Estimativ cam intr-o luna de la pornire ar trebui ca acvariul sa fie ciclat , daca faci schimburile de apa regulat si totul decurge normal.

7. Prima luna cred ca poti sa mergi si fara fertilizare lichida , dar apoi va trebui sa incepi sa fertilizezi timid. Eu unul nu as pune nici un peste pana acvariul nu este ciclat , poate doar moly daca tot vrei sa-ti misune ceva prin acvariu si nu mai ai rabdare.

Asteptam pozele cu demararea proiectului.
Bafta!  :noroc

4 Editat de Liviuspi (2015-04-30 23:41)

Re: Amenajare acvariu nou

Am achizitionat pana la urma un JBL e901GL. Nu am gasit Siporax (la cele 4 magazine la care am cautat), asa ca am luat Micromec. Am rezolvat (oarecum) si cu amenajarea acvariului (mai am de facut mici retusuri + sa mai adaug ceva moss pe lemne). Nu a iesit chiar perfect dar, tinand cont ca e pentru prima data cand fac asa ceva, sunt multumit cat de cat de rezultat. (Btw, nu recomand JBL Manado pentru incepatori   mad )
Mi-am achizitionat si un “kit” de testare a apei, iar testele rezultate la 24 ore dupa amenajare, cu aditie de bacterii (JBL FilterStart) au fost urmatoarele:
pH - 7,6
KH - 9
NH4 - 0,05-0,1
NO2 - <0,01
NO3 - 1-5
CO2, PO4, Fe, K - nu am inca

1. Sunt putin nelamurit de ce e pH-ul asa de mare, mai ales ca, “bomba” baga CO2 la greu. Sa fie din cauza ca am prea multe plante si nicio “vietate” in acvariu ?

2. Nu m-am hotarat inca cu ce pesti sa populez acvariul. Initial aveam de gand sa iau cativa sanitari, vreo 10 neoni si ceva vivipari. Am citit insa ca, viviparii sunt pesti de apa salmatra. Ii pot creste si in apa dulce sau sa ma reorientez catre alte specii de pesti ?

3. Ce fertilizanti imi recomandati pentru inceput? Sub Manado am un strat de 1,5 - 2 cm AquaBasis, iar ca plante am: Valisneria, Pogostemonus, Egeria, Cabomba, Echinodorus Bleheri, Anubias + HC si Eleocharis accicularis pe post de gazon. Cu lumina stau cam prost momentan: 2 neoane de 18W in capac si inca 2 (tot de 18W) in spatele acvariului. (Urmeaza sa le schimb pe cele din capac cu unele de 28W sau o sa mai adaug ceva leduri).

4. Am observat ca pe lemnul mai gros s-au format initial niste “mici alge albe”, apoi a inceput sa arate mai mult ca un mucus (sau ca un albus de ou). E ceva normal (din cauza bacteriilor - initial apa a fost usor “laptoasa”) sau e din cauza lemnului (este lemn de dud, fiert doua zile cate 8 ore) ? Sa il mai las cateva zile sa vad cum evolueaza sau mai bine sa-l scot din acvariu ?

5

Re: Amenajare acvariu nou

poze

Re: Amenajare acvariu nou

Realizezi că, simetria asta, in natură nu exista. Un acvariu, reflecta un colt de natura.

7

Re: Amenajare acvariu nou

Eu as completa cu apa pana in marginea capacului

8 Editat de MariusMinu (2015-05-05 13:26)

Re: Amenajare acvariu nou

1. Este din cauza valului prea mare facut de filtru.
2. Sunt suficienti 7-8 neoni si cativa sanitari, de acolo in sus incepe suprapopulareeeea
3. Pentru inceput pune fertilizant micro jumatate din doza recomandata. Producatorul il alegi dupa preferinta.
4. Nu toate lemnele sunt potrivite pentru acvariu. Incearca ceva vita-de-vie sau lemn dedicat de la magazine de profil. Eu n-am fiert nici un lemn...vad ca ai fiert lemnul ala 2 zile cate 8 ore :omfg ...in final va ajunge la gunoi (sau la foc).  In principiu se folosesc radacinile si nu cracile (astea putrezesc repede in apa) important este ca te-ai straduit  :fok...daca intrebai inainte, scuteai 16 ore de arz gazul wink
Personal ti-as recomanda sa renunti la acest aranjament (scoti lemnele si pietrisul alb) si sa te concentrezi pe cresterea plantelor care le ai...ceva gen olandez (nu este asa predispus la alge ca setarea pe care o ai acum).  Vezi ca acvariul nu este ciclat... smile