Subiect: Intrebari diverse

O scurta istorie: am avut un acvariu de 20l, de.. vreo 20 de ani. Intotdeauna am tinut in el cativa guppy, plante si melci, fara filtru. Il spalam temeinic la dus cu apa fierbinte cam o data pe an, in rest doar completam apa care se evapora. Apa in general se mentinea limpede, dar conditia pentru asta a parut intotdeauna sa il tin la lumina naturala ca sa creasca plantele (de obicei cresc si trebuie sa le tund). Am facut operatiunea spalare acum vreo doua saptamani, dar apa nu s-a mentinut la fel de limpede ca de obicei (se intampla uneori), posibil si din cauza ca am adaugat 4 corry la grupul de guppy si am dat mai multa mancare decat de obicei (vanzatorul mi-a spus ceva de bietii de ei sunt lasati de caruta uneori pentru ca ceilalti pesti mananca tot la suprafata). De asemeni, plantele care de obicei cresteau luxuriant au prins un soi de mazga pe ele. In loc sa schimb apa din nou, m-am gandit sa iau un acvariu mai mare si un filtru (adevarul e ca iar vazusem neoni cand am cumparat corry-i si intotdeauana mi-am dorit, dar auzisem ca sunt mai pretentiosi la ventilare).

In prezent am un acvariu de 60l, cu filtru intern de 520l/h (aquazone evo 2), incalzitor, si capac cu lumina led. In el sunt cateva plante (am ales unele nepretentioase). De ciclare am auzit acum vreo 3 zile, si l-am umplut cu apa si transferat pestii inainte de a face respectivul proces. Stiu ca e gresit, am citit articolul despre ciclare, stiu ca kiturile nu-s cea mai buna idee - dar toate lucrurile astea le-am aflat tardiv. In capul meu, cand am luat un kit m-am gandit ca-l face cineva care se pricepe mai bine decat mine.  Acum, nelamuririle:

1. Filtrul care a venit cu acvariul mi s-a parut zgomotos cand l-am montat prima data. In plus, vibra, destul de tare. L-am scos, am fost la un petshop sa intreb daca zgomotul e normal (nu am avut niciodata un filtru, deci...), mi s-a spus ca e normal pentru puterea pe care o are (sincer, in mall nu se auzea atat de tare, dar acolo e zgomot). Zgomotul ca zgomotul, vibratiile ma ingrijorau mai mult. Mi s-a explicat ca e prea mare pentru acvariul meu - 520l/h. Una peste alta, am ezitat sa-l pun in acvariu, am citit pe undeva ca zgomotul poate fi de la rotorul descentrat, am reusit sa descopar rotorul, intr-adevar nu parea foarte centrat, dar piesa de plastic de peste el ar trebui sa-l puna pe pozitie. Am mai miscat de rotor, l-am instalat, zgomotul era redus, vibratia era inca prea puternica, dar pana a doua zi dimineata ambele s-au redus substantial, si cred ca e in regula pana la urma.
Acum: ca sa ma lamuresc, am citit in diverse locuri variate informatii despre cat de mare trebuie sa fie filtrul - ba de 3-4 ori capacitatea acvariului pe ora, ba de 8 ori. Plus cei de la petshop care mi-au spus ca filtrul meu e pentru acvariu de 500l (ceea ce sincer mi se pare cam outlandish). Filtrul are doua "moduri" - unul cu un sprinkler care poate fi scufundat sau deasupra apei, ori cu un furtun care face bule (deci functioneaza si ca pompa de aer). Pompa de aer produce un jet cam puternic dupa parerea mea, desi imi plac bulele, asa ca l-am pus cu sprinkler, scufundat. Cu sprinklerul la suprafata e si mai zgomotos si stropeste si ledurile (din nou, mi-ar place bulele, dar..). Jetul imi misca plantele de pe fund - este o problema? Inca se simte o vibratie slaba pe masa pe care e acvariul si pe perete, e ok? Azi zgomotul pare un pic mai puternic decat ieri.

2. Stiu ca am ratat ciclarea punand pestii in acvariu dupa doar 12 ore de cand era umplut (sincer ii puneam de la inceput, abia asteptam sa-i mut din acvariul vechi, dar a durat pana m-am scarpinat in cap cu filtrul si am vanat niste pietris). Asta-i piesa, ar fi mai bine sa-i scot si sa-i tin in acvariul vechi? E mai tulbure decat asta nou si nu are filtru. Am pus Tetra Filter Active in filtru, apa a fost un pic cetoasa in prima zi, dar e limpede acum. Ieri a avut un miros un pic "biologic", azi mirosul e mai slab. As putea sa torn niste pietris din acvariul vechi – care ar putea avea bacterii, dar e spalat temeinic la dus fierbinte acum doua saptamani, si in plus are sedimente. Eu ma gandeam sa-l folosesc oricum, dar dupa o spalare temeinica. Pana una alta, nu am golit acvariul vechi, cu ideea ca daca trebuie sa scot pestii din cauza boroboatei cu ciclarea, sa am unde. Tot la capitolul aditivi, am pus si Tetra Aqua Safe pentru clor. Apa e transparenta, pestii inoata peste tot, nu stau la suprafata. Corry-i stau ascunsi sub filtru toata ziua, par mai activi noaptea. De mancat, mananca, mai ales ca filtrul impinge mancare de la suprafata in "zona" lor. Unul din ei pare sa aprecieze sa stea pe filtru.

O nelamurire pentru cultura generala cu ciclarea pe care nu am inteles-o din articolul existent pe forum: deci, se face pentru crearea bacteriilor care sa descompuna resturile – aceste bacterii se pot forma si singure de capul lor, sau aditivii de gen Tetra pe care i-am pus eu sunt obligatorii? Ceva de genul – daca le lasi sa se formeze de capul lor, dureaza 5-6 saptamani, iar cu adititvi numai 2? Scuze daca e evident pentru cei familiarizati cu subiectul, pentru cineva ca mine e neclar.

3. Nu am avut acum timp sa il aranjez, practic am pus plantele unde s-a nimerit, intr-o combinatie de pietris/nisip si niste substrat tot de la Tetra (nu tin minte exact numele, arata ca niste granule rosiatice). Plantele au venit in niste ghivece, invelite intr-o pasla. Initial le-am lasat asa, dar nu-mi placea cum arata si le-am scos. Erau mai multe fire, pe unele le-am invelit si plantat in pasla lor, pe altele direct, sa vad care e mai fericita. Deci - normal se lasa in ghiveci/pasla sau nu? Ca specii sunt cateva fire de valisneria americana, echinodorus aquatica, cabomba caroliniana si ceva neidentificat din acvariul meu vechi. Am sa vreau candva™ niste plante covor, va fi nevoie sa schimb substratul?Plantele mele vechi au prins recent un soi de mazga pe ele, am incercat sa le curat, dar pare o afectiune a frunzei, ar fi mai bine sa le arunc sau sa le las sa se regenereze?

4. De-a lungul timpului am hranit pestii o data pe zi, dar recent mi s-a parut ca-i tin cam subnutriti si-i hranesc de 2-3 ori acum. Cum e corect?

5. Lumina trebuie sa stea aprinsa mereu? Nu ca n-ar avea mintea odihnita, dar poate vor sa doarma si ei. Iluminatul asta cu leduri e bun de ceva? Scuze, am citit topic-uri pe becuri, dar au un limbaj un pic cam tehnic pentru mine .

6. Momentan nu iau pesti noi, poate am sa iau niste neoni peste vreo luna-doua. Am sa verific compatibilitatea cu ceilalti, mai au neonii vreo cerinta deosebita?

Scuze pentru textul lung, si daca am ratat vreun topic deja explicat pe forum, e mai mult din cauza ca nu inteleg mereu detaliile mai tehnice. Candva poate o sa mi se para si mie evidente, dar momentan incerc sa ajung la ABC. Acvariul in prezent nu pare sa aiba vreo problema, sincer ma simt ca oamenii aia care au citit o carte de medicina si brusc se suspecteaza de vreo 10 boli.

Re: Intrebari diverse

Salut si bine ai venit!
1 - vanzatorul din petshop intotdeauna are un singur scop, sa vanda! Ce ai tu, niciodata nu e bun, sau suficient de bun, niciodata nu este ce trebuie...intelegi.
2 - filtrul trebuie sa circule intre 5 si 8 ori volumul acavariului pe ora.
3 - nu e nevoie de bule, daca se valureste suprafata apei, vei avea schimb de gaze (aerare, oxigenare). Daca nu smulge plantele, este bine, ai nevoie de o circulare a pei in bazin.
4 - de cate ori faci curat, buretele de la filtru il speli in apa scoasa din acvariu, in cel mai rau caz in apa de la retea RECE. Spalat, inseamna clatit usor, nu spalat temeinic.
5 - cu plantele, e mai complicat un pic. Cerintele cresc, cauta pentru inceput niste plante easy, invata cum sa le ingrijesti si apoi treci la ,,next level''. Ai nevoie de un substrat mai bun, ceva fertilizare. Asta pentru inceput. In liga mare, situatia se schimba, la fel si investitia. Dar pana la discutia asta, citeste si invata primii pasi.
6 - daca le dai o singura data pe zi, cat mananca in cateva minute, fara sa ramana resturi, este ok. Atentie, trebuie sa apuce si cory ceva.
7 - pestilor, li se cam falfaie de lumina. Pentru plante ai nevoie de lumina. in general, incearca sa nu depasesti 9 ore pe zi.
8 - greseala cea mai des intalnita a incepatorilor, este suprapopularea. Cel mai bun sfat, citeste cat mai multe articole si ai rabdare, multa. Spor la treaba si ape limpezi!

3 Editat de oanamyrela (2015-03-25 03:25)

Re: Intrebari diverse

Multumesc pentru rabdarea de a citi, si pentru raspunsuri!

Deocamdata nu am sa fac schimbari, pana cand nu ma mai documentez. Pesti vreau sa mai iau vreo doi cory, sa aiba si ei un club mai solid si poate cativa neoni, daca ajung la concluzia ca se potrivesc cu restul - dar peste vreo luna, sa se faca si ciclarea aia. Sincer ma intereseaza mai mult viitoare experimente cu plante decat pesti.

Problema cu corry e ca nu prea vor sa iasa decat noaptea, in rest se ascund sub filtru. Nu au fost asa de la inceput - desi sincer, in acvariul vechi nu prea aveau unde sa se ascunda. Acum ii vad mustacind pe fund, de la distanta, sper sa mai gaseasca ceva. Sa ma uit dupa un decor in care sa se ascunda, sau plantele sunt destule? Intotdeauna am avut o groaza sa nu se blocheze in ceva. Nu sunt letargici, doar extrem de circumspecti.

Zona in care s-au stabilit - pe langa filtru - e si mai "pietroasa"  si am inteles ca-si pot rani mustetile in pietris. Am sa scot pietrisul din celalalt acvariu - e mai marunt - si am sa-l presar sa ma egalizez zona aia.

4 Editat de sefer jesirah (2015-03-25 10:23)

Re: Intrebari diverse

Acum am vazut poza. Nisipul/pietrisul colorat, nu e prea indicat. Pietricelele albe, trebuiesc testate cu otet, sa nu fie calcaroase, caz in care iti vor creste durtatea apei. Pozitioneaza incalzitorul mai aproape de filtru, chiar mascat dupa el. In coltul opus, termometrul. Apa, pana la marginea capacului, in asa fel incat sa nu se vada spatiu intre nivelul apei si capac. Incet-incet, le inveti.

5 Editat de oanamyrela (2015-03-25 11:43)

Re: Intrebari diverse

Chestiile rosiatice sunt asa-zisul "substrat" pentru plante: http://cdn.allshops.ro/files/clients/11/6677/p/37/tetra-active-substrate-3-l-10637357_normal.jpg . Aparatul foto exagereaza un pic culoarea, sunt exact ca argila de rosii.

Motivul pentru care e cam alandala este ca umplusem acvariul cu o zi inainte si pusesem pietrisul, lasand plantele in ghivecele in care venisera, acoperite pe cat am putut, care se vedeau...ca niste ghivece de plastic negru. Plantele pe care le-am avut pana acum nu aveau radacini, astea aveau, asa ca am fost reluctanta sa le infing pur si simplu in pietris. Dupa ce am luat substratul, am scos plantele, am mutat pietrisul din zona unde sunt plantate, am umplut perimetrul respectiv cu substratul, am plantat in el, si apoi am tras un pic de pietris peste pentru ca granulele alea rosii par foarte usoare si plantele ieseau mereu. Am imprastiat niste substrat si in fata unde mi-am imaginat ca am sa caut niste plantute mai mici, sa mai acopar fundul.

Pietrele albe au fost cumparate odata cu acvariul, numai ca in poza de prezentare erau mai inchise la culoare, si de asemeni sunt si mai mari decat scria (1-2 cm, in realitate sunt mai mult 2-3). Descrierea produsului si un comentariu al unui client spunea ca nu sunt calcaroase, dar am sa scot una sa o testez.

Daca vreau la un moment dat sa organizez substratul mai bine, trebuie sa il scot total si sa fac ciclarea din nou, sau se poate face cumva treptat/neintruziv?

Un pic nesigura cu raspunsul despre lumina - sa nu las lumina mai mult de 9 ore sau sa nu o sting mai mult de 9 ore? Acvariul are oricum lumina naturala, doar nu foarte puternica, deci lumina vor avea mai mult de 9 ore pe zi.

Am sa mut incalzitorul, nu ma omor sa-l vad oricum. Termometru nu am, am sa iau unul. Multumesc din nou si ape limpezi smile .

6 Editat de MariusMinu (2015-03-25 11:51)

Re: Intrebari diverse

Bine ai venit!
Daca vrei sa pui alt substrat, il tragi pe cel vechi cu furtunul (la schimbul de apa) doar ca nu trebuie sa speli filtrul, iar apa cu care ai scos substratul o lasi o perioada sa se decanteze (15-20 minute) dupa care o bagi la loc in bazin (ce este mai curata)...pui noul substrat si apoi completezi cu apa proaspata (daca este nevoie). In urmatoarele cateva zile de la operatiunea asta nu dai la pesti de mancare deloc. Daca faci asa cum ti-am spus eu, nu se va decicla bazinul.
PS: Lumina artificiala maxim 9 ore pornita....cea naturala poate sa ramana toata ziua  smile cu conditia ca razele soarelui sa nu "bata" direct in bazin.

7

Re: Intrebari diverse

oanamyrela A scris:

Am sa mut incalzitorul, nu ma omor sa-l vad oricum. Termometru nu am, am sa iau unul.

Trebuie sa iei neaparat si termometru pentru ca nu toate incalzitoarele sunt bine calibrate. Incalzitorul poate fi setat la 26 grade C si in acvariu sa ai 20 sau 32 grade C...

Re: Intrebari diverse

Am mutat incalzitorul, desi l-am facut asa de "invizibil" in spatele filtrului, ca nu il mai vad nici sa vreau sa-l vad. Am pus si un termometru in coltul opus, arata cam 24 de grade, cat e setat si incalzitorul, dar sincer cam asta e temperatura si din camera in general, am remarcat ca incalzitorul se aprinde doar sporadic (probabil mai mult util noaptea).
Pana acum, totul arata normal, apa e perfect limpede, desi tot are mirosul usor de balta/sera. Ii aprind lumina pe la 4 dupa amiaza si o sting cand plec las somn in jur de 1 noaptea. In rest, are lumina naturala - dar cam moderata, intrucat tin acvariul in birou, unde sunt rulouri (de culoare deschisa, nu e tip pestera) sa nu-mi sticleasca monitorul.

Ma gandesc sa le fac la corry o "casuta" dintr-o nuca de cocos, nu prea sunt entuziasmata de cum imi imaginez ca o sa arate (nu sunt adepta decorurilor cu palmieri), dar ca solutie temporara pana gasesc o buturuga sa imi placa.

Pentru schimbarea substratului, in viitor, voiam sa incerc si sa aranjez "relieful" poate mai interesant, in loc de 5 plante aruncate la intamplare ca acum (sunt arhitect si fac un master in peisagistica, asa ca e posibil sa ma apuce niste idei crete la un moment dat, numai timp sa am sa ma documentez). Idea de a "construi" cu mainile pana la cot printre bietii pesti terifiati parca nu ma incanta, dar oricum am sa caut solutii la momentul respectiv, n-o sa se intample in urmatoarele 3 luni. Stiu ca n-am sa fac eu mare aquascaping intr-un acvariu de 60l si cu ce stiu in prezent, dar e ceva la care imi place sa ma gandesc.

Re: Intrebari diverse

Au trecut 2 saptamani de cand am instalat acvariul si azi am facut primul schimb de apa. Am scos cam un sfert din apa si am spalat filtrul intr-un vas cu apa scoasa, apoi am turnat substantele anticlorinare in bidonul cu apa proaspata si am reumplut acvariul. Filtrul era destul de mizerabil - a trebuit sa inlocuiesc de doua ori apa - si intrebarea e daca trebuie curatat pana e perfect curat, sau e normal sa mai ramana niste chestii maronii prin el. Am pus doza recomandata de bacterii de ciclare in el dupa ce l-am curatat.

O alta intrebare este daca stie cineva vreun site unde sa pot studia plante diverse dupa cat de pretentioase sunt - si eventual probleme de compatibilitate, daca acestea sunt comune.

Multumesc, ape limpezi smile.

10 Editat de bogdivaio (2015-04-06 16:21)

Re: Intrebari diverse

Filtru nu trebuie curata perfect si aici ma refer la curatarea mediilor filtrante, ele doar se clatesc in apa scoasa din acvariu.
Un site bun in care poti sa te familiarizezi cu plante este:
http://tropica.com/en/plants/

Bafta!

Re: Intrebari diverse

Ai, aici, pe site rubrica de plante.
http://www.acvariidevis.ro/apa-dulce/plante/

Re: Intrebari diverse

Multumesc pentru ambele linkuri - excelente!
(si asa am ajuns sa casc gura la diverse setup-uri de vreo ora...)

13 Editat de oanamyrela (2015-04-25 22:10)

Re: Intrebari diverse

Am pornit acum vreo doua saptamani in cautarea unei buturugi corespunzatoare, undeva pe la Tarcau. Am strans o serie de mostre, dar una din ele mi-a placut mai mult - e o bucata de lemn mai mare, cred ca arborele original a fost lovit de fulger, pentru ca are urme negre. Am curatat respectivul lemn, avea ici colo portiuni mai scamoase pe care le-am indepartat - l-am fiert vreo doua ceasuri, apoi l-am pus intr-un lighean cu apa si acolo sta de 2 saptamani. Apa nu s-a tulburat, dar a devenit galbena - ceea ce am inteles ca e normal. Azi am schimbat apa si l-am pus la loc. Nu se mai ridica la suprafata, dar oricum il mai las. Este vreun semn ca lemnul nu este bun pentru acvariu - respectiv ar trebui sa apara ceva in neregula pe el?

In rest, acvariul meu arata la fel de banal, sper sa il reamenajez peste 2-3 saptamani - asta daca nu cumva lemnul trebuie sa stea mai mult la muiat (am citit ca poate fi si luni de zile).

http://i.imgur.com/1zizCr9.jpg

edit: no clue cum am reusit sa iau o poza fara nici un peste in ea. Guppy-i mei mi-au ruinat sperantele la niste neoni, intrucat au facut vreo 20 de pui. Nu exista anticonceptionale pt pesti, corect?

Buturuga cu pricina
http://i.imgur.com/W2JXW1W.jpg

Serios ca am si pesti:
http://i.imgur.com/Zss8bye.jpg

14

Re: Intrebari diverse

oanamyrela A scris:

Nu exista anticonceptionale pt pesti, corect?

Ba da. Pastrezi doar pesti de acelasi sex.

Re: Intrebari diverse

Nu m-am putut abtine si mi-am luat niste neoni mici si veseli. Am sa donez puii de guppy cand mai cresc.

Acum am o intrebare despre neoni: nu-i vad sa manance cine stie ce. Din piata mi-au dat niste granule rosii pt ei, dar par cam mari si se scufunda repede (si corry-i mei le halesc instant de pe fund, ba si guppy-i sunt pe fund dupa ele). Le-am luat si niste chestii mici si rosii insectoide congelate, la fel nu par prea interesati. Am luat 5, stau de obicei in gasca. Sunt mult mai mici decat ceilalti pesti, dar nu par sa aiba vreo problema.

Re: Intrebari diverse

Alte intrebari!

Am gasit sa imi iau niste moss - mai precis Christmas si Flame moss. Am invelit nuca de cocos cu Christmas si am atarnat Flame undeva in spate din lipsa de alte idei momentan. Problema e ca ambele par sa stranga toate mizeriile din acvariu - sau e vreo alga/boala, ceva? Exista vreo solutie?

Re: Intrebari diverse

Cred ca chestiile alea maro sunt alge "maro" - am gasit ceva in topicul cu plante de pe forum. Astazi am scos o mare parte din plante (au crescut cam mult) si am sa las filtrul vreo doua zile sa mai curete apa (am facut si un schimb de apa) - si replantez mai tarziu. Am senzatia ca desimea de plante impiedica un pic filtrarea apei. Pe pesti nu pare sa ii deranjeze. Odata cu niste muschi am "mostenit" si niste plantute mici de suprafata la care le-a placut grozav sa se inmulteasca si din cateva, acum au acoperit suprafata complet. Sunt simpatice dar cred ca iau din lumina si contribuie la "algele" mele "maro".

As vrea sa imi iau un aspirator de substrat. Este ceva anume ce ar trebui sa urmaresc la unul?

18

Re: Intrebari diverse

oanamyrela A scris:

As vrea sa imi iau un aspirator de substrat. Este ceva anume ce ar trebui sa urmaresc la unul?

Cred ca cea mai simpla varianta de aspirator foarte bine functional si low cost este din pet de 0.5L taiat la 1/3 de la dop si cu furtun introdus printr-o gaura facuta in dop.

Re: Intrebari diverse

Multumesc, deci nu e o chestie super tehnologica!
Probabil am sa cumpar unul sa ma ajute si la schimbat apa mai comod.

Am dat peste articolul asta despre alge: http://www.guitarfish.org/algae - e bun de ceva? Mentioneaza ei acolo despre niste melci si pesti care le mananca - as vreau eu sa-mi iau pesti, dar deja am o suprapopulare din cauza guppy-lor, iar melci din aia habar n-am de unde sa iau ( eu am unii maro ascutiti si altii maro rotunzi).

Ape limpezi! (nu cu alge de-ale mele maro)

Re: Intrebari diverse

Buna, din nou!

Programul meu incepe sa arate mai uman asa ca as vrea pe saptamana viitoare sa aranjez si acvariul (in sfarsit). Probleme:
1. Substratul meu nu imi place - este vorba de culoarea rosiatica (vezi poze mai sus). Mi-ar place ceva mai brun, cu aspect mai natural. Am citit lucruri bune despre Volcanit - dar pare destul de greu de gasit, si oarecum costisitor pentru un substrat inert? Avand in vedere ca tin doar plante easy, e bun volcanitul sau un substrat activ acoperit cu pietris ar fi mai bun? Nici pietrisul nu mi-e foarte la indemana, Iasul nu are o oferta grozava. Volcanit are cineva idee unde as gasi - pe net nu am vazut nicaieri in stoc.

2. Si eu si pestii mei ne-am obisnuit cu schimburile de apa fara sa ii scot din acvariu - am aspirat substratul, am mai replantat fire rebele, una peste alta, a fost balaceala. Este recomandat sa schimb substratul - sau cel putin o parte din el, cu pestii inauntru, daca am grija, sau mai bine ii scot? Intentionez sa "plantez" si o buturuga frumoasa de mopan.

3. Ca sa evit deciclarea, ar fi oare o idee buna sa scot jumatate din substrat la un schimb de apa, sa pun jumatate din cel nou, si la urmatorul schimb sa-l schimb si pe restul si sa aranjez buturuga&plantele?