Subiect: Ichthyophthirius multifiliis

Ichthyophthirius multifiliis cunoscut sub numele de ick, ich sau white spot disease a facut ravagii in acvariul meu Juwel. Am avut o populatie frumoasa de pesti compusa din Platy, Black neon tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), Glowlight tetra (Hemigrammus erythrozonus), Coridoras Otocinclus si Ghost Shrimp. La aceasta ora mai sunt:
Platy (6)
Black neon tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)(2)
Glowlight tetra (Hemigrammus erythrozonus)(5)
Coridoras Otocinclus (3)
Ghost Shrimp (2)

Am un acvariu Juwel Rio 125 - 81 x 36 x 50 (capacitate cca. 125 l.), este utilat cu tot ce ii trebuie, nu se pune problema si nu s-a pus:
- a unei ape sarace (in primul rand ca apa de la robinet are Ph 7 - prin urmare calitatea este foarte buna),
- a unei contaminari cu solutii care otravesc - nimeni nu baga mana in acvariu dupa ce s-a dat cu crema de maini sau a spalat vasele etc.
- parametrii apei sunt intotdeauna perfecti: PH 7, amoniac 0, nitriti 0, nu testez apa cu kit-uri, o testez la un centru (nu pot sa-i spun petshop pentru ca oamenii se ocupa serios de pesti), cei de acolo o testeaza cu alt tip de substante nu cu kit, de obicei rezultatele sunt o lista de itemi pe care sincera sa fiu nu ii inteleg, intreb si imi explica, intotdeauna sunt intrebata ce pesti am, cati sunt, ce temperatura am etc. si de obicei ma duc cu poze la ei,
- a unei scaderi a temperaturii - casa este bine izolata, am un incalzitor Tetratc HT75 care functioneaza,
- a unei proaste filtrari - am doua filtre interne unul SuperFish 100 cu carbon, altul JBL80 TekAir conectat la o pompa de aer SuperFish mini,
- a unei iluminari proaste - am un T8 Color Plus LED SuperFish, 60 cm.,
- a lipsei plantelor - numai cele pe care stiu cum se numesc sunt Vallisneria Americana, Echinodorus Ozelot, Eleocharis acicularis, Cabomba Caroliniana
Egeria densa,
- a unui schimb de apa neefectuat sau prost facut
nu mai intru in alte detalii.

Pana la urma cum a ajuns la mine in tanc Ichthyophthirius multifiliis? Prin aducerea unor pesti contaminati, purtatori. Si desigur nimeni n-a stiut ca sunt bolnavi ca altfel nu-i cumparam! Nu au fost cumparati din acelasi petshop unde testez apa acvariului.
Boala nu se manifesta de pe o zi pe alta. Apare când apare si atunci, daca n-ai mai avut de a face cu ea chiar daca ai mai avut pesti, acvariu etc., n-o recunosti. Când o recunosti e prea tarziu. Asa s-a intamplat la mine.

Pestii au avut deja prima serie de tratament si nu cea scurta de 3 zile de tratament pentru ca boala nu a cedat. Ne-am chinuit cu pestii si inca ne chionuim cu ei aproape doua saptamani. Boala cedeaza ori când ti-a omorat toti pestii, ori când probabil ca ai mai ramas cu cativa si nici pe ei nu poti fi sigur.

Ce am observat, ce-am aflat, ce-am invatat de la altii:
- Platy se scarpina in special de o anumita planta pana se ranesc. Eu una am scos-o si a ajutat la reducerea scarpinatului. Nu cunosc numele, atasez pozele. prin urmare, am scos planta cu pricina din acvariu (pozele 1, 2, 3).
- Temperatura in tanc trebuie ridicata! Nu am stiut de la inceput, in prospectele medicamentelor nu era specificat. Inainte de a ridica temperatura este bine sa intrebi pe cei care stiu mai multe decat tine - nu toti pestii tolereaza aceeasi temperatura inalta. Eu am Coridoras, Platy, Glow Neon, Black Neon, Creveti. Nu toti tolereaza la fel si in aceeasi masura aceeasi temperatura. A trebuit sa optez pentru +26C.
- Nu opta pentru tratamentul cu sare daca ai Coridoras. Ii poti ucide.
- In Olanda exista doua medicamente care se pot folosi simultan insa numai asa cum scrie in prospect. Am sa atasez pozele. N-am idee daca in Romania. Când s-a intamplat la mine in tanc, din cauza ca nu stiu limba (ce stiu nu este suficient pentru ce imi trebuia sa stiu) eram in stare sa dau comanda de medicamente in Anglia cu ultimii bani din buzunar, numai sa nu mai sufere pestii. Atasez pozele medicamentelor. Medicamentele sunt foarte bune, insa asa cum am spus, boala face ravagii: 23 platy , 2 glow neon, 6 Coridoras nu mai sunt. Am doi Platy in carantina - sunt cei care se recupereaza daca se mai recupereaza foarte lent. In acvariu, din cei 6 platy cati au ramas, unul nu e chiar vivace iar celalalt sper sa se coloreze inapoi cum era. Numele medicamentelor sunt: eSHa 2000 - Fungus, finrot & Bacteria treatment; EXIT Anti Whitespot Treatment Spreading effect.
- Black neon sunt mai rezistenti la aceasta bola insa au avut si ei. Din cei doi pe care i-am avut nu a murit nici unul.
- Crevetii - am 2 creveti Glass Shrimp. Nu a murit niciunul, nu au avut comportamente bizare, nimic de remarcat la ei.
- Am gasit un video interesant pe net despre cum sa cureti pietrisul. Dau linkul:

- Când trebuie sa pui apa inapoi in tanc, sa faci schimbul de apa (lucru invatat tot de pe net): Pune un scaun sus pe masa, pune galeata cu apa pe care vrei sa o chimbi, pe scaun (la mine acvariul este inalt) ca sa ai nivelul apei deasupra celui al tancului. Pune in acvariu un borcan pe care l-ai sterilizat si nu il vei mai folosi la nimic altceva decat tanc. Baga furtunul (pe care il folosesti doar la acvariu) in galeata, trage apa care trebuie sa vina in tanc, odata ce curge, pune furtunul in tanc si tine-l in borcan. In felul asta nu mai tulburi nimic, nu mai arunci plantele de acolo-acolo, nu tulburi pestii.
- In cazut in care aveti pesti pe care ii am si eu, nu cunosc la alti pesti: nu se spala filtrul cu apa fiarta! Se distrug bacteriile `bune.

Sper sa va fie de folos ce v-am spus si mai bine sa n-aveti parte de asa ceva nici voi, nici pestisorii vostri.


Mentiuni vis-a-vis de redactarea prezentului subiect:
* Nu obisnuiesc sa abuzez de scrierea cu majuscule. Veti observa ca totusi exista. Tot ceea ce este scris cu majuscula respecta exact titlurile originale si nu reprezinta dorinta de a sublinia ceva sau a discuta cu emfaza.
* Am utilizat termeni in limba engleza din urmatoarele motive:
- m-am confruntat cu fenomenul amintit intr-o tara straina. Daca eram in Romania atunci intrebam acolo. Asa cum am gasit informatiile, asa le-am postat. Nu fac abuz de limba engleza, nu folosesc englezisme si nici nu sunt adepta lor.
- daca cineva are idee cum se numesc in romaneste pestii de acvariu pe care ii am sunt deschisa la a invata. Eu una intai i-am invatat in olandeza, pe urma m-am dus sa vad ce e cu pestii in engleza (ca olandeza care o stiam nu era de ajuns), am vazut ce le trebuie, cum trebuie facut si pe urma m-am apucat de acvariu. Si a durat. Mult timp. Acvariile pe care le am s-au facut cu sacrificii mari.