Subiect: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Am o problema de cateva zile ami tot mor pesti , de fapt tot timpul miau murit dar nu ca acum 6 intro zi , inseamna ca am o problema grava cred eu.
Eu am un acvariu de 300l pe colt panorama , are 2 neoane , incalzitor pt el pompa de aer, pro silent de la jbl cu 2 furtune dar numai unu am montat, pompa de apa cu pietre, profesioanl 2 ceva de genu cu 2 modele de pietre unele rotunde unele lunguiete la alea rotunde are un fel de matrial alb in si un burete albastru.
Eu miam facut singur acum vreo 2 luni din polistiren niste modele si leam bagat in acvariu cu forme gen pietre dar mai faine. Problema nu e de la decoratiuni ca leam curatat tratat cum trebuie.
Am 5 plante mari si una mai mica ce am cumaparato recent dar da sa moara ca am luato fara radacini si nu am observat.
pesti aveam vreo 50 , dar cred ca mai am in jur de 30 max.
Ultima data am cumparat 10 moly ( 5 galbani , 5 portocali ) si 5 ventuze portocali.
Problema e ca de cand am schimbat apa am observat ca cativa din pesti lucesc ca cristalu asa ceva.
Eu mai am in acvariu 4 neoni , am avut 6 , 5 moly negri si 2 pui mici , guppy de mai multe culori albastri mai am vreo 2 din 5 portocali 3 din 5 galbeni 3 din 5 tigri 4 din 5.

De la un timp nu am avut probeleme acum am iar nu stiu de ce cu ce gresesc. am cumparat si un lemn cica e bun la stomac pt pesti, mancare le dau o data pe zi la ora 6 seara e de la jbl ceva fulgi colorati ceva de genu .
Nu inteleg cu ce gresesc
poate nu am schimbat apa cum trebe eu de obicei o schimb cu furtunul scot un sfert din bazin si tot cu furtunul bag .O data  la 2 sap. un sfert din acvariu
acum ultima oara nu am mai avut solutie sa bag in apa am uitat sa cumpar sa fie de la aia sau e alceva.

Ideia e ca pesti iam cumparat de la alt magazin nu cel de obicei . 15 pesti si o planta si un lemn 100 euro . mult dar am zis ca na cine stie o fi mai smecheri astea .
Daca vreti si va ajuta pot sa fac niste poze si sa va arat mai exact.
Pana acum aveam o problema ca li se rupea coloana la pesti si mureau dar acum cand aprind becu dimineata ai gasesc cu burta in sus.
Eu am mai patit o data ca am cumparat 5 pesti guppy mai mici si unde au disparut nu stiu nu ai mai gasesc nici azi nici morti nici vi.

2

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Omule ti-au murit aproape jumatate din pesti si din cate ne spui dintotdeauna au murit golanii , e clar ceva in acvariu nu e de la magazin si noile achizitii .

Ideea e ca nu gresesti mai mult decat noi , toti cei care nu sunt informati correct ,eu spre exemplu cu chiu cu vai mi-am salvat pestii de la doua boli care mi-au explodat in acvariu iar acum totul e stabilizat si ok pentru ca m-am pus pe citit ...

Singurul sfat pe care ti-l pot da , ca de la incepator la incepator e sa-ti cumperi teste de apa ca sa vezi ce se intampla in acvariu . Scoti toti pestii ramasi intr-un acvariu temporar si refaci acvariul principal de la 0 , si abea dupa o saptamana incepi sa pui pestii astfel se face ciclarea corecta

Success si cauta sa voebesti cu cineva care se pricepe , eu sunt incepator Insa m-am gandit sa-mi spun opinia daca nimeni de pe aici nu zice nimic ,... Nu de alta dar nici pe mine nu m-a ajutat nimeni si stiu cum e sa te descurci singur

Everyone sees what you appear to be ,only few experience who you really are

3 Editat de MariusMinu (2016-03-28 11:45)

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Ordine importanta criminali din bazine, dupa nr de victime: 
 
Locul unu : Amoniacul
Locul doi  : Clorul
Locul trei : Codoiul. Daca folosesti pompa de aer, asta iese din discutie.

De retinut ca majoritatea bolilor apar ca urmare a intoxicarii cu amoniac.  Asadar vom exclude bolile de pe lista criminalilor, ele fiind doar efectul si nu cauza propiu-zisa.
Anumite specii de pesti au toleranta zero fata de amoniac, alte specii supravietuiesc atacului initial, dar se imbolnavesc si mor ulterior. Posibil ca la cateva zile de la respectivul "Spike de amoniac" sa ai valori bune in bazin, apropiate de zero. Multi sunt indusi in eroare de asta, pentru ca fac testele abia cand vad pestii morti, dar amoniacul va fi de mult plecat din bazin. De asta e pe locul intai la mortalitate, ataca rapid si dispare inainte sa fie prins in fapt. La momentul asta, degeaba mai faci testul de amoniac....insa pe viitor este de retinut. 
Ce a dus la saltul amoniacului?  Pestii noi adaugati+ mancarea aferenta, cumulat probabil cu slaba filtrare biologica, desi nu e obligatoriu. Si mama filtrarii poate fi prinsa pe picior gresit de salturile de amoniac, dar ca in loc de cateva zile, va dura cateva ore...asta nu inseamna ca nu poate face victime. Citeste ciclul azotului si cu atentie deosebita paragraful despre repornirea ciclului azotului...

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Am citit mesajele multumesc de ajutor , acum vad ca nu mai mor de facut nu am facut nimic , dar trebuie sa fac ceva am avut si teste de apa dar are o gramada de culori mia explicat aia la magazin ceva dar nu prea am inteles mare lucru cand ai verde testu cica e ok cand nu , nu.Problema ca sa ai scot pe toti  afara si sa mai refac o data bazinu nu pot ca nu am unde sa ai pun ca ala lant acvariu lam vandut . Incerc sa fac ceva asa . Vad ca nu mai mor acum dar cine stie nici o data nu ai tarziu si mai bine sa stiu cauza decat sa patesc iara  ce am patit.
Normal eu mam mai documentat am cateva speci de pesti cum ar fi Guppy , Molly , Neon normal si sugative destea ce fac curat.
Am observat ca la toti zice ca e usor de intretinut acum consecintele sunt care sunt.Am oprit unu din neoane ca cica pot sa fie stresati de la lumina sa vad cu bolile acum cum o scot la capat.

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Ti-a spus Marius ce sa faci:

MariusMinu A scris:

Citeste ciclul azotului

   Aici gasesti articolul despre ciclare, nu este cel mai bun dar sigur te va indruma pentru mai departe!

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Am si eu o problema cred ca toti o au in perioada asta cu incalzirea apei. Nu stiu cum sa fac sa o racesc am o ceva idei dar nu le-am pus in practica.Am citit zeci de comentari cu coolere , chiller dar e costisitor. Ma gandeam sa fac la filtru exterior un fel de frigider. Ca orcum circula apa si daca o tine la o temperatura mai rece ar trebui sa fie mai rece daca nu se incalzeste mai repede decat o racesc eu .
Am o temperatura de 29 de grade si numai ce am schimbat apa de 3 zile. De obicei o schimb o data la 2 saptamani. Ma gadeam ca pana la 2 sap. ai fierb in acvariu eu am Guppy , molly , neon si ce curata acvariu ancitrus, melci , ceva ca un surub am crezut ca e pui de la ancitrus dar nu e , si un fel de lacusta nu stiu ce e am primito. Am citit in cateva postari ca nu ar fi problema mare daca se incalzeste dar raman fara oxigen am si filtru de aer de la jbl acela cu 2 iesiri dar numai unu e montat plante cu gramada. Conditi ar fi de trai zi eu. Si cu toate astea nu reusesc deloc sa ai inmultesc cand e femela aproape sa faca pui moare de ce oare. Ma poate ajuta si pe mine cineva .

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Guppy tot miau murit am tot cumparat , molly am vazut ca traiesc am avut 4 pui din care 3 au murit unu e marisor e ok sa adaptat condilor din acvariu .Ce nu reusesc nici cum sa ai inmultesc si mor de ciuda am cumparat la femele guppy cu gramada si pui de ancitrus dispar din senin din cate ami aduc aminte daca calculez trebuia sa am in jur de 50 de femele guppy si peste 40 de ancitrus destea ce fac curat si habar nu am unde is am 13 ancitrus si maxim 20 femele guppy 3, 4 mari si restu mici , din cate mam documentat trebuie sa fie 3 femle la 1 mascul .Gresesc cu ceva dar cu ce aici e problema eu mam multumit ca nu au mai murit asa pe capete acum cu inmultitu e problema zic eu .

8 Editat de MariusMinu (2016-06-07 11:52)

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Amoniacul ii ia prima data pe cei mici si neajutorati. Cei mari si indaradnici raman ultimii, posibil sa scape...
Toleranta fata de amoniac este in stransa legatura cu temperatura apei, la 29 de grade toleranta este 0.
O regula in lumea apelor este ca pestele cel mare mananca pe cel mic, asa se face ca pestii lipsa la inventar se vor gasi in burtile celor mari si chiftuiti. Puietul nu se tine in bazinul comunitar.
Cauta ceva medii filtrante care reduc compusii azotului. Scade temperatura...pune coolere macar doua, salta lumina sus...sa n-aud de capac, ca ma ia durerea de cap. Doar lampa suspendata vara. Capacul este pentru copii...probabil... nu stiu exact, ma gandesc ca-i facut sa nu bea copilul apa din bazin, altfel nu-mi explic.
LE: Ori sa nu scape matza in bazin.

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Am dat din capac 2 parti la o parte am lasat numai una mica pe care am pompa de aer , cu medii filtrante care reduce campusii azotului nu am inteles , ce ar fi coolere trebuie sa cumpar sa pun iar cu lumina o rezolv altfel pun becuri led ca alea nu dau caldura numai lumina is mai greu de gasesit dar am rezolvat.

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Vad ca de ceva timp am si melci , la inceput am zis ca e ok sunt numai 2 , 3 acum is cu gramada si nu mai scap de ei , are cineva vreo idee cum sa scap de ei .

Re: Am o problema ami mor pesti si nu stiu de ce !

Am si eu alta problema , Pana acum ceva timp totul a fost ok cu acvariu , la guppy am cumparat 3 femele la un mascul , toate bune si frumoase o prerioada , am mai luat si cativa platy tot asa 3 femele la un mascul , a fost ok . Pe langa ce mai am eu in acavriu 12 neoni , 3 zebre tigri sau ce o fi , sanitari vreo 10 , 11 .
Am avut vrei 5 mascul 6 sau 7 masculi acum am rams cu 3 , femele am mai multe. Probela ca ami mor guppy mari nu aia mici sau cel putin nu am observat eu pana acum. Mai am si vreo 5 molly care au 2 pui si o duc bine se inmultesc incet si sigur.
De ce mor femele guppy  aproape sa fete . si masculi mari . Si mi sau inmultit melci si surubrile . Prima data am crezut ca sunt pui de la sanitari suruburile dupaceia mam documentat ca nu e asa si nu mai stiu cum sa scap de ei . Are cineva vreun sfat .