1 Editat de LupuMoralist (2011-09-30 21:38)

Subiect: Botia Almorhae

Areal si organizare setup: Botia Almorhae (Yo-Yo loach, Pakistani loach) este un peste care traieste in India, Nepal si Bangladesh. In natura, pestele traieste in zonele linistite are paraurilor.
Acvariul trebuie sa cuprinda multe ascunzisuri: lemne, pietre, cochilii de nuca de cocos, imitatii de scoarta din ceramica. Le place sa aglomereze ascunzisurile, simtindu-se in siguranta. Toate decorurile trebuie sa aiba suprafete netede, pentru a le proteza mustatile si corpurile, ei fiind intr-o continua cautare prin acvariu.
Le place foarte mult sa sape, astfel ca substratul trebuie sa fie format din pietricele de dimensiuni mici, 2-4 mm, fara margini ascutite.
Pestii apreciaza un curent bun de apa in acvariu, fiind pesti de rau. Le place sa inoate impotriva curentului.
Plantele sunt greu de mentinut. Daca nu le convine un anumit aranjament, acestia pot sa dezgroape plantele. Dupa ce dezvolta radacini, acestia nu le vor mai putea dezgropa. Puteti ajuta plantele cu agrafele speciale de plastic, care le fixeaza in substrat.

Descriere: Pestii au culoare albicioasa cu dungi negre. Femelele au dimensiuni mai mari decat masculii. Masculii au culoarea rosu in jurul mustatilor. Mare atentie cand ii manevrati; au opercule foarte ascutite si va puteti rani. Intr-o seara umblam prin acvariu, taiam cateva plante si un botia s-a speriat si a sarit din acvariu. L-am luat cu mana dar s-a zbatut si m-a taiat usor la un deget.

Hranire: Mancarea preferata e reprezentata de creveti congelati mici. Consuma fara nazuri orice mancare de pesti si nu refuza legumele: castraveti sau dovlecei fierti pentru 2 minute si taiati in felii subtiri. Pestii consuma si melcii mici, tinand astfel populatia sub control. Sunt extrem de lacomi si pot fi hraniti de doua ori pe zi, dimineata si seara, dar nu din abundenta. Duminica nu ii hranesc (zi de post), pentru a simula conditiile naturale, in care nu gasesc mancare chiar in fiecare zi. Un aspect amuzant al modului de hranire este determinat de momentul cand se hranesc la suprafata: rontaie extrem de zgomotos.

Comportament: Sunt pasnici, rezistenti si extrem de rapizi. Le place sa sara, asa ca aveti mare grija sa aveti tot timpul acvariul acoperit.
Culoarea li se poate schimba in functie de starea prin care trec. Cand dorm, culorile devin pale, cand se hranesc si sunt activi, pigmentii devin mai accentuati.
Cand sunt mici, modelul desenat pare ca ar scrie YoYo, de unde le vine si una dintre denumiri (Yo-Yo Loach).   
Se recomanda ca acesti pesti sa fie tinuti intr-un numar de minim 5, fiind pesti sociabili care vor avea un lider, de obicei o femela de mai mari dimensiuni.
Un aspect interesant legat de acesti pesti este faptul ca dorm pe o parte, ca oamenii. Multi acvaristi se pot speria atunci cand vad un botia in ascunzisul sau stand pe o parte. Un alt aspect amuzant il constituie inotul pe spate; i-am vazut de nenumarate ori inotand pe tavanul pesterii miniaturale pe care o au in acvariu.
Sunt extrem de curiosi si cateodata urmaresc activitatea din acvariu din ascunzisul lor, uitandu-se "pe fereastra" (o mica deschizatura din pestera) sau scotand putin capul din culcus.
Le place sa se ascunda si sapa de multe ori sub pietrele sau lemnele din acvariu. Nu de multe ori m-am trezit dimineata si nu gaseam 1 sau 2 pesti. Sunt greu de gasit daca si-au gasit un ascunzis bun. Se pot ascunde si in frunzele mai mari ale plantelor.
Sunt pesti de substrat, dar in perioadele active abordeaza toate zonele acvariului, avand momente cand se hranesc si cu peletele care plutesc la suprafata apei. Nu vor petrece mult timp la suprafata apei, vor apuca o bucatica de mancare si vor tasni spre adanc, unde se simt in siguranta. Pericolul vine mai mereu de sus, nu?

Compatibilitate cu alte specii: Daca sunt tinuti intr-un grup numeros, isi vor acorda atentie unul celuilalt, ignorand ceilalti pesti. Totusi, nu se recomanda sa fie tinuti cu specii mici (danio margaritatus, neoni), pesti cu inotatoare mari (scalari) sau creveti.

sursa: www.loaches.com

PS: dedic acest "articol" pestelui meu botia care astazi a efectuat saltul vietii lui, reusind sa sara prin fanta de aerisire a capacului si aterizand pe parchet, acolo unde l-am gasit cand m-am intors de la servici

Pescar hoinar

Re: Botia Almorhae

LupuMoralist A scris:

Duminica nu ii hranesc (zi de post), pentru a simula conditiile naturale

    lol  lol  lol
   Foarte frumos articol, felicitari :apl

3

Re: Botia Almorhae

detin si eu un asemenea exemplar si as dori sa ii gasesc fratiori...stie cineva unde pot gasi la pret convenabil?

Re: Botia Almorhae

eu i-am cumparat de la Pet Center de pe stefan cel mare, dar am vazut si la coralis.

Pescar hoinar

5 Editat de dorina_dodo_9122 (2018-02-23 18:06)

Re: Botia Almorhae

Bunä ziua as dori sa stiu daca botia sau o altă specie de pești care mănâncă melcii din acvariu ar putea mânca si ceilalti pești ce sunt acolo...Cum sa procedez sa scap de melci.multumesc anticipat