1

Subiect: O noua provocare

Salut.
De ceva vreme ma tot gandesc sa trec la un bazin mai mare, dar problema cea mai mare este bugetul ... dar nu ma dau batut big_smile.
Sa va zic la ce ma gandesc ...
Bazinul: 80x40x40(Lxlxh) deci 128l, posibil sa mai modific dimensiunile avand in vedere ca acvariul va fi ultimul.
Substratul: vreau sa merg pe nisipul de scoici, mi se pare mai estetic decat spartura de corali si mai bun la pret (5lei/kg).
Lumina: aici inca ma mai gandesc ... ma gandesc la 2xAqua Medic Reef Blue T5 24w (20000k) si la 2xOsram T5 24w (nu stiu ce sa aleg, vreau ceva peste 6500k), avand in vedere ca nu vreau corali pretentiosi la inceput, nu cred ca vor fi probleme cu lumina asta(momentan la cel de 45l am un neon mov T8 20w care cred ca are undeva la 8000-9000k si totul e ok).
Valuri: cred ca voi merge pe 2xResun Titan Sp2500l sau poate un Sunsun 3000l/h ... (rog posesorii de resun titan sp2500l sa-mi zica cat de puternici sunt curentii produsi).
Piatra: voi mai adauga cam 7-8kg piatra poroasa si cam 6kg piatra vie(dar asta treptat) ... piatra din bazinul actual a inceput sa se acopere cu Spirorbis, coralina si putine alge.
Skimmerul: cred ca va home made ... inca ma gandesc la asta ...
Racirea apei: voi merge pe coolere.
Filtrare: aici este marea problema .... ma gandesc sa fac un sump in spate(cam ca un filtru Aqua Clear dar mult mai mare, problema este costul destul de ridicat, sau ma mai gandesc ca la inceput sa cumpar un filtru extern second hand si posibil un filtru UV(variat cu filtru este mai putin costisitoare ...).
Incalzitorul: cred ca cel actual de 75w va face fata.
Sarea: voi porni acvariu cu Sare Aqua Medic la punga de 4 kg pretul este foarte bun, iar dupa aia voi merge cel mai posibil pe Aqua Medic Reef Salt sau Dupla Premium Salt.
Bacterii: vreau sa merg pe An Bacter M 150 ml.
In acvariu vreau sa tin melci(mai multe specii), 2 creveti(specii diferite), 1-2 stele de mare, poate un arici(daca voi avea probleme cu algele), 2-3 blue legged hermit crab, iar ca pesti ... cele 2 domnisoare, 2 clowni, 2-3 yellowtail damselfish (am auzit ca nu sunt asa de agresivi), si poate un goby sau un firefish.
Corali nu voi baga muti, ma gandesc la kenya tree, xenia, zoanthus, un frag mic, mic de montipora capricornis, mushroom(mai multe culori) si un torch coral si poate o anemona dar numai dupa ce bazinul va face un an.
Acesta este un proiect pe termen lung, in cel mai bun caz acvariul va fi pornit prin august(daca reusesc sa strang toate echipamentele necesare, nu doresc un bazin de fite, vreau sa fie cat mai aerisit, simplu si sa te poti uita cu placere la el, taote vor fi facute pe rand(pesti introdusi treptat, avand in vedere ca nu voi avea multa piatra vie si posibil ca filtrarea sa nu fie ca la carte exista riscul de a se destabiliza).
Astept sfaturi, idei, critici, etc.

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.

2

Re: O noua provocare

Modific putin lumina, pentru inceput voi merge pe 2xT8 TL-D 18W Aquarelle 10000k ( http://iluminat-special.ro/product_info … e-1PP.html )

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.

Re: O noua provocare

In primul rand vreau sa te felicit ca ai facut planul si te apuci de treba, abea astept sa vad produsul finit tongue wink
referitor la neoane: ce lungime au ? ma apuc si de acvariul de 180 L si vreau sa suplimentez sau chiar sa schimb lumina tongue
Presupun ca vietatile o sa le iei de afara nu? poate facem o comanda colectiva (se mai incalzeste intre timp tongue)

4

Re: O noua provocare

Salut.
Neoanele T8 TL-D 18W Aquarelle 10000k au 60cm, iar cele T5 24w au 55cm.
Pestii inca nu stiu .... posibil sa i iau din tara ... mai vedem, daca bazinul o sa fie gata si gaca o sa am bani poate ma bag la o comanda wink

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.

5

Re: O noua provocare

Sunt nevoit sa renunt la bazinul "mare" ... motivul pretul sticlei (costa foarte mult slefutul ... ), echipamentele, spatiul, etc.
Bazin: 60x40x40, 96l, sticla 6mm, silicon transparent.
Substrat: 8-10kg nisip de scoici.
Reciful: piatra poroasa 8kg, piatra vie 4-5kg (o voi baga pe parcurs).
Lumina: 1x PL 36w 50/50 Blau Aquaristic (posibil sa mai adaug in timp inca un neon).
Wave: 1x Resun SP1100l (500l) si un Resun Nano WM-015 ( http://www.fish-street.com/resun_nano_w … gory_id=35 ).
Filtru: Resun CY20 sau Boyu EF05 umplut cu zeolith si un AquaClear.
Skimmer/Incalzitor: Resun SK-05 / Resun 75w.
Sare: pentru inceput voi utiliza Aqua Medic / 4 kg.
Orice sfaturi/critici sunt bine primite.

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.

6

Re: O noua provocare

Va salut.
Dupa ce am tot masurat, calculat, am hotarat sa schimb (iar) dimensiunile acvariului, si anume sa-l fac 90x45x35 Lxlxh (sticla de 6mm fara intarituri), bazinul il voi face cam intr-o luna, intai tre sa pregatesc standul (o comoda de tv lunga, care tre intarita, palul fiind de 18mm nu prea va rezista, posibil sa se lase), lumina la inceput 1x39w T5 Aqua Medic (motivul pentru care am ales lungimea de 90cm, neoanele de 39w fiind mai ieftine decat cele de 24w), la ecipamente ma mai gandesc, vreau sa dau o fuga in hornbach si poate gasesc acolo unu/doua filtre de minim 1000l/h pentru curenti la pret bun si poate am noroc si gasesc nisip de scoici/spartura de corali mai ieftin(a).
Multumesc.

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.

7

Re: O noua provocare

Am cautat, comparat si pana la urma am ales Oceanic Biocube 29g.
http://www.oceanicsystems.com/assets/008/26996_400wh.jpg
O sa merg pe dimensiunile date: 20x21x19 adica 50x52,5x47,5 (Lxlxh).
Lumina: lampa homemade cu max. 9 spoturi cu leduri (5 albastre, 4 albe).
Sump: integrat, peretele despartitor din sticla pe care voi lipi un fundal, apa va intra in sump prin parte inferioara (acvariu original are 2 intrari sus si jos, dar renunt la cea de sus), cred ca voi face 3 camere (skimmer, pompa, alge si bile), pompa de retur, cred ca un cap de filtru de la un resun titan de 1400l/h.
Substrat: 3l nisip de corali, granulatie mica.
Sper ca in 2-3 saptamini sa pregatesc locul si standul (sa trag prize, sa inataresc standul, etc.)

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.

8

Re: O noua provocare

Azi am montat noul suport
http://i49.tinypic.com/33jodgw.jpg
maine voi pune s coltarele (sa fie mai rezistent) :-D
http://i49.tinypic.com/rr8unn.jpg
Am hotarat sa merg pe un nano (ca tot e la moda), ma gandesc sa fac un acvariu 60x30x35 sticla de 5mm, sau daca gasesc poate cumpar unu (maxim 70l), in care sa bag 3l spartura de corali fina, 5-6kg piatra vie, lumina 2x24w (cred ca AquaMedic), o pompa de valuri sunsun de 3000l/h, un filtru hang on Hailea SL-206,  3 pesti: chromisul mov, un clown si un gobi si multi corali nepretentiosi.
Va tin la curent cu achizitile, sper sa pornesc bazinul pana in septembrie.

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.

9 Editat de Alex N. (2010-06-17 00:05)

Re: O noua provocare

Ok .... am stat si am calculat si am ajuns la concluzia ca nu voi putea tine doau acvarii marine si un acvariu de apa dulce (plus ca mai am in plan un nano cu cre sa particip la AGA) si am sa renunt pentru moment la acest proiect, voi continua sa fac scoala pe cel de 45l, care merge destul de bine, urmatorul pas fiind achizitionarea unui clown si posibil un gobi si a multor corali nepretentionsi. Momentan sunt inca "confuz", motivul fiind dascilus (il mai apuca uneori nebunia si il mai fugareste pe chromis), dar sper sa sa-i vina mintea la cap daca nu o sa fac un acvariu de 30l (30x30x35) si posibil sa-l dau, dar asta sper sa fie doar in caz de forta majora ... uneori ma intreb, "de ce nu e si al meu ca asta?" [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=swKs5ZIVPew[/youtube]
Posibil la anu`(daca se redreseaza bugetul) sa trec la unul mai mare, dar momentan ma multumesc cu ce am.

Ca puricii sar gandurile de la om la om. Dar nu ii pisca pe toti.