1

Subiect: Iluminarea

Iluminarea bazinelor de apa dulce Deoarece am inceput sa va prezint cateva tipuri de plante, consider ca acest articol este binevenit si nu are voie sa lipseasca din cultura si viitorul realizarii unui acvariu sau de ce nu chiar si al unui bazin deja existent care nu corespunde cerintelor de iluminat cerute de catre setup-ul dumneavoastra.
Pentru a ilumina un acvariu trebuie sa stim, din ce mediu face parte setup-ul, ce plante si ce cerinte de iluminat au nevoie si nu in ultimul rand pentru a intelege cat mai bine cele ce urmeaza a fi prezentate consider ca trebuie sa va familiarizez cu cateva definitii si date tehnice despre lumina, iluminat, unitatati de masura, etc.
Lumina este forma vizibila de energie, observabila de ochiul uman, ce este radiata prin miscarea particulelor incarcate energetic (fotoni), fiind compusa din 7 culori de baza, cele ale curcbueului sau cum sunt ele cunoscute sub denumirea ROGVAIV (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet ).
http://s4.postimage.org/DLpc0.jpg http://s4.postimage.org/DLrH9.jpg http://s4.postimage.org/DLubi.jpg
Luxul- unitate de masura a iluminarii, egala cu iluminarea unei suprafete care primeste un flux luminos de un lumen, repartizat uniform pe o suprafata de 1 metru patrat.
Lumenul- unitate de masura a fluxului luminos emis de catre o sursa punctiforma cu intensitatea de o candela in unitatea de unghi solid de 1 steradian.
Candela- unitate internationala pentru masurarea intensitatii fluxului luminos, egala cu a 60-a parte din intensitatea luminoasa a unui centimetru patrat de corp absolut negru la temperatura de solidificare a platinei.
Temperatura de culoare este puternica incalzire a filamentelor incandescente din becuri si deci emisiunea unei lumini “mai albe”. Dimpotriva, scaderea tensiunii pe retea are ca efect o micsorare a temperaturii filamentelor, caz in care lumina raspandita de acestea va deveni “mai galbena”. Prin urmare, repartitia spectrala a energiei luminoase emisa de un bec cu incandescenta depinde direct de temperatura filamentului din interiorul becului.
In practica fotografica se obisnuieste sa se foloseasca pentru caracterizarea compozitiei spectrale a luminii emise de un corp incandescent aflat la o anumita temperatura notiunea de “temperatura de culoare (temperatura absoluta)” si se exprima in grade Kelvin (K).
Temperatura de culoare este folosita atat pentru caracterizarea compozitiei spectrale a radiatiilor existente in lumina solara cat si pentru caracterizarea compozitiei spectrale a radiatiilo emise de diferite surse de lumina artificiala.
Proportia dintre diferitele radiatii componente ale luminii emise se prezinta in felul urmator:
la aproximativ 3000°K, radiatiile rosii reprezinta 47%, radiatiile galbene 34%, radiatiile verzi 14%, radiatiile albastre numai 4%, iar radiatiile ultraviolete 1%
la aproximativ 4000°K, radiatiile rosii reprezinta aproximativ 36%, cele galbene 33%, verzi 20%, radiatiile albastre 7%, iar radiatiile ultraviolete 4%
la aproximativ 5700°K, radiatiile rosii reprezinta 28%, radiatiile galbene 29%, radiatiile verzi 22%, radiatiile albastre 13%, iar cele ultraviolete 8% Din considerente de ordin practic, indicatiile privind compozitia spectrala a unei lumini sunt date numai pentru trei grupe principale de radiatii: rosii, verzi si violete-albastre. Lumina in functie de temperature de culoare se clasifica in 4 tipuri distincte:
Lumina calda – 2700k-3500k Lumina neutra - 3500k- 4500k Lumina diurna – 4500k – 6000k Lumina rece - >6000k
http://s1.postimage.org/bX4lA.jpg Tipuri de iluminat:
-lampi cu incandescenta (nerecomandabile datorita emanarii de caldura excesiva si a luminozitatii slabe); -lampi halogene -lampi cu descarcari (folosite in special la acvariile cu apa de mare); -tuburi fluorescente (de culoare alba, galbena, albastru, roz, etc.) sunt cele mai des folosite.
-si mai nou iluminat cu leduri, dar din pacate la noi nu renteaza (ma refer la bazine mari) datorita pretulrilor ridicate ale acestora. Iluminarea bazinelor de apa dulce Deoarece am inceput sa va prezint cateva tipuri de plante, consider ca acest articol este binevenit si nu are voie sa lipseasca din cultura si viitorul realizarii unui acvariu sau de ce nu chiar si al unui bazin deja existent care nu corespunde cerintelor de iluminat cerute de catre setup-ul dumneavoastra.
Pentru a ilumina un acvariu trebuie sa stim, din ce mediu face parte setup-ul, ce plante si ce cerinte de iluminat au nevoie si nu in ultimul rand pentru a intelege cat mai bine cele ce urmeaza a fi prezentate consider ca trebuie sa va familiarizez cu cateva definitii si date tehnice despre lumina, iluminat, unitatati de masura, etc. Lumina este forma vizibila de energie, observabila de ochiul uman, ce este radiata prin miscarea particulelor incarcate energetic (fotoni), fiind compusa din 7 culori de baza, cele ale curcbueului sau cum sunt ele cunoscute sub denumirea ROGVAIV (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet ). http://s4.postimage.org/DLpc0.jpg http://s4.postimage.org/DLrH9.jpg http://s4.postimage.org/DLubi.jpg Luxul- unitate de masura a iluminarii, egala cu iluminarea unei suprafete care primeste un flux luminos de un lumen, repartizat uniform pe o suprafata de 1 metru patrat. Lumenul- unitate de masura a fluxului luminos emis de catre o sursa punctiforma cu intensitatea de o candela in unitatea de unghi solid de 1 steradian. Candela- unitate internationala pentru masurarea intensitatii fluxului luminos, egala cu a 60-a parte din intensitatea luminoasa a unui centimetru patrat de corp absolut negru la temperatura de solidificare a platinei. IRC-ul – reprezinta o masura cantitativa a abilitatii unei surse de lumina de a reproduce corect culorile unor obiecte diferite in comparatie cu o sursa de lumina naturala sau ideala. Aceasta valoare oscileaza intre 0 si 100, aceasta din urma reprezentand idealul.. Acesta se clasifica in functie de urmatoarele clase:
-1A >=90
-1B intre 80 si 89
-2A intre 70-79
-2B intre 60-69
-3 intre 50-59
-4 mai putin de 40 Temperatura de culoare in practica fotografica se obisnuieste sa se foloseasca pentru caracterizarea compozitiei spectrale a luminii emise de un corp incandescent aflat la o anumita temperatura notiunea de “temperatura de culoare (temperatura absoluta)” si se exprima in grade Kelvin (K). Aceasta este folosita atat pentru caracterizarea compozitiei spectrale a radiatiilor existente in lumina solara cat si pentru caracterizarea compozitiei spectrale a radiatiilo emise de diferite surse de lumina artificiala.
Proportia dintre diferitele radiatii componente ale luminii emise se prezinta in felul urmator:
-la aproximativ 3000°K, radiatiile rosii reprezinta 47%, radiatiile galbene 34%, radiatiile verzi 14%, radiatiile albastre numai 4%, iar radiatiile ultraviolete 1%
-la aproximativ 4000°K, radiatiile rosii reprezinta aproximativ 36%, cele galbene 33%, verzi 20%, radiatiile albastre 7%, iar radiatiile ultraviolete 4%
-la aproximativ 5700°K, radiatiile rosii reprezinta 28%, radiatiile galbene 29%, radiatiile verzi 22%, radiatiile albastre 13%, iar cele ultraviolete 8%
Din considerente de ordin practic, indicatiile privind compozitia spectrala a unei lumini sunt date numai pentru trei grupe principale de radiatii: rosii, verzi si violete-albastre. Lumina in functie de temperature de culoare se clasifica in 4 tipuri distincte:
Lumina calda – 2700k-3500k Lumina neutra - 3500k- 4500k Lumina diurna – 4500k – 6000k Lumina rece - >6000k
http://s1.postimage.org/bX4lA.jpg Tipuri de iluminat:
-lampi cu incandescenta (nerecomandabile datorita emanarii de caldura excesiva si a luminozitatii slabe); -lampi halogene -lampi cu descarcari (folosite in special la acvariile cu apa de mare); -tuburi fluorescente (de culoare alba, galbena, albastru, roz, etc.) sunt cele mai des folosite.
-si mai nou iluminat cu leduri, dar din pacate la noi nu renteaza (ma refer la bazine mari) datorita pretulrilor ridicate ale acestora. Clasificarea intensitatii luminii pentru un volum de apa dat folosind raportul dintre x lumeni/ n litri: • Sub 20 lm/l vorbim de un bazin slab luminat; • Intre 20 lm/l-30 lm/l, avem un bazin luminat mediu; • Intre 30 lm/l-40 lm/l un bazin bine luminat; • Peste 40 lm/l reprezinta lumina pentru un bazin foarte bine luminat si aceasta se recomanda doar acvariilor foarte bine plantate. Pentru alegerea oricarei surse de iluminat avem nevoie sa reproducem cat mai fidel lumina din mediul pe care dorim sa il expunem in bazinul nost si de accea ar trebui sa cunoastem graficul spectral al lumini solare si al clorofilei.
Clorofila- este un pigment de culoare verde, esential in procesul de fotosinteza, prin intermediul acesteiaavand loc transformarea radiatiei luminoase in energie. Aceasta, clorofila, este de mai multe feluri: • Clorofila a – prezenta in absolut toate plantele; • Clorofila b - prezenta in majoritatea plantelor; • Clorofila c1 – specifica diferitelor specii de alge; • Clorofila c2 – specifica diferitelor specii de alge; • Clorofila d – specifica cianobacteriilor. Clorofila a este responsabila cu absorbtia radiatiei luminoase cu lungimi de unda intre 430 nm si 662 nm (mai ales spectrul albastru-violet si rosu), in timp ce clorofila b absoarbe radiatia luminoasa cu lungimi de unda intre 453 nm-642 nm (mai ales in spectrul albastru si oranj). Varfurile de absorbtie ale clorofilei sunt la 465 nm si 665 nm ca in imaginile de mai jos.
http://s2.postimage.org/di6NS.jpg http://s2.postimage.org/di9i0.jpg
Plantele verzi (cu clorofila), absorb radiatia luminoasa si o transforma prin procesul de fotosinteza (Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosfera de catre plantele verzi (cu clorofila), in prezenta radiatiilor solare, cu eliminare de oxigen si formare de compusi organici (glucide, lipide, proteine) foarte variati). Acesta reprezinta un proces complex care consta in sinteza substantelor organice (glucide, lipide, proteine) din substante anorganice, folosindu-se ca sursa de energie radiatia luminoasa cu ajutorul pigmentilor clorofilieni. Fotosinteza se desfasoara in doua etape succesive, interdependente: una la lumina si alta la intuneric. Sper ca acest articol sa va ajute, iar pe viitor voi detalia tot aici iluminatul cu fiecare sursa in parte mai des folosita in acvaristica. (cu tuburi florescente, halogen, si leduri).
Link-uri utile: http://acvaiasi.wordpress.com/ http://cy4ba.narod.ru/akbarlampa.htm http://www.slideshare.net/BioKorinna/fotosinteza http://www.acvaristica.com/index.php?ac ... =iluminare http://acvariu.meu.googlepages.com/ilum ... amplasarea http://www.aquarium.ro/e107_plugins/con ... content.48 http://acvaristica.wordpress.com/2008/0 ... cvariu-ii/ http://www.preferate.ro/referat-Fizica- ... -6050.html http://ro.wikipedia.org/wiki/Culoare etc.

2

Re: Iluminarea

O intrebare, combinatia de tuburi cu lumina calda si cu lumina rece este necesara ? sau merge si doar cu tuburi reci.
Eu folosesc doua osram 865 cool daylight, deci 6500k si un osram fluora 77 care....inca nu stiu ce inseamna indicele asta...oricum presupun ca e o culoare calda.\

E foarte bun articolul, m-am uitat in mare pentru ca le-am citit de zeci de ori astea legate de iluminare, la inceput n-am dat importanta doar pentru continutul sau interminabil lol dar merita citit, sunt lucruri importante bine de stiut.

3 Editat de catag (2010-04-09 10:08)

Re: Iluminarea

Intre 5000 si 6500 K se considera lumina unei zile insorite in timpul amiezii, iar daca vrei sa simulezi si rasaritul si apusul poti pune cu temperatura de culoare mai mica (adica o lumina calda). Plantelor le place o combinatie de lumina calda cu recce deoarece au nevoie de un spectru axat pe culorile albastru si rosu, iar fluora tau asta si face. Iar in legatura cu articolul sa sti ca nu e copiat de niciunde e cules si remodelat de catre mine, desi teoria despre lumina e aceeasi cu articolele probabil citit de catre tine.

4

Re: Iluminarea

Explicatia vine in faptul ca paralela cu paralela ,cu cat ne apropriem de paralela zonelor calde,lumina soarelui se schimba si cantitatile de "albastru" si "rosu"sunt mai mari si cum majoritatea plantelor provin cam din aceleasi zone trebui incercat sa le reproducem.
La Osram Fluora nici macar producatorul nu-i da o temperatura de culoare,si spune despre el:un tub trifosforic creat special pt nevoile plantelor.
Un link mai vechi menit sa vina in ajutorul acvaristilor: http://www.aquabase.org/articles/html.p … =983.html.
Intru-cat nu schimbam forma articolului din link,nu il copiem ci facem doar trimitere catre site,motivul existentei sale,nu cred ca e vreo gresala.

5 Editat de catag (2010-04-10 01:58)

Re: Iluminarea

Oriunde ai fi pe glob lumina soarelui are acelasi spectru si aceeasi temperatura de culoare dar difera in functie de momentele zilei, iar singura chestie care difera in functie de zona este unghiul cu care ea cade pe suprafata pamantului. Daca cauti mai bine depsre Osram Fluora o sa gasesti si temperatura de culoare, dar chiar daca nu ar zice iti poti da seama dupa ce culoare da tubul, nu? Eu unul zic ca e in jur de 8000K sau poate mai mult un pic.

6

Re: Iluminarea

Eu aveam impresia ca rozul neonului Fluora este o lumina calda, adica undeva sub 5000K...

7 Editat de narcis.b (2010-04-11 04:06)

Re: Iluminarea

Foarte frumos articolul! Merita sa intre in "carte" exact in stadiul asta! Bravo!


catag A scris:

Oriunde ai fi pe glob lumina soarelui are acelasi spectru si aceeasi temperatura de culoare dar difera in functie de momentele zilei, iar singura chestie care difera in functie de zona este unghiul cu care ea cade pe suprafata pamantului. Daca cauti mai bine depsre Osram Fluora o sa gasesti si temperatura de culoare, dar chiar daca nu ar zice iti poti da seama dupa ce culoare da tubul, nu? Eu unul zic ca e in jur de 8000K sau poate mai mult un pic.

De acel unghi vorbeam,ce  constituie un filtru de lumina.Da aici ar fi un referat prea complex pt. a fi discutat in acest topic,cred...
Eu ma gandeam undeva 8500-9000 si totusi nu e data nicaieri temperatura de culoare la Osram Fluora.

8

Re: Iluminarea

Aici zice 8500K http://www.acvariu.ro/web/reef/iluminar … -apa-dulce
Aici andreic zice de 8000 K http://forum.acvarist.ro/viewtopic.php? … mp;start=0
Aici articolul la care a facut referire andreic zice 8500 K http://www.aquabase.org/articles/html.p … s=983.html

Drept e ca producatorul, direct nu a dat aceasta temperatura de culoare dar conform graficului cu temperaturile de culoare si lumina pe care o da acesta (in caz ca ati vazut sau folosit acest tub) se apropie de 8000 K cum am zis si eu sau chiar si dumneata mai exact 8500 K).

9

Re: Iluminarea

catag A scris:

Aici zice 8500K http://www.acvariu.ro/web/reef/iluminar … -apa-dulce
Aici andreic zice de 8000 K http://forum.acvarist.ro/viewtopic.php? … mp;start=0
Aici articolul la care a facut referire andreic zice 8500 K http://www.aquabase.org/articles/html.p … s=983.html

Drept e ca producatorul, direct nu a dat aceasta temperatura de culoare dar conform graficului cu temperaturile de culoare si lumina pe care o da acesta (in caz ca ati vazut sau folosit acest tub) se apropie de 8000 K cum am zis si eu sau chiar si dumneata mai exact 8500 K).

Discutiile alea si inca multe altele le stiu,am zis ca nu stim concret de la producator.Oricum e un tub bun,dar cu o viata prea scurta...

10

Re: Iluminarea

Adica cam 4luni, nu ? Dupa care randamentul lui scade foarte mult...

11

Re: Iluminarea

In principiu cam asta e viata lui cu randament bun

12

Re: Iluminarea

Eu zic ca poate e si mai mult daca folosesti drosere de calitate.

13

Re: Iluminarea

Ai dreptate, am vazut un droser la nevertebrate Osram pentru 3 si 4 tuburi la vreo 75lei, eu zic ca merita. Oricum Osram suna mai profi decat Vito smile

14

Re: Iluminarea

Conteaza si firma dar nu asta e principala problema. Cand am spus un droser cum trebuie ma refer ca da pe langa tensiunea si curentul necesar aprinderii tubului si o frecventa mult mai ridicata (adica in loc de 50 Hz frecventa industriala de la retea o frecventa cuprinsa intre 40kHz si 120kHz, care in mod general prelungeste viata tubului (chiar mai mult decat ce e specificat de producator, si creste intensitatea luminoasa (mai mult decat ce este specificat de producator ( osram chiar precizeaza la tuburi ca are un flux de x lumeni la o temperatura de ... si n lumeni la alta temp y mai ridicata))) singura problema fiind cresterea temperaturii tuburilor.

15

Re: Iluminarea

deja o dam pe departe de ceea ce inseamna un articol. big_smile

16 Editat de catag (2010-04-11 20:22)

Re: Iluminarea

Cam da, dar oricum toate acestea vor fi integrate la randul lor in articol (tuburi florescente si controlul acestora, hqi, leduri, becuri economice care sunt cam acelasi tip cu tuburile florescente dar alte forme si cam tot ce e despre lumina) dar din pacate nu am avut timp sa finalizez si aceste parti.

17

Re: Iluminarea

Nu chiar, se discuta despre importanta droserelor, si cred ca fiecare acvarist ar trebui sa o stie. Degeaba cumperi tuburi de zeci de lei daca ai un droser slab, nu vor da randamentul pe care ar trebui sa-l dea, asta pe intelesul tuturor, catag a fost mai tehnic in exprimare. Dupa ce am avut si eu o discutie cu el am inteles mai bine si importanta droserelor.

18

Re: Iluminarea

Intradevar discutiile astea nu ating direct subiectul,ci sunt mici lamuriri intre noi,dar ar fi indicat ca in urma articolului "tinta",sa apara si cateva sfaturi practice,insotite de cate o foto,pentru a corela mai bine randamentul tuburilor in acvarii,dupa necesitatile vietuitoarelor,cat si look-ul acvariului privit la diverse tuburi.De consemnat setupuri terminate cu coeficient de naturalete deosebit

19 Editat de catag (2010-04-11 23:58)

Re: Iluminarea

Uite un link util si zic eu practic cu diferite combinatii de tuburi (in caz ca nu l-ati vazut) care va venii si el pus la randul sau in articol, unde ii este locul.

http://cy4ba.narod.ru/akbarlampa.htm

20 Editat de Avatar (2010-04-12 00:49)

Re: Iluminarea

Jur ca ma gandeam intr-o vreme cum ar arata acelasi acvariu cu aceleasi plante si pesti doar cu tuburi diferite ! Foarte bun linkul desi e in rusa, nu ? lol  !!! Bookmarked.

P.s: nu se deschid separat imaginile la mine...

Si cu asta, eu am terminat cu dezbaterile putin pe langa articol.