1 Editat de narcis.b (2010-04-16 02:01)

Subiect: Aqascaping de la teorie la practica

Unul dintre cele mai atragatoare aspecte ale acvaristicii reprezinta aquascapingul. Constituit ca o forma de arta,aqascapingul inbina in mediul acvatic,plante,pesti,nevertebrate,bucati de lemn,roci,fundaluri si substraturi de diverse texturi si un colorit bine aspectat, in deplina armonie avand ca rezultat un peisaj acvatic cat mai natural si frumos.

In 1930 este recuoscut ca prim stil denumit "deutch stil" ,acest gen aduna intr-un bazin plante de o bogata diversitate ,cu culori si texturi diferite aranjate in bazine "full plantate" si lasa sentimentul unei gradini de flori foarte bine dezvoltata si o bogatia de culori.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_E … Fertig.jpg

Astfel mai tarziu,in 1990 apare stilul "Nature" sau stilul japonez,inceput de Takashi Amano ,chiar fundamentat de acesta prin mai multe articole de specialitate.Ideea acestui stil e mai simplista dar mai greu de executat,avand ca punct de plecare miniaturizarea landscpeurilor si focalizarea lor in acvariu.Inbina mai putine culori,mai degraba sunt jocuri de texturi si intensitati a aceleiasi culori,folosind cel mai adesea roci ,intotdeauna de aceeasi culoare si textura,pt a exprima de exemplu munti in departare.
Plantele din acest stil sunt in marea majoritate plante mici de tip "gazon" asezate sa exprime ceva,de exemplu padurile de la poalele muntilor vazute de la mare departare.Pestii folositi in aceste acvarii sunt deasemeni de talie mica ,fara culori deosebite pentru a nu contrasta cu peisajul imaginar,de obicei pesti de "card".

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Peter … nscape.jpg

Stilul biotop,apare ca o revelatie a unui colt geografic ce il dorim miniaturizat si expus oarecum "virgin" in acvariul nostru,cu posibilitatea de a monta in acest stil pesti si plante din acelasi habitat acvatic,scopul final ar fi incercarea de a zugravi geografia unui loc original. Exemplul il face Discusul in habitatul lui,bazinul Amazonului  http://showcase.aquatic-gardeners.org/2 … amp;id=169  sau un alt layout http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pyran … oosted.jpg

Paludarium este un alt stil ce zugraveste  poate natural malul unui lac cu plante ce ies din submers si se dezvolta bine in emers si atinge dezvoltarea plantelor atat in mediu submers cat si in cel emers,asemeni incercand sa copieze natura  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bak.JPG

Realizarea acestei laturi a acvaristicii,aquascapingul, presupune cunoastere amanuntita a principiilor de baza din acvaristica,ciclul azotului,compatibilitati pesti,plante -formarea sistemului radicular,micro si macro elemente necesare,iluminare ,mediul biologic,filtrarea mecanica si bio,alge-prevenirea si combaterea lor si nu in ultimul rand hardware necesar,CO2 presurizat,PH Control,filtrare de calitate,iluminarea necesara ,UV-C,racitoare de apa. Astfel toate enumerate mai sus subliniaza ca aquascapingul reprezinta "varful piramizii trofice" in domeniu aqvatic,cu un necesar din tota crema conostintelor acumulate de acvarist si nu in ultimul rand de capacitatea financiara.
In Romania ,considerand partea financiara un lucru rezolvat,ne lovim de lipsa posibilitatii achizitionarii plantelor ce ni le dorim in bazinul nostru si asta reprezinta un handicap major in evolutia aquascapeului romanesc.Multi dintre noi incercam sa le procuram de pe internet de la colegii de forumuri,in general in cantitati mici,nu de putine ori cu diversi spori de alge,lucru ce ingreuneaza vadit buna dezvoltare a acvariului propus,evident din lipsa de piata de desfacere ptr aceste produse.Totusi perseverenta este notata si in Romania:
http://www.aac.acuavida.com/gallery/AAC … eter+Bela/
http://www.aac.acuavida.com/gallery/AAC … +Bela_001/
http://www.aac.acuavida.com/gallery/AAC … gy+Attila/
http://www.aac.acuavida.com/gallery/AAC … eter+Bela/

Pentru evolutia unui aquascape trebui sa cunoastem foarte bine necesitatile vietuitoarelor propuse,atat a florei cat si a faunei.Momentul porniri trebuie sa fie marcat de schita proiectului,viziunea lucrarii.Estetica scapeului trebuie sa urmareasca cateva tehnici caracteristice dimensiunii acvariului.Acvariile mici si medii nu pot avea mai mult de un punct focal,locul din acvariu pe care se va sprijinii,practic ,privirea,o radacina,o roca ,sau o planta cu o culoare deosebita,rosu de ex,niciodata  in centrul acvariului!
Acvariile mici si foarte mici sunt catalogate "nano"si au si ele un concept special(descrierea conceptului il voi lasa colegului nostru Merlin,sper sa nu il supar cu aceasta cerere)
Ca o revelatie a vietii pline de stress a omenirii,apare si conceptul de "iwagumi" ce creaza sentimentul de liniste si nesfarsit prin expunerea simplista a unei plante,sau poate doua,de tip gazon,in jurul unor roci,una sau mai multe,intotdeauna una mai mare ,ce constituie si punctul focal,si restul 2,4 mai mici
( va continua)

Sper sa fi atins puncte de interes smile nu stiu cat de bine suna l-am facut dintr-o bucata,probabil va primi up date in scurt timp si cred ca ar da mai bine sa pun direct foto desi cu timpul...da vedem

2 Editat de merlin21 (2010-04-16 02:43)

Re: Aqascaping de la teorie la practica

sper sa nu supar eu pe nimeni.. dar mi se pare cel mai bun articol de pe site.. sau nu.. cel care imi place cel mai mult..
cererea ta ma onoreaza.. dar din pacate eu cu aquascape-ul stau prost..
colegul cibserg care nu intra pe aici ar fi in mai mare masura.. (a luat locul 19 la ASE, cu al sau nano de 7l, felicitari!)http://www.aquaticscapers.com/en/contes … 0&z=19
stilul meu preferat este clar cel biotop si paludariile.. dar din pacate, locul, timpul nu imi permit asa ceva..
eu am recurs la nano, deoarece de mic am apreciat lucrurile marunte si detaliate..
acvariile mele nu au treaba cu aquascape-ul, pe primul loc pt mine sunt vietuitoarele si apoi plantele..
as mintii sa zic ca anubiasii mei pe care i-am crescut de la 2 frunze imi sunt mai putin dragi decat betta, sau ca nu urmaresc fiecare fir de parvula si verific de cateva ori pe zice cat a crescut pelia sau windelowul.. dar asta nu ma face aquascaper.. ci doar acvarist..
idei ar fi multe.. dar cand nu ai cu ce.. si mai ales intr-un oras fara pretentii.. e greu..

asa ca daca poti scrie si articolul despre nano ar fi foarte bine, eu nu am avut timp nici de cele de la nevertebrate.. desi iti multumesc mult pt incredere..

3

Re: Aqascaping de la teorie la practica

Revista de aquascaping! nu ratati...
http://www.aquascapingworld.com/magazine/