1 Editat de Andi66 (2010-05-31 16:06)

Subiect: Carasul auriu

Pentru ca in ultimul timp tot mai multi pornesc in setarea unui acvariu cu ideea de al popula cu carasi, trebuie sa stie cateva lucruri importante inainte.

Indiferent de ce caras ati dori sa achizitionati, este bine sa cititi acest articol inainte de a face marele pas si sa fiti pe punctul de a va crea mari probleme pe viitor.

IMPORTANT :
Documentati-va singuri inante de a va duce la un pet shop autorizat! Vanzatorul va dori cel mai mult sa va vanda cat mai multe produse, in Romania neexistand legi care sa pedepseasca sfaturile extrem de proaste pe care acestia le acorda cumparatorilor in speranta de a se imbogati cat mai repede si cat mai mult.

Planul pe care vreti sa il indepliniti: achizitionarea a doi carasi de dimensiuni mici: intre 2-4 centimetrii, pe care vreti sa ii cresteti pentru inceput. Trebui sa stiti de la bun inceput ca sunt pesti care traiesc destul de mult in comparatie cu altii, intre 5 si 10 ani normal, desi recordul inregistrat este de 43 de ani, si ca s-ar putea sa va plictisiti foarte repede de ei. De aceea cugetati bine inainte de a face acest pas! Sunteti siguri ca vreti cu adevarat carasi sau alta specie de pesti?… Asteptati 2-3 zile in care daca nu sunteti decisi si pedulati intre alte specii, luati o coala de hartie pe care sa scrieti motivele pentru care ati prefera sau nu specia respectiva, cititi forumurile specifice, sau intrebati detinatori de altfel de pesti despre greutatile pe care a trebuit sa le intampine la realizarea primului lor acvariu. Daca credeti ca toate acestea sunt fleacuri si le puteti trece cu bine, si v-ati decis in cele din urma sa va faceti un acvariu cu carasi atunci este momentul sa incepeti.

Incercati sa nu cadeti tentatiei de a va cumpara carasii cei mai mari din pet shop:
-pentru ca ei sunt deja batrani si nu stiti precis cate zile, luni sau ani mai au de trait
-sunt foarte scumpi
-pestii batrani se acomodeaza mai greu in acvarii noi, iar stresul provocat le poate fi fatal
-incepatorii tind sa dea multa hrana pestilor noi astfel ca cei maturi nu o vor manca pe toata si acvariul se va murdari mult mai repede
-nu veti avea placerea de a va vedea pestele crescand

Instructiunile ce vor urma sunt de baza, dar este bine sa va informati despre carasul pe care vreti sa il luati, tot ceea ce trebuie sa stiti despre acea rasa.

PASUL 1
ACHIZITIONAREA INSTRUMENTELOR NECESARE
V-ati decis? Super bine! Veti fi in curand posesorul unui caras dragalas, dar inca mai trebuie sa asteptati un timp pana sa il aveti si ca locatar. Stiu ca suna dezamagitor… si veti spune:”pai ce?! m-am decis! vreau un caras acum!” , dar vreau sa va amintesc ca nu sunteti domnul Goe si ca trebuie sa dati dovada de maturitate si sa ii faceti carasului nou venit o locuita… cu etaj si mansarda daca se poate…

ACVARIUL
Carasii aurii necesita FOARTE MULT SPATIU, doar pentru cateva motive VITALE:
cresc rapid, fac foarte multa mizerie, iar un acvariu mic ar crea doar extrem de multe probleme, de la calitatea proasta a apei, murdarirea si tulburarea ei, imbolnavirea foarte deasa a pestilor, etc
acestor pesti le place sa inoate linistiti, sa isi etaleze inotatoarele purtate cu atat de multa mandrie si sa fie extrem de curata noua lor casuta fara sa fie prea mult deranjati si stresati

LUATI-VA GANDUL DE LA IMAGINEA DE POVESTE A ACVARIULUI TIP BOL CARE NU POATE ATINGE MARIMI MAI MARI DE 10-30 DE LITRII si care provoaca mare stres unui peste prin rotatia in continuu pe care trebuie sa o faca si pentru ca un bol se incinge mult prea tare!!!

Regula marimii acvariului ce va fi pe viitor populat cu carasi:
1. Interesati-va de marimea maxima la care poate creste carasul respectiv.
2. Inmultiti numarul de centimetrii cu 4 litrii
3. Rezultatul obtinut va fi volumul de apa pe care trebuie acvariul sa il contina doar pentru ei!

Exemplu:
1. Carasii de Oranda pot ajunge si la 15-20 cm. Consideram 15.
2. 15 x 4 = 60 litrii
3. In acvariul pe care il amnajam va cuprinde elemente decorative, filtrul, pietris, nisip, plate, etc … asadar 60 de litrii de apa care vor fi varsati pe muchie vor fi luati in considerare!

ATENTIE:
Veti considera ca un asemenea spatiu…”dar e prea mare spatiul pentru un singur pestisor!”… va fi prea mult, iar el se va simti prea singur… contrazic! Carasul acela in bune conditii de hrana si volum de apa va creste foarte mult. Carasii ajung la maturitate sexuala in 6-12 luni, iar la o crestere completa a corpului in 18- 24 de luni, daca ar fi intretinut intr-un asemenea acvariu. S-a observat ca pestii tinuti in acvarii mai mici decat cele necesare dezvoltarii armonioase, cresc foarte incet, sufera de multe boli si mor extrem de repede comparativ cu confratii lor ce se afla in situatii normale.
Imaginati-va intr-o incapere de 1metru * 1 metru. Va puteti aseza?… Poate ca da, dar va puteti intinde?… V-ati putea asterne patul?… Cu siguranta NU! Asa este si cazul acestor necuvantatoare.
Acvariile adanci sunt mai greu de curatat decat acvariile mai mici de inaltime.
Puteti incepe cu un acvariu pe jumatatea celui care va fi necesar cand caraseii vor creste, dar in scurt timp veti observa ca un bazin mai mare este necesar, asa ca mai bine investiti de la inceput!

FILTRUL
Preferabil sunt filtrele externe pentru un acvariu cu carasi… din cauza volumului mare al acvariului, dar si pentru ca filtrele interne provoaca curenti mai mari si nu pot si setate astfel incat sa nu avem o mica tornada in bazin, iar carasilor nu le place deloc sa fie ei pestisorii impotriva curentului tot timpul.
FOARTE IMPORTANT:
Niciodata sa nu spalati filtrul murdar de impuritati culese din bazin sub jetul de apa de la robinet deoarece apa contine clor, iar in buretele filtrului exista niste bacterii care consuma substante toxice produse de carasi.

WATER CONDITIONER
Cum toate uzinele de apa din Romania folosesc clor pentru dezinfectarea apei, este bine sa va cumparati si un Water Conditioner care neutralizeaza clorul din apa de la robinet in scurt timp.
Foarte important: Clorul nu iese in totalitate prin fierbere! Clorul se evapora doar dupa o perioada de timp din apa, aproximativ in 72 de ore de la depozitarea unei cantitati de apa intr-un recipient descoperit. Prin fierbere veti putea inlatura doar anumite bacterii si microbi. De asemenea se vor adauga la 10 litrii de apa o lingura fara varf de sare gema, nu iodata, pentru combaterea altor microbi si o mai buna epurare a apei.

ASPIRATOR SIFONAT + BURETE + 2 GALETI+ TERMOMETRU
2 galeti, una pentru apa veche, iar cealalata pentru apa pe care ati declorinat-o vor fi necesare cand veti schimba apa. Schimbul apei in cazul carasilor este in proportie de 15-20% din volumul apei din acvariu o data la intervalul de 7-14 zile in concordanta cu calitatea apei: daca prezinta tulburari, foarte multe defecatii vizibile, depuneri de alge pe peretii acvariului, etc. De aceea apa se va extrage cu ajutorul unui aspirator sifonat doar de pe fundul acvariului si nu de la suprafata, deoarece depunerile de mizerie se vor regasi pe fundul acvariului. Printre altele veti avea nevoie si de un burete special de curatire a peretilor acvariului, in eventualitatea de a preveni depunerile de alge pe pereti. De asemenea un termometru in interior ar fi excelent!

OPTIONALE: TERMOSTAT + NISIP/ PIETRIS + PLANTE ACVATICE + VENTILATOR
Optionalele sunt benefice pentru decorul carasilor. Imaginativa o camera spatioasa in care nu aveti nimic… Doar poadeaua si aer si mancare. Ati putea trai dar nu confortabil!
Nisipul sau pietrisul sau ambele fac din acvariul pentru incepatori foarte greu de curatat. Daca va decideti sa puneti totusi nisip sau pietris, asigurati-va ca este de buna calitate, nu este compus din subsante ce s-ar putea dizolva in apa, etc. De asemenea nu as recomanda pietrisul colorat disponibil in piete sau magazine… de cele mai multe ori coloreaza apa, iar asta este unul dintre semnele pentru care ar trebui sa renuntati si sa nu va contaminati acvariul din cauza unul moft stupid. Cele ma multe acvarii premiate ca fiind deosebite din punct de vedere al decorului sunt cele cu nisip preluat direct din rauri, asadar culori naturale! Pietrele sau pietrisul sunt optionale. Am observat ca desi pare greoi pentru ei sa caute prin nisip si pietris dupa hrana, devine o placere in timp si carasii vor iubi senzatia de a paste.
Plantele sunt tot elemente decorative, dar au si rolul de a mentine un echilibru in bazin prin micile bule de aer pe care le produc, prin faptul ca fecalele carasilor reprezinta un ingrasamant natural pentru ele, etc. Carasii sunt spaima numeroaselor plante de acvariu, ei fiind omivori le va fi mai usor sa pasca din tufa de alaturi. Daca totusi va incapatanati sa aveti plante in acvariu, preferabil sa renuntati la gandul ca ati putea rezolva problema cu cele artificiale… Sunt oribile fata de simtul bunului gust! Mai bine optati pentru cateva plante in ghiveci cu frunzele tari, plantate in nisip, iar deasupra, ultimul strat, cu mici pietricele.
Lumina. Nu pozitionati acvariul in bataia soarelui in mod direct! Efectul unui asemenea esec: incalzirea puternica a apei, poate chiar dauna solzilor carasilor si poate duce la degradarea acestora prin efectul de topire a solzilor deoarece razele soarelui poate ataca mucusul ce protejeaza solzii, iar explozia de alge pe peretii acvariului, in apa sau chiar pe componentele decorative sunt devastatoare! Totusi pentru un efect mai puternic in decoratiunile apartamentului si pentru perioada serii este bine sa atasati un neon sau o lampa care sa cada pe suprafata apei. Chiar un neon de o culoare speciala poate pune in evidenta pigmentatia carasilor.
Termostatul este necesar doar daca in incaperea in care veti depozita acvariul sunt diferente mari si bruste de temperatura. Carasilor le place temperatura intre 18 si 25 de grade, adica temperatura camerei, dar diferentele mari de temperatura sunt foarte daunatoare! Termostatul se va instala intotdeauna in partea opusa termometrului.
De asemenea in confruntarea cu temperaturi mai ridicate decat 25 de grade, cum vara la noi este chiar torida, as putea spune, instalarea unui ventilator care va batea pe suprafata apei este o idee geiala pentru a scadea gradele celsius.
ATENTIE:
Scoicile nu reprezinta element decorativ intr-un acvariu de carasi! Scoicile doar de apa dulce, dar a caror margine este taioasa nu au ce cauta intr-un acvariu de carasi!
Obiecte precum case sau castele pe care le vom introduce in acvarii pe post decorativ se vor analiza atent deoarece s-ar putea sa aibe colturi dure ce ar rani pestii. De preferabil sa se renunte la astfel de obiecte.

DECORAREA
Felul in care fiecare isi decoreaza acvariul este o preferinta personala, dar unele elemente de decor fac pestele sa se simta mai in siguranta si reduc stresul. In ciuda unor pareri cunoscute, pestilor nu le pasa daca acvariul are pietris fosforescent sau tevi din PVC sau plante asevaze intr-un anumit ornament. Ei nu pot face diferenta. Totusi, nu puteti orice element de decor daca doriti sa aveti carasi aurii. Nu folositi corpuri ascutite in care carasii (mai ales cei cu ochii bulbucati) se pot rani. Nu folositi pietris mare, pestii pot incerca sa-l inghita si bucatile de pietris i se pot bloca in gura sau in gat. Pietrisul mic si nisipul sunt si mai usor de curatat decat pietrisul mare, pentru ca mancarea si mizeria nu se duc atat de usor la fundul acvariului. Carasilor aurii le plac plantele si se bucura de prezenta lor, insa au obiceiul sa manance aproape toate plantele. De aceea nu investiti in plante scumpe care sa fie devorate de pestii dumneavoastra. Alegeti ins chimb plante ieftine si care cresc repede.

HRANA
De preferinta granulele pe care le gasiti in comert speciale pentru carasi sunt foarte bune! Ati putea completa dieta cu pureci uscati de balta. Incercati sa nu le dati tubifex deoarece acestia contin foarte multe boli. Doar daca gasiti tubifex congelati sau uscati in magazine si ambalati corespunzator!
Pentru a nu avea probleme cu vezica inotatoare este recomandabil sa le dati macar o data pe saptamana mazare decorticata si fiarta. Preferabil inante de a le schimba apa.

COMPATIBILITATI
Cei mai multi carasi aurii traiesc cel mai bine intr-un acvariu cu o singura specie. Puteti tine si alte specii de pesti alaturi de ai, dar trebuie sa aveti grija la speciile pe care le alegeti. Trebuie sa fie nonagresivi, sa aiba aceleasi preferinte fata de apa, si sa fie capabili sa suporte temperaturile joase: 10-25 de grade C.
Zebrele Danio sunt parteneri ideali pentru carasii aurii. Pestii tropicali care iubesc apa calda nu au ce cauta alaturi de carasii aurii.
http://4.bp.blogspot.com/_ckBlasgNSzg/SoDBohKDD4I/AAAAAAAAOAg/l47CeK2wE4o/s400/zebra+danio.jpg
Nu exista prea multe specii care se impaca cu carasii aurii. Unul dintre motive este ca aceasta specie elimina foarte multe toxine periculoase pentru ceilalti pesti (carasii aurii nu au stomac, doar un tract intestinal).
Daca tii neaparat sa pui si alti pesti in acvariu, cele mai mari sanse le-ai avea cu Weather Loach (Misgurnus anguillicaudatus)
http://www.loaches.com/species-index/photos/m/misgurnic_angullicaudatus_06.jpg/image_medium

INTRETINERE
Apa intr-un acvariu cu carasi aurii trebuie schimbata macar o data pe saptamana in proportie de 25%, dar in cel mai  bun caz de 2 ori pe saptamanai in proportie de 20 %. Filtrul mecanic trebuie curatat de doua ori pe saptamana si cel biologic la cel putin 2 saptamani. Curatarea pietrisului cel putin o data pe saptamana este necesara.

Sursa:
* http://www.blog.petz.ro/
* http://www.agenda.ro/
* http://www.tpu.ro/

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771

Re: Carasul auriu

Foarte bun articolu publicat.

3

Re: Carasul auriu

Felicitari Andi !!!! idee excelenta!! toti incepatorii adora sa ia carasi si sa ii puna in bol sau impreuna cu alte 10 specii, articolul tau este grozav!

Under the sea, under the sea
Darling it's better down where it's wetter
Take it from me
Out in the sun they slave away
While we're devoting full time to floating
Under the sea....

Re: Carasul auriu

Buna ziua. Carasul se poate combina si cu tetra rummi nose? Multumesc!