1

Subiect: articole legate de nevertebrate

aici o sa fie postul lui merlin21 ca dansul este cu nevertebratele, dar si ceilalti puteti veni cu completari sau chiar articlo propii

2

Re: articole legate de nevertebrate

deocamdata, nu o sa am timp sa le scriu.. dar promit ca ma ocup de ea..

multumesc pt incredere.
NU o sa vorbesc despre toate speciile, deoarece eu gandesc ca sectiunea asta, impreuna cu restul se vor include in acel ghid de acvaristica.. deci va contine speciile cele mai cunoscute, cele mai usor de procurat, cele mai probabil de gasit prin magazine.. Bineinteles accespt oricand propuneri, sugestii sau ajutor.

sectiunea va fi compusa din urmatoarele:
1)Melci
    -ampularia(pomacea)
    -physa
    -planorbis
    -melanoites tuberculata
    -neritine(mai mult de natalensis si poate clithon corona)
    -anentome helena
2)Creveti
    -neocardinia( in special red cherry, dar voi vorbi si despre yellow, green, orange, snowball)
    -crystal red shrimp(discusii crevetilor, dar voi vorbi si despre celelalte specii de caridina, CBS, Bee shrimp si despre gradele lor)
    -amano
    -tiger shrimp(tot caridina) poate ma ajuta si razvan 35 cu experienta lui
    -febletea mea(dar pare mai departe pe zi ce trece) creveti din sulawesi:
                                          - un pic despre harlequin
                                                                   cardinal
                                                                   malawa
    -creveti macro
              - molucensis
              -african filter
              -vampire
3)Raci, Crabi
    -aici chiar nu stiu ce specii se gasesc pe la noi
4)Alte nevertebrate
    -planaria
    -hydra

Pt moment astept pareri.

3 Editat de catag (2010-04-08 23:52)

Re: articole legate de nevertebrate

Anentome Helena

Anentome Helena, este o nevertebrata de tip melc, nu de mult aparuta si pe teritoriul tarii noastre si este cunoscut si sub denumirea populara de “melcul asasin”, fiind printre cei mai doriti melci, deoarece nu numai ca este o prezenta atragatoare in coltisorul de natura creat de noi, ci mai ales pentru ca este un mijloc eficient de a scapa de inmultirea necontrolata a renumitilor melci “maidanezi” (cei din familiile planorbis, physa si nu numai). Face parte din ordinul Hypsogastropoda, clasa Gastropoda, familia Buccinidae, si provine din zona sud-estica a Asiei, mai exact din Indonezia, Thailanda, Malayezia si a fost pana nu demult necunoscut la noi, deoarece a fost importata pentru prima data in Europa (Germania) in anul 2006.
Acest melc este considerat agresiv deoarece este carnivor (este pradator, cat si necrofag (mananca vietatile deja moarte)) si ataca in general melcii mai mici ca el (dar nu-i o regula), si nu ezita atacul la puii melcilor mai mari. Nu ataca nici crevetii sau pestii, desi este posibil sa manance icrele acestora.
In natura se poate intalnii in rauri si lacuri cu substrat nisipos sau malos, unde poate sa se ascunda pentru a astepta prada tinand doar trompa afara pentru a inspecta, de accea acvariul in care se doreste a fi tinut ar trebui sa aiba caracteristicile cat mai apropiate de cele naturale.
Prefera o apa cu un Ph cuprins intre 7-8, o duritate cuprinsa intre 6-18 si o temperature de 22-30 grade C.
Este un melc de talie mica, ajungand la dimensiuni de 2,5-3 cm doar ca in acvarii dimensiunile variaza intre 1,5 si 1,8 cm, cu o cochilie conica formata dintr-o spirala in 2 culori, una maronie si una galben-verzuie puternic striate, avand corpul de o culoare gri-verzuie si are o trompa care il ajuta sa repereze hrana cu o mai mare usurinta (vezi pozele de mai jos) si are o durata de viata de pana la 4 ani.

     http://s1.postimage.org/eMhkA.jpg http://s1.postimage.org/eMjPJ.jpg http://s1.postimage.org/eMmjS.jpg

http://s1.postimage.org/eMoP0.jpg http://s1.postimage.org/eMrj9.jpg http://s1.postimage.org/eMwir.jpg



Este o specie de melc usoara de crescut cat si de reprodus atata timp cat exista hrana suficeinta, doar ca in acvariu numarul urmasilor care vor ajunge la maturitate este mai mic (datorita canibalismului si factorilor de mediu). De retinut este ca acesti melci nu sunt hermafroditi, iar pentru inmutirea acestora avem nevoie de cel putin o femela care este mai mare ca si masculul. Ouale de Anentome Helena sunt depuse pe zone dure, cate un singur ou invelit intr-un invelis semi-transparent. Dupa o perioada destul de indelungata de timp, ouale eclozeaza , iar juvenili dispar in substrat o perioata de cateva saptamani,luni.

linck-uri utile:

http://despre.nevertebrate.ro/melci-acv ... a#biologie

http://www.jjphoto.dk/animal_archive/an ... helena.htm

http://www.wirbellose24.com/product_inf ... elena.html

http://www.aquapage.eu/Other_animals.php?detail=56

4

Re: articole legate de nevertebrate

1.1 Pomacea bridgesi

Decriere: probabil, cel mai raspandit melc din acvariile noastre si cel mai usor de gasit, aprope orice pest-shop are asa ceva. Face parte din categoria melcilor tropicali sau sub-tropicali din familia Ampullariidae, genul Pomacea. Geografic provine din America de sud si America centrala, fiind foarte adaptabil, mai ales datorita faptului ca de unde provine alterneaza perioade lungi de seceta, urmate de perioade de ploi tropicale intense.
Se gasesc in principal in 3 varietati coloristice:
- Albastru-mov
http://img696.imageshack.us/img696/1664/blueapplesnail3.jpg
- Galben
http://img176.imageshack.us/img176/6338/guldampullariarc0.jpg
- Zebra
http://img717.imageshack.us/img717/8169/spixi.jpg

Comportament: Datorita locului de unde provine, stilul sau de viata reflecta aceste caracteristici. Este un melc care traiste in apa, dar poate supravietui si pe uscat, fiind dotat cu un fel de capac, care se inchide, cand iese din apa, pentru a preveni deshidratarea.
De multe ori, se intampla sa iasa din acvarii, cand condiitle nu le convin si sa ii gasim undeva cazuti jos, iar in momentul in care ii vom introduce in acvariu sa isi revina.
O trasatura remarcabila a acestor melci este de asi depunde ouale intrun sac deasupra apei, pentru a preveni atacurile altor pradatori acvatici..
Cea mai mare parte a timpului in acvariu si-o petrec cautand mancare pe fund, ceea ce ii faci niste sanitari excelenti, hranindu-se chiar si cu pestii morti, dar odata cu cresterea lor in dimensiuni, pot produce foarte multa mizerie.

Caracteristici: desi majoritatea melcilor acvatici sunt hermafroditi, pomacea nu face parte din aceasta clasa, ei au o anatomie cu organe sexuale diferite, pentru inmultire fiind nevoie de un mascul si de o femela. Acesti melci, in conditii propice pot ajunge la o dimensiune de 15 cm, deci nu sunt indicati pentru acvarii foarte mici.

Inmultire: acesti melci, uneori sunt considerati o pesta, deoarece sunt foarte prolifici, si in numar mare pot strica echilibrul lui acvariu. Cum am mai spus pentru inmultire este nevoie de un mascul si de o femela. Dupa inmultire, femela va depune, de obicei in capacul acvariului, la distanta de apa, intr-un loc ferit de caldura excesiva, dar totusi cu umiditate buna, un cocon cu oua. In momentul in care pui ies din sac, cad direct in apa si vor incepe sa caute hrana.

Ingrijire: in mare parte se pot tine in orice acvariu, am vazut inclusiv in acvarii cu ciclide, dar se recomanda acvarii plantate. Trebui avut grija insa, pentru ca in lipsa de hrana, se pot hrani cu plantele din acvariu. Acvariul in care sunt tinuti are nevoie de aditie de calciu deoarece pe masura ce cresc ei consuma minerale din apa pentru cochilie. In lipsa acestora, cochilia lor se poate eroda, subtia si sparge foarte usor. Se tin impreuna cu pesti pasnici, multa lume prefera sa ii tina cu vivipari sau discusi, pentru a consuma resturile de hrana ramase in urma hranirii pestilor. Se pot hrani cu mancare pentru pesti, pastile speciale care se duc la fund, cat si cu legume oparite.

Recomandari:
NU se tin in acvarii foarte mici, deorece produc foarte multa mizerie si strica calitatea apei.
NU se tin in acvariile cu creveti, deoarece sunt in competitie cu acestia pentru hrana si mineralele din apa si crevetii ies in dezavantaj.
NU se tin in acvarii plantate, daca nu au cu ce se hrani, pentru ca vor incepe sa consume din plante.
La introducerea lor in acvariile cu discusi trebuie avut grija, deoarece pot fi purtatori de boli pentru acestia.
NU se tin in acvarii cu anentome helene, deoarece astia ii pot omori, mai ales exemplarele juvenile.

5

Re: articole legate de nevertebrate

Catag.. daca imi permiti, as vrea sa copiez postul tau si sa adaug si completari, si sa incerc sa pastrez acelasi format ca cel pt pomacea pt a respecta o structura..
Un lucru foarte important. NU exista canibalism la ei.. Nici daca sunt morti nu se consuma din aceasi specie.
Multumesc si astept raspunsul tau..


sece4u20 :
se poate merlin21 suntem aici ca sa facem ceva complex si sa urmarim cat de cat o structurare a informatiei. catag cred ca o sa fie de acord.

6

Re: articole legate de nevertebrate

Bineinteles ca sunt, da-i bice, iar in legatura cu canibalismul am si eu (acesti melci, zeci poate sute) si nu am avut probleme de genul dar din cate am citit din mai multe locuri asa se zice.

7

Re: articole legate de nevertebrate

Deci va sa zica asasinul mananca doar un melc comunitar pe zi ? La cati comunitari am...ma gandesc sa mai iau inca doi melci asasini, se pare ca 2 nu fac fata smile

8 Editat de catag (2010-04-09 10:10)

Re: articole legate de nevertebrate

Eu zic mai bine sa lasi cati ai, ca o sa ramai prea repede fara papa si o sa-ti para rau, asa cum am patit-o si eu. Acum depinde si in cat timp vrei sa te scape de ei.

9 Editat de catag (2010-04-10 11:59)

Re: articole legate de nevertebrate

Am cateva mici retusuri:

Referitor la femelele de snowball

Acestea se aseamana cu bulgarii de zapada, ceea ce le-a si adus denumirea de crevetii snowball

Doar ouale se aseamana cu bulgarii de zapada nu si crevetele in sine.

pH-ului cuprinse intre 6 si 8.5 grade

Ph nu se masoara in grade deoarece acesta este un exponent de hidrogen, cu alte cuvinte o valoare estimativa care nu are o unitate de masura.

Ca substante toxice asi adauga si NH4 care este un alt tip de molecula de amoniac.

In rest mi se pare ok.

10

Re: articole legate de nevertebrate

Buna smile

Anentome Helena nu mananca doar melci mai mici. Stiu si am vazut cu ochii mei, Helena mancand o Pomaceea adulta. Cu Melanoides le este putin mai greu, nu prea le prefera, dar daca le este foame, nu zic "nu" .


http://i19.photobucket.com/albums/b184/axa_io/ANIMALEE/AnentomeHelena5.jpg


http://i19.photobucket.com/albums/b184/axa_io/ANIMALEE/AnentomeHelena44.jpg


http://i19.photobucket.com/albums/b184/axa_io/ANIMALEE/AnentomeHelena51.jpg


http://i19.photobucket.com/albums/b184/axa_io/ANIMALEE/AnentomeHelena62.jpg

Asociatia italiana betta

http://www.aibetta.it/