Subiect: Am si eu o intrebare

Pestii au capacitatea regenerativa a altor vietati? Cei care au avut conflicte si au ramas cu parti lipsa din inotatoare mai au vreo sansa sa li se regenereze? Daca da, exista ceva hrana sau tratamente care sa-i ajute pentru o recuperare mai buna sau mai rapida? MA refer la ciclide nu ma intereseaza la altii. Scuze daca intrebarea este poate stupida, dar chiar nu am nici cea mai vaga idee despre asta si m-ar interesa foarte mult acest aspect...

Doar doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia omeneasca. Insa despre primul nu sunt sigur! (A. Einstein)

2 Editat de pelly67 (2010-07-05 00:21)

Re: Am si eu o intrebare

Folosindu-se de mai multe exemplare de peste-zebra (Brachydanio rerio) ca model de cercetare, oamenii de stiinta ai Universitatii din Michigan au descoperit modul de functionare al regenerarii fizice.

Unele animale au abilitatea unica de a-si regenera integral portiuni din corp. Tritonii, spre exemplu, isi pot pierde unul dintre membre si dezvolta altul nou in loc, identic cu originalul. Pestele-zebrea are capacitatea, de asemenea, de a-si regenera inotatoarele, animalele de acest fel fiind totodata capabile sa isi repare tesuturile cardiace depreciate sau structurile avariate ale ochilor.

Oamenii, in schimb, au doar abilitati regeneratoare rudimentare, asa ca cercetatorii care spera sa dezvolte mijloace de reparare sau inlocuire a partilor de corp umane deteriorate sunt foarte interesati de intelegerea mecanismelor ascunse in spatele procedeelor regenerative de la alte specii.

Acesti oameni de stiinta au descoperit ca un anumit tip de gene potenteaza procesele de vindecare in diferitele tipuri de tesuturi. Genele implicate in regenerarea inotatoarelor si in vindecarea inimii pestilor-zebra sunt, de asemenea, necesare in reconstruirea receptorilor oculari afectati ai acestora. Cercetatorii au dedus de aici evidenta ca un mecanism molecular comun ghideaza procesul, indiferent de portiunea de corp deteriorarta.

Ei au suspectat ca refacerea receptorilor oculari distrusi prin crearea de noi celule nervoase (neuroni) in cazul Brachydanio rerio se datoreaza celulelor din retina denumite Muller glia, recunoscute pentru abilitatea lor de cultivare a neuronilor. Studiind aceste celule, cercetatoarea Zhao Qin de la departamentul de Biologie Moleculara si Celulara din cadrul Universitatii Michigan, a descoperit un total de 953 gene constituente, dintre care doua i-au atras atentia in mod deosebit.

Cele doua gene, hspd1 si mps1, s-au dovedit si in alte studii necesare regenerarii inotatoarelor si inimii pestilor-zebra, iar proiectul lui Qin a demonstrat ca ele erau de asemenea activate in celulele Muller glia ale retinelor acestor animale.

Descoperirea arata ca, desi nu il intelegem inca deplin, exista un program molecular mai complex care nu le implice doar pe acestea doua, ci un numar mai mare de gene cooperante necesare activarii proceselor de regenerare ale regiunilor ranite din corp.

Sursa: Discoveryon

Desi sanse exista....daca te apuci de genetica  :sok

Re: Am si eu o intrebare

Deci ultimile cercetari au demonstrat capacitati avansate de acest gen chiar si la mamifere (unele specii de rozatoare), prin deductie logica m-am gandit ca vietati mult mai simple ca si complexitate metabolica si biologica de genul pestilor (de altfel foarte apropiati de reptile, salamandre etc) ar cam trebui sa aiva aceste capacitati. Nu am pus intrebarea complet nedocumentat sau pe dinafara si asteptam raspunsuri la obiect nu recomandari sa ma apuc de genetica ... asa era mai simple sa le fac costume de kevlar pestilor mei si nu trebuia nici sa ma apuc de genetica nici sa pun intrebari aparent stupide aici. Merci oricum pentru informatiile date.

Doar doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia omeneasca. Insa despre primul nu sunt sigur! (A. Einstein)

4

Re: Am si eu o intrebare

Iți dai seama ca ai accesat un forum de acvaristica nu Institutul Parhon, asa ca  mai lămurim  una alta dar cu regenerarea parților pierdute....doar  refilling  de prin alte surse  :sok Oricum bafta în aflarea adevărului  wink

5 Editat de imi (2010-07-05 02:58)

Re: Am si eu o intrebare

pestii, fiind animale poichiloterme, au metabolismul in concordanta cu tempatura mediului.
la optimul de temperatura superior, in conditii de hrana[vie]si de habitat[parametrii de viata,stres minim]se accelereaza aceasta abilitate genetica de a se regenera.
la acestea mai pot aduce un aport important substante medicamentoase[sare, iod, albastru de metil, permanganat de potasiu, apa oxigenata, formol] si medicamente de "firma" in doze recomandate.
cu respect

6

Re: Am si eu o intrebare

Nu stiu, daca aceasta capacitatea depinde de cauza care i`am fost provocata, dar in cazul unor boli precum finrot, inotatoarele se regenereaza, in logica mea, ar trebui sa se regenereze in orice caz. Ai putea in aceasta perioada sa le adaugi niste vitamine. Rau nu au cum sa faca. Numai bine :fbr

Etiamsi omnes, sed non ego.

Re: Am si eu o intrebare

Multumesc mult de ajutor. Raspunsurile voastre imi confirma banuielile, si in plus mi-a mai spus cineva ca a avut astfel de probleme cu Beta si Guppy, si daca agresiunile nu s-au repetat, iar conditiile din pseudobiotop au fost optime sau aproape de optim, cu totii si-au refacut aripioarele afectate. M-am mai linistit. Am aceasta problema cu un pestisor extrem de mic... a ramas cel mai mic din serie, in timp ce toti au ajuns deja la 4 sau mai multi cm el deabia are 2. Desi nucredeam ca va supravietui, a facut-o cu succes pana acum, e cel mai cuminte din bazin si m-am atasat tare mult de el. Nu stiu ce s-a intamplat dar a suparat pe unul dintre ceilalti si a ramas fara codita. Interesant este ca este in continuare foarte rapid si nu pare sa-i fie afectat inotul. Sper sa-si revina.

Doar doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia omeneasca. Insa despre primul nu sunt sigur! (A. Einstein)

8 Editat de Cezara (2010-07-05 02:37)

Re: Am si eu o intrebare

Eu zic ca isi va reveni. Numai bine si sanatate micutului luptator k1 lol

Etiamsi omnes, sed non ego.