Subiect: gourami

Salutare! Am in acvariu 2 gourami care nu se inteleg deloc( unul gold si unul albastru, verde ...nu stiu cum se numeste). Cum ii recunosc care este femela si care mascul? Este posibil sa nu se inteleaga daca sunt masculi amandoi? Am urmarit comportamentul lor si stau unul pe langa altul incercand sa se muste( dar pare a fi un sarut)  :stupid . Dupa aprox. 15 min incep sa se bata, sa se alerge prin acvariu, fiind nevoit sa ii separ  sad
  Va rog sa ma ajutati ! :melc

Nimeni nu e nascut invatat !

2

Re: gourami

Sigur sunt masculi. Nu am auzit sa se imperecheze Gurami de miere cu cel marmorat, cred ca ai facut bine ca i-ai separat, mai departe nu stiu... :-

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771

3 Editat de Andi66 (2010-07-09 16:44)

Re: gourami

Se pare ca ai un dusman - "Google", nu-ti prea place sa te documentezi deloc  :ang
Uite m-am documentat eu pentru tine si fara prea mare greutate. Credeam ca ai trecut de faza de intrebari nevinovate de incepator, dar se pare ca te complaci.
Asta e, oricum uite articolul, cred eu foarte explicit si folositor:

"Apartine familiei Anabantidae. Este cunoscut sub numele de gurami albastru (galben). Apare in Europa in anul 1933, devenind intr-un timp scurt peste favorit in multe acvarii.

Este un peste ce are un colorit atragator, o forma deosebita, este un peste pasnic, sociabil care traieste si se reproduce foarte usor. Patria lui este Sumatera, lucru ce se observa si din denumirea stintifica. Mai este regasit si in India si pe Insula Kalimantan. In liberatate el poate atinge 35-40 cm si o greutate de 500 grame. Insa in acvariu nu depaseste 8-12 cm.

Ca o caracteristica a speciei , innotatoarele laterale s-au alungit devenind filamentoase, transformandu-se in organe de pipait. Diferentierea dintre mascul si femela este data de forma innotatoarei dorsale care la mascul este foarte ascutita. Acest lucru se observa si la inotatoarele caudale, la mascului acestea intrerupanduse abrupt.

Culoearea de baza a acestui peste este cea albastru cu irizatii argintii, avand pe mijlocul capului si la baza innotatoarei caudate pete albastru inchis. In timpul perioadei nuptiale aceste pete se transforma intr-un colorit splendid, acest colorit atenuindu-se dupa terminarea perioadei de imperechere.

Fiind o specie de zona tropicala prefera in acvariu o temperatura de 22- 26 grade Celsius. In perioada de reproducere aceasta temperatura creste cu patru grade.
Prefera o apa de un ph 6,8- 7,8 , curata fara infuzori. Este un avid mancator de melci, hidre, alge. In cazul in care temperatura scade sub cea normala sau daca este atacat de infuzori pestele are un innot molatic, leganat.

In acvariul de crestere se v-a planta in doua colturi ale acvariului Cryptocoryne, Ceratopteris si Hygrophyla. Marimea acvariului trebuie sa fie de minim 50 l iar ca inaltime coloana apa nu tre sa fie mai mica de 30 cm. In acvariul de reproducere von la avea o coloana de apa de 15 maxim 18 cm inaltime la un litraj de 30-50 litri. La colturile opuse se planteaza plante unde femela se va ascunde iar pe suprafata apei asezam Ceratopteris, ca sustinere a cuibului de spuma. La o ponta depune 2500- 3000 de icre.

Comportamentul nuptial este urmatorul: Maculul urmareste femela cu tenacitate si perseverentza iar in pauzele acestui joc construieste cuibul ce v-a avea 5-10 cm lungime si o grosime de pana la 2 cm. In acest cuib vor fi depuse icrele de culoare galbena. Momentul terminarii reproduceri este foarte caracteristic speciei: masculul nu mai are ca centru al atentiei femela. Este momentul in care aceasta v-a fi scoasa din acvariu, in caz contrar riscanduse atacarea ei de catre mascul cu consecinta ranirea sau chiar moartea ei.

Dupa 24 de ore are loc eclozarea larvelor. Aceasta perioada se poate intinde pana la 26-28 ore in functie de temperatura. Daca in aceasta perioada temperatura v-a scadea brusc cu 5-6 grade toti alevinii vor murii in decurs de cateva ore.
Maculul are grija de icrele din cuib dar si de larvele recent eclozate.
Dupa cca 2-3 zile de la eclozare larvele vor parasii cuibul , se vor hranii activ. Este momentul in care se v-a scoate masculul din acvariul de repoducere. Un impuls hotarator in supravietuirea alevinilor si dezvoltarea lor rapida si armonioasa il da calitatea hranei. Aceasta tre sa fie de foarta buna calitate. Daca sunt hraniti corespunzator in cca 2 luni puii depasesc 3-4 cm lungime iar la vartsa de 6-8 luni vor fi maturi sexual."

Cam aceasta se poate spune despre un peste spectaculos, cu o dezvoltare rapida, nepretentios si usor adaptabil.

Bibliografie: Zoltan Kaszoni- Acvaristica- Editia -II-
Ed. Stintifica 1970.

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771

Re: gourami

Andy, puteam sa caut si pe google, insa vroiam un raspuns de la cineva care a observat comportamentul respectiv. Multumesc oricum pentru detalii. smile

Nimeni nu e nascut invatat !